
Χίλια παρά… ένα ηλεκτρικά αυτοκίνητα απέστειλε η αυτοκινητοβιομηχανία του Βιετνάμ, VinFast, στις Ηνωμένες Πολιτείες, την πρώτη της στην ιστορία αποστολή, μετά από τη συμφωνία πενταετούς διάρκειας που έκλεισε με αγορές στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη.
Τα πρώτα από τα 999 ηλεκτρικά αυτοκίνητα αναμένεται να παραδοθούν στους πελάτες μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου, ανέφερε η εταιρεία.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της VinFast, Le Thi Thu Thuy, δήλωσε ότι ορισμένα από τα ηλεκτρικά SUV VF 8 που αποστέλλονται την Παρασκευή θα καταλήξουν στην αμερικανική συνδρομητική υπηρεσία οχημάτων Autonomy, αλλά η πλειοψηφία τους προορίζεται για αγοραστές λιανικής που έχουν παραγγείλει το συγκεκριμένο αυτοκίνητο της VinFast.
Διαβάστε επίσης – Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Πόσο «καθαρά» είναι τελικά;
Ο Thuy δήλωσε ότι η VinFast σύντομα θα είναι σε θέση να στείλει μια δεύτερη παρτίδα αυτοκινήτων στις Ηνωμένες Πολιτείες γύρω στον Ιανουάριο.
Διαβάστε επίσης: Ηλεκτροκίνηση: Αναζητά κεφάλαια η ΝΑΜCO για το πρώτο ελληνικό ηλεκτρικό αυτοκίνητο
Εργοστάσιο στη Βόρεια Καρολίνα
Η VinFast βρίσκεται στη διαδικασία κατασκευής ενός εργοστασίου ηλεκτρικών οχημάτων στη Βόρεια Καρολίνα που αναμένει την τελική ρυθμιστική έγκριση από τους τοπικούς αξιωματούχους.
Σύμφωνα με τον CEO της βιετναμέζικης αυτοκινητοβιομηχανίας, η εταιρεία αναμένεται να ξεκινήσει την παραγωγή στο εργοστάσιο της Βόρειας Καρολίνας από τον Ιούλιο του 2024 και ότι τα ηλεκτρικά οχήματα που θα κατασκευάζονται εκεί θα πληρούν τις προϋποθέσεις για παροχή κινήτρων στους αγοραστές τους, πληρώντας τους όρους του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού που υπέγραψε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.
Ο συγκεκριμένος νόμος απαιτεί από τις αυτοκινητοβιομηχανίες, το 50% των κρίσιμων ορυκτών που χρησιμοποιούνται στις μπαταρίες EV, να προέρχονται από τη Βόρεια Αμερική ή τους συμμάχους των ΗΠΑ έως το 2024, ποσοστό που αναμένεται να αυξηθεί στο 80% μέχρι το τέλος του 2026.
Οι μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες εκτίμησαν ωστόσο ότι αυτοί οι στόχοι δεν είναι ρεαλιστικοί και δεν ήταν σαφές πώς η VinFast θα καταφέρει να πληροί τις προϋποθέσεις αυτές.
Η VinFast ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Autonomy είχε παραγγείλει 2.500 ηλεκτρικά οχήματα, τη μεγαλύτερη εταιρική της παραγγελία μέχρι σήμερα. Η VinFast κάνει λόγο για σχεδόν 65.000 παραγγελίες παγκοσμίως συνολικά και αναμένει πωλήσεις 750.000 ηλεκτρικών αυτοκινήτων ετησίως έως το 2026.
Καθυστερήσεις στο project της Β. Καρολίνας
Το project του εργοστασίου της Βόρειας Καρολίνας έχει υπερβεί κατά μερικούς μήνες το αρχικό χρονοδιάγραμμα που είχε ορίσει η εταιρεία, και η πρώτη αποστολή ηλεκτρικών αυτοκινήτων που κατασκεύασε η VinFast δεν πέτυχε τον αρχικό στόχο να παραδώσει έως και 5.000 αυτοκίνητα που κατασκευάστηκαν στο εργοστάσιό της στο Haiphong μέχρι τον Δεκέμβριο.
Οι αξιωματούχοι της VinFast δήλωσαν ότι ο αριθμός 999 για τα οχήματα που αποστέλλονται στην πρώτη παρτίδα επιλέχθηκε επειδή θεωρείται τυχερός αριθμός στο Βιετνάμ.
«Δεν υπάρχει πιο τυχερός αριθμός από το 999», είπε ο Thuy. Το ναυλωμένο από τον Παναμά πλοίο που χρησιμοποιήθηκε για την αποστολή της πρώτης αποστολής ηλεκτρικών οχημάτων της VinFast είχε την ικανότητα να μεταφέρει έως και 2.000 οχήματα, δήλωσαν αξιωματούχοι.


Latest News

Ξεκινούν την κατασκευή οκτώ φωτοβολταϊκών σταθμών MORE και ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Καθοριστικό βήμα στη διαδικασία αδειοδότησης για τη MORE και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Μακεδονία

Δυναμική η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα το 2024
Τα φωτοβολταϊκά αποτελούσαν το 93,5% όλης της νέας εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ για το 2024

Οι στόχοι της Ελλάδας για την πράσινη μετάβαση - Τι είπαν Παπασταύρου - Hoekstra
Οι προτεραιότητες για την πράσινη μετάβαση - Εξελίξεις για το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα «made in China» στη... Σερβία
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου στη Σερβία

Made in Serbia - Τι σχεδιάζουν οι Κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου

ΔΕΗ blue: Στην Πάτρα το πιο ισχυρό Hub φόρτισης της Ελλάδας
Με συνολική ισχύ 1,2 MW, το νέο ΔΕΗ blue Hub υποστηρίζει την ταυτόχρονη φόρτιση έως και 29 οχημάτων

Masdar: Εδραιώνει την παρουσία της στην Ευρώπη με την ολοκλήρωση της εξαγοράς του 100% της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της Masdar στην Ευρώπη, στο πλαίσιο του στρατηγικού στόχου της εταιρείας για 100 GW παγκόσμιας εγκατεστημένης ισχύος έως το 2030

ΟΤ Delphi Economic Forum X – Καρτάλης (ΕΚΠΑ): «Χωρίς τις ΑΠΕ, η Ελλάδα θα είχε υπερδιπλάσια τιμή ρεύματος»
Οι συνθήκες που διαμορφώνονται υπό την προεδρία Τραμπ στις ΗΠΑ, επηρεάζουν και θα επηρεάσουν την ενεργειακή μετάβαση, είπε ο Κώστας Καρτάλης, καθηγητής του ΕΚΠΑ, στο ΟΤ Delphi Economic Forum X

Ανοίγει το «παιχνίδι» με τις μπαταρίες στα φωτοβολταϊκά
Σε φάση εκκίνησης η πλατφόρμα υποδοχής αιτήσεων από τον ΔΕΔΔΗΕ. Εξετάζεται παράταση πέραν της 30ης Απριλίου λόγω των καθυστερήσεων.

Πλήγμα στον κλάδο της πράσινης ενέργειας από τους δασμούς Τραμπ
Οι δασμοί Τραμπ αποτελούν γροθιά στην πράσινη βιομηχανία που ήδη υποφέρει από την ανάκαμψη των ορυκτών καυσίμων