Το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται σε μια ανορθόδοξη κατάσταση. Το επίπεδο ανεργίας βρίσκεται στο ιστορικό χαμηλό του 3,6%, ποσοστό που έχει να καταγραφεί από το 1974 και παράλληλα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Βρετανικής Ένωσης Επιχειρήσεων CBI (Confederation of British Industry), τρεις στις τέσσερις βρετανικές επιχειρήσεις υπέφεραν από ελλείψεις προσωπικού τον περασμένο χρόνο. Αν κανείς άλλωστε περπατήσει στους δρόμους της Αγγλίας, θα δει ότι εδώ και μήνες υπάρχει παντού κολλημένο στις τζαμαρίες το: «Ζητείται προσωπικό». Ο πατροπαράδοτος αυτός τρόπος ίσως δείχνει την μεγάλη ανάγκη που βρίσκεται η χώρα.
Σήμερα Δευτέρα ξεκίνησε στο Μπέρμινχαμ το συνέδριο της CBI, ένωσης που εκπροσωπεί πάνω από 190.000 επιχειρήσεις και ο επικεφαλής της Τόνι Ντάνκερ παρότρυνε την κυβέρνηση να σκεφτεί την μετανάστευση ως τον πρακτικότερο τρόπο κάλυψης κενών θέσεων εργασίας. Όπως ο ίδιος δήλωσε, η ηγεσία της χώρας «πρέπει να είναι ειλικρινής με τον κόσμο» όσον αφορά την «τεράστια έλλειψη προσωπικού»: «Δεν έχουμε ούτε τους ανθρώπους ούτε την παραγωγικότητα που χρειαζόμαστε», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
Διαβάστε επίσης: Προϋπολογισμός λιτότητας εν μέσω ύφεσης στη Βρετανία
Η κυβέρνηση έχει άλλα σχέδια
Όμως ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ μείωσε κατά πολύ τις πιθανότητες ενός τέτοιο σεναρίου. Στην σημερινή του ομιλία στο συνέδριο ζήτησε από τις επιχειρήσεις να «εκμεταλλευτούν τις ελευθερίες που τους δίνει το Μπρέξιτ». Παρόλα αυτά, αν και εξέφρασε την επιθυμία του «να προσελκύσει στη χώρα τα καλύτερα ταλέντα παγκοσμίως», τόνισε ότι «κύρια δέσμευσή του θα παραμείνει ο περιορισμός της παράνομής μετανάστευσης». Οι επιχειρήσεις και η κυβέρνηση λοιπόν χωρίζονται ξεκάθαρα σε δύο πλευρές. Από τη μία ο κλάδος των επιχειρήσεων σκέφτεται ότι δεν έχει άλλο χρόνο να διαθέσει ενώ η κυβέρνηση θέλει να αναδείξει τα οφέλη του Μπρέξιτ.
Ο υπουργός μετανάστευσης Ρόμπερτ Τζένρικ, μιλώντας σήμερα στο τηλεοπτικό κανάλι TalkTV επέμεινε ότι «οι επιχειρηματίες πρέπει να στραφούν στο εγχώριο εργατικό δυναμικό». Όπως δήλωσε και όπως άλλωστε είναι η ρητορική του Συντηρητικού Κόμματος, στόχος του «νέου» Ηνωμένου Βασιλείου εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι να «δοθούν κίνητρα επανένταξης» για τους άνεργους Βρετανούς δημιουργώντας τον χρόνο και τις ευκαιρίες εκπαίδευσης στους ανειδίκευτους. Σαν μέση λύση οι επιχειρήσεις ζητούν προσωρινές βίζες εργασίας για συγκεκριμένες ειδικότητες, όπως είχε γίνει πέρυσι με τους οδηγούς φορτηγών.
Η ύφεση ένα ακόμα πεδίο διαφωνίας
Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόβλεψη της Τράπεζας της Αγγλίας εκτιμά ότι μέχρι τα επόμενα δύο χρόνια, το 2025, η ανεργία σχεδόν θα διπλασιαστεί εξαιτίας της ύφεσης που γνωρίζει η χώρα. Οι υπέρμαχοι του Μπρέξιτ, οι περισσότεροι από τους οποίους εκπροσωπούνται από την κυβέρνηση, θεωρούν ότι ένα ενδεχόμενο κύμα οικονομικών μεταναστών – εν μέσω ύφεσης – θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση, μη δίνοντας την ευκαιρία στους Βρετανούς να πατήσουν στα πόδια τους.
