![Σε ύφεση ο τεχνολογικός κλάδος παγκοσμίως](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/06/metaverse-with-digital-technology-conc-2022-04-06-06-16-24-6.jpg)
Εκατοντάδες, ακόμη και χιλιάδες απολύσεις ανακοίνωσαν σχεδόν όλες οι μεγάλες tech εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Amazon, Meta, Snap, Stripe, Coinbase, Twitter, Robinhood και Intel. Οι αποτιμήσεις των μετοχών για τις περισσότερες από αυτές έχουν μειωθεί περισσότερο από 50% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.
Διαβάστε επίσης: Όταν σκάνε οι φούσκες, την πληρώνουν οι εργαζόμενοι
Γιατί συμβαίνουν όλα ταυτόχρονα
Παρακολουθώντας αυτό το κύμα μαζικών απολύσεων σε μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, καθώς και ό,τι εκτυλίσσεται στο Twitter τις τελευταίες εβδομάδες, ταυτόχρονα με την συνεχιζόμενη κατάρρευση της αγοράς crypto, το μεγάλο ερώτημα είναι γιατί συμβαίνουν όλα αυτά ταυτόχρονα.
Διαβάστε επίσης: Metaverse: Το «στοίχημα» των 1,4 τρισ. δολ. στην Ασία
Η απάντηση θα μπορούσε να είναι απλή, όλα ξεκινούν από την συνεχιζόμενη μεγάλη αύξηση των επιτοκίων.
Το κύμα του πληθωρισμού μετά την πανδημία ανάγκασε τις κεντρικές τράπεζες να συσφίγξουν την νομισματική πολιτική τους ωθώντας τα επιτόκια σε ιστορικά υψηλά. Αυτο σήμαινε και το τέλος του εύκολου κέρδους για τις επιχειρήσεις.
Με το κόστος να έχει αυξηθεί, η χρηματοδότηση επιχειρηματικών συμμετοχών μειώθηκε και οι εταιρείες έπρεπε ή να αυξήσουν τις τιμές ή να μειώσουν τα λειτουργικά τους έξοδα. Ο στόχος μετατοπίζεται πλέον από την ανάπτυξη, στα κέρδη και την κεφαλαιακή επάρκεια.
Η βιομηχανία της τεχνολογίας περνάει μία «κρίση μέσης ηλικίας»
Η περίοδος μετά τη Μεγάλη Ύφεση χαρακτηρίζεται από μία αδύναμη οικονομία με μειωμένη ζήτηση και χαμηλά επιτόκια. Αυτό δημιούργησε τις τέλειες συνθήκες, σε μία εποχή που το χρήμα έρρεε άφθονο, ώστε οι τεχνολογικοί κολοσσοί, αναζητώντας υψηλά ποσοστά απόδοσης, επένδυαν σε εταιρείες λογισμικού χαμηλού κόστους. Καθώς η διείσδυση των smartphones αυξήθηκε στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο, η επανάσταση των εφαρμογών γνώρισε εποχές δόξας. Οι εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης και τεχνολογίας έγιναν από τις πλουσιότερες και ταχύτερα αναπτυσσόμενες στον κόσμο.
Η βιομηχανία της τεχνολογίας ήταν έτοιμη να επενδύσει στο επόμενο στάδιο, στην τεχνητή νοημοσύνη. Αν και έχουν γίνει δειλές προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση-περισσότερο από την Microsoft- το αποτέλεσμα δεν είναι ακόμα το επιθυμητό. Ο κλάδος έχει πληγεί από τον πληθωρισμό και τα αυξανόμενα επιτόκια, γεγονός που έχει κάνει πιο δύσκολη την εκτέλεση αυτού του σχεδίου. Για να αντεπεξέλθουν σε αυτό το εγχείρημα εν μέσω οικονομικής κρίσης, οι εταιρείες αναγκάζονται να προβούν σε μαζικές απολύσεις.
