Την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου από την 1η Ιανουαρίου 2023 εισηγείται η Κομισιόν, με στόχο -όπως τονίζεται- την αποτροπή επανάληψης των τιμών που παρατηρήθηκαν τον περασμένο Αύγουστο.
Όπως ανέφερε η Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ Κάντρι Σίμσον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε ως ανώτατο όριο τιμής φυσικού αερίου τα 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τα προθεσμιακά συμβόλαια TTF του επόμενου μήνα (month ahead).
Η πρόταση της Κομισιόν, όπως δημοσιεύτηκε και επίσημα, ουσιαστικά καθιστά “ανύπαρκτο το εργαλείο της επιβολής ανώτατης τιμής στο φυσικό αέριο”, όπως σχολιάζουν στον ΟΤ παράγοντες της αγοράς ενέργειας. Κι αυτό καθώς η τιμή που προτείνεται να είναι προκαθορισμένη, δηλαδή τα 275 ευρώ/MWh είναι πάνω από τρεις φορές υψηλότερη σε σχέση με τα επίπεδα των τελευταίων μηνών (110 με 120 ευρώ/MWh). Με πιο απλά λόγια σημειώνουν οι ίδιες πηγές με τη συγκεκριμένη πρόταση ικανοποιείται το μπλοκ των χωρών της Γερμανίας, που αντιτίθενται στον ορισμό ανώτατης τιμής του φυσικού αερίου.
Το κείμενο των Βρυξελλών αναμένεται να μπει στο τραπέζι του συμβουλίου υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. μεθαύριο στις 24 Νοεμβρίου, ενώ πηγές της ελληνικής κυβέρνησης, σχολιάζουν στον ΟΤ πως “ο συγκεκριμένος πήχης δεν είναι αυτός που θα θέλαμε, αλλά συνεχίζουμε τις διαπραγματεύσεις…”.
Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα ηγείται του μπλοκ των χωρών εκείνων που πιέζουν για την άμεση επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου προκειμένου να μειωθούν οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και αερίου.
Διαβάστε επίσης: Νέα ρωσική απειλή για μετατροπή της Ευρώπης σε… Σιβηρία
Νωρίτερα, σε δημοσίευμα των Reuters και Bloomberg, γινόταν λόγος για πρόταση περί επιβολής πλαφόν από 1ης/1/2023, με το τελικό ποσό να βρίσκεται υπό αίρεση. Σύμφωνα, μάλιστα, με Ευρωπαίο διπλωμάτη, το πλαφόν θα έπρεπε να κυμανθεί μεταξύ 150 και 180 ευρώ προκειμένου να μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή αρκετές φορές, διαφορετικά θα έχουμε ένα πλαφόν μόνο στα χαρτιά, το οποίο δεν θα χρησιμοποιείται ποτέ.
Σύμφωνα με το Reuters, στην πρόταση της Κομισιόν, η οποία θα πρέπει να εγκριθεί από τα κράτη – μέλη της ΕΕ, τονίζεται πως με τον μηχανισμό διόρθωσης της αγοράς επιδιώκεται η αποτροπή επανάληψης των πολύ υψηλών τιμών που παρατηρήθηκαν τον περασμένο Αύγουστο, όταν οι μηνιαίες τιμές TTF προσέγγισαν τα 314 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Η σημερινή τιμή για το προθεσμιακό συμβόλαιο Δεκεμβρίου διαμορφώνεται στα 117 ευρώ.
Όσον αφορά τη θέση της Ελλάδας, χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Νίκου Τσάφου, ειδικός σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη για θέματα ενέργειας, ο οποίος θα μεταβεί με τον αρμόδιο υπουργό Κώστα Σκρέκα στις Βρυξέλλες στις 24 Νοεμβρίου. «Έχουμε κάνει τεράστια πρόοδο στη συζήτηση για το πλαφόν και το καλοκαίρι δεν ήταν καθόλου δεδομένο. Έχουμε καταλήξει σε 3,4 σημεία που έχουμε διαφορετικές απόψεις για το πως πρέπει να αντιμετωπιστούν. Είμαστε σε καλή θέση ως Ευρώπη γι αυτόν το χειμώνα», επεσήμανε.
Η πρόταση της Κομισιόν
Σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε πως συνεχίζονται οι προσπάθειες για κοινή απάντηση απέναντι στην ενεργειακή κρίση, με την πρόταση για δημιουργία ενός μηχανισμού διόρθωσης της αγοράς για την προστασία των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών της ΕΕ από επεισόδια υπερβολικά υψηλών τιμών φυσικού αερίου στην ΕΕ.
«Το προτεινόμενο μέσο συνίσταται σε ανώτατο όριο τιμής ασφαλείας 275 ευρώ για τα παράγωγα TTF για τον επόμενο μήνα», επισημαίνεται.
Σύμφωνα με την Κομισιόν, ο μηχανισμός θα ενεργοποιείται αυτόματα όταν πληρούνται και οι δύο από τις ακόλουθες συνθήκες: «Οι τιμές TTF υπερβαίνούν τα 275 ευρώ για δύο εβδομάδες. Οι τιμές TTF είναι 58 ευρώ υψηλότερες από την τιμή αναφοράς LNG για 10 συνεχόμενες ημέρες διαπραγμάτευσης εντός του συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος».
«Όταν πληρούνται αυτές οι προϋποθέσεις, ο Οργανισμός Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER) θα δημοσιεύσει αμέσως ανακοίνωση διόρθωσης αγοράς στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα ενημερώσει την Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA) και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Την επόμενη ημέρα, ο μηχανισμός διόρθωσης τιμών θα τίθεται σε ισχύ και εντολές για παράγωγα TTF που υπερβαίνουν το ανώτατο όριο τιμής ασφαλείας δεν θα γίνονται δεκτές. Ο μηχανισμός μπορεί να ενεργοποιηθεί από την 1η Ιανουαρίου 2023», τονίζεται στην πρόταση της Κομισιόν.
Latest News
Ομολογιακό 800 εκατ. ευρώ για τον ΔΕΣΦΑ
Ισχυρή χρηματοδοτική στήριξη μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης για την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου του ΔΕΣΦΑ
Αναβαθμίζονται οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις Ζακύνθου, Κεφαλονιάς και Λευκάδας
Το έργο του ΑΔΜΗΕ αφορά στη μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση ενός ολοκληρωμένου υποβρύχιου και υπόγειου καλωδιακού συστήματος
ΔΕΗ: Ακύρωση buy back ιδίων μετοχών από τη ΓΣ – Συστήνεται η PPC INSPECTRA
Η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ ενέκρινε την ακύρωση 12,7 εκατ. μετοχών και τη σύσταση θυγατρικής
Φόβοι για νέα ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη - Πάνω από τα 43 ευρώ το TTF
Παρά τα υψηλά επίπεδα αποθήκευσης, οι ευρωπαϊκές τιμές στο φυσικό αέριο παραμένουν ευμετάβλητες λόγω των διαταραχών του εφοδιασμού
Αυξάνεται η δυναμικότητα της Mitsubishi σε LNG - Θα φτάσει τα 17 εκατ. τόνους το 2030
Η Mitsubishi συμμετέχει σε 12 έργα LNG στο Μπρουνέι, τη Μαλαισία, την Αυστραλία, το Ομάν, τη Ρωσία, την Ινδονησία, τις ΗΠΑ και τον Καναδά
Πού κλείδωσαν τις τιμές ρεύματος για τον Νοέμβριο, ΔΕΗ και πάροχοι
Τα πράσινα τιμολόγια ρεύματος για τους οικιακούς καταναλωτές κυμαίνονται τον Νοέμβριο από τα 0,116 μέχρι τα 0,1519 ευρώ ανά κιλοβατώρα
Σε υψηλό 4 ετών οι εξαγωγές πετρελαίου της Βενεζουέλας - Καλύτεροι πελάτες ΗΠΑ και Ινδία
Στη Βενεζουέλα, η κρατική εταιρεία PDVSA και οι κοινοπραξίες της εξήγαγαν κατά μέσο όρο 947.387 βαρέλια ημερησίως αργού και καυσίμου
ΔΕΗ: Για τρίτο συνεχόμενο μήνα μειώνει τις τιμές στο ρεύμα – Οι χρεώσεις για τον Νοέμβριο
Η ΔΕΗ ανακοίνωσε τις χρεώσεις για το πράσινο οικιακό τιμολόγιοα και το «Γ21» για τους επαγγελματίες
Από σήμερα το χειμερινό ωράριο για το μειωμένο νυχτερινό τιμολόγιο ρεύματος
Για τους πελάτες που εφαρμόζεται οικιακό τιμολόγιο με χρονοχρέωση συνεχούς ωραρίου, ισχύει το υφιστάμενο ωράριο 23:00 έως 07:00
Βερροιόπουλος (ΤΕΝΕΡΓ): «Τα 4 προαπαιτούμενα για να πετύχει η πράσινη μετάβαση»
Ο Μιχάλης Βερροιόπουλος γενικός διευθυντής Ανάπτυξης της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ τονίζει τη σημασία των ΑΠΕ και της αποθήκευσης ενέργειας