Όμως οι επιχειρήσεις βλέπουν πως η δεκαπενταετία χαμηλής παραγωγικότητας και ανάπτυξης ήταν η πραγματική αιτία της σημερινής ύφεσης. Ο επικεφαλής της CBI, Τόνι Ντάνκερ, μία ημέρα πριν το συνέδριο, κατέκρινε εν μέρει το οικονομικό πλάνο του υπ. Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ, το οποίο κατατέθηκε μόλις την προηγούμενη εβδομάδα. Όπως δήλωσε στοχεύει μόνο «στη μείωση του πληθωρισμού χωρίς όμως να μας λέει πώς η οικονομία θα μπει ξανά σε τροχιά ανάπτυξης και πιστεύω ότι πρέπει να κάνει κάποιες αλλαγές».
Σημαντικό να αναφερθεί ότι το πρόβλημα της έλλειψης εργατικού δυναμικού εντάθηκε μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, όταν πολλοί αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τη χώρα ενώ παράλληλα αρκετοί Βρετανοί δεν έχουν τα εφόδια για τις ειδικότητες που αυτή τη στιγμή είναι διαθέσιμες στην αγορά εργασίας.
Ζωή Κατζαγιαννάκη, Λονδίνο
Πηγή: Deutsche Welle
Latest News
Στο...έλεος της πολεμικής οικονομίας και του πληθωρισμού οι Ρώσοι - Ο ρόλος των κυρώσεων
Τα σημάδια υπερθέρμανσης της οικονομίας πυκνώνουν στη Ρωσία έπειτα από τρία χρόνια πολέμου στην Ουκρανία, όμως ο τερματισμός του θα μπορούσε να σηματοδοτήσει για τη Μόσχα νέες μείζονες προκλήσεις
Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ κατακρίνει την Apple για έλλειψη καινοτομίας
O Μαρκ Ζάκερμπεργκ είπε για την Apple, μεταξύ άλλων , πως «Δεν έχουν εφεύρει κάτι σπουδαίο εδώ και καιρό»
O πρώην υπουργός Οικονομικών της Ελβετίας προειδοποιεί για το μέγεθος της UBS
Με περίπου 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια, ο ισολογισμός της UBS είναι διπλάσιος από το μέγεθος της ετήσιας οικονομικής παραγωγής της Ελβετίας
Πλάνο για τέσσερις μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ
Εν αναμονή των ανακοινώσεων και των μέτρων του νέου Αμερικανού προέδρου η ΕΚΤ σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις
Δήμαρχος στην Ιταλία παλεύει να σταματήσει πώληση ναπολιτάνικης νησίδας
Ο δήμαρχος του Bacoli, στην Ιταλία, υποστηρίζει πως θέλει να αγοράσει την Punta Pennata και να τη μετατρέψει σε «υπαίθριο μουσείο»
Κάτι τρέχει με τα κινεζικά ομόλογα
Πώς θέλει η Λαϊκή τράπεζα της Κίνας να στηρίξει το γιουάν
Πώς ο Μασκ προκάλεσε την ομόνοια των Βρετανών πολιτικών
Τα κόμματα του Ηνωμένου Βασιλείου ενώνονται προτρέποντας τον Τραμπ να επανεξετάσει την ανάμιξη του Μασκ
Διαφωνεί και το δείχνει - Η BlackRock γυρίζει πλάτη στις κλιματικές ανησυχίες
Η BlackRock, ο μεγαλύτερος διαχειριστής χρημάτων στον κόσμο είχε αποκτήσει φήμη ως ηγέτης βιώσιμων επενδύσεων
Το χρυσό πάρεργο του Νάιτζελ Φάρατζ
Ο Νάιτζελ Φάρατζ πληρώθηκε 189.000 λίρες πέρυσι από εταιρεία χρυσού για να εργαστεί με μερική απασχόληση
Γιατί αποτυγχάνει το άνοιγμα της Κίνας στους ξένους τουρίστες
Η Κίνα προχώρησε σε ένα μεγάλο άνοιγμα προς ξένους τουρίστες όμως τα τουριστικά έσοδα απέχουν πολύ από το 2019