
Παρατηρώ τη διεθνή συζήτηση για το τι θα γίνει το twitter τώρα που το απέκτησε ο Έλον Μασκ.
Ορισμένοι ξένοι σχολιαστές υπογραμμίζουν ότι η αντίληψη που έχει ο νέος ιδιοκτήτης για την ελευθερία του λόγου μπορεί να οδηγήσει ξανά σε μεγάλα κύματα παραπληροφόρησης.
Αναφέρουν μάλιστα και τον τρόπο που «αποκατέστησε» τα δικαιώματα του Ντόναλντ Τραμπ στην πλατφόρμα.
Ομολογώ, ότι κάποιες στιγμές νιώθω λίγο αμήχανα με όλες αυτές τις συζητήσεις.
Εννοώ ο τρόπος που διαπαιδαγωγήθηκα ήταν ότι πρέπει να απελευθερώσουμε ακόμη περισσότερο την έκφραση και την επικοινωνία.
Να περιορίσουμε τη λογοκρισία και τα στεγανά στην ενημέρωση.
Και όντως θυμάμαι πόσο απελευθερωτικό μας φάνηκε το διαδίκτυο με την τεράστια και ελεύθερη πρόσβαση σε πληροφορία που έδινε.
Το ίδιο ακόμη και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Καταλαβαίνω ότι ταυτόχρονα διαμορφώθηκαν νέες πολύ αυξημένες δυνατότητες παραπληροφόρησης και διασπορά ανυπόστατων ειδήσεων.
Τα fake news είναι πολύ πιο αποτελεσματικά σε μια εποχή όπου πρώτα έχει γίνει viral ένα ψεύδος και μετά έχει διαψευστεί.
Γι’ αυτόν τον λόγο και αναγνωρίζω και τη σημασία που έχουν τα διάφορα «φίλτρα» για τον εντοπισμό τέτοιων μορφών παραπληροφόρησης.
Σε τελική ανάλυση, είναι σημαντικό, καθώς επειδή η ενημέρωση στο διαδίκτυο στηρίζεται στην ταχύτητα πάντα υπάρχει ο κίνδυνος τέτοια fake news να θεωρηθούν «ειδήσεις».
Όμως, την ίδια στιγμή δεν μπορώ να πω ότι νιώθω πολύ άνετα να συζητάω ότι το πρόβλημα είναι ότι έχουμε «υπερβολική ελευθερία του λόγου» στο διαδίκτυο.
Με αυτό εννοώ ότι η έννοια της ελευθερίας του λόγου συμπεριλαμβάνει, αναγκαστικά, και την ελευθερία ανθρώπων να γράφουν, να λένε, ή να μεταδίδουν πράγματα που μπορεί να μας φαίνονται παράλογα, που μπορεί να φαντάζουν ανυπόστατα, που μπορούν να δείχνουν «αποκυήματα φαντασίας».
Είναι το τίμημα για να μπορούν να γράφονται και όλα αυτά που δικαιώνουν την ελευθερία του λόγου, δηλαδή οι γνώσεις, οι πληροφορίες και οι ιδέες που οι εξουσίες, όλων των ειδών, θα ήθελαν να κρατήσουν κρυφές.
Γι’ αυτό και η προσπάθεια να αποφύγουμε τα fake news δεν πρέπει να οδηγήσει σε μια νέα λογοκρισία.
Πηγή: in.gr


Latest News

Αυτή η κυβέρνηση Μητσοτάκη με τις υποκλοπές και τα bots δολοφονίας δικαίωσε τον Όργουελ
Η περιφρόνηση για τους θεσμούς, η απόπειρα ελέγχου της σκέψης, όπως έλεγε ο Όργουελ, μέσω προπαγάνδας και bots, η ηθική εξόντωση αντιπάλων με δολοφονίες χαρακτήρα, δεν μπορούν να θεωρηθούν «φιλελεύθερη πολιτική» αλλά μέθη της εξουσίας

Το… θαύμα του πρόχειρου φαγητού
Στην πρόσφατη έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος για την ελληνική οικονομία, υπάρχει ειδική αναφορά στο πρόχειρο φαγητό

Όταν το Μαξίμου και οι φίλοι του συντηρούν μηχανισμούς τρολ και παραπληροφόρησης
Οι αποκαλύψεις για το πώς χρηματοδοτείται η διαβόητη -αναβαθμισμένη επί Μητσοτάκη- «Ομάδα Αλήθειας» από την εταιρεία Blue Skies των Βαρβιτσιώτη και Ολύμπιου της V+O, είναι διαφωτιστικές για το πώς στήνονται μηχανισμοί παραπληροφόρησης και προπαγάνδας που βάλλουν τελικά κατά της ίδιας της Δημοκρατίας

Είναι το «ελεύθερο εμπόριο» αυταξία;
Μπορούμε να θεωρήσουμε ότι πάντα και σε κάθε περίπτωση το «ελεύθερο εμπόριο» είναι προς το συμφέρον των κοινωνιών;

Οποιος εξέχει, την πληρώνει
Βρισκόμαστε εν μέσω πολέμου και όποιος «εξέχει» θα την πληρώνει ακόμα και αν αισθάνεται ασφαλής

Πρώτα οι επιχειρήσεις
Η συζήτηση γύρω από την οικονομία έχει αλλάξει μέσα σε λίγες μέρες

Οι επτά εμπορικοί πόλεμοι Ευρώπης – ΗΠΑ, από το 1963
Ο Ντόναλντ Τραμπ ξυπνά παλιούς δαίμονες, γεμάτους κοτόπουλα, μπανάνες, αεροπλάνα και κρέατα…

Ανοιξιάτικα αναγνώσματα
Ολοι περιμένουν να δουν χειρισμούς στο πεδίο, από ελληνική πλευράς, ούτε ευχολόγια ούτε ωραιοποιήσεις για το αποτύπωμα των δασμών Τραμπ

Πώς, πόσο και γιατί θα αυξηθεί το κόστος ζωής με τους αμερικανικούς δασμούς
Γιατί γίνεται και ελληνικό το πρόβλημα των δασμών - Αν και ο αρχικός αντίκτυπος της ανόδου των τιμών θα επηρεάσει τους Αμερικανούς, οι βιομηχανίες θα περάσουν την επιβάρυνση σε όλες τις αγορές τους

Γιατί είναι σημαντικό να τρέξουμε τα data centers
Το παράδειγμα της Ιρλανδίας είναι χαρακτηριστικό