Όπως σας τα έλεγε η στήλη για τις δημοσκοπήσεις. Η μία μετά την άλλη καταγράφουν την πολιτική κατάσταση στη χώρα και δείχνουν αυτά που λίγο – πολύ καταλαβαίνουμε. Ότι δηλαδή η κυβέρνηση φθείρεται, έστω και αργά και παρά τα πολλά ανοικτά μέτωπα, κι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να πλησιάσει τη ΝΔ και να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία.
Δείχνει μάλιστα να μην μπορεί να κερδίσει πόντους, ακόμη κι όταν συμβαίνουν γεγονότα που έχουν «στριμώξει» για τα καλά το κυβερνών κόμμα.
Η δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega, κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με τα γκάλοπ άλλων εταιρειών. Δηλαδή διαφορές μεταξύ 6 και 8 μονάδων στην πρόθεση ψήφου.
Πιο ενδιαφέρον έχει η διαφορά 10 μονάδων στην εκτίμηση ψήφου, με τη ΝΔ να βρίσκεται στο 36,5%, δηλαδή κοντά στην αυτοδυναμία. Λέτε γι’ αυτό να χαίρεται το Μαξίμου;
Όμως, δεν θα πρέπει να είναι ευχαριστημένοι βλέποντας τα ποιοτικά στοιχεία, ειδικά για την τσέπη των πολιτών καθώς οι αρνητικές εντυπώσεις είναι περισσότερες από τις θετικές.
Και μπορεί ο τουρισμός, ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η εξωτερική πολιτική να παίρνουν καλό βαθμό από τους πολίτες, όμως, η οικονομική ανασφάλεια είναι αυτή που μετράει περισσότερο. Και αυτή που δίνει νίκες ή αυτοδυναμίες στις εκλογές.
Πάντως, δεν θα πρέπει να είναι καθόλου χαρούμενοι στην Κουμουνδούρου αφού δεν εισπράττουν τη δυσαρέσκεια και βλέπουν ότι η ολομέτωπη επίθεση κατά της κυβέρνησης δεν «γεννάει» πλειοψηφικό αριστερό ρεύμα, ούτε πολιτική ανατροπή.
Η «καπετάνισσα» στις φουρτούνες φαίνεται…
Έπεσε από νωρίς στα βαθιά η πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών κα. Μελίνα Τραυλού καθώς από την εκλογή της τον περασμένο Φεβρουάριο, και τι δεν έχει συμβεί που να επηρεάζει τη ναυτιλία. Μέχρι και πόλεμος έγινε, που για το ναυτιλιακό κλάδο σημαίνει σκληρές διαπραγματεύσεις με στόχο και να τηρηθούν οι κυρώσεις προς την Ρωσία που επετέθη στην Ουκρανία αλλά και να μη πληγεί η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής ναυτιλίας, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας είναι η ελληνόκτητη.
Επίσης «σκληρό» είναι το μέτωπο και στα περιβαλλοντικά θέματα, όπου πολλές φορές η ναυτιλία εγκαλείται αναίτια για επιβάρυνση της ατμόσφαιρας με αέριους ρύπους όταν είναι γνωστό ότι είναι ο πιο φιλικός τρόπος μεταφοράς αγαθών.
Τέλος το εσωτερικό «μέτωπο» εκκρεμούσε να διευθετηθεί το θέμα με την ΕΕ για την φορολογία της ελληνόκτητης ναυτιλίας και να υπογραφεί η ανανέωσης του συνυποσχετικού με την πολιτεία για την εθελοντική συνεισφορά της εφοπλιστικής κοινότητας στο δημόσιο κορβανά.
Σε όλα τα «μέτωπα» η κα. Τραυλού κομίζει, μέχρι τώρα, θετικές εξελίξεις στην Ακτή Μιαούλη. Το πρώτο είναι ότι επί των ημερών της η γραμμή του ελληνικού εφοπλισμού που είχε χαραχθεί επί της προεδρίας Θεόδωρου Βενιάμη «ο ρυπαίνων πληρώνει» που σημαίνει ότι αποδίδεται δικαιοσύνη και μπαίνουν στο «κάδρο» οι ναυλωτές των πλοίων «πέρασε» και μάλιστα στο λιγότερο φιλικό προς τη ναυτιλία ευρωπαϊκό σώμα στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.
