
Με θέμα «Εξωστρέφεια και ελληνικό οικοσύστημα τεχνολογικής καινοτομίας» και προσκεκλημένο ομιλητή τον Υφυπουργό Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, κ. Κώστα Φραγκογιάννη, συνεδρίασε η Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής, υπό την Προεδρία του Βουλευτή Επικρατείας της ΝΔ, καθηγητή Χρήστου Ταραντίλη.
Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση, ο κ. Ταραντίλης, αφού αναφέρθηκε στα μέλη που συναποτελούν το ελληνικό οικοσύστημα τεχνολογικής καινοτομίας (δηλαδή, τους φορείς που σχετίζονται με την τεχνολογική καινοτομία όπως οι νεοφυείς επιχειρήσεις, τα επενδυτικά κεφάλαια, οι ιδιώτες επενδυτές, οι εταιρείες που επενδύουν σε έρευνα και ανάπτυξη και, φυσικά, η πολιτεία και τα ελληνικά πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, ως κατεξοχήν φορείς παραγωγής έρευνας), διευκρίνισε ότι η έννοια της εξωστρέφειας αφορά τις δράσεις που πραγματοποιούνται από τα μέλη του οικοσυστήματος, με κύριο στόχο την ανάπτυξη διεθνών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων από τις ελληνικές επιχειρήσεις τεχνολογικής καινοτομίας. Επιπλέον, σχολίασε ότι «η εξωστρέφεια είναι θεμελιώδες χαρακτηριστικό ενός γόνιμου οικοσυστήματος τεχνολογικής καινοτομίας», καθότι τα καινοτόμα προϊόντα και οι καινοτόμες υπηρεσίες που παράγονται μέσα σε αυτό απευθύνονται όχι μόνο στην εγχώρια αλλά κυρίως στις μεγάλες διεθνείς αγορές.
Διαβάστε επίσης: Νεοφυείς επιχειρήσεις: Κάνουμε κάτι λάθος;
Ανθρώπινο δυναμικό
Στη συνέχεια, ο κ. Ταραντίλης υποστήριξε ότι πρωταρχικό ρόλο για την ανάπτυξη της εξωστρέφειας του ελληνικού οικοσυστήματος τεχνολογικής καινοτομίας παίζει το ανθρώπινο δυναμικό. Επομένως, κατά την άποψή του, χρειάζεται να αξιοποιήσουμε τόσο τους ανθρώπους που ήδη δραστηριοποιούνται στο ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας, όσο και τους Έλληνες και τις Ελληνίδες της διασποράς. Πιο συγκεκριμένα αναφέρθηκε σε όσους επιθυμούν να επιστρέψουν στη χώρα και να εργαστούν σε ένα γόνιμο περιβάλλον με καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, σε όσους, χωρίς να επιθυμούν τον επαναπατρισμό, είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν με τους κατάλληλους μηχανισμούς δικτύωσης και το κατάλληλο πλαίσιο κινήτρων, όπως οι εξαιρετικοί Έλληνες πανεπιστημιακοί καθηγητές του εξωτερικού και οι Έλληνες ιδρυτές νεοφυών επιχειρήσεων τεχνολογικής καινοτομίας με έδρα το εξωτερικό.
Ο κ. Ταραντίλης πρότεινε, επίσης, την παροχή κινήτρων σε Έλληνες επιστήμονες και καταρτισμένα στελέχη του εξωτερικού, ώστε να ενισχύσουν ειδικά τις νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογικής καινοτομίας, και, γενικότερα, σε Έλληνες του εξωτερικού για επενδύσεις σε νεοφυείς επιχειρήσεις. Επιπλέον, πρότεινε τη δικτύωση της ελληνικής κοινότητας των νεοφυών επιχειρήσεων με τους ψηφιακούς νομάδες που εργάζονται για άλλες επιχειρήσεις, καθώς και την υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών άλλων χωρών (π.χ. Ισραήλ) για τη δικτύωση με τη διασπορά. Τέλος, επισήμανε ότι η διοργάνωση ενός διεθνούς συνεδρίου σε θέματα καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, όπως το Web Summit της Πορτογαλίας, θα θα βοηθούσε στην προσπάθεια ανάπτυξης της εξωστρέφειας του ελληνικού οικοσυστήματος τεχνολογικής καινοτομίας.


Latest News

Πώς θα κερδίσει τη μάχη των startups η Ευρώπη – Τι λένε Βερέμης, Παπαδόπουλος
Υπάρχει περίσσεια ταλέντου και ιδεών στην Ελλάδα τα οποία δεν θα πρέπει να μείνουν ανεκμετάλλευτα, ανέφερε ο Μάρκος Βερέμης της Big Pi Ventures κατά την παρουσίαση έρευνας της Deloitte

Η βιοτεχνολογική startup με ελληνικό «χρώμα» που κέρδισε την Nvidia
Η Achira κατασκευάζει μοντέλα προσομοίωσης για να τροφοδοτήσει το μέλλον της ανακάλυψης φαρμάκων - Εξασφάλισε 31,54 εκατ. ευρώ

Τρεις ομάδες φοιτητών βραβεύτηκαν στο Netcompany Hackathon στη Θεσσαλονίκη
Πρόκειται για τον πρώτο διαπανεπιστημιακό διαγωνισμό Hackathon στην ιστορία της Βόρειας Ελλάδας, όπου συμμετείχαν 113 φοιτητές, σχηματίζοντας 37 ομάδες

Άνοιξαν οι αιτήσεις για τον 1ο κύκλο επιτάχυνσης του Inno4CFIs Acceleration Program
Το πρόγραμμα αφορά startups και μικρομεσαίες επιχειρήσεις στον τομέα GreenTech και Γεωργίας Άνθρακα (Carbon Farming)