
Μετά από ένα κενό σχεδόν τριών δεκαετιών, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι ενεργοποιεί εκ νέου το brand οχημάτων Moskvich με την παραγωγή να γίνεται σε εργοστάσιο κοντά στην Μόσχα, το οποίο προηγουμένως λειτουργούσε η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία Renault.
Η Renault πούλησε το μερίδιο που κατείχε στην αυτοκινητοβιομηχανία Avtovaz τον περασμένο Μάιο πίσω στην ρωσική κυβέρνηση με αντίτιμο ένα ρούβλι, αλλά με δυνατότητα να ξαναγοράσει τις μετοχές της αν το επιθυμεί εντός έξι ετών.
Διαβάστε επίσης: Οι επιλογές της Renault στην Ρωσία κυμαίνονται από κακές έως χείριστες
Στο πλαίσιο αυτής της συναλλαγής πουλήθηκε και το εργοστάσιο κοντά στην Μόσχα, το οποίο πλέον έχει μετονομαστεί σε Moscow Automobile Factory Moskvich, έναντι ενός ρουβλίου.
Όπως αναφέρει το Reuters, η φετινή παραγωγή αφορά συνολικά 600 οχήματα, οπότε η επανεκκίνηση του εργοστασίου είναι μάλλον απίθανο να αλλάξει τις προοπτικές της ευρύτερης ρωσικής αυτοκινητοβιομηχανίας, της οποίας οι ετήσιες πωλήσεις θα μπορούσαν να κλείσουν φέτος κάτω από το ένα εκατομμύριο οχήματα για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της Ρωσίας.
Στόχος πλέον είναι η παραγωγή 100.000 οχημάτων Moskvich ανά έτος, ορισμένα εκ των οποίων θα είναι ηλεκτρικά, αν και η μέση παραγωγή για ένα εργοστάσιο αυτού του μεγέθους είναι της τάξης των 200 έως 300 χιλιάδων οχημάτων. Ενδεικτικά, η Tesla παράγει 22.000 χιλιάδες οχήματα κάθε εβδομάδα στο εργοστάσιό της στη Σαγκάη.

Διαβάστε επίσης: Tραβάει… χειρόφενο και η Lada
Ο ανανεωμένος… Μοσχοβίτης (Moskvich) ενδεχομένως να επιστρέφει στη δράση και με μια ενδιαφέρουσα ανατροπή. Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters η πλατφόρμα σχεδιασμού, μηχανικής και παραγωγής της κινεζικής αυτοκινητοβιομηχανίας JAC θα χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή των νέων οχημάτων.
Οι δυτικές κυρώσεις λόγω της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία έχουν θέσει σοβαρά εμπόδια στην πρόσβαση της χώρας σε εξαρτήματα ξένης κατασκευής, ενώ πολλοί ξένοι κατασκευαστές αυτοκινήτων έχουν αποχωρήσει. Αναγκαστικά, η Kamaz και η κυβέρνηση δημιούργησαν νέες αλυσίδες εφοδιασμού για τις ανάγκες του εργοστασίου χωρίς ωστόσο να αποκαλυφθούν περισσότερες λεπτομέρειες.
Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Βιομηχανίας και Εμπορίου στόχος είναι η έναρξη παραγωγής πλήρους κλίμακας να δώσει θέσεις εργασίας σε περισσότερους από 40.000 ανθρώπους.


Latest News

Επίσκεψη Βανς στην Ινδία: Οι σχέσεις Ουάσινγκτον και Νέου Δελχί θα διαμορφώσουν τον 21ο αιώνα
Η επίσκεψη του Βανς στην Ινδία πραγματοιείται σε μια στιγμή που το Νέο Δελχί επιχειρεί να διαπραγματευθεί τους αμερικανικούς τελωνειακούς δασμούς στα προϊόντα του

Η Κίνα απαγορεύει σε νοτιοκορεατικές εταιρείες την εξαγωγή προϊόντων που παρήχθησαν με κινεζικές σπάνιες γαίες
Η Κίνα προειδοποιεί τις νοτιοκορεατικές εταιρείες ότι απειλούνται με κυρώσεις εάν παραβιάσουν τους περιορισμούς στις εξαγωγές

Η Air India θέλει τα Boeing που αρνήθηκε η China Airlines
Οι κινεζικές αεροπορικές εταιρείες ενημερώθηκαν από την κυβέρνηση να μην δέχονται αεροσκάφη Boeing

Δασμοί 3.521% - Σε ποια εισαγόμενα προϊόντα επιβάλλονται οι υψηλοί δασμοί
Οι ΗΠΑ θέλουν να εμποδίσουν το «ντάμπινγκ» τους στην αμερικανική αγορά και επιβάλλουν υψηλους δασμούς

Η γρίπη των πτηνών αυξάνει τις πωλήσεις των φυτικών «αυγών»
H γρίπη των πτηνών με την επακόλουθη ακρίβεια ωθούν τους Αμερικανούς στα «φυτικά αυγά»

Από την Ελβετία στις ΗΠΑ - Η Roche και το πενταετές επενδυτικό πλάνο
Η επένδυση της Roche θα δημιουργήσει περισσότερες από 12.000 νέες θέσεις εργασίας - Τι περιλαμβάνει το φιλόδοξο σχέδιο

Το mega deal της Nomura για τα assets της Macquarie
Ο επικεφαλής της ιαπωνικής Nomura λέει ότι η συμφωνία θα της δώσει «μια σταθερή πλατφόρμα στην αγορά υψηλής ανάπτυξης των ΗΠΑ»

Οι δασμοί θα κυριαρχήσουν στις συναντήσεις του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας
Οι φετινές συναντήσεις γίνονται στη σκιά του εμπορικού πολέμου που πυροδότησαν οι δασμοί του Αμερικανού προέδρου

Το Χάρβαρντ μηνύει τον Τραμπ - Τι ψάχνει στην... αγορά ομολόγων
Το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ κατηγορεί την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ ότι έχει «σαρωτικές και παρεμβατικές απαιτήσεις»

Γιατί όλο και περισσότερες επιχειρήσεις πατάνε... pause - Τι είναι η «μεγάλη παύση»
Η νέα λέξη της μόδας για τα διευθυντικά στελέχη επιχειρήσεων είναι η «παύση», το προσωρινό πάγωμα των αποφάσεων μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τους δασμούς. Όμως το pause κινδυνεύει να γίνει delete.