Στο μέτωπο του πολέμου φαίνεται ότι οι λύσεις που αναζητούνται τελικά για το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο μπορεί να είναι σε θετική κατεύθυνση καθώς οι ευρωπαίοι μαθαίνουν σιγά-σιγά πως δουλεύει η ναυτιλία, χάρις και στην επιμονή της ΕΕΕ.
Παράλληλα φαίνεται ότι η ναυτιλία θα εξασφαλίσει κεφάλαια για έρευνα και ανάπτυξη «πράσινων» καυσίμων. Τέλος χθες έγινε γνωστό ότι έκλεισε και η υπόθεση της Πρόσθετης Πράξης στο υφιστάμενο νέο Συνυποσχετικό του Ελληνικού Δημοσίου με τη Ναυτιλιακή Κοινότητα, που ανεβάζει την ελάχιστη εγγυημένη συνεισφορά της ελληνόκτητης ναυτιλίας στα δημόσια οικονομικά κατά 50% στα 60 εκατ. ευρώ. Αυτό όμως που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι ότι η κα. Τραυλού εκπροσώπησε στην υπογραφή του συνυποσχετικού το 91,56% του ελληνόκτητου στόλου, βάσει ειδικού πληρεξουσίου που της έχει παρασχεθεί από τη συντριπτική πλειοψηφία της εφοπλιστικής κοινότητας. Έγινε πράξη αυτό που η ίδια δήλωνε λίγες ημέρες νωρίτερα ότι «ενωμένοι, μπορούμε να ηγηθούμε και σε αυτή τη νέα, κομβικής σημασίας, εποχή». Απολογισμός, αναμφίβολα θετικός και μάλιστα εν μέσω ακραίων καιρικών φαινομένων….
Θριάσιο 2… ώρα μηδέν
Θριάσιο δεν σημαίνει μόνο η επιτυχής εξέλιξη με την κύρωση της σύμβασης για τη δημιουργία του πρώτου Logistic Park στην Ελλάδα από ΕΤΒΑ και Goldair.
Εχουμε και το… Θριάσιο 2 που, πολύ φοβούμαστε ότι δεν θα έχει ξανά ευνοϊκή κατάληξη.
Ο λόγος για τον διαγωνισμό που «τρέχει» και που σε 3 ημέρες εκπνέει η προθεσμία για την υποβολή των φακέλων προσφορών. Είναι η τρίτη φορά που επιχειρείται να αξιοποιηθεί αυτή η έκταση μέσω της δημοπράτησης ενός έργου που υπολογίζεται σε περίπου 700 εκατ. ευρώ.
Ο πρώτος διαγωνισμός έγινε το 2019, ο δεύτερος το 2021, και οι δύο κηρύχθηκαν άγονοι καθώς φαίνεται ότι οι μεγάλοι «παίκτες» έκριναν ασύμφορο το έργο, σε αντίθεση με το γειτονικό που ανέλαβε να υλοποιήσει η εταιρεία «ΘΕΚ Α.Ε.» και που αναμένεται να τρέξει με ταχείς ρυθμούς. Όπως γνωρίζουμε, η ανάδοχος κοινοπραξία Goldair – ETBA ΒΙΠΕ προβλέπεται πως θα κατασκευάσει, σε διαφορετικές φάσεις, 210.000 τετραγωνικά μέτρα στεγασμένων αποθηκών, 250.000 παλετοθέσεις, 4.000 θέσεις για αυτοκίνητα και 120 θέσεις για φορτηγά σε έκταση 588 στρεμμάτων.
Για το Θριάσιο 2, όμως, τα νέα μάλλον δεν είναι καλά, εκτός αν έχουμε καμιά έκπληξη.
