Δεν έχει σημασία αν η Βραζιλία ή η Αργεντινή ή κάποιος άλλος θα σηκώσει το τρόπαιο τον επόμενο μήνα, το Κατάρ έχει ήδη κερδίσει το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Παρά την έντονη κριτική των τελευταίων δέκα ετών, για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διαφθορά και δωροδοκίες,  η πετρο-μοναρχία του Κόλπου έχει αναδειχθεί πιο ισχυρή από ποτέ.

Όπως αναφέρει το Politico, το Παγκόσμιο Κύπελλο βοήθησε στην επιτάχυνση της ανάπτυξης του Κατάρ, μέσω της κατασκευής γηπέδων υψηλής ποιότητας, λαμπερών εμπορικών κέντρων, ξενοδοχείων πέντε αστέρων και ενός αεροδρομίου παγκόσμιας κλάσης και του επέτρεψε να ασκήσει γεωπολιτική και αθλητική επιρροή.

Διαβάστε επίσης – Μουντιάλ 2022: Τα μαθηματικά του τίτλου

Και, ανεξάρτητα από τις αντιδράσεις περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το τουρνουά έχει στο πλευρό του αρκετούς από την πολιτική ελίτ της Δύσης.

Για παράδειγμα ο Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε τον κόσμο να πάει χαλαρά στο Κατάρ, λέγοντας ότι «ο αθλητισμός δεν πρέπει να πολιτικοποιείται».

Το αμφιλεγόμενο αυτό Παγκόσμιο Κύπελλο θα καλωσορίσει πολλούς ανώτερους δυτικούς αξιωματούχους. Μεταξύ αυτών ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, η υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Hadja Lahbib, αλλά και ο Βρετανός Τζέιμς Κλέβερλι.

Διαβάστε επίσης: Μουντιάλ 2022: Είναι τελικά το Παγκόσμιο Κύπελλο μια τεράστια σπατάλη χρημάτων;

Το Politico υπενθυμίζει ότι το Κατάρ έχει δεχτεί εδώ και καιρό πυρά για τη βάναυση χρήση μεταναστών εργατών, τη στάση του απέναντι στα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας αλλά και την πιθανή κρατική επιτήρηση των φιλάθλων. Εξωτερικά, χτυπήθηκε από έναν μακροχρόνιο αποκλεισμό από τους γείτονές του στον Κόλπο, με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία και σιωπηρά υποστηριζόμενο από τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Διπλωματική επιδεξιότητα

Αλλά το Κατάρ έχει ξεπεράσει τόσο τους επικριτές όσο και τους εχθρούς του χάρη στη διπλωματική του επιδεξιότητα και τη μόχλευση που δημιουργείται από τους τεράστιους πόρους υδρογονανθράκων του .

«Το Κατάρ αποφάσισε ότι επρόκειτο να μάθει να οδηγεί στη γρήγορη λωρίδα ενός αυτοκινητόδρομου», δήλωσε ο Simon Chadwick, καθηγητής αθλητισμού και γεωπολιτικής οικονομίας στο Skema Business School στο Παρίσι, σχετικά με την υποψηφιότητα για το Παγκόσμιο Κύπελλο. «Αλλά το Κατάρ είχε τα χρήματα για να μάθει να οδηγεί».

Αλλαγές

Κάποια από τις επικρίσεις, πυροδότησε αλλαγές.

Το σύστημα kafala , ένας μηχανισμός απασχόλησης βασισμένος σε χορηγίες που εισήχθη για πρώτη φορά από τους Βρετανούς στο Μπαχρέιν τη δεκαετία του 1930, τερματίστηκε με νόμο στο Κατάρ το 2020. Θεωρητικά, αυτό επιτρέπει στους εργαζόμενους στο Κατάρ να αλλάζουν δουλειά χωρίς να χρειάζεται να λάβουν την άδεια του εργοδότη τους. Την ίδια στιγμή, η Ντόχα νομοθέτησε επίσης αύξηση του κατώτατου μισθού στα 1.000 ριάλ το μήνα — ή περίπου 264 ευρώ.

Οι επικριτές φύλακες, ωστόσο, επισημαίνουν ότι τα «τοξικά» εργασιακά προβλήματα του Κατάρ — τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα την κακοποίηση και το θάνατο πολλών μεταναστών εργαζομένων από τη Νότια Ασία — δεν τελείωσαν με την κατάργηση του kafala .

«Νομίζω ότι υπάρχει ένα μεγάλο πειστικό επιχείρημα για να πούμε ότι το σύστημα διευκολύνει τη δουλεία ή την καταναγκαστική εργασία», δήλωσε ο Nicholas McGeehan, ιδρυτικός διευθυντής της FairSquare Research and Projects, του οποίου το έργο έχει επικεντρωθεί εκτενώς στα ανθρώπινα δικαιώματα στον Κόλπο.

Τα στοιχεία

Οι εκτιμήσεις ποικίλλουν , καθώς η κυβέρνηση του Κατάρ δεν μοιράζεται επίσημα στοιχεία για τους θανάτους μεταναστών εργαζομένων, αλλά εκατοντάδες Νεπαλέζοι έχουν πεθάνει στη χώρα του Κόλπου από καρδιακή ανακοπή, εργατικά ατυχήματα και αυτοκτονίες από το 2010, σύμφωνα με τα στατιστικά της κυβέρνησης.

Ωστόσο, υπάρχει κάποια υποστήριξη για τις μεταρρυθμίσεις του Κατάρ. Ο Marc Tarabella, ένας Βέλγος σοσιαλιστής ευρωβουλευτής που είναι αντιπρόεδρος της Αντιπροσωπείας του Κοινοβουλίου για τις Σχέσεις με την Αραβική Χερσόνησο και επίσης συμπρόεδρος του Sports Group, είπε στο POLITICO ότι, χάρη στο Παγκόσμιο Κύπελλο, το Κατάρ έχει γίνει «ένα καλό παράδειγμα προς μίμηση για τις άλλες χώρες της γειτονιάς».

Ο πρόεδρος της Παρί Σεν Ζερμέν, Nasser al-Khelaifi,  ο οποίος δεν είναι συνδεδεμένος με τη διοργανώτρια ομάδα του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ήταν αρκετά προσεκτικός, λέγοντας στο POLITICO ότι είναι «πολύ περήφανος» που η χώρα του φιλοξενεί το Μουντιάλ και δεν «προσπαθεί να κρυφτεί» στη σκιά.

«Κάνουμε τα πάντα 100 τοις εκατό σωστά; Μάλλον όχι. Είμαστε τέλειοι; Όχι. Αλλά διορθώνουμε τα πράγματα», είπε. «Το Παγκόσμιο Κύπελλο έχει κάνει φανταστική δουλειά για το Κατάρ: υποδομές, ρυθμίσεις. Πολλά πράγματα άλλαξαν. Τεράστια πράγματα».

Μέσα μαζικής μεταφοράς

Ενώ το Κατάρ – μια χώρα όπου το αυτοκίνητο είναι βασιλιάς – διατυμπανίζει τις εξελίξεις στα μέσα μαζικής μεταφοράς που επισπεύδονται από το Παγκόσμιο Κύπελλο, μόνο μερικά από τα στάδια συνδέονται με το αστραφτερό νέο σύστημα μετρό.

Μια ανατροπή της μπύρας της τελευταίας στιγμής από τους οικοδεσπότες του Κατάρ, που πλέον απαγορεύεται μέσα και γύρω από τα γήπεδα του τουρνουά, προκάλεσε μεγαλύτερη ανησυχία στις ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεδομένων των προηγούμενων διαβεβαιώσεων για την κατανάλωση αλκοόλ που παρείχε το Κατάρ.

Τι συμβαίνει όμως όταν το τσίρκο φεύγει από την πόλη;

Το Politico υπογραμμίζει ότι το Κατάρ έχει επιδείξει αξιοσημείωτη γεωπολιτική επιδεξιότητα για να διατηρήσει τα ανταγωνιστικά συμφέροντα με τα οποία συνδέεται η τύχη του. Φιλοξενεί τη μεγαλύτερη στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, ενώ έχει επίσης πρόσβαση με το Ιράν στο κοίτασμα φυσικού αερίου, από το οποίο παρήγαγε τον αστρονομικό του πλούτο.

Λόγω του συνεχιζόμενου ρωσικού πολέμου στην Ουκρανία, «Το Κατάρ θα παραμείνει εξαιρετικά επίκαιρο όσον αφορά την ενεργειακή δυναμική, ειδικά καθώς το φυσικό αέριο αρχίζει να έρχεται σε κυκλοφορία», δήλωσε ο Kristian Ulrichsen, συνεργάτης για τη Μέση Ανατολή στο Ινστιτούτο Baker του Πανεπιστημίου Rice. «Πιστεύω ότι θα συνεχίσουν να διαδραματίζουν ρόλο στην περιφερειακή διπλωματία, ειδικά έναντι του Ιράν εάν δεν υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για τα πυρηνικά». Η Ντόχα ήταν βασικός διπλωματικός παράγοντας όταν οι ΗΠΑ αποχώρησαν από το Αφγανιστάν το 2021, πρόσθεσε ο Ulrichsen.

Μια από τις πιο επιτυχημένες εξαγωγές του Κατάρ, ο όμιλος μέσων ενημέρωσης beIN Media Group, γνωστός για τον διεθνή αθλητικό του βραχίονα αλλά και ιδιοκτήτης των κινηματογραφικών στούντιο Miramax του Χόλιγουντ, έχει προσεγγιστεί από διάφορους Αμερικανούς και Σαουδάραβες επενδυτές που ενδιαφέρονται να αγοράσουν μερίδιο στην εταιρεία. Η πολιτεία σκέφτεται πώς να τοποθετηθεί στη διεθνή σκηνή αφού το Παγκόσμιο Κύπελλο έχει ολοκληρωθεί και φύγει.

Την ίδια στιγμή, άτομο που γνωρίζει τις συνομιλίες είπε ότι οι Αμερικανοί επενδυτές ενδιαφέρονται να αγοράσουν ένα μερίδιο στην PSG, η οποία ανήκει εξ ολοκλήρου στην Qatar Sports Investments. Η QSI απέκτησε μερίδιο 22% στην πορτογαλική SC Braga τον περασμένο μήνα, το οποίο ήταν το πρώτο βήμα του επενδυτικού ταμείου στην ιδιοκτησία πολλών συλλόγων και ένα επιπλέον σημάδι της αυξημένης σημασίας του QSI και του beIN για το Κατάρ μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο.

«Δεν νομίζω ότι θα εγκαταλείψουν τον αθλητισμό να αποτελεί συστατικό στοιχείο της στρατηγικής του έθνους», δήλωσε ο Mahfoud Amara, αναπληρωτής καθηγητής διαχείρισης αθλητισμού στο Πανεπιστήμιο του Κατάρ.

Το Κατάρ θα φιλοξενήσει το Ασιατικό Κύπελλο ποδοσφαίρου το 2023 και τους Ασιατικούς Αγώνες πολλαπλών αθλημάτων το 2030. Επί του παρόντος, οι επίσημοι βρίσκονται επίσης σε προκαταρκτικές συζητήσεις σχετικά με μια προσφορά για μια άλλη διοργάνωση στολίδι: τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2036.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Business of Sport