Το πιθανότερο είναι ότι βρισκόμαστε σε ένα κενό μεταξύ δύο τεχνολογικών εποχών. Ο τεχνολογικός κλάδος βγαίνει από την εποχή του προγράμματος περιήγησης, των social media και των smartphone-εφαρμογών. Τους τελευταίους μήνες οι ψηφιακοί κολοσσοί προσπαθούν να κάνουν το άλμα της μετάβασης στα προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης, γεγονός εντυπωσιακό μεν αλλά και κοστοβόρο ταυτόχρονα. Σε λίγα χρόνια από τώρα, κοιτάζοντας πίσω στην τεχνολογική ύφεση του 2022, θα λέμε ότι αυτή η περίοδος της ιστορίας ήταν ένα κομβικό σημείο για την τεχνολογία, η οποία περνώντας από την «κρίση της μέσης ηλικίας», θα έχει πλέον περάσει στο επόμενο στάδιο, αυτό της υγιούς ανάπτυξης.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Golden Visa: Η Πορτογαλία επιταχύνει την διαδικασία μετά από μεγάλες καθυστερήσεις](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/02/ot_golden_visa24_1-600x352.png)
Η Πορτογαλία επιταχύνει την διαδικασία Golden Visa μετά από μεγάλες καθυστερήσεις
Η Πορτογαλία επισπεύδει τις αιτήσεις για Golden Visa μεταβαίνοντας από ένα σύστημα ψηφιακής υποβολής αιτήσεων
![Σπάνιες γαίες: Ποιες εποφθαλμιά ο Ντόναλντ Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/spanies-gaies6-600x390.jpg)
Ποιες σπάνιες γαίες εποφθαλμιά ο Ντόναλντ Τραμπ
Η Κίνα πρωτοστατεί στις σπάνιες γαίες και σχεδόν μονοπωλεί την επεξεργασία τους και οι ΗΠΑ θέλουν να απεξαρτηθούν από αυτή την επίπονη δέσμευση
![Ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία: Τι ζητούν οι κατασκευαστές αυτοκινήτων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/RENAULT-600x600.jpg)
Στο «ρελαντί» η πράσινη μετάβαση - Τι ζητούν οι ευρωπαίοι αυτοκινητοβιομήχανοι
«Καλός ο στρατηγικός διάλογος, αλλα χρειαζόμαστε λύσεις γρήγορα», λένε οι εκπρόσωποι της αυτοκινητοβιομηχανίας - Oι καθυστερήσεις απειλούν επενδύσεις 250 δισ. ευρώ
![Μεξικό: Αδικαιολόγητοι οι δασμοί ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/xalyvas-600x370.jpg)
Αδικαιολόγητοι οι δασμοί ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο λέει το Μεξικό
Το Μεξικό εισάγει περισσότερο χάλυβα από τις Ηνωμένες Πολιτείες απ' ό,τι εξάγει
![Κομισιόν: Συνάντηση φον ντερ Λάιεν με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/von-der-leyen-vance-600x400.jpg)
Συνάντηση φον ντερ Λάιεν με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς
Η Πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε τη δέσμευση της ΕΕ για δίκαιες και ισορροπημένες εμπορικές σχέσεις
![Πάουελ: Σε μη βιώσιμη πορεία το έλλειμμα – Δεν βιαζόμαστε να μειώσουμε τα επιτόκια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/πγ1-1-600x366.jpg)
Καμπανάκι Πάουελ για το έλλειμμα στις ΗΠΑ - Καμία βιασύνη για τα επιτόκια
Τι είπε ο Πάουελ, για έλλειμμα, χρέος, δασμούς και επιτόκια στην καθιερωμένη κατάθεση του στη Γερουσία
![Πορτογαλία: Εξετάζει την πώληση του 49% του εθνικού αερομεταφορέα TAP](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/01/tap-portugal-600x400.jpg)
Η Πορτογαλία εξετάζει την πώληση του 49% του εθνικού αερομεταφορέα TAP
Υπάρχουν περίπου 12 εταιρείες που ενδιαφέρονται για τον εθνικό αερομεταφορέα της Πορτογαλίας
![Σόλομον: Η Goldman είναι ανοικτή σε εξαγορές στους τομείς της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και πλούτου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/06/solomon-600x400.jpg)
Σόλομον: Η Goldman είναι ανοικτή σε εξαγορές στους τομείς της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και πλούτου
Ο πήχης για την πραγματοποίηση μιας συμφωνίας είναι πολύ υψηλός
![Cucci: Η πτώση πωλήσεων στο τέταρτο τρίμηνο προβληματίζει τους αναλυτές](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/02/gucci-store-600x410.jpg)
Νέο πλήγμα για την Gucci - Συνεχίζεται η πτώση πωλήσεων
Τα έσοδα της Kering, στην οποία ανήκει η Gucci, ολόκληρου του έτους από δραστηριότητες του ομίλου ανήλθαν σε 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ
![Βρετανία: Άντλησε 13 δισ. στερλίνες – Οι αγορές της πρόσφεραν 140 δισ.](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/07/ot_bonds_london11-768x450-1-600x352.png)
Το Λονδίνο ζήτησε 13 δισ. στερλίνες και οι αγορές του πρόσφεραν 140 δισ.
Η έκδοση καταρρίπτει το προηγούμενο ρεκόρ ζήτησης βρετανικών ομολόγων