Οι Αμερικανοί και μια σύσκεψη
Και μιας και μιλάμε για έκπληξη, την οποία θα ξέρουμε ίσως μετά τις 28 Νοεμβρίου, οι φήμες λένε ότι για την περιοχή του Θριασίου και τις μεγάλες επενδύσεις που γίνονται εκεί, ενδιαφέρον έχουν επιδείξει οι Αμερικανοί. Περισσότερο… γεωπολιτικό ενδιαφέρον καθώς, οι ίδιες φήμες τονίζουν ότι θα ήθελαν να «σπάσουν» την κυριαρχία της Cosco στο λιμάνι και την ευρύτερη Δυτική Αττική. Ακούγεται ότι πρόσφατα έγινε μια πολύ ενδιαφέρουσα σύσκεψη για την υλοποίηση κάποιου project. Λέτε να αφορά τον διαγωνισμό που είναι σε εξέλιξη;
Δύσκολα τα πράγματα για το τουριστικό 2023
Ο τουρισμός έσωσε την οικονομία και οι τουριστικές εισπράξεις τόνωσαν την εγχώρια παραγωγή υπηρεσιών και άλλαξαν τα δεδομένα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της εβδομαδιαίας έρευνας της Eurobank η οποία δίνει τα εξής στοιχεία, αλλά και προειδοποιεί για το 2023:
Το 9μηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2022 οι τουριστικές εισπράξεις διαμορφώθηκαν στα 15,6 δισ. ευρώ από 8,8 δισ. ευρώ το 9μηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2021, επίπεδο που αντιστοιχεί στο 96,9% των αντίστοιχων εσόδων του 2019. Η ανάκαμψη των τουριστικών αφίξεων ήταν ελαφρώς βραδύτερη, με τον αριθμό των ταξιδιωτών, 23,7 εκατ. άτομα, να υπολείπεται κατά 12,1% σε σύγκριση με τα προ πανδημίας επίπεδα.
Τέλος, η κατά κεφαλήν τουριστική δαπάνη ανήλθε στα 646, ενισχυμένη κατά 10,7% σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα, ωστόσο ήταν μειωμένη κατά 13,1% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.
Και εδώ έρχεται η «γκρίζα» πρόβλεψη: Η συνεισφορά των τουριστικών εισπράξεων στον ετήσιο ρυθμό μεγέθυνσης του 2023 αναμένεται να επιβραδυνθεί λόγω της αναμενόμενης μείωσης της ανάπτυξης (ή ακόμα και βραχυχρόνιας ύφεσης) σημαντικών εμπορικών εταίρων της ελληνικής οικονομίας, όπως της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ και η εκτιμώμενη υψηλή βάση του 2022 παράλληλα με την επιβράδυνση της μεταπανδημικής ορμής για κατανάλωση υπηρεσιών θα συνεισφέρουν προς αυτή την κατεύθυνση.
Με λίγα λόγια, μην περιμένουμε κανένα ρεκόρ το 2023 και το θέμα είναι να αντέξουμε σε υψηλά επίπεδα, περιμένοντας να περάσει η παγκόσμια ύφεση.
Το green deal είναι εδώ
Πολύ ενδιαφέρουσα η χθεσινή εξέλιξη με τις ανακοινώσεις της Motor Oil για μετάβαση στην πράσινη ενέργεια. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα γίνουν επενδύσεις 4 δις ευρώ για τη μετάβαση στην πράσινη αλλά και στην κυκλική οικονομία. Μην ξεχνάμε ότι επενδύσεις στο… πράσινο έχουν ανακοινώσει η ΔΕΗ, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ο Μυτιληναίος και όλες οι μεγάλες εταιρείες.
Πράσινη στροφή κάνουν και οι developers που σχεδιάζουν και υλοποιούν κτίρια με χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα ενώ και μέσω του προγράμματος Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία θα γίνουν πράσινες επενδύσεις ύψους 1,5 δις ευρώ από Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις. Η χρηματοδότηση των συγκεκριμένων επενδυτικών σχεδίων θα προέλθει από το πρόγραμμα «Πράσινη Μετάβαση ΜμΕ», προϋπολογισμού 700 εκατ. ευρώ (δημόσια δαπάνη).
Το… green deal είναι εδώ και μπορεί να άργησε αλλά πλέον έχει πάρει φόρα για τα καλά.
Πιέσεις του υπουργού Οικονομικών προς τις τράπεζες
Νέες πιέσεις προς τις τράπεζες ασκεί ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας προκειμένου να περάσει στις καταθέσεις το όφελος από την αύξηση των επιτοκίων, παράλληλα με στήριξη των δανειοληπτών μέσω ρυθμίσεων και συγκράτηση του κόστους δανεισμού. Προχθές, μιλώντας στο 20th Bank Management Conference, δήλωσε ότι το τραπεζικό σύστημα οφείλει να συμβάλει στην πιστωτική επέκταση και στην ταχεία υλοποίηση ρυθμίσεων οφειλών, να αναμορφώσει την τιμολογιακή πολιτική δανείων, καταθέσεων και προμηθειών με τρόπο που δεν επιβαρύνει δυσανάλογα επιχειρήσεις και νοικοκυριά και να δείξει ευαισθησία στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Ζήτησε να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαίτερες συνθήκες λόγω της ακρίβειας, ειδικά σε περιπτώσεις ευάλωτων πολιτών και στα χρέη. Σημείωσε ότι κατ’ αρχάς το τραπεζικό σύστημα οφείλει να συμβάλει στην πιστωτική επέκταση αλλά και στην ταχεία υλοποίηση ρυθμίσεων οφειλών, να αναμορφώσει την τιμολογιακή πολιτική δανείων, καταθέσεων και προμηθειών με τρόπο που δεν επιβαρύνει δυσανάλογα επιχειρήσεις και νοικοκυριά και να δείξει ευαισθησία στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Ως προς τα χρέη, έχει ζητηθεί το τραπεζικό σύστημα να εντατικοποιήσει τις προσπάθειες για την ταχεία υλοποίηση ρυθμίσεων οφειλών μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού, ώστε να θωρακιστεί επαρκώς ενάντια στους νέους κινδύνους που ελλοχεύουν. Οπως επίσης να αναμορφώσει την τιμολογιακή πολιτική δανείων, καταθέσεων και προμηθειών με τρόπο που δεν επιβαρύνει δυσανάλογα επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
Πολλές οι «συμβουλές» του υπουργού προς τις τράπεζες. Να έχουμε άραγε «μέτωπο» όσο πλησιάσουμε στις εκλογές; Γιατί είναι δεδομένο ότι όταν αυξάνονται οι δόσεις των δανείων, αλλά δεν αυξάνονται τα επιτόκια των καταθέσεων, αυτή τη στρέβλωση πολιτικά τη χρεώνεται η κυβέρνηση.
Μ’ αυτήν τα βάζουν οι πολίτες, γι’ αυτό και ο Σταϊκούρας στέλνει μηνύματα…
Προσφυγές με λίγα κλικ για φόρους και πρόστιμα
Πιο εύκολα και με διαδικασίες εξπρές θα μπορούν οι φορολογούμενοι να προσφεύγουν κατά της Εφορίας κάθε φορά που αμφισβητούν αποφάσεις για επιβολή φόρων και προστίμων. Οι ενδικοφανείς προσφυγές θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά. Σύμφωνα με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή, από τις 29 Νοεμβρίου 2022 προαιρετικά (και ειδικά για τις ΔΟΥ Α’-Β’ και Β’ Τάξης από 15 Δεκεμβρίου 2022) και από την 1 Φεβρουαρίου 2023 υποχρεωτικά υποβάλλονται μέσω Διαδικτύου, με τη χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες Taxisnet, οι ενδικοφανείς προσφυγές και τα αιτήματα αναστολής, το σύνολο των εγγράφων και δικαιολογητικών που συνοδεύουν την ενδικοφανή προσφυγή, υπομνήματα και επιπρόσθετα στοιχεία που κατατίθενται μετά την αρχική υποβολή της ενδικοφανούς προσφυγής. Η ψηφιακή υποβολή παραμένει προαιρετική μόνο για τους κατοίκους εξωτερικού, έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία επικαιροποίησης των στοιχείων τους.
Θετικές επιδόσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
Στη 16η θέση του δείκτη της EY για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας EY Renewable Energy Country Attractiveness Index (RECAI 60) βρέθηκε η Ελλάδα, ενώ καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση παγκοσμίως με βάση τις επιδόσεις των χωρών προσαρμοσμένες, έχοντας λάβει υπόψη το μέγεθος του ΑΕΠ τους, σύμφωνα με την τελευταία έκδοση της εξαμηνιαίας έρευνας. Η έρευνα αξιολογεί τις 40 κορυφαίες οικονομίες του κόσμου και τις κατατάσσει ως προς την ελκυστικότητα των επενδυτικών ευκαιριών σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ). Η Ελλάδα ανέβηκε οκτώ θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη σε έναν χρόνο. Σύμφωνα με την αξιολόγηση, οι ρευστές συνθήκες της αγοράς ενέργειας επιταχύνουν την ανάπτυξη της παγκόσμιας αγοράς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Οι ΗΠΑ και η Κίνα είναι στις πρώτες θέσεις στον δείκτη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς οι κυβερνήσεις των δύο χωρών επιταχύνουν τα προγράμματά τους για τις ΑΠΕ.
«Εσβησαν» οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές
Δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο το στοιχείο που λέει ότι η παγκόσμια αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών καταγράφει τις χειρότερες επιδόσεις από τα μέσα της δεκαετίας του 1990.
