Για την ανάγκη ενθάρρυνσης των δανειοληπτών στο να αξιοποιούν το πλαίσιο ρυθμίσεων των δανείων τους, αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Το ζήτημα των πλειστηριασμών βρέθηκε στο επίκεντρο και σήμερα, τελευταία ημέρα συζήτησης του προϋπολογισμού, στην Επιτροπή Οικονομικών. Ο κ. Σκυλακάκης σχολίασε για ακόμα μια φορά τα πυρά που δέχεται η κυβέρνηση μετά την επιχείρηση έξωσης της χαμηλοσυνταξιούχου δημοσιογράφου, στου Ζωγράφου.

«Άκουσα να λέτε τους servicers “κοράκια”. Θυμάμαι καλά ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με το νόμο 4354/2015, προέβλεψε ρητώς ότι οι αδειοδοτούμενες εταιρείες διαχείρισης δανείων νομιμοποιούνται να ασκήσουν κάθε ένδικο βοήθημα και δικαστική ενέργεια, για την είσπραξη των απαιτήσεων που έχουν; Το ψηφίσατε αυτό ή το έχετε ξεχάσει και διαφεύγει της μνήμης σας;», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, απευθυνόμενος στο κόμμα τής αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αναφερόμενος στην επιχείρηση έξωσης της χαμηλοσυνταξιούχου δημοσιογράφου στου Ζωγράφου, επανέλαβε ότι το σπίτι της βγήκε σε πλειστηριασμό επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ, στις 20/3/2019. «Τι σημαίνει στα απλά ελληνικά, “βγαίνει το σπίτι σε πλειστηριασμό;”. Σημαίνει ότι ανακοινώνεται ο πλειστηριασμός και υπάρχει ρητή ημερομηνία διεξαγωγής του. Ανακοινώθηκε ο πλειστηριασμός; Ανακοινώθηκε. Υπήρχε ρητή ημερομηνία διεξαγωγής; Υπήρχε. Υπήρχε προστασία της πρώτης κατοικίας; Η προστασία της πρώτης κατοικίας, ο νόμος που είναι εδώ πέρα, κάλυπτε την κυρία Κολοβού; Δεν το ξέρω. Το σίγουρο είναι ότι η τράπεζα που τον έβγαλε τον πλειστηριασμό, θεωρούσε ότι δεν το κάλυπτε. Διότι δεν έχουν χόμπι οι τράπεζες να βγάζουν πλειστηριασμούς, αν δεν είχαν κάτι να επωφεληθούν. Φαντάζεστε ότι μια τράπεζα βγάζει πλειστηριασμούς χωρίς να έχει την πιθανότητα να τα πάρει τα χρήματα;», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και συνέχισε, λέγοντας: «Χρησιμοποίησε η κυρία που έχει το θέμα το ρυθμιστικό πλαίσιο το οποίο είχε κάνει ο κ. Φλαμπουράρης; Δεν το γνωρίζω. Στη σειρά των ανακοινώσεων δεν φαίνεται κάτι τέτοιο. Αυτά είναι τα πραγματικά περιστατικά. Ότι ξεκίνησε ο πλειστηριασμός της κατοικίας, επί δικής σας κυβερνήσεως, δεν γνωρίζουμε αν καλυπτόταν από το πλαίσιο, η τράπεζα προφανώς έκρινε ότι δεν καλυπτόταν, γι΄αυτό και έβγαλε τον πλειστηριασμό, και συνέχισε μετά με άλλους τρεις πλειστηριασμούς, εκ των οποίων οι δύο ήταν άγονοι, σημειώνω για να μην υπάρχει παρεξήγηση, όταν τελειώνει ένας πλειστηριασμός που δεν γίνεται, η πλατφόρμα γράφει “σε αναστολή”. Ή όταν είναι άγονος, πάλι γράφει “σε αναστολή”. Και τελικά συνέβησαν αυτά που συνέβησαν».

