
Ανησυχία έχει προκαλέσει στους παραγωγούς οίνων και αποσταγμάτων με Γεωγραφική Ένδειξη της Γαλλίας (CNAOC) η προοπτική να υιοθετηθεί μία ευρωπαϊκή μεταρρύθμιση που θα αποδυναμώσει τον κλάδο.
Για τον λόγο αυτό η Εθνική Συνομοσπονδία παραγωγών ΠΟΠ κρασιών και αποσταγμάτων καλεί τους ευρωβουλευτές να υπερασπιστούν την ενσωμάτωση των ΠΟΠ στην Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) και τη διαχείριση των προδιαγραφών τους από την Επιτροπή.
Διαβάστε επίσης: Γαλλία: Εγκαταλείπεται ο αμπελώνας του Μπορντό
«Τα εργαλεία που λειτουργούν πάντα, πρέπει να τα διατηρούμε ή ακόμη και να αναπτύσσουμε χωρίς να τα παραμορφώνουμε» υποστηρίζει ο Jérôme Bauer, πρόεδρος της CNAOC.
Το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μεταρρύθμιση των Γεωγραφικών Ενδείξεων (ΓΕ) που μελετάται επί του παρόντος από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, συνεχίζει να ανησυχεί και να κινητοποιεί την γαλλική Εθνική Συνομοσπονδία Παραγωγών Οίνου και Αποσταγμάτων Οίνου με Ελεγχόμενες Ονομασίες Προέλευσης (CNAOC). Στη γενική της συνέλευση στις 15 Νοεμβρίου στο Παρίσι, η γαλλική ομοσπονδία κρασιών AOC επιμένει στις αναλύσεις της: «αυτό το σχέδιο για τις Γ.Ε. θα αποδυναμώσει τις ονομασίες προέλευσης κρασιών υπό το πρόσχημα της ενίσχυσής τους».

Ζητώντας από τους ευρωβουλευτές «διασφαλίσεις για την αποφυγή εκφυλισμού των ΓΕ» στις τροπολογίες τους (οι οποίες μπορούσαν να κατατεθούν έως τις 22 Νοεμβρίου), η CNAOC προτείνει «τη διατήρηση ενός ενιαίου κανονισμού σχετικά με την αμπελοοινική πολιτική» και όχι την έξοδο από το πλαίσιο των κανονισμών των ΠΟΠ που ρυθμίζουν την παραγωγή οίνου (στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής). Το διακύβευμα είναι υψηλό στρατηγικά, επισημαίνει η ΚΕΟΣΟΕ σε ανάρτησή της, γιατί αν δεν γίνει τίποτα, «μπορεί να σημαίνει ότι το κρασί θα βγει από την ΚΑΠ. Τα αντι-αλκοόλ μπλοκ διάκεινται ευνοϊκά στην μεταρρύθμιση και είναι πολυάριθμα. Πρέπει να είμαστε πολύ σταθεροί σε αυτό το σημείο», δήλωσε ο Jérôme Bauer, πρόεδρος της CNAOC, σε δελτίο τύπου.
Μετατροπή των ΓΕ σε απλά εμπορικά σήματα
Δεύτερη πρόταση, είναι η διατήρηση των προδιαγραφών των οίνων στην ευθύνη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και όχι μεταφορά τους στο Γραφείο Πνευματικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO).
«Με το πρόσχημα της απλοποίησης, η Επιτροπή προτείνει τη μετατροπή των ΓΕ σε απλά εμπορικά σήματα» προειδοποιεί η CNAOC. «Αντί να αναθέτουμε σε εξωτερικούς συνεργάτες τη διαχείριση των προδιαγραφών μας, πρέπει να επιστρέψουμε το ουσιώδες περιεχόμενο στην ευθύνη των Κρατών Μελών και να αφήσουμε την αποκλειστική καταχώριση των γεωγραφικών ονομάτων σε ευρωπαϊκό επίπεδο», προτείνει ο Jérôme Bauer.
Οι απόψεις αυτές παρουσιάσθηκαν ήδη από τους ευρωπαϊκούς οίνους ΠΟΠ στις Βρυξέλλες και υιοθετήθηκαν από τον εισηγητή της Επιτροπής Γεωργίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Paolo de Castro (Ιταλός ευρωβουλευτής).


Latest News

Πότε ξεκινά η υποβολή δηλώσεων για την αναδιάρθρωση αμπελώνων – Οι ενισχύσεις
Ποιες δράσεις περιλαμβάνονται στην παρέμβαση για την αναδιάρθρωση και μετατροπή στο αμπέλι - Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις

Σταμενίτης: Σε εξέλιξη οι αναγγελίες ζημιών από τον ΕΛΓΑ για τον παγετό
«Έχουμε σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», είπε ο Διονύσης Σταμενίτης από το Αμύνταιο και την Πτολεμαΐδα

Η ακτινογραφία του αμπελοοινικού τομέα το 2024 – Τι δείχνουν τα στοιχεία
Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2024, σύμφωνα με τον OIV, υπολογίζεται σε 226 εκατομμύρια εκατόλιτρα, η χαμηλότερη των τελευταίων 60 ετών

Ξεκινά το νέο πρόγραμμα μεταποίησης - Επενδύσεις από 400.001 έως 5 εκατ. ευρώ
Με αρχικό προϋπολογισμό 135 εκατ. ευρώ ξεκινά το πρόγραμμα μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων του ΣΣ ΚΑΠ

Ο αμπελώνας της Σαντορίνης εκπέμπει SOS – Κίνδυνος να μηδενιστεί η παραγωγή μέχρι το 2042
Πώς θα διασωθεί ο αμπελώνας στη Σαντορίνη – Ποια σχέδια δρομολογεί ο Σύνδεσμος Οινοποιών Σαντορίνης

Στα «χαρακώματα» οι παραγωγοί επιτραπέζιας ελιάς - Οι φόβοι για την επόμενη ημέρα των δασμών
Σε αναβρασμό ο κλάδος για την επιτραπέζια ελιά - «Δεν έχουμε περιθώριο να χάσουμε ούτε σεντ», λένε οι παραγωγοί στον ΟΤ

Δύσκολη χρονιά για το κρασί και τους παραγωγούς του
Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1961 υποχώρησε η παγκόσμια παραγωγή το 2024 – κάμψη και στη ζήτηση

Πώς κινήθηκαν οι τιμές των αυγών στην ΕΕ τον Μάρτιο - Η τρίτη θέση της Ελλάδας
Η Ελλάδα ήταν τρίτη ανάμεσα στις χώρες που κατέγραψαν μείωση τιμών στα αυγά

Υπεγράφη η συμπληρωματική σύμβαση του έργου για το φράγμα Ασωπού
Η συμπληρωματική σύμβαση για το φράγμα Ασωπού υπεγράφη από τους υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Στα 134,64 εκατ. ευρώ η νέα πρόσκληση για τη μεταποίηση – Ποια προϊόντα εντάσσονται
Για δύο μήνες θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν αιτήσεις για ένταξη στην παρέμβαση της ΚΑΠ - Οι δικαιούχοι και οι προθεσμίες