Σε λιγότερο από έναν μήνα οι νικητές του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου θα σηκώνουν το περίφημο χρυσό τρόπαιο μπροστά από χιλιάδες φιλάθλους στα γήπεδα του Κατάρ. Θα ακολουθήσει το γνωστό τελετουργικό, οι πανηγυρισμοί στη χώρα των νικητών και στο τέλος θα βγουν αναλύσεις, λίστες και «κομπιουτεράκια», όπου θα καταγράφονται τα «μυστικά» ενός επιτυχημένου ηγέτη.
Ωστόσο, όπως μας προτρέπει ο Economist δεν χρειάζεται να περιμένουμε μέχρι το τέλος του Μουντιάλ για να μάθουμε πώς δουλεύουν ο Χανς-Ντίτερ Φλικ (Γερμανία), ο Ντιντιέρ Ντεσάμπς (Γαλλία) ή οποιοσδήποτε άλλος επίδοξος νικητής. Μάλιστα, παρατίθενται όλα εκείνα τα tips που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους ηγέτες όλων των κλάδων του πλανήτη.
Διαβάστε επίσης – Μουντιάλ 2022: Τα μαθηματικά του τίτλου
Ομαδικό πνεύμα
Ένας ηγέτης – νικητής δημιουργεί έναν στενό δεσμό μεταξύ της ομάδας δείχνοντάς τους ακλόνητη υποστήριξη, αλλά και δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα φόβου. «Ήταν γνωστός για το ότι έβαζε τα χέρια του γύρω από τους ώμους παικτών με χαμηλή απόδοση. Οι αγκαλιές του ή η οργή με κατακόκκινο πρόσωπο εξασφάλιζαν ότι μια ομάδα χαλάρωνε ή βρισκόταν σε ένταση. Η δύναμη της ενσυναίσθησης από τη μία και της «καταστολής» από την άλλη σίγουρα παραμένει στους χώρους εργασίας.
Δεδομένα και σκοπός
Και εδώ παρατηρούνται δύο παράγοντες. Ο ηγέτης μπορεί να βυθίζεται με εμμονή σε δεδομένα ή να αγνοεί εντελώς την τεχνολογία. Στο γραφείο, όπως και στο γήπεδο, η αυστηρή ανάλυση και το ένστικτο αποτελούν συχνά τη διαφορά μεταξύ επιτυχίας και αποτυχίας.
Η επιλογή του Κατάρ ως έδρας για το Παγκόσμιο Κύπελλο δημιούργησε έντονες διαμάχες από την αρχή. Ένας ηγέτης – νικητής μπορεί να μετατρέψει αυτές τις ανησυχίες προς όφελός του, επιλέγοντας να τις αγνοεί. Επιπλέον, κατέστησε σαφές ότι η ομάδα ήταν πρεσβευτές για το άθλημα, αλλά σκοπός ήταν η νίκη. «Μας έδωσε μια αίσθηση του σκοπού που χρειαζόμασταν», θυμάται ένας από τους παίκτες.
Οι παίκτες – σταρ
Όπως και στη ζωή, έτσι και στο ποδόσφαιρο, ένας ηγέτης μπορεί να χτίσει ολόκληρη την ομάδα του γύρω από έναν παίκτη σταρ. «Ένας σούπερ σταρ όπως ο Νεϊμάρ ο Μέσι κ.α. πρέπει να έχει ελευθερία να εκφραστεί», είναι το μήνυμα ενός παίκτη. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν οι μάνατζερ που στέλνουν μήνυμα ότι η ομάδα έρχεται πρώτη». Κάθε οργανισμός έχει τους δικούς του εξαιρετικούς ερμηνευτές και η ειδική μεταχείριση μπορεί να κρίνει πολλά.
Σε ό,τι αφορά τις διαφορές ενός προπονητή στο Μουντιάλ, με έναν ηγέτη στον έξω κόσμο, όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, οι προπονητές δεν χρειάζεται να αλλάξουν στρατηγική επειδή η αγορά αλλάζει, ενώ από την άλλη τα «εταιρικά αφεντικά» δεν βιώνουν σχόλια από το πλήθος που κάνει χειρονομίες, ούτε οι προοπτικές σταδιοδρομίας βασίζονται στη λήψη αποφάσεων από μια χούφτα 20άρηδες σε κλάσματα δευτερολέπτου.