Να ενθαρρύνονται οι ρυθμίσεις

Κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του, ο Θ. Σκυλακάκης υπογράμμισε την ανάγκη να ενθαρρύνονται οι ρυθμίσεις. «Επειδή το θέμα είναι σοβαρό, πρέπει να σπρώχνουμε τους ανθρώπους να προχωρούν σε ρυθμίσεις. Υπάρχει ένα πλαίσιο ρυθμίσεων. Ήδη οι διμερείς ρυθμίσεις, εκτός πλαισίου, έχουν γίνει πάρα πολλές. Εκατοντάδες χιλιάδες διμερείς ρυθμίσεις έχουν γίνει από το 2019 και το σωστό είναι να ωθούμε τους ανθρώπους σε ρυθμίσεις και να πιέζουμε, όσο μπορούμε και την άλλη πλευρά, την πλευρά των τραπεζών και των servicers, να είναι εντάξει, να είναι δίκαιοι στις ρυθμίσεις αυτές», είπε ο κ. Σκυλακάκης και προσέθεσε: «Από την πλευρά του κράτους έχουμε λεφτά για να βοηθούμε σε αυτές τις ρυθμίσεις, έχουμε βάλει 100 εκατομμύρια στον φετινό προϋπολογισμό για τις ρυθμίσεις αυτές. Είναι σημαντικό να βοηθήσουμε όλοι αυτά τα χρήματα να ξοδευτούν και όσο γίνεται περισσότεροι να μπουν σε ρύθμιση, να μην έχουμε αυτά τα φαινόμενα των πλειστηριασμών».

Παππάς (ΣΥΡΙΖΑ): Θα έχουμε νέα γενιά κόκκινων δανείων από την αύξηση των επιτοκίων

Προηγουμένως, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νίκος Παππάς είχε δηλώσει ότι από το 2019 και μετά αυξάνονται οι ανισότητες και σημειώθηκε αύξηση ιδιωτικού χρέους κατά 40 δισ. ευρώ. «Βάζουμε μετ΄επιτάσεως το ζήτημα της πρώτης κατοικίας, διότι θα έχουμε νέα γενιά κόκκινων δανείων από την αύξηση των επιτοκίων. Προστασία τής πρώτης κατοικίας υπήρχε με το νόμο Κατσέλη. Προστασία της πρώτης κατοικίας υπήρχε στην παράταση και τη διεύρυνση των κριτηρίων, με τον νόμο Κατσέλη-Σταθάκη. Προστασία της πρώτης κατοικίας υπήρχε με τον νόμο Φλαμπουράρη. Αυτή είναι αλήθεια», είπε ο Νίκος Παππάς που σχολίασε ότι χθες, ο κ. Σκυλακάκης, με γενναιότητα διευκρίνισε ότι δεν έγινε πλειστηριασμός στην πρώτη κατοικία, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. «Είναι καλό αυτό, βελτιώνει την ποιότητα του διαλόγου και είναι καλό να το ακούσουν και όλες οι πτέρυγες. Διότι δεν βοηθάει να λέμε ψέματα. Πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας και μάλιστα με διευρυμένα κριτήρια, σε σχέση με τα προηγούμενα, δεν έγιναν επί δικής μας διακυβέρνησης», είπε ο Νίκος Παππάς και προσέθεσε ότι αυτή την στιγμή τα ενυπόθηκα δάνεια βρίσκονται στα χέρια των funds, τα οποία βλέπουν την ευκαιρία για τερατώδη κέρδη.

«Πώς θα βοηθήσει την εθνική οικονομία, ένα σπίτι που μπορεί να κάνει στην αγορά 150.000 ευρώ, να κατάσχεται για 15.000 χρέος; Ποια οικονομική λογική και κοινωνική πολιτική μπορεί να επιτάσσει τέτοιου τύπου λύσεις;», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και προσέθεσε ότι με τον πτωχευτικό που έφερε η κυβέρνηση της ΝΔ, δεν υπάρχει προστασία της πρώτης κατοικίας, δεν υπάρχει των ευλόγων δαπανών διαβίωσης. «Σας είχαμε χτυπήσει καμπανάκι από τότε, ότι οι εγγυήσεις κινδυνεύουν να εγγραφούν στο δημόσιο χρέος. Δεν θέλουμε να κάνουμε τους μάντεις κακών. Θέλουμε όμως μια απάντηση. Τι θα κάνετε αν έρθει η Eurostat και πει ότι θα γραφούν αυτές οι εγγυήσεις στο δημόσιο χρέος; Θα λέτε ότι με νόμο ΣΥΡΙΖΑ έγινε και αυτό;», είπε ο Νίκος Παππάς. Τέλος, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανέφερε ότι στη Βουλή υπάρχει και δεύτερη “περίπτωση Πάτση”. «Υπάρχει και δεύτερος βουλευτής σας ο οποίος βγάζει χοντρό μεροκάματο από τις κατασχέσεις. Ο κ. Πάτσης δεν είναι η μοναδική περίπτωση. Προσέξτε πάρα πολύ καλά, διότι με την επαγγελματική πορεία κάποιων στελεχών σας και με την πολιτεία σας, τείνετε φτιάξετε εικόνα, για το κόμμα σας και την κυβέρνησή σας, εισπρακτικής εταιρείας. Και το κόστος το πολιτικό που θα πληρώσετε θα είναι μεγάλο», είπε ο Νίκος Παππάς.

