Σκληρό ανταγωνισμό για τη διεκδίκηση της Enel Ρουμανίας, αντιμετωπίζει η ΔΕΗ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική εταιρεία στην πρώτη σοβαρή απόπειρα της να βγει εκτός συνόρων έχει μεταξύ άλλων βάλει στο «μικροσκόπιο» της τη θυγατρική του ιταλικού ενεργειακού ομίλου που δραστηριοποιείται στην προαναφερόμενη χώρα των Βαλκανίων.
Διαβάστε επίσης: Enel: Αναζητά εταίρο για την Enel Green Power στην Ελλάδα
Η ΔΕΗ, όμως, δεν έχει εύκολο έργο μπροστά της καθώς, σύμφωνα με πηγές, την Enel Ρουμανίας διεκδικούν τρεις μεγάλες εταιρείες. Δύο εξ αυτών πρόκειται για μεγάλα funds που επενδύουν σε ενεργειακές και όχι μόνο υποδομές.
Πρόκειται για το καναδικό fund Brookfield, το οποίο διαχειρίζεται περισσότερα από 750 δις. δολάρια κεφάλαια και έχει παρουσία σχεδόν σε όλο τον κόσμο. Επενδύει σε ΑΠΕ, υποδομές, ακίνητα και ασφαλιστικά ταμεία.
Το άλλο μεγάλο fund προέρχεται από το Ηνωμένο Βασίλειο και διαχειρίζεται γύρω στα 9 δις. λίρες (περισσότερα από 10 δις. ευρώ). Πρόκειται για το Amber Infrastructure και τοποθετείται κυρίως σε υποδομές.
Η Enel
Η ιταλική Enel, όπως έκανε χθες γνωστό ο διευθύνων σύμβουλος Francesco Starace αποχωρεί από χώρες όπου δραστηριοποιείται προχωρώντας στην πώληση θυγατρικών της και άλλων περιουσιακών στοιχείων.
Ανάμεσα τους είναι και η Enel Ρουμανίας, και παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη αγορά βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης με μεγάλα μάλιστα περιθώρια περαιτέρω διείσδυσης των ΑΠΕ.
Η μητρική έλαβε την απόφαση πώλησης assets σε χώρες του κόσμου, μετά την εκτίναξη του καθαρού χρέους στα 70 δις. ευρώ. Τα κυβερνητικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, η επιβολή έκτακτων φόρων, η πτώση της υδροηλεκτρικής παραγωγής λόγω της ξηρασίας έφεραν σε δύσκολη θέση την Enel, η οποία διαθέτει έργα ΑΠΕ συνολικής ισχύος 59 GW στον κόσμο.
Η Enel επίσης θα προχωρήσει και στην πώληση περιουσιακών στοιχείων στην Αργεντινή και το Περού.
H επενδυτική ευκαιρία
Για τη ΔΕΗ η απόκτηση της Enel Ρουμανίας αποτελεί επενδυτική ευκαιρία. Στο χαρτοφυλάκιο της έχει ΑΠΕ ισχύος 534 MW και υπό κατασκευή άλλα 170 MW.
Επίσης κατέχει τρεις από τις οκτώ εταιρείες διανομής ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και δύο εταιρείες προμήθειας ρεύματος.
Η διοίκηση της ΔΕΗ, όπως έκανε χθες γνωστό και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Γιώργος Στάσσης αναζητά επενδυτικές ευκαιρίες στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Με τις πληροφορίες να φέρουν πως στα ραντάρ της βρίσκεται και η αγορά της Βουλγαρίας.
Η ελληνική εταιρεία, αναφέρουν πηγές, θέλει να τοποθετηθεί στα Βαλκάνια χτίζοντας στρατηγική θέση στον ενεργειακό διάδρομο της περιοχής.
Η απόπειρα της απεξάρτησης από τη ρωσική ενέργεια και αναζήτησης εναλλακτικών πηγών ενέργειας αποτελεί μία πρόκληση για τη ΔΕΗ και τους γεωπολιτικούς στόχους της Ελλάδας στην περιοχή.
Latest News
Πότε κληρώνει… για τη γεώτρηση στην Κρήτη – Τι σταθμίζει η ExxonMobil
Οι έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Κρήτη από την ExxonMobil μπαίνουν σε κομβικό σημείο – Οι αποφάσεις για τις δύο παραχωρήσεις
«Ταύροι» οι traders πετρελαίου για το 2025
Οι παίκτες της αγοράς συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης «χτίζουν θέσεις» σε πετρέλαιο και καύσιμα - Ποιους παράγοντες συνυπολογίζουν
Η Λιβύη θέλει να αλλάξει πίστα στην παραγωγή πετρελαίου - Το deal με 22 θαλάσσια οικόπεδα
Η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου στη Λιβύη (NOC) σχεδιάζει διαγωνισμό για 22 χερσαία και υπεράκτια τετράγωνα εξερεύνησης πετρελαίου
Πρωταγωνίστρια στα PPAs η Ελλάδα
Τα τεχνολογικά μεγαθήρια όπως η Amazon, η Google και η Microsoft επιλέγουν την Ελλάδα για επενδύσεις στην ανανεώσιμη ενέργεια
Μαθήματα τουρκικών από την Gazprom στους εργαζομένους της - Ο ρόλος της Άγκυρας
Υπάλληλοι της Gazprom μετακομίζουν στην Κωνσταντινούπολη με παχυλούς μισθούς
Επέλαση των «ταύρων» στην αγορά του ουρανίου - Το πυρηνικό στοίχημα της Big Tech
Η αναγέννηση της πυρηνικής ενέργειας φέρνει το ουράνιο στο προσκήνιο, ωστόσο οι προκλήσεις είναι πολλές και τα προβλήματα ποικίλα
Εκτεταμένες κυρώσεις στον ρωσικό πετρελαϊκό τομέα από τις ΗΠΑ - Ράλι στο Brent
Η κίνηση στο πετρέλαιο έρχεται από την απερχόμενη κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν σε συντονισμό με το Ηνωμένο Βασίλειο
«Τριμερής» Κοπελούζου – ΑΔΜΗΕ – EETC για είσοδο στον GREGY – Στα «σκαριά» η επενδυτική συμφωνία
Για το καλώδιο Ελλάδας – Αιγύπτου η Elica του ομίλου Κοπελούζου, ο ΑΔΜΗΕ και ο Αιγύπτιος Διαχειριστής (EETC) πυκνώνουν τις επαφές τους
Protergia: Οι πρώτες νικητές του Powergiving
Μέσα από το Powergiving, η Protergia θα πραγματοποιήσει μέσα στο 2025, 12 μηνιαίες κληρώσεις με 111 νικητές
ΔΕΗ: Ξεκινά η κατασκευή μονάδας ΣΗΘΥΑ για τηλεθέρμανση στη Δυτική Μακεδονία
Η μονάδα θα καλύπτει ποσοστό ενεργειακής εξοικονόμησης πάνω από 10%, καθώς και συνολικό βαθμό απόδοσης μεγαλύτερο από 75%, σύμφωνα με τη ΔΕΗ