
Όλο και περισσότερο οι διεθνείς αθλητικές εκδηλώσεις αναλαμβάνονται από αυταρχικά καθεστώτα
Τα καθεστώτα προγραμματίζουν την καταστολή για να ελαχιστοποιήσουν τις επικρίσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Δεν υπάρχει κάποιου είδους «λυδία λίθος» που να διαπιστώνει την «δημοκρατικότητα» των διοργανωτών παγκόσμιων αθλητικών γεγονότων. Από τους Ναζιστικούς Ολυμπιακούς Αγώνες μέχρι το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου της Αργεντινής το 1978, αυταρχικά καθεστώτα χρησιμοποιούν εδώ και δεκαετίες τέτοιους αγώνες για να αυξήσουν το κύρος τους και να τονώσουν τον εθνικισμό. Πριν από 30 χρόνια, η συντριπτική πλειονότητα των τουρνουά γίνονταν σε δημοκρατίες. Την τελευταία δεκαετία, όμως, περιπτώσεις όπως το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου ανδρών του 2022, το οποίο ξεκίνησε στο Κατάρ στις 20 Νοεμβρίου, άρχισαν και πάλι να ξαναγράφουν αυτόν τον κανόνα.
Σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τον Άνταμ Σαρπφ, του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, και δύο συναδέλφους του, το μερίδιο των διεθνών αθλητικών γεγονότων που φιλοξενούνται από αυταρχικά καθεστώτα μειώθηκε από 36% το 1945-88 σε 15% το 1989-2012. Έκτοτε, έχει ανακάμψει στο 37%. Μολονότι ο συνολικός αριθμός των δημοκρατιών στον κόσμο έχει επίσης μειωθεί από το υψηλό μετά τον ψυχρό πόλεμο, λίγες μόνο αυταρχικές χώρες που διοργάνωσαν αθλητικά γεγονότα αποτελούν μεταλλάξεις δημοκρατιών.
Το μοτίβο αντικατοπτρίζεται τόσο σε αγώνες υψηλού προφίλ —από το 2008, η Κίνα έχει φιλοξενήσει δύο φορές Ολυμπιακούς Αγώνες και η Ρωσία έχει φιλοξενήσει μια φορά Ολυμπιακούς και ένα Παγκόσμιο Κύπελλο— όσο και άλλες μικρότερες διοργανώσεις. Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου, για παράδειγμα, διεξήχθη μόνο σε δημοκρατίες από το 1983 έως το 2011. Έκτοτε, τέσσερις από τους έξι διοργανωτές που επιλέχθηκαν είχαν αυταρχικά καθεστώτα.

Κατά ειρωνικό τρόπο, αυτή η τάση πηγάζει σε μεγάλο βαθμό από τον τρόπο λήψης αποφάσεων των δημοκρατιών. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα μεγάλα αθλητικά γεγονότα τείνουν να είναι κακές επιλογές για τις διοργανώτριες χώρες. Οι πόλεις πρέπει να κατασκευάσουν δαπανηρά στάδια που σπάνια χρησιμοποιούνται στη συνέχεια και που δεν πετυχαίνουν να αποτελέσουν έναυσμα για οικονομική ανάπτυξη στις γύρω περιοχές. Ως αποτέλεσμα, ο ενθουσιασμός κυβερνήσεων που λογοδοτούν στους φορολογούμενούς για τέτοιες διοργανώσεις έχει τουλάχιστον μετριαστεί. Οι φετινοί Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες διεξήχθησαν στο Πεκίνο σχεδόν εξ αποκλεισμού, αφού αποσύρθηκαν και οι τέσσερις πόλεις δημοκρατικών χωρών που είχαν υποβάλει υποψηφιότητα. Ο μόνος εναλλακτικός διοργανωτής ήταν το Αλμάτι του Καζακστάν.
Τα αυταρχικά καθεστώτα, αντίθετα, είναι ελεύθερα να κατασπαταλούν δημόσιους πόρους. Η κύρια απειλή που αντιμετωπίζουν ως διοργανωτές είναι ότι οι διαδηλωτές ή ο Τύπος θα τονίσουν τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αλλά αντί να προωθούν τις μεταρρυθμίσεις, τα φώτα της διεθνούς δημοσιότητας φαίνεται να οδηγούν τέτοια καθεστώτα να γίνουν ακόμη πιο κατασταλτικά ενόψει των αθλητικών διοργανώσεων.
Χρησιμοποιώντας «βαθμολογίες καταστολής» που υπολογίστηκαν από άλλους μελετητές που μετρούν πόση βία ασκούν τα κράτη στους πολίτες τους, ο κ. Σαρπφ έδειξε ότι οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων και των ποδοσφαιρικών τουρνουά τείνουν να εντείνουν την καταστολή δύο χρόνια πριν από τις τελετές έναρξης. Μόλις ο κόσμος αρχίσει να παρακολουθεί, χαλαρώνουν. Για παράδειγμα, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008, η Κίνα συνέλαβε προληπτικά άτομα που ήταν πιθανό να εκφράσουν δυσαρέσκεια. Ως αποτέλεσμα, οι επίσημες «ζώνες διαμαρτυρίας» ήταν κενές κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.
Το Κατάρ ακολουθεί αυτό το μοτίβο. Τις τελευταίες εβδομάδες έχει μετακινήσει χιλιάδες αλλοδαπούς εργάτες έξω μακρυά από την πρωτεύουσα, όπου η κατάστασή τους θα ήταν πολύ πιθανό να γίνει αντιληπτή. Η κακομεταχείριση των ξένων εργατών στη χώρα έχει προκαλέσει ευρεία κριτική. Εάν τα διοικητικά όργανα μεγάλων αθλητικών εκδηλώσεων δεν θέλουν να ενθαρρύνουν τέτοιες πολιτικές καταστολών, θα πρέπει να βρουν πώς να κάνουν την ανάληψη της διοργάνωσης τους πιο ελκυστική για τις δημοκρατίες.
Πηγή γραφημάτων: “International Sports Events and Repression in Autocracies: Evidence from the 1978 FIFA World Cup,” by Adam Scharpf, Christian Glaessel and Pearce Edwards, American Political Science Review, 2022
© 2021 The Economist Newspaper Limited. All rights reserved. Άρθρο από τον Economist το οποίο μεταφράστηκε και δημοσιεύθηκε με επίσημη άδεια από τον Οικονομικό Ταχυδρόμο. Το πρωτότυπο άρθρο βρίσκεται στο www.economist.com