Αρσένης (ΜέΡΑ25): Ανάπτυξη της χρεοκοπίας των νοικοκυριών

Στο θέμα των πλειστηριασμών αναφέρθηκε εμφατικά και ο ειδικός εισηγητής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης. «Λόγω και της λήξης της θητείας και της κοινωνικής κατακραυγής, είναι σαφές ότι αυτή η κυβέρνηση δεν θα συνεχίσει. Μαζικές πορείες στις 9 και 17 Νοέμβρη ήταν ένα ξεκάθαρο μήνυμα του έως εδώ», είπε ο κ. Αρσένης και προσέθεσε ότι «οι πορείες αυτές θα συνεχίσουν όσο θα συνεχίζεται και το πλιάτσικο στα νοικοκυριά». «Έχουμε μια ανάπτυξη της χρεοκοπίας των νοικοκυριών, των πλειστηριασμών, των κατασχέσεων του Airbnb», είπε ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 και προσέθεσε ότι η Ιωάννα Κολοβού έχασε το σπίτι της με τους νόμους της ΝΔ, με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον πτωχευτικό και το σχέδιο ΗΡΑΚΛΗΣ. «Ακόμη ζητάμε να μας πείτε ποιοι είναι οι πραγματικοί μέτοχοι, πόσο κοντά είναι στο Μαξίμου, στη Μητσοτάκης ΑΕ. Περιμένουμε να μας αποκαλύψετε τα ονόματά τους. Μάθαμε για τον κ. Πάτση, βουλευτή σας, βγαίνουν και άλλοι. Παίρνουν δάνεια από τις τράπεζες που έχουμε ανακεφαλαιοποιήσει ξανά και ξανά, εμείς όλοι μας. Η κυρία Κολοβού, που την πετούσατε έξω από το σπίτι της, έχει συμβάλει στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Αυτές οι τράπεζες δίνουν δάνεια στον κ. Πάτση κα σε άλλους ανθρώπους για να αγοράσουν σε μηδαμινή αξία τα δάνεια, στη συνέχεια να φτιάξουν δικές τους εταιρείες, να τα πουλήσουν σε χαμηλά αξία, για να δικαιούνται τις εγγυήσεις από το σχέδιο ΗΡΑΚΛΗΣ, αυτά τα 24 δισ. Ήδη η Επιτροπή λέει ότι πρέπει τα 19 δισ. να γραφτούν στο δημόσιο χρέος. Και στη συνέχεια αυτά τα σπίτια γίνονται πακέτο, για να πάρουν και άλλα δάνεια, με υποθήκη αυτό το πακέτο, και γίνονται παράγωγα και χρηματιστηριακά παιχνίδια, στις πλάτες του ανθρώπινου πόνου», είπε ο Κρίτων Αρσένης και κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσει αν εξακολουθεί να μην δεσμεύεται ότι θα καταργήσει το σχέδιο ΗΡΑΚΛΗΣ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
ΔΙΜΕΑ: Έλεγχοι στη Ρόδο και επιβολή προστίμων ύψους 226 χιλ. ευρώ
Επικαιρότητα |

Πρόστιμα 226 χιλ. ευρώ από τη ΔΙΜΕΑ στη Ρόδο για προϊόντα-απομιμήσεις

Τα στελέχη της Διυπηρεασιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ), του Υπουργείου Ανάπτυξης κατέστρεψαν 29.059 τεμάχια απομιμητικών προϊόντων και προχώρησαν σε δυο προσαγωγές για πλαστογραφία