Σε πτωτική αναθεώρηση των προβλέψεών της για την τιμή του πετρελαίου το τρέχον τρίμηνο του 2022, προχώρησε η Goldman Sachs, επικαλούμενη τις αυξανόμενες ανησυχίες για την Covid στην Κίνα αλλά και την έλλειψη σαφήνειας σχετικά με το σχέδιο της G7 για την επιβολή πλαφόν στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου.

Ειδικότερα, η Goldman Sachs μείωσε την πρόβλεψή της για την τιμή του πετρελαίου κατά 10 σε 100 δολάρια το βαρέλι για το τέταρτο τρίμηνο του έτους.

«Η αγορά έχει δίκιο να ανησυχεί για τα μελλοντικά θεμελιώδη μεγέθη, λόγω των αυξανόμενων κρουσμάτων Covid στην Κίνα και της έλλειψης σαφήνειας σχετικά με την εφαρμογή του ανώτατου ορίου τιμών της G7», ανέφεραν σε σημείωμα οι οικονομολόγοι της Goldman με επικεφαλής τον Τζέφρι Κάρι.

Διαβάστε επίσης – Φεύγουν ή μένουν οι αρκούδες από την αγορά πετρελαίου;

Η COVID στην Κίνα

Η Κίνα κατέγραψε τρεις θανάτους από Covid το Σαββατοκύριακο, οι πρώτοι θάνατοι της χώρας από τον ιό από τον Μάιο του τρέχοντος έτους.

Η πρωτεύουσα της Κίνας, το Πεκίνο, ενίσχυσε τα μέτρα για την Covid τις τελευταίες τρεις ημέρες, καθώς ο αριθμός των τοπικών κρουσμάτων ανέβηκε σε αρκετές εκατοντάδες την ημέρα.

Οι οικονομολόγοι πρόσθεσαν ότι η πιθανότητα περισσότερων περιορισμών στον κορυφαίο εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο θα μειώσει τη ζήτηση ακόμη περισσότερο.

Διαβάστε επίσης – Πετρέλαιο: Η «παλαιά οικονομία» παίρνει την εκδίκησή της

«Τα κρούσματα Covid της Κίνας βρίσκονται στα υψηλά του Απριλίου-22, ωστόσο, άγνωστο παραμένει το πώς θα αντιδράσει η κυβέρνηση… μειώνουμε τις προσδοκίες μας για τη ζήτηση της Κίνας κατά 1,2 [εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα] για το τρίμηνο (σε 14,0 mb/d), αναμένοντας περαιτέρω lockdown από εδώ και στο εξής», ανέφερε το σημείωμα, προσθέτοντας ότι η τρέχουσα ζήτηση αργού της Κίνας υπολείπεται των προσδοκιών της Goldman για τον Οκτώβριο έως τον Νοέμβριο κατά 800.000 βαρέλια την ημέρα.

«Απογοητευμένοι» οι επενδυτές

Οι τιμές του αργού κατέγραψαν έντονες διακυμάνσεις τους τελευταίους μήνες, από τα 120 δολάρια στις αρχές Ιουνίου, εν μέσω αυξανόμενων φόβων για παγκόσμια ύφεση, μέχρι τα περίπου 90 δολάρια το βαρέλι μετά τη μείωση της παραγωγής του ΟΠΕΚ+.

Στην αναθεώρηση προς τα κάτω της Goldman συμβάλλουν επίσης οι υψηλότεροι από τον αναμενόμενο όγκοι παραγωγής και εξαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία, μόλις δύο εβδομάδες πριν τεθεί σε ισχύ το εμπάργκο της ΕΕ στις αρχές Δεκεμβρίου.

«Οι επενδυτές έχουν μείνει απογοητευμένοι από τις υψηλότερες από τις αναμενόμενες ροές παραγωγής και εξαγωγών από τη Ρωσία. Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι απομένουν μόλις δύο εβδομάδες μέχρι να τεθεί σε ισχύ το εμπάργκο της ΕΕ στο αργό, παράλληλα με το ανώτατο όριο τιμών της G-7, για το οποίο περισσότερες λεπτομέρειες πρόκειται να ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα», ανέφερε η επενδυτική τράπεζα στο σημείωμά της.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια