Ένα από τα πράγματα που βοήθησαν την ελληνική κοινωνία να αντέξει τα δύσκολα χρόνια που προηγήθηκαν, αλλά και σε προηγούμενες περιόδους, ήταν ότι στην Ελλάδα δεν είχαμε στη μεταπολεμική περίοδο στεγαστικό πρόβλημα.
Είχαμε διάφορα προβλήματα σε σχέση με τη στέγαση αλλά ήμασταν σε μεγάλο βαθμό χώρα ιδιοκατοίκησης.
Διαβάστε επίσης: Ευρώπη: Φουντώνουν οι φόβοι για αύξηση στα «φέσια» λογαριασμών και στα κόκκινα δάνεια
Αυτό σε συνδυασμό με την οικογενειακή αλληλεγγύη σήμαινε ότι εάν κάποιος βρισκόταν χωρίς δουλειά και εισόδημα δεν κατέληγε να είναι και άστεγος.
Διαβάστε επίσης: Στεγαστικά Δάνεια: Νέο ράλι σε επιτόκια στην ευρωζώνη
Αυτό εξηγεί και γιατί όλες οι κυβερνήσεις προσπάθησαν να αποφύγουν τον κίνδυνο να υπάρξουν μαζικοί πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, παρότι βέβαια προώθησαν τη νομοθεσία που τους καθιστά δυνατούς.
Όμως, τώρα φαίνεται να διαμορφώνονται διαφορετικοί όροι.
Από τη μια η διαχείριση των κόκκινων δανείων σημαίνει ότι είναι πιθανό ένας αριθμός σπιτιών να καταλήξουν όντως σε πλειστηριασμούς και αυτό να δημιουργεί και κοινωνικό πρόβλημα. Ακόμη και εάν δεν φτάσει την κλίμακα άλλων χωρών το πρόβλημα θα είναι πραγματικό.
Από την άλλη, μια σειρά από αλλαγές που είναι σε εξέλιξη στην αγορά κατοικίας με βασική αιτία τον τουρισμό, όπως είναι η επέκταση των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων, σημαίνουν σε αρκετές περιοχές ολοένα και πιο ακριβά ενοίκια και σε ορισμένες περιοχές ακόμη και έλλειψη σπιτιών.
Όλα αυτά διαμορφώνουν το έδαφος για να αποκτήσουμε «στεγαστικό πρόβλημα» και στη χώρα μας.
Δηλαδή, ανθρώπους που δεν θα μπορούν να βρουν αξιοπρεπή στέγαση ή που θα δίνουν υπερβολικά μεγάλο μέρος του εισοδήματός τους για τη στέγαση.
Όμως, αυτό θα είναι συνθήκη κοινωνικής κρίσης και μάλιστα σε μια χώρα, που, για παράδειγμα, είχε πολύ μικρότερους αριθμούς αστέγων σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Η στέγη, το «κεραμίδι πάνω από το κεφάλι» μας είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα και βασική παράμετρος για να έχουμε όντως κοινωνική συνοχή.
Και αυτό σημαίνει ότι τώρα, έγκαιρα, πρέπει να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να αποφύγουμε μια στεγαστική κρίση.
Latest News
Οι 4+1 εποχές του τραπεζικού συστήματος
Η βαθύτερη κατανόηση της πορείας του τραπεζικού συστήματος και κυρίως της αλληλεπίδρασης μεταξύ πιστωτικής επέκτασης και επάρκειας καταθέσεων παρουσιάζει μια σειρά από προκλήσεις
Το έλλειμμα της οικονομίας
Δεν έχουμε βρει τον τρόπο να ανατρέψουμε την πιο ολέθρια για την ελληνική οικονομία συνθήκη
Ποιος ο ρόλος για τη μεταλλευτική βιομηχανία
Αν η Ελλάδα θέλει να ενισχύσει την «ενδογενή» ανάπτυξη της, αλλά με την απαραίτητη παραγωγική εξωστρέφεια, ο ορυκτός πλούτος της αποτελεί μεγάλη ευκαιρία
Κάτι ψήνεται
Η πολιτική αβεβαιότητα που περιβάλει την επιστροφή Τραμπ
Τι πρέπει να περιμένουν οι ελληνικές τράπεζες το 2025
Το έτος 2025, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αντιμετωπίζει μια σειρά από προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες
Ποιοι κερδίζουν από τα ασφάλιστρα υγείας
Σύντομα θα έχουμε θέμα και με τις χρεώσεις των ιδιωτικών νοσοκομείων, καθώς οι ασφαλιστικές πετούν στα ιδιωτικά θεραπευτήρια τον «μουτζούρη» των αυξήσεων
Τι είναι η νέα επιχειρηματικότητα;
Αν και δεν υπάρχει ξεκάθαρος και ενιαίος ορισμός γιατί οι τύποι των επιχειρήσεων διαφέρουν μεταξύ τους, ωστόσο υπάρχουν αρχές της επιχειρηματικότητας οι οποίες σήμερα είναι γρήγορα μεταβαλλόμενες.
Χώρα παντοπωλείων…
Πλέον πήρε κεφάλι η δημιουργία παντοπωλείων, κοινώς μπακάλικα στην πιο εξευγενισμένη σημερινή μορφή
Οι προτεραιότητες και οι στόχοι του υπουργείου Ναυτιλίας
Σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από σημαντικές προκλήσεις και δύσκολες γεωπολιτικές συγκυρίες, η ελληνική ναυτιλία παραμένει η ραχοκοκαλιά του διεθνούς εμπορίου
Ελλάδα 2025: Από την ανθεκτικότητα στη βιώσιμη ανάπτυξη
Το 2025 αναμένεται να είναι έτος κρίσιμο για την αξιοποίηση των ευκαιριών και την εδραίωση της Ελλάδας ως κόμβου καινοτομίας και βιωσιμότητας