![Κλιματική Αλλαγή: Η Γκρέτα Τούνμπεργκ και 600 νέοι προσφεύγουν στη δικαιοσύνη κατά της Σουηδίας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/11/Greta-scaled-1.jpg)
Περισσότεροι από 600 νέοι, μεταξύ των οποίων η ακτιβίστρια για το κλίμα Γκρέτα Τούνμπεργκ, προσέφυγαν σήμερα στη δικαιοσύνη κατά του σουηδικού κράτους για τα μέτρα του, τα οποία κρίνονται ανεπαρκή, για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, κάτι το οποίο γίνεται για πρώτη φορά στο σκανδιναβικό βασίλειο.
«Καμία νομική διαδικασία για το κλίμα αυτού του μεγέθους δεν έχει κινηθεί ποτέ στο σουηδικό δικαστικό σύστημα», δήλωσε στο AFP η Ίντα Έντλινγκ, μέλος της επιτροπής Aurora, του κινήματος που είχε την πρωτοβουλία για την προσφυγή.
Καταγγελία
Η καταγγελία, η οποία διατυπώθηκε συμβολικά στη διάρκεια διαδήλωσης στη σουηδική πρωτεύουσα, είχε ήδη κατατεθεί ψηφιακά σήμερα σε δικαστήριο της Στοκχόλμης, διευκρίνισε η επιτροπή.
Η προσφυγή προετοιμαζόταν εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, αλλά έγινε την ώρα που η νέα δεξιά κυβέρνηση της Σουηδίας δέχεται έντονη κριτική για την έλλειψη κλιματικής φιλοδοξίας.
Αν και η προσφυγή αυτή είναι η πρώτη που γίνεται ενώπιον της σουηδικής δικαιοσύνης, η Σουηδία είχε ήδη οδηγηθεί μαζί με 32 χώρες ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου από έξι νέους Πορτογάλους το 2020 και πάλι για την καταγγελλόμενη έλλειψη δράσης από μέρους της κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Διαβάστε επίσης: Κλιματική αλλαγή: «Καμπανάκι» για εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών
«Αν κερδίσουμε, θα υπάρχει μια δικαστική απόφαση βάσει της οποίας το σουηδικό κράτος θα είναι υποχρεωμένο να κάνει αυτό που του αναλογεί στο πλαίσιο των απαραίτητων παγκοσμίως μέτρων για να διατηρηθεί ο στόχος του 1,5 βαθμού», σημείωσε η Ίντα Έντλινγκ.
Κύμα προσφυγών
Τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερες οργανώσεις και πολίτες στρέφονται στη δικαιοσύνη για να καταγγείλουν αυτό που θεωρούν ως αδράνεια των κυβερνήσεων όσον αφορά το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Σε υπόθεση που έγινε εμβληματική, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ολλανδίας έδωσε εντολή τον Δεκέμβριο του 2019 στην κυβέρνηση να περιορίσει την εκπομπή των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 25% ως τα τέλη του 2020.
Στη Γαλλία παρόμοια υπόθεση, η «Υπόθεση του Αιώνα», είχε οδηγήσει πάνω από 2 εκατομμύρια πολίτες να αναγνωρίσουν την αποτυχία του κράτους στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
Σε έκθεσή του που δόθηκε την Τρίτη στη δημοσιότητα, το Σουηδικό Μετεωρολογικό και Υδρολογικό Ινστιτούτο (SMHI) υπογράμμισε ότι η μέση θερμοκρασία της χώρας έχει αυξηθεί κατά σχεδόν δύο βαθμούς από τα τέλη του 19ου αιώνα, δύο φορές πιο γρήγορα από τον παγκόσμιο μέσο όρο.
