
Tη στήριξή του σε μια διζωνική, δικοινοτική λύση του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών, εξέφρασε ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.
Διαβεβαίωσε δε για την πρόθεση του Βερολίνου να στηρίξει ενδεχόμενη επανέναρξη των συνομιλιών για την επίλυση του ζητήματος υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.
Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου, ο κ. Σολτς αναφέρθηκε ακόμη στη σημασία των σχέσεων καλής γειτονίας στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου, όπως σημείωσε, υπάρχουν καλές ευκαιρίες περιφερειακής συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας. «Η εντύπωσή μου είναι ότι η Κύπρος είναι πρόθυμη να συμβάλει σε αυτήν την κατεύθυνση και ελπίζουμε το ίδιο να κάνουν και οι άλλες χώρες», ανέφερε ο καγκελάριος, τονίζοντας ότι η σχέση της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Τουρκία είναι σημαντική, ενώ τα προβλήματα πρέπει να επιλύονται με διάλογο, στη βάση του διεθνούς δικαίου.
Διαβάστε επίσης: Τουρκική οργή για την αντίδραση της ΕΕ στα σχέδια Ερντογάν για το ψευδοκράτος
Αναστασιάδης: Δεν υπάρχει πιθανότητα λύσης δύο κρατών
Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο Νίκος Αναστασιάδης τόνισε από την πλευρά του ότι η Κύπρος μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην εξεύρεση εναλλακτικών πηγών και διαδρομών για την ενέργεια, ενώ, με το βλέμμα τόσο στη ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας όσο και στην κατοχή εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία – μια χώρα που επιδιώκει να καταστεί μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας -, ανέδειξε τη σημασία του σεβασμού στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα των κρατών, των σχέσεων καλής γειτονίας και της επίλυσης των διαφορών στη βάση της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών.
Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει πιθανότητα λύσης στη βάση όσων αδικαιολόγητα και ενάντια στο διεθνές δίκαιο αξιώνει η Τουρκία» για λύση δύο κρατών και κάλεσε την Άγκυρα να αλλάξει στάση, καθώς η παρατεταμένη ένταση θα οξύνει και τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ. «Με την εμμονή σε λύση που δεν εδράζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, το μόνο που θα πετύχει η Τουρκία είναι ο αυτοαποκλεισμός της», πρόσθεσε.


Latest News

Νέος Γενικός Γραμματέας Υποδομών ο Δημήτρης Αναγνώπουλος
Ο κ. Αναγνώπουλος είναι απόφοιτος του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ και κατέχει Μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην «Διαχείριση Τεχνικών Έργων»

Και το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος με ιδιωτικό πανεπιστήμιο - Η αίτηση στην Ελλάδα
Με το ιδιωτικό πανεπιστήμιο, το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος στοχεύει στην επέκταση των προπτυχιακών και των μεταπτυχιακών του προγραμμάτων

Bloomberg: Η Ελλάδα θα δαπανήσει 25 δισ. ευρώ για την άμυνα τα επόμενα 12 χρόνια
Το ρεπορτάζ του Bloomberg για το εξοπλιστικό πρόγραμμα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Μητσοτάκης: Εξοπλιστικό πακέτο 25 δισ. ευρώ με ορίζοντα 12ετίας
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε στη Βουλή το πλαίσιο του νέου εξοπλιστικού προγράμματος

ΠΟΜΙΔΑ: Αιτήματα προς την πολιτεία για τον καθαρισμό οικοπέδων
Η ΠΟΜΙΔΑ καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες να καθαρίσουν τα οικόπεδά τους

Ψαρεύουν θύματα με τη μέθοδο «Caller ID Spoofing» – Προσοχή σε αυτόν τον αριθμό
Οι αρχές εφιστούν την προσοχή για τηλεφωνική απάτη – Καλούν από αριθμούς που εμφανίζονται ως οι επίσημοι αριθμοί δημόσιων υπηρεσιών

Εξοπλιστικό: Σήμερα στη Βουλή η συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών για την Άμυνα
Κόντρα κορυφής αναμένεται σήμερα στη Βουλή, στην προ ημερησίας συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών στις 11:00, για την αμυντική πολιτική της χώρας

Γαλάζιο αντάρτικο για τις αυξήσεις στους ενστόλους
Νυν και πρώην υπουργοί και βουλευτές της ΝΔ βάλλουν κατά του Μαξίμου και του υπ. Οικονομικών ζητώντας την επέκταση του δημοσιονομικού μέτρου σε ΕΛ.ΑΣ., Λιμενικό και Πυροσβεστική

Πέθανε ο Βαλ Κίλμερ - Θρυλικός ηθοποιός του Batman και του Top Gun
Σε ηλικία 65 ετών άφησε την τελευταία του πνοή ο ηθοποιός Βαλ Κίλμερ.

ΚΕΦΙΜ: Τα προβλήματα από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο περί ευθύνης υπουργών – Οι τρόποι επίλυσης
Τα βασικά συμπεράσματα της μελέτης του ΚΕΦΙΜ