
Συνεχίζει να καταγράφει ανοδική πορεία η χαρτοβιομηχανία «Γλάρος» που ανήκει στον όμιλο Σκλαβενίτη αν και τα κέρδη της κατέγραψαν οριακή πτώση το 2021.
Ειδικότερα, ο κύκλος των εργασιών του ομίλου Γλάρος στον οποίο ενοποιούνται οι εταιρείες Baker Master, ANIKA, Bonora και Meat House, ανήλθε σε 87,33 εκατ. ευρώ από 83,54 εκατ. ευρώ στη χρήση του 2020, καταγράφοντας άνοδο κατά 4,5%.
Διαβάστε επίσης: Σούπερ μάρκετ: Το νέο hypermarket της Σκλαβενίτης και η ρελάνς της ΑΒ Βασιλόπουλος
Τα καθαρά κέρδη (προ φόρων) του ομίλου διαμορφώθηκαν σε 19,21 εκατ. ευρώ από 20,40 εκατ. ευρώ το 2020, ενώ το σύνολο του ενεργητικού αυξήθηκε σε 83,19 εκατ. ευρώ από 78,04 εκατ. ευρώ.
Τα Αποτελέσματα εις Νέο στο τέλος του 2021 ανήλθαν για τον όμιλο σε ποσό 23,35 εκατ. ευρώ (31η Δεκεμβρίου 2020: 17,68 εκατ. ευρώ).
Διαβάστε επίσης: Σκλαβενίτης: Οι 9 πρωτιές της εταιρείας
Τα ίδια κεφάλαια την 31.12.2021 ανήλθαν σε 26,13 εκατ. ευρώ έναντι 20,32 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης.
Μέρισμα 8 εκατ. ευρώ
Από το σωρρευμένο υπόλοιπο εις νέο, το Διοικητικό Συμβούλιο της μητρικής θα εισηγηθεί στην Ετήσια Γενική Συνέλευση των Μετόχων τη διανομή μερίσματος ποσού 8.000.000 ευρώ καθώς και αμοιβές για τα μέλη του Δ.Σ. ποσού 260.000 ευρώ και το υπόλοιπο των κερδών να μεταφερθεί στην καθαρή θέση στο λογαριασμό «Υπόλοιπο κερδών εις νέο» και στα δικαιώματα που δεν ασκούν έλεγχο κατά την αναλογία τους.
Το λειτουργικό κόστος και ο πόλεμος
Η συνεχιζόμενη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας θεωρείται από τη διοίκηση ως «σφόδρα πιθανό» να επηρεάσει τις τιμές των εμπορευμάτων της εταιρείας και το κόστος μεταφοράς, γεγονός που συνδυαστικά με την αύξηση του ενεργειακού κόστους μπορεί να έχει επίδραση στο κόστος λειτουργίας της.
Η έκβαση των ευρύτερων γεωπολιτικών εξελίξεων και επομένως οι τελικές επιπτώσεις στην οικονομία γενικότερα, δεν μπορούν να εκτιμηθούν αξιόπιστα και συνεπώς σχετική πρόβλεψη πέραν της περιόδου αναφοράς (δηλαδή μετά την υπογραφή των οικονομικών καταστάσεων) δεν είναι εφικτή, όπως επισημαίνεται.
Από πού προήλθαν οι πωλήσεις
Αν και τα προϊόντα χαρτιού ήταν το κομμάτι της βιομηχανικής δραστηριότητας με τη μεγαλύτερη συμβολή στον τζίρο, όπως κάθε χρόνο, εφέτος η αύξηση του κύκλου εργασιών προήλθε από τις ζύμες και το κρέας.
Συγκεκριμένα στον κύκλο εργασιών του ομίλου το 2021, οι πωλήσεις των προϊόντων χαρτιού ήταν μειωμένες κατά 2,3% στα 30,86 εκατ. ευρώ.
Αντίστοιχα οι πωλήσεις για τα προϊόντα ζύμης κινήθηκαν ανοδικά κατά 9,3% στα 16,04 εκατ. ευρώ, όπως και για τα προϊόντα κρέατος (+20,4%) στα 16,57 εκατ. ευρώ.
Από την εμπορική δραστηριότητα χάρτου πέρσι εισέρευσαν στα ταμεία του ομίλου 12,11 εκατ. ευρώ έναντι 12,28 εκατ. ευρώ το 2020, ενώ οριακά υψηλότερα ήταν οι πωλήσεις εμπορευμάτων ζύμης στα 1,05 εκατ. ευρώ από 1,03 εκατ. ευρώ.
Ο τζίρος του κλάδου «παροχή υπηρεσιών», ήτοι «εστίαση – εστιατόριο» και «υπηρεσίες κρέατος» αυξήθηκαν στα 9,90 εκατ. ευρώ και 318 χιλ. ευρώ αντίστοιχα.
Οι στόχοι
Στόχος για την τρέχουσα χρήση είναι η περαιτέρω ανάπτυξη της μητρικής, η μείωση του κόστους – όπου αυτό είναι εφικτό – και η αύξηση της κερδοφορίας.
Για τη Baker Master βασική προτεραιότητα για την επίτευξη των μεσοπρόθεσμων στόχων της αποτελεί η αύξηση των πωλήσεων μέσω μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ, καθώς και το επιχειρησιακό πρόγραμμα που ήδη έχει τεθεί σε εφαρμογή και ήδη έχει αποτυπωθεί στη βελτίωση των αποτελεσμάτων των τελευταίων χρήσεων.
Για την «ANIKA» στόχος είναι η αύξηση της κερδοφορίας μέσω των εισπραχθέντων μερισμάτων από τη συγγενή εταιρεία Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης και σε συνάρτηση με την πλήρη εξόφληση των δανειακών της υποχρεώσεων που πραγματοποιήθηκε το 2016, οι προβλέψεις για το μέλλον κρίνονται ικανοποιητικές.
Για την «BONORA» στόχος για την τρέχουσα χρήση είναι η περαιτέρω ανάπτυξή της και η αύξηση της κερδοφορίας, ενώ σχετικά με την «MEAT HOUSE» θα συνεχιστούν και θα ενταθούν οι προσπάθειες για την αύξηση των πωλήσεων με όσο το δυνατό χαμηλό κόστος προκειμένου να παρουσιάσει θετικά αποτελέσματα και το 2022.
Οι σημειώσεις του ορκωτού
Στην έκθεσή του ο ορκωτός ελεγκτής σημειώνει ότι από τον έλεγχο που πραγματοποίησε προέκυψε πως στους επιμέρους λογαριασμούς των απαιτήσεων του ενοποιημένου ισολογισμού περιλαμβάνονται και απαιτήσεις σε καθυστέρηση συνολικού ποσού ευρώ 4,7 εκατ. ευρώ και κατά παρέκκλιση των λογιστικών αρχών, που προβλέπονται από τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα, δεν έχει σχηματιστεί σχετική πρόβλεψη.
Κατά την εκτίμηση του ορκωτού, για την κάλυψη ζημιών από τη μη ρευστοποίηση μέρους των απαιτήσεων αυτών έπρεπε να έχει σχηματιστεί πρόβλεψη ποσού ευρώ 4,488 εκατ. ευρώ περίπου. Λόγω του μη σχηματισμού της πρόβλεψης αυτής, η αξία των απαιτήσεων και τα Ίδια Κεφάλαια του ενοποιημένου ισολογισμού εμφανίζονται αυξημένα κατά ευρώ 4,488 εκατ. ευρώ περίπου και τα ενοποιημένα αποτελέσματα της κλειόμενης και της προηγούμενης χρήσεως αυξημένα κατά ευρώ 15 χιλ. περίπου και 8 χιλ. περίπου αντίστοιχα.
Επιπλέον, στο λογαριασμό «Συμμετοχές σε θυγατρικές και συγγενείς επιχειρήσεις» του εταιρικού ισολογισμού, περιλαμβάνεται και η αξία κτήσης μετοχών ανώνυμης εταιρείας μη εισηγμένης στο Χρηματιστήριο συνολικού ποσού 4.807.500 ευρώ, οι οικονομικές καταστάσεις της οποίας ελέγχονται από Ορκωτούς Ελεγκτές Λογιστές. Η εταιρεία αυτή εμφανίζει αρνητική καθαρή θέση.
Κατά παρέκκλιση των λογιστικών αρχών, που προβλέπονται από τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα, δεν έχει σχηματισθεί πρόβλεψη ολοσχερούς απομείωσης (υποτίμησης) της αξίας κτήσης αυτών των μετοχών ποσού 4.807.500 ευρώ, με συνέπεια η αξία του λογαριασμού αυτού, τα αποτελέσματα χρήσης και τα ίδια κεφάλαια των εταιρικών οικονομικών καταστάσεων να εμφανίζονται ισόποσα αυξημένα.
Η δομή του ομίλου
Στην ενοποίηση εκτός της μητρικής εταιρείας, με την μέθοδο της ολικής ενοποίησης έχουν περιληφθεί οι θυγατρικές εταιρείες BAKER MASTER ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ Προϊόντων Ζύμης Α.Β.Ε.Ε. (ποσοστό συμμετοχής 90%), ANIKA Εταιρεία Γενικών Επενδύσεων και Επενδυτικών Υπηρεσιών Ανώνυμη Εταιρεία (ποσοστό συμμετοχής 100%), BONORA ΙΚΕ (ποσοστό συμμετοχής 70%), MEAT HOUSE (ποσοστό συμμετοχής 100%).
Επίσης με τη μέθοδο της καθαρής θέσης έχουν ενοποιηθεί η Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης Α.Ε.Ε. (ποσοστό που κατέχεται από άλλες θυγατρικές 14,06%) και GENFROCO Εμπορία Αλιευμάτων (ποσοστό που κατέχεται από την μητρική 40%).


Latest News

Η ρύθμιση που ξεκλειδώνει κουρέματα και ρυθμίσεις οφειλών σε νοικοκυριά κι επιχειρήσεις
Ο εξωδικαστικός μηχανισμός και η ένταξη περισσότερων υπερχρεωμένων νοικοκυριών κι επιχειρήσεων στις ρυθμίσεις οφειλών, το νέο στοίχημα ΥΠΕΘΟ και servicers

Οι δασμοί Τραμπ και οι άλλες προκλήσεις για τον κλάδο του καφέ
Οι δασμοί Τραμπ αναμένεται να είναι μία ακόμα πρόκληση για τον κλάδο του καφέ, που ήδη δοκιμάζεται από τις συνεχείς ανατιμήσεις και την κλιματική αλλαγή

Οι 2+1 καταλύτες που φέρνουν deals στην Πληροφορική
Τα πολλαπλά έργα ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, η ψηφιοποίηση της αγοράς και η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι οι καταλύτες που γεννούν νέα deals στην Πληροφορική - Ποιες είναι οι αβεβαιότητες που παραμένουν
![Επιχειρήσεις: Με τι επιτόκιο δανείζονται – Πώς θα ξεκλειδώσει περισσότερη ρευστότητα [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/daneia-trapezes-768x432-1-600x338.jpg)
Με τι επιτόκιο δανείζονται οι ελληνικές επιχειρήσεις - Πώς θα ξεκλειδώσει περισσότερη ρευστότητα [γράφημα]
Η υποχώρηση των επιτοκίων δημιουργεί αυξημένες ευκαιρίες για τις τράπεζες

Πώς «εθίστηκε» η αγορά στις προσφορές – Από τα προϊόντα κράχτες στο… ζύγι
Οι προσφορές και το χρονικό της γιγάντωσης των προσφορών στην ελληνική αγορά – Ο ρόλος των φθηνών ανώνυμων προϊόντων

Πώς θα λειτουργήσουν καταστήματα και σούπερ μάρκετ το Μ. Σάββατο
Αναλυτικά οι ώρες λειτουργίας - Οι συστάσεις του ΕΦΕΤ

Worldline: Το μέλλον των ψηφιακών πληρωμών είναι ανθρώπινο και προσωποποιημένο
«Το μέλλον των πληρωμών δεν είναι απλώς ψηφιακό. Είναι έξυπνο, ανθρώπινο και εξατομικευμένο» επισήμανε ο κ. Κιτιξής, Country Head and Managing Director της Worldline

Πώς επηρεάζονται οι τραπεζικές συναλλαγές από τις αργίες
Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές μέσω web banking και mobile apps θα λειτουργούν κανονικά

Ποιοι χάνουν, ποιοι κερδίζουν από τη μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ
Νέα εποχή φθηνού χρήματος στην Ελλάδα με τη βούλα της ΕΚΤ - Η μείωση στα επιτόκια ρίχνει τα έσοδα στις τράπεζες και τις αποδόσεις στις καταθέσεις

Δωδώνη: Τριάντα χρόνια συγκρούσεων, 3 ιδιοκτήτες και ο νικητής
Μετά από 13 χρόνια και μεγάλη προσπάθεια τα αδέλφια Σαράντη αποκτούν το ισχυρότερο εξαγωγικό brand name στην φέτα, την Δωδώνη