Ήπια ανοδικά κινήθηκαν οι ευρωπαϊκές αγορές και σήμερα, με τους επενδυτές να προσπαθούν να λάβουν θέσεις μετά και τα τελευταία πρακτικά των συνεδριάσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, τα οποία έδειξαν ότι ο ρυθμός αύξησης των επιτοκίων ενδεχομένως να μειωθεί.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,5%, με τον κλάδο των χημικών να κερδίζει 1,1%. Ο βρετανικός FTSE 100 κέρδισε 0,02% στις 7.466 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 0,78% στις 14.539 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,42% στις 6.707 μονάδες.

Διαβάστε επίσης: Χρηματιστήριο Αθηνών: Συνέχισε με… φόρα το ανοδικό σερί

Σε επίπεδο τίτλων, κίνηση των τιμών των μετοχών ήταν υποτονική σε όλους τους ευρωπαϊκούς δείκτες, λόγω και της αργίας στις ΗΠΑ. Ο σουηδικός κατασκευαστής εξοπλισμού ακτινοθεραπείας Elekta υποχώρησε περισσότερο από 4%, καθώς τα κέρδη του δευτέρου τριμήνου χρήσεις ήταν χαμηλότερα των προσδοκιών. Στον αντίποδα, η Universal Music Group σμείωσε άνοδο 3,4%.

Τα μηνύματα από ΕΚΤ και Fed

Οι «Ευρωπαίοι» επενδυτές αξιολογούν τις προεκτάσεις των μηνυμάτων που δόθηκαν μέσω των πρακτικών των τελευταίων συνεδριάσεων τόσο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας όσο και της Federal Reserve. Η ΕΚΤ έδειξε ότι μπορεί να σταματήσει τη νομισματική σύσφιξη εάν υπάρξει παρατεταμένη και βαθιά ύφεση, ενώ τα μέλη συμφώνησαν σε μεγάλο βαθμό ότι οι προοπτικές από την οικονομική δραστηριότητα της ζώνης του ευρώ είχαν επιδεινωθεί από τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.

Την ίδια ώρα, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ διαπίστωσε πρόοδο στη μάχη της κατά του υψηλού πληθωρισμού, κάτι που πιθανόν να οδηγήσει σε επιβράδυνση του ρυθμού των αυξήσεων των επιτοκίων, δηλαδή μικρότερες αυξήσεις μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και μέχρι το 2023.

Σύννεφα για το μέλλον

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι ο δείκτης εμπιστοσύνης των επικεφαλής των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων βρέθηκε σε ελεύθερη πτώση, γεγονός που αποδεικνύει τα σύννεφα που υπάρχουν όσον αφορά στο μέλλον των ίδιων και των επενδύσεών τους στη Γηραιά Ήπειρο. Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του European Round Table for Industry (ERT), στο δεύτερο μισό του 2022 διαμορφώθηκε στο εντυπωσιακά χαμηλό επίπεδο του 24, έναντι 37 στο πρώτο και 64 στο αντίστοιχο εξάμηνο του περασμένου έτους – με κάθε τιμή κάτω του 50 να «δηλώνει» ότι το αρνητικό κλίμα υπερτερεί του θετικού.

Από την άλλη, το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία βελτιώθηκε τον Νοέμβριο 2022, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ifo, ωστόσο η γενική εικόνα δεν αλλάζει, εκτιμούν οι αναλυτές, και η γερμανική οικονομία δεν θα αποφύγει την ύφεση το δ΄τρίμηνο του έτους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές