
Σκληρό ανταγωνισμό για τη διεκδίκηση της Enel Ρουμανίας, αντιμετωπίζει η ΔΕΗ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική εταιρεία στην πρώτη σοβαρή απόπειρα της να βγει εκτός συνόρων έχει μεταξύ άλλων βάλει στο «μικροσκόπιο» της τη θυγατρική του ιταλικού ενεργειακού ομίλου που δραστηριοποιείται στην προαναφερόμενη χώρα των Βαλκανίων.
Διαβάστε επίσης: Enel: Αναζητά εταίρο για την Enel Green Power στην Ελλάδα
Η ΔΕΗ, όμως, δεν έχει εύκολο έργο μπροστά της καθώς, σύμφωνα με πηγές, την Enel Ρουμανίας διεκδικούν τρεις μεγάλες εταιρείες. Δύο εξ αυτών πρόκειται για μεγάλα funds που επενδύουν σε ενεργειακές και όχι μόνο υποδομές.
Πρόκειται για το καναδικό fund Brookfield, το οποίο διαχειρίζεται περισσότερα από 750 δις. δολάρια κεφάλαια και έχει παρουσία σχεδόν σε όλο τον κόσμο. Επενδύει σε ΑΠΕ, υποδομές, ακίνητα και ασφαλιστικά ταμεία.
Το άλλο μεγάλο fund προέρχεται από το Ηνωμένο Βασίλειο και διαχειρίζεται γύρω στα 9 δις. λίρες (περισσότερα από 10 δις. ευρώ). Πρόκειται για το Amber Infrastructure και τοποθετείται κυρίως σε υποδομές.
Η Enel
Η ιταλική Enel, όπως έκανε χθες γνωστό ο διευθύνων σύμβουλος Francesco Starace αποχωρεί από χώρες όπου δραστηριοποιείται προχωρώντας στην πώληση θυγατρικών της και άλλων περιουσιακών στοιχείων.
Ανάμεσα τους είναι και η Enel Ρουμανίας, και παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη αγορά βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης με μεγάλα μάλιστα περιθώρια περαιτέρω διείσδυσης των ΑΠΕ.
Η μητρική έλαβε την απόφαση πώλησης assets σε χώρες του κόσμου, μετά την εκτίναξη του καθαρού χρέους στα 70 δις. ευρώ. Τα κυβερνητικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, η επιβολή έκτακτων φόρων, η πτώση της υδροηλεκτρικής παραγωγής λόγω της ξηρασίας έφεραν σε δύσκολη θέση την Enel, η οποία διαθέτει έργα ΑΠΕ συνολικής ισχύος 59 GW στον κόσμο.
Η Enel επίσης θα προχωρήσει και στην πώληση περιουσιακών στοιχείων στην Αργεντινή και το Περού.
H επενδυτική ευκαιρία
Για τη ΔΕΗ η απόκτηση της Enel Ρουμανίας αποτελεί επενδυτική ευκαιρία. Στο χαρτοφυλάκιο της έχει ΑΠΕ ισχύος 534 MW και υπό κατασκευή άλλα 170 MW.
Επίσης κατέχει τρεις από τις οκτώ εταιρείες διανομής ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και δύο εταιρείες προμήθειας ρεύματος.
Η διοίκηση της ΔΕΗ, όπως έκανε χθες γνωστό και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Γιώργος Στάσσης αναζητά επενδυτικές ευκαιρίες στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Με τις πληροφορίες να φέρουν πως στα ραντάρ της βρίσκεται και η αγορά της Βουλγαρίας.
Η ελληνική εταιρεία, αναφέρουν πηγές, θέλει να τοποθετηθεί στα Βαλκάνια χτίζοντας στρατηγική θέση στον ενεργειακό διάδρομο της περιοχής.
Η απόπειρα της απεξάρτησης από τη ρωσική ενέργεια και αναζήτησης εναλλακτικών πηγών ενέργειας αποτελεί μία πρόκληση για τη ΔΕΗ και τους γεωπολιτικούς στόχους της Ελλάδας στην περιοχή.


Latest News

Νέα συνάντηση της task force για αποφυγή black out το Πάσχα - Τι έδειξαν τα crash test
Η ανάγκη ρύθμισης της παραγωγής οφείλεται στην αλματώδη αύξηση του ποσοστού της ηλεκτρικής ενέργειας που αντλεί η χώρα μας από ΑΠΕ

«Παραθυράκια» για να σπάσει τις συμβάσεις για το ρωσικό αέριο αναζητεί η ΕΕ
Οι Βρυξέλλες λένε ότι η επίκληση της ρήτρας «ανωτέρας βίας» θα επέτρεπε τη λύση της σύμβασης χωρίς κυρώσεις

Ο εκβιασμός Τραμπ και το δίλημμα της ΕΕ - Θα επιστρέψει στο ρωσικό αέριο;
Πόσο μπορεί να εμπιστευτεί την αδιάλλειπτη προμήθεια σε φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ η ΕΕ; - Μπορεί να δημιουργηθεί μια νέα ενεργειακή εξάρτηση;

Οι στόχοι της Ελλάδας για την πράσινη μετάβαση - Τι είπαν Παπασταύρου - Hoekstra
Οι προτεραιότητες για την πράσινη μετάβαση - Εξελίξεις για το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα

Politico: Με αγορές LNG θα επιχειρήσει η ΕΕ να κατευνάσει τον Τραμπ
Η ΕΕ σχεδιάζει να ανοίξει ξανά συνομιλίες για την ενίσχυση των αγορών LNG από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Politico

Πακιστάν - Τουρκία θα ερευνήσουν το 4ο μεγαλύτερο κοίτασμα υδρογονανθράκων του κόσμου
Πακιστάν και Τουρκία υπέγραψαν αυτή την εβδομάδα συμφωνία στο Ισλαμαμπάντ για να υποβάλουν από κοινού προσφορά για 40 υπεράκτια οικόπεδα

McKinsey & Company: Πόσο έτοιμη είναι η Ελλάδα για τα νέα δεδομένα της ενεργειακής μετάβασης;
Η ενεργειακή μετάβαση βρίσκεται σε φάση επαναπροσδιορισμού και ο κλάδος της Ενέργειας στην Ελλάδα, καλείται να προσεγγίσει εκ νέου τις προτεραιότητές του, επισήμανε ο Λευτέρης Χαραλάμπους της McKinsey

Υπεγράφη η δεύτερη Υπουργική Απόφαση για τη Chevron
Η σημερινή Υπουργική Απόφαση για τη C\hevron έρχεται σε συνέχεια της αποδοχής της εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τις εν λόγω θαλάσσιες περιοχές

Delphi Economic Forum X: Η Ελλάδα κόμβος ενεργειακής ασφάλειας στην περιοχή
O υφυπουργός Ενέργειας, Νίκος Τσάφος μαζί με τον Geoffrey R. Pyatt, υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ανέδειξαν τον ρόλο της Ελλάδας στην ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής

Πρωτοβουλία Παπασταύρου στην ΕΕ για τις τιμές ενέργειας - Το στοίχημα του καλοκαιριού
Οι πέντε χώρες που ενώνουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να μην παρατηρηθούν οι στρεβλώσεις το περασμένου καλοκαιριού