Η περίοδος που η Σουηδία καλύπτεται από χιόνι διαρκεί ήδη δύο εβδομάδες λιγότερο, ενώ έχουν αυξηθεί οι βροχοπτώσεις στη σκανδιναβική χώρα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![net metering: Οι πάροχοι ρεύματος ζητούν από τον ΔΕΔΔΗΕ την άμεση εκκαθάριση των συναλλαγών](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/08/fotovoltaika-600x403-1.jpg)
net metering: Οι πάροχοι ρεύματος ζητούν από τον ΔΕΔΔΗΕ την άμεση εκκαθάριση των συναλλαγών
Για το net metering ο σύνδεσμος των παρόχων ρεύματος, ΕΣΠΕΝ, με επιστολή του τονίζει τις ζημιές που υπέστησαν οι προμηθευτές από την καθυστέρηση των εκκαθαρίσεων
![Εθνική Τράπεζα: Αμείωτες οι επενδύσεις στην ενέργεια – Ο στόχος για 30% στα δάνεια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/Karamouzis-Vasilis-ETE-Delfoi-600x469.jpg)
Καραμούζης (ΕΤΕ): Η Εθνική είναι η τράπεζα της Ενέργειας – Δάνεια 3 δισ. στις ΑΠΕ
Η Εθνική Τράπεζα σύμφωνα με τον Β. Καραμούζη γεν. διευθυντή Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής στοχεύει έως το 2030 να διατηρήσει το 30% στις ΑΠΕ
![Νορβηγία: Η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα εξαλείψει τα βενζινοκίνητα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/EV_parking_lot_Oslo-600x400.jpg)
Η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα εξαλείψει τα βενζινοκίνητα
Η Νορβηγία, η οποία διαθέτει τεράστια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, έχει από καιρό αναγνωριστεί ως παγκόσμιος ηγέτης στις βιώσιμες μεταφορές
![Κίνα: «Φρενάρει» τις επιδοτήσεις στην καθαρή ενέργεια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/06/ChinaSolar1-600x390.jpg)
Η Κίνα «φρενάρει» τις επιδοτήσεις στην καθαρή ενέργεια
Η Κίνα πέτυχε τον στόχο της για το 2030 έξι χρόνια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα
![Vodafone Ελλάδας: Μείωσε κατά 93% τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τη λειτουργία της](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/vodafone-2-600x350.jpg)
Vodafone Ελλάδας: Μείωσε κατά 93% τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τη λειτουργία της
Η Vodafone Ελλάδας έχει επιτύχει 100% προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, το 100% των αποβλήτων του δικτύου ανακυκλώνεται ενώ παραμένει ο στόχος μηδενισμού των καθαρών εκπομπών έως το 2028
![Ασφάλειες: Η Ευρώπη «δεν μπορεί να αντεπεξέλθει» στο κόστος των ακραίων καιρικών φαινομένων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Petra-Hielkema-600x400.jpg)
Η Ευρώπη «δεν μπορεί να αντεπεξέλθει» στο κόστος των ακραίων καιρικών φαινομένων
Η υπεύθυνη της ρυθμιστικής αρχής της ΕΕ για τις ασφαλίσεις λέει ότι οι κυβερνήσεις και οι τράπεζες θα δυσκολευτούν να πληρώσουν για τις φυσικές καταστροφές που προκαλεί η κλιματική κρίση
![Κλιματική αλλαγή: Ο πιο καυτός Γενάρης για τον πλανήτη Γη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/05/kafsonas-1-600x400.jpg)
Ο πιο καυτός Γενάρης για τον πλανήτη Γη
Η θερμοκρασία ξεπέρασε κατά 1,75οC το μέσο επίπεδο της προ-βιομηχανικής εποχής, φθάνοντας κατά μέσον όρο στους 13,23°C
![Bain & Company: Οι επιχειρήσεις στρέφονται ολοένα και περισσότερο προς την κυκλική οικονομία](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/bain-cyclical-economy-600x283.jpg)
Bain & Company: Οι επιχειρήσεις στρέφονται ολοένα και περισσότερο προς την κυκλική οικονομία
Η κυκλικότητα αξιολογείται ως προτεραιότητα για το 75% των επιχειρήσεων, με το ποσοστό αυτό να αναμένεται να φτάσει το 95% μέσα στα επόμενα τρία χρόνια
![Κλιματική αλλαγή: Ο Ιανουάριος του 2025 ήταν ο πιο θερμός που καταγράφτηκε ποτέ στον πλανήτη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/07/klimatiki-allagi2-600x400.jpg)
Ο Ιανουάριος του 2025 ήταν ο πιο θερμός που καταγράφτηκε ποτέ στον πλανήτη
Ραγδαία η κλιματική αλλαγή - Τον Ιανουάριο του 2025 η θερμοκρασία ήταν υψηλότερη «κατά 1,75° Κελσίου» σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή
![Σκυλακάκης: Ασφαλής οδός οι ΑΠΕ – Οι επιδοτήσεις «φρενάρουν» τις επενδύσεις](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/skylakakis-energy-summit1-600x400.jpg)
Σκυλακάκης: Ασφαλής οδός οι ΑΠΕ – Οι επιδοτήσεις «φρενάρουν» τις επενδύσεις
«Κοιτάμε να υπάρχει σωστή αναλογία φωτοβολταϊκών και αιολικών, ώστε να μην είμαστε εκτεθειμένοι σε μία τεχνολογία», είπε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης