
Αυτό μάλιστα είναι δίκαιο! Κι αν λάβουμε σοβαρά υπόψη όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την προστασία, επιτέλους, των συνεπών δανειοληπτών από την απροσδόκητη πρόσθετη επιβάρυνση των δόσεων παλιών στεγαστικών δανείων και την προσθήκη τους στη γνωστή χιονοστιβάδα των «κόκκινων τραπεζικών δανείων», τότε θα πρέπει γίνει και πράξη!
«Πράγματι τώρα αντιμετωπίζουμε ένα ζήτημα με την αύξηση του κόστους δανεισμού, για αυτό έχω ζητήσει από το υπουργείο Οικονομικών να εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες για τους συνεπείς δανειολήπτες, ώστε να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για το ζήτημα αυτό, σε συνεννόηση με τις με τις τράπεζες», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Διαβάστε επίσης – Μητσοτάκης: Θα εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες για τους συνεπείς δανειολήπτες
Η απάντηση στον δικαιολογημένο πρωθυπουργικό προβληματισμό είναι εύκολη, διότι δεν αφορά μπαταξήδες, τζαμπατζήδες, στρατηγικούς κακοπληρωτές, οι οποίοι με αποφάσεις ντροπής επί δεκαετίες δικαιώνονται από όλες τις κυβερνήσεις με τις γνωστές ρυθμίσεις, διαγραφές χρεών και με … μπόνους! Αφορά δανειολήπτες, οι οποίοι παρέμειναν με πείσμα συνεπείς σε όλη αυτή την περίοδο του δωδεκαετούς μνημονιακού εφιάλτη και σε όλες τις κρίσεις. Αλλά και η υπομονή τους έχει όρια, όπως και η ηθική αντοχή τους να βλέπουν καθημερινώς να χορηγούνται … μπόνους σε χρεοφειλέτες είτε τραπεζών, είτε του ΕΦΚΑ, είτε των εφοριών.
Μάλιστα, την ίδια ημέρα που παραδέχθηκε ότι υπάρχει ζήτημα προστασίας των συνεπών δανειοληπτών, την ίδια ημέρα τόσο ο αρμόδιος υφυπουργός Παναγιώτης Τσακλόγλου ανέφερε προκλητικές περιπτώσεις … μπόνους χρεοφειλετών του ΕΦΚΑ. Αυτές τις ρυθμίσεις … μπόνους μάλιστα υπενθύμισε περιχαρής στη Βουλή και ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, προκαλώντας ακόμα περισσότερο τους συνεπείς φορολογούμενους, ασφαλισμένους και δανειολήπτες. Διότι, τι άλλο από οικονομική, κοινωνική και ηθική πρόκληση είναι όταν σε μιαν ευνομούμενη πολιτεία εξαγγέλλεται μέσα στη Βουλή χορήγηση … μπόνους σε χρεοφειλέτες με τη μορφή της μείωσης του χρόνου παραγραφής των μη βεβαιωμένων οφειλών στον ΕΦΚΛ σε 10 χρόνια από 20 (αργότερα θα γίνει σε … πέντε χρόνια!!!) για να μπορέσουν να πάρουν σύνταξη πάνω από 230.000 χρεοφειλέτες, δηλαδή χωρίς να πληρώνουν εισφορές, και της αύξησης των δόσεων για τις ρυθμισμένες οφειλές στον ΕΦΚΑ σε 24 δόσεις, όπως ισχύει και για οφειλές στην εφορία (υπενθύμιση για να μη ξεχάσουμε την ψυχοπονιά!!!);
Ορθώς, λοιπόν, προβληματίσθηκε ο πρωθυπουργός . Μάλιστα, μετά τα παραπάνω προκλητικά … μπόνους Χατζηδάκη θα έπρεπε να εξοργιζόταν ακόμα περισσότερο και να ζητούσε εδώ και τώρα προστασία μόνο των συνεπών δανειοληπτών, φορολογουμένων, ασφαλισμένων!
Διότι (διατί να το κρύψωμεν άλλωστε;), όλα τα είχε η Μαριορή των οικογενειακών προϋπολογισμών, ο φερετζές της αύξησης των μηνιαίων δόσεων των τραπεζικών δανείων που είχαν συνάψει πριν από μερικά ή πολλά χρόνια έλειπε. Και η διαπίστωση αυτή γίνεται απογοητευτικότερη, όταν επισημανθεί ότι το τραπεζικό αυτό «φέσι» μήνα με μήνα, δόση με δόση συνεχώς μεγαλώνει. Για παράδειγμα, επί χρόνια πλήρωνε με συνέπεια μηνιαία δόση του στεγαστικού του δανείου 1.000 ευρώ και έκπληκτος τώρα βλέπει, μαζί με τον «ηλεκτροφόρο» λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος και το αρμυρότερο «καλάθι» στο σούπερ μάρκετ, να φουσκώνει και η δόση αυτή κατά 80 ευρώ, κατά 100 ευρώ, κατά 120 ευρώ.
Και «φουσκώνουν» αυτές οι δόσεις , που αφορούν παλιά στεγαστικά δάνεια, δηλαδή που χορηγήθηκαν πριν από πολλά χρόνια με βάση το τότε συγκεκριμένο κόστος χρήματος και λειτουργίας και που εξασφαλίζουν κάθε μήνα εισροές κεφαλαίων τους με τους τόκους τους. Σήμερα, γιατί επιβαρύνονται οι δόσεις παλιών στεγαστικών δανείων; Από το … φυσικό αέριο; Φυσικό … αέριο πουλούν οι τράπεζες ή χρήμα που είχαν αποκτήσει πριν από μερικά χρόνια με ένα συγκεκριμένο τότε κόστος με βάση το οποίο προγραμμάτισαν και τις συγκεκριμένες δόσεις των δανειοληπτών;.
Αυτό, λοιπόν, μόνο είναι δίκαιο. Και όχι τα άλλα … μπόνους! Κι αυτό πρέπει να γίνει πράξη. Διαφορετικά, θα καταρρέουν από το πρόσθετο βάρος τα «Γιοφύρια» (όχι της Άρτας, αλλά των Κόκκινων Δανείων»!!!)


Latest News

Πιο σημαντικές οι αυτονόητες
Γραφειοκρατία επί της γραφειοκρατίας και εγκρίσεις επί εγκρίσεων και για την παραμικρή προμήθεια και επί της ουσίας κανένας έλεγχος

Οταν κλέβεις στον καπιταλισμό
Οι μισές από τις ρευματοκλοπές που διαπιστώθηκαν αφορούσαν επιχειρήσεις (πιθανότατα franchise) γνωστών αλυσίδων εστίασης

Αναβάθμιση στα δύσκολα
Το ελληνικό δημόσιο χρέος, που μέσα στην πανδημία το 2020 εκτοξεύτηκε στο 209,4% του ΑΕΠ, το 2024 έχει μειωθεί στο 154% του ΑΕΠ, το χαμηλότερο επίπεδο από το 2010

Το στοίχημα του ενός εκατομμυρίου επιπλέον γερμανών τουριστών
Τα μεγάλα γερμανικά τουριστικά γραφεία κινούνται με άνοδο από 12% έως 20% στις προκρατήσεις προς τη χώρα μας σε σχέση με πέρυσι

Η ευρωπαϊκή άμυνα και η μεγάλη ευρωπαϊκή ασθένεια
Οι σωστές διαγνώσεις του Μάριο Ντραγκι και του Εμμανουέλ Μακρόν, δεν θα πρέπει να οδήγησαν σε λάθος.... ιατρική

Οι ενθουσιώδεις και οι κυνικοί
«Θα πρέπει όλοι να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί – θα πρέπει να είμαστε ευέλικτοι για να ανταποκριθούμε στα δεδομένα» είπε η Κριστίν Λαγκάρντ

Γερμανική αναθέρμανση
Η Γερμανία βρίσκεται σε σοκ εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα

Η ελληνική κυβέρνηση και οι μισθολογικοί στόχοι για το 2027
Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να επισπεύσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις ώστε οι μέσοι μισθοί να γίνουν υψηλότεροι για τους περισσότερους Έλληνες πολίτες

Δεν είμαστε και τόσο στριμωγμένοι
Ενας καλός συντονισμός θα χρειαστεί, ένα καλό σχέδιο και μια ισχυρή ηγεσία

Ο Ντόναλντ Τραμπ και η πίστη στη μαγική δύναμη των δασμών
Οι επιλογές του Ντόναλντ Τραμπ αποτυπώνουν μια υπερβολική εμπιστοσύνη στην αποτελεσματικότητα των δασμών