Μετά από χρόνια προσμονής – και διαμάχης– από τότε που το Κατάρ κέρδισε το Παγκόσμιο Κύπελλο, το Μουντιάλ μετρά ήδη περίπου μία εβδομάδα.

Ωστόσο, ακόμα και πριν από την φαντασμαγορική τελετή έναρξης και την πρώτη σέντρα, εμφανίστηκαν κάποια μελανά σημεία, τουλάχιστον με τα μέτρα και τα σταθμά της Δύσης.

Παρά τον πολυετή προγραμματισμό, μόλις δύο ημέρες πριν από την έναρξη του τουρνουά, το Κατάρ ανακοίνωσε την απαγόρευση της αλκοολούχου μπύρας στα οκτώ γήπεδα που φιλοξενούν το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Διαβάστε επίσης – Ενα Μουντιάλ ολίγον… ξενέρωτο

Και δεν είναι μόνο αυτό. Μια σειρά απαγορεύσεις και περιορισμοί που ισχύουν στη χώρα, κάνουν το φετινό Μουντιάλ να διαφέρει από τα προηγούμενα.

Διαβάστε επίσης – Το Ντουμπάι κερδίζει εκατομμύρια από το Μουντιάλ στο Κατάρ

Αλκοόλ

Η πώληση και η κατανάλωση αλκοόλ είναι ένα εξαιρετικά αμφιλεγόμενο θέμα από τότε που το Κατάρ ανακοινώθηκε για πρώτη φορά ως διοργανωτής του Παγκοσμίου Κυπέλλου πριν από 12 χρόνια.

Η μουσουλμανική χώρα θεωρείται πολύ συντηρητική και ρυθμίζει αυστηρά τις πωλήσεις και την κατανάλωση αλκοόλ.

Στο Κατάρ, είναι παράνομο να σε βλέπουν μεθυσμένο δημόσια και όσοι το παραβιάζουν μπορεί να αντιμετωπίσουν νομικές συνέπειες. Σύμφωνα με τις συμβουλές της βρετανικής κυβέρνησης σχετικά με το ταξίδι στο Κατάρ, το ποτό σε δημόσιο χώρο θα μπορούσε να «οδηγήσει σε ποινή φυλάκισης έως και έξι μηνών ή/και πρόστιμο έως και 3.000 Ριάλ Κατάρ (824 δολ).

Τον Σεπτέμβριο, το Κατάρ είχε δηλώσει ότι θα επιτρέψει στους οπαδούς με εισιτήρια να αγοράζουν αλκοολούχο μπύρα σε αγώνες ποδοσφαίρου του Παγκοσμίου Κυπέλλου που ξεκινούν τρεις ώρες πριν από την έναρξη και για μία ώρα μετά το τελευταίο σφύριγμα, αλλά όχι κατά τη διάρκεια του αγώνα.

Στη συνέχεια, δύο ημέρες πριν από τον πρώτο αγώνα, ο παγκόσμιος κυβερνητικός οργανισμός ποδοσφαίρου FIFA επιβεβαίωσε ότι δεν θα πωλούνταν αλκοόλ στα οκτώ στάδια που θα φιλοξενήσουν τους 64 αγώνες του τουρνουά.

Το αλκοόλ θα σερβίρεται μόνο σε καθορισμένα πάρκα φιλάθλων και σε άλλους αδειοδοτημένους χώρους γύρω από τη Ντόχα, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η FIFA.

«Θα υπάρχουν […] πάνω από 200 μέρη όπου μπορείτε να αγοράσετε αλκοόλ στο Κατάρ και πάνω από 10 ζώνες φιλάθλων, όπου περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι μπορούν να πίνουν αλκοόλ ταυτόχρονα», δήλωσε ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο το Σάββατο.

«Προσωπικά πιστεύω, αν για τρεις ώρες την ημέρα δεν μπορείς να πιεις μια μπύρα, θα επιβιώσεις.

«Ειδικά επειδή στην πραγματικότητα ισχύουν οι ίδιοι κανόνες στη Γαλλία ή στην Ισπανία ή στην Πορτογαλία ή στη Σκωτία, όπου πλέον δεν επιτρέπεται η μπύρα στα γήπεδα», πρόσθεσε.

Ωστόσο, ορισμένοι οπαδοί θα μπορούν να καταναλώνουν αλκοόλ στους αγώνες – σε μια ειδική τιμή. Οι οπαδοί μπορούν να αγοράσουν ένα πακέτο Match Hospitality, με τιμές που κυμαίνονται από $950 έως $4.950 ανά αγώνα, για διάφορες υπηρεσίες συμπεριλαμβανομένου του αλκοόλ.

Μια εκπρόσωπος της Match Hospitality είπε στο CNN Sport ότι τα πακέτα τους δεν επηρεάζονται από την αλλαγή πολιτικής της FIFA.

Το αλκοόλ είναι επίσης διαθέσιμο σε ειδικά αδειοδοτημένα εστιατόρια και μπαρ ξενοδοχείων και οι ομογενείς που ζουν στο Κατάρ μπορούν πιουν αλκοόλ με ειδική άδεια.

Φλερτ, σεξ και σεξουαλικός προσανατολισμός

Το σεξ εκτός γάμου είναι παράνομο στο Κατάρ και η οικειότητα στο κοινό μεταξύ ανδρών και γυναικών μπορεί να οδηγήσει σε σύλληψη.

Το σεξ μεταξύ ανδρών είναι επίσης παράνομο και τιμωρείται με φυλάκιση έως και τριών ετών στη χώρα, και μια έκθεση της Human Rights Watch, που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα, τεκμηριώνει περιπτώσεις, μόλις τον Σεπτέμβριο, των δυνάμεων ασφαλείας του Κατάρ που συλλαμβάνουν αυθαίρετα ΛΟΑΤ άτομα και τα υποβάλλουν σε «κακομεταχείριση κατά την κράτηση».

Ένας κυβερνητικός αξιωματούχος του Κατάρ είπε πρόσφατα στο CNN ότι η διοργανώτρια του Παγκοσμίου Κυπέλλου ήταν μια χώρα χωρίς αποκλεισμούς.

«Όλοι είναι ευπρόσδεκτοι στο Κατάρ», ανέφερε, προσθέτοντας: «Το ιστορικό μας έχει δείξει ότι έχουμε καλωσορίσει θερμά όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως καταγωγής».

Και για να διασφαλιστεί ότι δεν θα συνέβαιναν οποιουδήποτε είδους διακρίσεις, εφαρμόζονταν μέτρα όπως εκπαιδευτικές συνεδρίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα με δημόσιες και ιδιωτικές δυνάμεις ασφαλείας και θέσπιση νομικών διατάξεων για την προστασία όλων, σύμφωνα με τη FIFA.

Σε δήλωση που εστάλη στο CNN εκ μέρους της Ανώτατης Επιτροπής Παράδοσης & Κληρονομιάς (SC), η οποία, από τη σύστασή της το 2011, ήταν υπεύθυνη για την επίβλεψη των έργων υποδομής και τον σχεδιασμό για το Παγκόσμιο Κύπελλο, ανέφερε ότι δεσμεύτηκε για «ένα περιεκτικό και χωρίς διακρίσεις» Παγκόσμιο Κύπελλο, επισημαίνοντας το γεγονός ότι η χώρα, όπως είπε, φιλοξένησε εκατοντάδες διεθνείς και περιφερειακές αθλητικές εκδηλώσεις από τότε που ανέλαβε το Παγκόσμιο Κύπελλο το 2010.

Ωστόσο, πριν από το τουρνουά, υπήρξαν ανάμεικτα μηνύματα από το Κατάρ με έναν πρεσβευτή του Παγκοσμίου Κυπέλλου και πρώην ποδοσφαιριστή Khalid Salman να λέει νωρίτερα αυτό το μήνα ότι η ομοφυλοφιλία ήταν «ζημία στο μυαλό», σε μια συνέντευξη στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF.

Ενδυματολογικός κώδικας

Ο χειμώνας στο Κατάρ είναι ένας σχετικός όρος με τις θερμοκρασίες να κυμαίνονται κοντά στους 30 βαθμούς Κελσίου.

Παρά τη ζέστη, όλοι οι επισκέπτες στο Κατάρ πρέπει να δείχνουν «σεβασμό στην τοπική κουλτούρα αποφεύγοντας τα υπερβολικά αποκαλυπτικά ρούχα στο κοινό», σύμφωνα με την τουριστική αρχή της χώρας, προσθέτοντας ότι συνιστάται τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες να καλύπτουν τα γόνατα και τους ώμους τους.

Σύμφωνα με τις συμβουλές της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου, οι άνδρες και οι γυναίκες «συνιστώνται να μην φορούν σορτς ή αμάνικα μπλουζάκια, όταν πηγαίνουν σε κυβερνητικά κτίρια, εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης ή εμπορικά κέντρα», τονίζοντας ότι διαφορετικά μπορεί να τους ζητηθεί να φύγουν ή να τους απαγορευτεί η είσοδος.

Ωστόσο, η Πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κατάρ σημειώνει ότι τα πρότυπα ενδυμασίας μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τη γειτονιά ή την εγκατάσταση στην οποία βρίσκεστε. Οι ομάδες του CNN στη Ντόχα έχουν εντοπίσει πολλούς τουρίστες να φορούν σορτς.

Ναρκωτικά και φάρμακα

Η χρήση παράνομων ναρκωτικών στο Κατάρ μπορεί να οδηγήσει σε βαριά πρόστιμα και μακροχρόνιες ποινές φυλάκισης, σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ – αυτό περιλαμβάνει την κατοχή μαριχουάνας/THC, προϊόντων CBD και προϊόντων ατμίσματος.

Ωστόσο, υπάρχουν επίσης περιορισμοί σε ορισμένα συνταγογραφούμενα φάρμακα, όπως διεγερτικά, φάρμακα για το άγχος και ισχυρά αναλγητικά, και συνιστάται στους επισκέπτες να ελέγξουν τη λίστα με τις απαγορευμένες ουσίες πριν ταξιδέψουν.

Ελευθερία της έκφρασης

Υπάρχει μια κλίμακα ελευθερίας στον κόσμο, σύμφωνα με το Freedom House, έναν ανεξάρτητο φορέα που λαμβάνει χρηματοδότηση από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Το Κατάρ, για παράδειγμα, σκοράρει ένα ασήμαντο 25 στην κλίμακα 0-100 του Freedom House που συνδυάζει την πρόσβαση στα πολιτικά δικαιώματα και τις πολιτικές ελευθερίες. Αλλά δεν είναι η χώρα με το χαμηλότερο σκορ που συμμετέχει στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Η Σαουδική Αραβία σκοράρει 7 και το Ιράν με 14.

Ούτε οι ΗΠΑ είναι οι πιο ελεύθερες. Ο Καναδάς παίρνει 98 και η Ουρουγουάη και η Δανία 97, ενώ οι ΗΠΑ 83.

Δεν υπάρχει νομική εγγύηση για την ελευθερία του Τύπου ή την ελευθερία της έκφρασης στο Κατάρ, σημειώνει η Πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κατάρ.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, οποιοσδήποτε καταδικαστεί για «δυσφήμιση, βεβήλωση ή βλασφημία» κατά του Ισλάμ, θα αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης έως και επτά ετών, ενώ η δημόσια λατρεία από μη ισλαμικές θρησκείες και ο αθεϊσμός είναι παράνομη.

Εν τω μεταξύ, οι προσπάθειες να προσηλυτίσετε κάποιον άλλου θρησκεύματος ή ακόμα και να «συμμεριστείτε την πίστη σας» μπορεί να οδηγήσουν σε φυλάκιση ή απέλαση.

Οι εντάσεις συχνά επικρατούν σε διεθνείς ποδοσφαιρικούς αγώνες και δεν είναι ασυνήθιστο να ξεσπούν συμπλοκές μεταξύ οπαδών, εντός και εκτός γηπέδων, από αντίπαλες χώρες – αλλά οι βρισιές και οι αγενείς χειρονομίες θεωρούνται άσεμνες πράξεις στο Κατάρ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Business of Sport