
Στο τελικό ποσοστό στην αύξηση των συντάξεων, αναφέρθηκε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, τονίζοντας ότι ναι μεν είναι 7,75%, ωστόσο -όπως είπε- οι συνταξιούχοι δεν θα πάρουν μόνο αυτήν την αύξηση.
«Αυτήν την αύξηση θα την πάρουν σχεδόν 2 εκ. συνταξιούχοι – κάτι λιγότερο. Υπάρχουν τα 250 ευρώ που θα τα πάρουν πάνω από 1 εκατ. συνταξιούχοι, υπάρχει η κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης – πάλι 1 εκατ. συνταξιούχοι – και υπάρχει και η 4η δόση επανυπολογισμού των συντάξεων του νόμου Βρούτση, που είναι 220.000 συνταξιούχοι. Κοντολογίς θα υπάρχουν συνδυασμοί αυτών των 4 αυξήσεων, 1 στους 2 συνταξιούχους θα πάρει συνδυαστικά τουλάχιστον δύο από αυτές τις αυξήσεις και 1 στους 2 θα πάρει τουλάχιστον μια επιπλέον σύνταξη, δηλαδή κάποιοι από αυτούς θα πάρουν και κάτι παραπάνω», επεξήγησε ο κ. Χατζηδάκης μιλώντας στην ΕΡΤ.
Διαβάστε επίσης: Τι αλλάζει σε συντάξεις, εισφορές και χρέη στον ΕΦΚΑ – Πότε πληρώνεται η επιταγή ακρίβειας [Ολο το νομοσχέδιο]
Ψηφιακή κάρτα αναπηρίας
Απαντώντας σε ερώτηση για την ψηφιακή κάρτα αναπηρίας και για το αν υπάρχει πρόβλεψη να χρησιμοποιηθεί και από άτομα με αναπηρία που δεν μπορούν να χειριστούν κινητό τηλέφωνο, ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι η κάρτα «δεν είναι μόνο κινητό, αλλά μπορεί να τυπωθεί, ενώ μετά από κάποιους μήνες θα βγει πλαστική κάρτα με ενσωματωμένες όλες τις παροχές».
«Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι η κάρτα είχε νομοθετηθεί από το 1996 και δεν είχε εφαρμοστεί για 24 χρόνια! Το θέμα για μια κυβέρνηση μιλώντας για κοινωνική πολιτική είναι να κάνει κοινωνική πολιτική στην πράξη », είπε ο κ. Χατζηδάκης.
«Βασικό να μην καταρρεύσει η δομή της Κιβωτού»
Για τις ραγδαίες εξελίξεις με τη «Κιβωτό του Κόσμου» ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων επεσήμανε ότι «το βασικό είναι να μην καταρρεύσει η δομή, διότι τα παιδιά είναι εκατοντάδες και αύριο-μεθαύριο θα λέμε «πού θα μείνουν τα παιδιά, δεν έχουν στον ήλιο μοίρα»».
Είπε ότι σε νόμο του 2021, «περάσαμε ρύθμιση για το ποινικό μητρώο όσων δουλεύουν εκεί και προβλέψαμε συγκεκριμένα πράγματα για τα στάνταρ με τα οποία λειτουργούν οι δομές», ενώ σημείωσε ότι «όποιοι παρακολουθούν στενότερα τα ζητήματα αυτά θα θυμούνται ότι από μια συγκεκριμένη πλευρά τότε, υπήρξαν αντιδράσεις στην πολιτική του Υπουργείου».
Απαντώντας σε τοποθέτηση σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση δείχνει να νομοθετεί και να κινείται ad hoc, καθώς σήμερα άλλαξε το πλαίσιο για τις αναδοχές, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι αυτό έχει ήδη αλλάξει, υπενθυμίζοντας ότι από το 2021 έχουν περάσει ρυθμίσεις οι οποίες δίνουν μεγαλύτερα επιδόματα στις οικογένειες που κάνουν αναδοχές, διευρύνουν τα ηλικιακά όρια βάσει των εισηγήσεων του Συνηγόρου του Πολίτη και διευκολύνουν το πλαίσιο.


Latest News

Ρεκόρ υποβολής των δηλώσεων - Τρέχουν οι φορολογούμενοι για την έκπτωση 4%
Πάνω από τις προσδοκίες οι φορολογικές δηλώσεις - Με διαδικασίες εξπρές οι επιστροφές φόρου

Ο «μεγάλος αδελφός» της ΑΑΔΕ πηγαίνει σε βαπτίσεις, γάμους και δεξιώσεις
Πρόκειται για το «ψηφιακό μάτι» ή το ψηφιακό πελατολόγιο από την ΑΑΔΕ, το οποίο ενεργοποιήθηκε από την περασμένη Δευτέρα

Αυξήθηκαν οι καταγγελίες για βία και παρενόχληση στην εργασία - Οι κλάδοι
Σε υψηλό επίπεδο το ποσοστό επίλυσης των εργατικών διαφορών βίας και παρενόχλησης στην εργασία - Τι δείχνουν τα στοιχεία της Επιθεώρησης Εργασίας

Φακέλωμα και κυνήγι οφειλετών με καταιγίδα κατασχέσεων
Στενό μαρκάρισμα σε πάνω από 2 εκατ. φορολογούμενους με χρέη στην εφορία. Το χέρι της εφορίας έφθασε σε σχεδόν μισό εκατομμύριο λογαριασμούς το 2024

Λουκέτα και πρόστιμα της ΑΑΔΕ σε γνωστές ταβέρνες και εστιατόρια για μη έκδοση αποδείξεων
Η ΑΑΔΕ επέβαλε λουκέτα για μη έκδοση αποδείξεων και προστιμα για μη διασύνδεση POS

Ξηλώνεται το πουλόβερ του τεκμαρτού εισοδήματος
Ποιες είναι οι παρεμβάσεις που θα περιορίσουν τις επιβαρύνσεις στους ελεύθερους επαγγελματίες

Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ
Στις 25 Απριλίου θα καταβληθούν 1,2 δισ. ευρώ σε 2.482.989 δικαιούχους για πληρωμή κύριων και επικουρικών συντάξεων

ΑΑΔΕ: Στα 71,3 δισ. ευρώ το συνολικό ποσό των εισπραχθέντων εσόδων το 2024 – Υπέρβαση στόχου κατά 6,3 δισ.
Εντοπίστηκαν 1.706 επιχειρήσεις που υπέβαλαν μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ για το 2023, παρότι παρουσίαζαν κανονική δραστηριότητα, σημειώνει η ΑΑΔΕ

Προς αξιοποίηση των κατασχεμένων προχωρά το δημόσιο
Παίρνει μπρος το σχέδιο αξιοποίησης δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων που προέρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες – Συστήνεται ειδική ομάδα εργασίας

Οι έξι αλλαγές στις κληρονομιές - Τι έχει κλειδώσει, τι εξετάζεται
Έχουν ήδη ληφθεί αποφάσεις για τις περιπτώσεις διαζυγίου, διαδοχής συγγενών και συμφώνου συμβίωσης, όταν δεν υπάρχει διαθήκη