Όμως, όπως μια εταιρεία με υψηλές πτήσεις δεν αφορά αποκλειστικά έναν ηγέτη, έτσι και ένα μετάλλιο στο Μουντιάλ δεν σημαίνει ότι ο προπονητής ήταν ιδιοφυΐα. Όποιος καταλήξει να γιορτάζει στις 18 Δεκεμβρίου, θα πρέπει να τονιστεί πως οι παίκτες που είναι διαθέσιμοι για επιλογή, ο ρόλος της τύχης και η ποιότητα θα έχουν σημασία τουλάχιστον όσο και ο άνθρωπος στην κορυφή. Αυτό είναι management.
Latest News
Τρέλα για την Εθνική: Sold out ο αγώνας με την Αγγλία
Ο κόσμος αγκαλιάζει όσο ποτέ την προσπάθεια της Εθνικής Ελλάδας, αφού εξαντλήθηκαν μέσα σε ένα 24ωρο τα 60.000 εισιτήρια για το μεγάλο ματς με την Αγγλία στο ΟΑΚΑ (14/11)!
Πώς η κρίση της VW επηρεάζει και την... «Μπουντεσλίγκα»
Η Volkswagen δεν είναι μόνο η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στην Ευρώπη, αλλά και ιδιοκτήτρια της ποδοσφαιρικής ομάδας Βόλφσμπουργκ
Daily Mail: Ο Βαγγέλης Μαρινάκης είναι ο άνθρωπος που χρειαζόταν η Νότιγχαμ Φόρεστ
H βρετανική εφημερίδα «Daily Mail» υποκλίθηκε στον Βαγγέλη Μαρινάκη για όσα έχει καταφέρει με τον αγγλικό σύλλογο
UEFA: Ιστορική συμφωνία συνεργασίας με την FIFPRO Europe
Οι βασικές αποφάσεις που επηρεάζουν τις συνθήκες απασχόλησης των παικτών ή τον φόρτο εργασίας των παικτών στις διοργανώσεις της UEFA θα λαμβάνονται πλέον μόνο μετά από εκτεταμένο διάλογο μεταξύ των δύο οργανισμών.
Γιατί απέλυσε τον Έρικ Τεν Χαγκ η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
Δεν είναι ξεκάθαρο το ποσό αποζημίωσης του Έρικ Τεν Χαγκ μετά την απόλυση
Πόσο κόστισαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2024 – Τα έξοδα και τα έσοδα
Στα 2,8 δισεκ. ευρώ εκτιμάται η κρατική δαπάνη στη Γαλλία για την πραγματοποίηση των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού – Πόσα χρήματα έβγαλαν σύμφωνα με τη Le Monde
Τι λένε στις ΗΠΑ για το μέλλον του Αντετοκούνμπο
Οι φήμες που θέλουν τον Γιάννη Αντετοκούνμπο να φεύγει από τους Μπακς σε περίπτωση που η χρονιά δεν έχει ευτυχής κατάληξη ολοένα και δυναμώνουν.
Τα χρυσά γκολ του Βινίσιους
Ο Βινίσιους πέτυχε καθοριστικά γκολ για τη Ρεάλ στην πορεία για την κατάκτηση του 15ου UEFA Champions League.
Εργοτάξιο ξανά το ΟΑΚΑ – Διαγωνισμός 65 εκατ. για τις στέγες Καλατράβα
Το ΟΑΚΑ κλείνει από το καλοκαίρι του 2025 για εργασίες αποκατάστασης της στατικής επάρκειας στις στέγες του Ολυμπιακού Σταδίου και του ποδηλατοδρομίου
Η «τρελή» πρόταση των 250.000.000 ευρώ στην Μπαρτσελόνα για τον Γιαμάλ και η απάντηση
Ο πρόεδρος της Μπαρτσελόνα, Ζοάν Λαπόρτα, αποκάλυψε ότι το καλοκαίρι είχε πρόταση 250.000.000 ευρώ για τον Λαμίν Γιαμάλ, με το «Goal» να αναφέρει ότι η συγκεκριμένη ομάδα ήταν η PSG.