Το 3ο τρίμηνο 2022 ο όγκος των πωλήσεων μειώθηκε κατά 19,5% και διατέθηκαν μόλις 68 εκατ. για αγορά υπολογιστών.
Μείωση 26,4% σημείωσε ο όγκος των πωλήσεων το ίδιο διάστημα και στην ΕΜΕΑ (Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική), κάτι που σημαίνει ότι το… φαινόμενο είναι παγκόσμιο.
Πάνω – κάτω και στην Ελλάδα η πτώση είναι ανάλογη. Που αποδίδεται; Σύμφωνα με τους ειδικούς, έχει δύο αιτίες. Το back to school απογοήτευσε πλήρως τις εταιρείες του κλάδου παρά τις μεγάλες προσφορές, καθώς οι καταναλωτές είχαν αγοράσει πολλούς υπολογιστές την προηγούμενη διετία. Ενώ οι επιχειρήσεις δεν δαπανούν πλέον πολλά χρήματα φοβούμενες την παγκόσμια γεωπολιτική κατάσταση.
«Εσβησαν», λοιπόν, προς το παρόν, οι υπολογιστές…
Latest News
Κάτι ετοιμάζει ο Μητσοτάκης, η «κεραμίδα» του +47%, το nein των Θεσσαλονικιών, κορεατική σφραγίδα στην Ιντραλότ, η ώρα της Καβάλας, η αποχώρηση Μαντζούφα, οι «βόθροι» της Ποσειδώνος
Στον κουβά
Το θεσμικό τεστ Μητσοτάκη, η short list για Υπερταμείο, τα σενάρια για ΟΛΘ, τα project – «τυράκι» της Θεσσαλονίκης, συζητήσεις για ενεργειακό deal, η «ζημιά» του ελβετικού φράγκου
Αντίστροφη μέτρηση
Έδειξε χαρακτήρα το ΧΑ, οι επισκέψεις του Άδωνη, η σιγή Βορίδη, η Λαζαράκου στο Παρίσι, ο «κακός» δείκτης, τα σύννεφα για CVC, νέα μάχη Κούβελου – Καπράλου
Δεν θέλει…
Γεννά(ρης) κέρδη το ΧΑ, περιμένουν σήμα οι εισηγμένες, ο «κόσμος» της Γκίλφοϊλ, κλείνει το μάτι στον Μασκ η Ράπτη, «σπάει» η Θεσσαλία, το λάθος με τα Airbnb, τα στεφάνια του Σημίτη
Βέλτιστο σενάριο
Βλέπει υψηλότερα το χρηματιστήριο, εν αναμονή του ν/σ για την κεφαλαιαγορά, έδωσε στο πιάτο τη σύσταση η Goldman Sachs, το κακό timing των ασφαλιστικών, φουντώνει η κόντρα για τα σκουπίδια
Ημέρα διανομής
Παίρνει ύψος το χρηματιστήριο, ο γιος του Τραμπ (;) στην Ελλάδα, σπάνε συμβόλαια υγείας, σιγή ιχθύος από κλινικάρχες, ποιος τελικά είναι υπεύθυνος για τις golden visa;
Μπετόν αρμέ το χρηματιστήριο
Το January effect στο ΧΑ, στο βάθος η JP Morgan, τα σχέδια της AKTOR, ο «πυροσβέστης» Λιβάνιος, τα «παιχνίδια» με το Υπερταμείο, ο ελληνικός ΝΟΚ στην… Ευρώπη
Σύννεφα
Σηκώνει μανίκια η ΑΑΔΕ, οι «αόρατες» καθαρίστριες των Airbnb, αλήθειες από τον Μυτιληναίο, «ζεσταίνονται» οι λογαριασμοί ρεύματος, η επένδυση της CMBlu Energy, η «ενέδρα» Ανδρουλάκη
Θετικά τα μηνύματα
Η «είδηση» της χρονιάς, κληρώνει για Ηλέκτωρ, η «χυλόπιτα» στην Goldman, οι ελπίδες για το January effect στο ΧΑ, η «βόμβα» των ασφαλίστρων
Η είδηση της χρονιάς
Τα «βρήκαν» οι Αθηναίοι την Πρωτοχρονιά, μάγεψε η Ρομπόλη, τα «τραπέζια» του Καρέλια, καμπανάκι Βέττα, ενεργειακός «χειμώνας» στην Ευρώπη, η ανακούφιση Ρόκα, το ρεκόρ του ΤΑΙΠΕΔ
Έλαμπε η Αθήνα