Η «χρυσή» Euroleague - Από τον Ναν και τον Βεζένκοφ στα 2.600.000 του Σλούκα
Πόσοι Έλληνες βρίσκονται στη λιστα με τους δέκα πιο ακριβοπληρωμένους παίκτες στη Euroleague

Βαγγέλης Μαρινάκης στη Νέα Υόρκη – «Παίρνουμε ευρωπαϊκά και πρωταγωνιστούμε σε όλη την Ευρώπη» (pics+vid)
Ο σύνδεσμος φιλάθλων του Ολυμπιακού στη Νέα Υόρκη, βράβευσε τον ηγέτη της «ερυθρόλευκης» ΠΑΕ, Βαγγέλη Μαρινάκη.

Τίμησε τον Βαγγέλη Μαρινάκη ο Σύνδεσμος φιλάθλων Ολυμπιακού Νέας Υόρκης
Κεντρικό πρόσωπο στις εορταστικές εκδηλώσεις στη Νέα Υόρκη ο ηγέτης του Ολυμπιακού Βαγγέλης Μαρινάκης

Τα σχέδια του ΝΒΑ για επέκταση στην Ευρώπη
Το NBA σχεδιάζει την δημιουργία νέου ευρωπαϊκού πρωταθλήματος στην Ευρώπη εκ του μηδενός

Μπαίνει ο… ήλιος στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο – Η συμφωνία της UEFA με την SolarPower
Πώς θα «πρασινίσουν» τα γήπεδα - Στα θρανία οι ομάδες για σεμινάρια από τη SolarPower

Από το Old στο New... Trafford - Πού θα βρει η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τα 2 δισ.
Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ λέει ότι τα φιλόδοξα σχέδιά της για το γήπεδο που θα αντικαταστήσει το Old Trafford θα προκαλέσουν αναγέννηση της περιοχής

Πού θα κατασκευατεί το νέο γήπεδο της Παρί Σεν Ζερμέν - Πόσο θα κοστίσει
Η Παρί Σεν Ζερμέν μετά τη ρήξη της με τον δήμαρχο του Παρισιού προχωρά σε κατασκευή νέου γηπέδου σε προάστιο της πόλης

Μπλάτερ και Μισέλ Πλατινί απαλλάχθηκαν από τις κατηγορίες περί διαφθοράς
Η δίκη κατά του πρώην επικεφαλής της FIFA και του Γάλλου θρύλου έγινε μετά από έφεση κατά της αθώωσής τους το 2022

Εκατό χρόνια μετά - Η Τσέλσι θα φύγει από το Στάμφορντ Μπριτζ
Ο ιδιοκτήτης της Τσέλσι, Τοντ Μπόελι προωθεί την κατασκευή νέου γηπέδου για την ομάδα του Λονδίνου - Τα σχέδια από την εποχή Αμπράμοβιτς

Οι επιτυχίες της Μπαρτσελόνα δεν μεταφράζονται σε έσοδα - Η τρύπα των 32 εκατ. ευρώ
Η συντήρηση ομάδων σε όλα τα σπορ κοστίζει πανάκριβα στην Μπαρτσελόνα πληγώνοντας καίρια την ομάδα ποδοσφαίρου