Στροφή στα μη αλκοολούχα ποτά για τους Γάλλους καταναλωτές εν μέσω της αυξημένης ζήτησης που παρατηρείται παγκοσμίως.
Με την πανδημία να βάζει λουκέτο σε πολλές επιχειρήσεις, ο οινοπαραγωγός Augustin Laborde αποφάσισε να εγκαταλείψει το «παραδοσιακό» γαλλικό κρασί και έστρεψε το επιχειρηματικό του ενδιαφέρον στην παραγωγή μη αλκοολούχων οίνων.
Δύο χρόνια αργότερα, ο Laborde άνοιξε το πρώτο του κατάστημα κρασιού χωρίς αλκοόλ σε μια χώρα που φημίζεται παγκοσμίως για τα κόκκινα κρασιά Μπορντό και τα λευκά κρασιά Βουργουνδίας.
Διαβάστε επίσης: Γαλλία: Αποδυναμώνονται οίνοι και αποστάγματα με γεωγραφική ένδειξη
Αυξημένη ζήτηση μη αλκοολούχων ποτών αλλά ακόμα πίσω συγκριτικά με άλλες χώρες
«Ανταποκρινόμαστε στην πολύ μεγάλη ζήτηση», δήλωσε ο Laborde. «Ήδη δεχόμαστε προτάσεις για να ανοίξουμε παρόμοια καταστήματα και αλλού στη Γαλλία», συμπλήρωσε.
Η Γαλλία, όπου οι αμπελώνες απλώνονται από τα βουνά Jura στα ανατολικά έως τους πρόποδες των Πυρηναίων στα νοτιοδυτικά, είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος καταναλωτής κρασιού παγκοσμίως μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2021 του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου.
Διαβάστε επίσης: Γαλλία: Νέες επισημάνσεις στα τρόφιμα για να περιοριστεί η σπατάλη
Η κατανάλωση μη αλκοολούχου κρασιού στη χώρα αυξήθηκε κατά 4% το 2021, σε σύγκριση με την αύξηση 24% παγκοσμίως, ανέφερε ο όμιλος συμβούλων IWSR Drinks Market Analysis.
Αλλαγή τρόπου ζωής
Αλλά ακόμη και στη Γαλλία, όπου το κρασί είναι μέρος της κουλτούρας, οι συνήθειες αλλάζουν καθώς οι εκστρατείες ευαισθητοποίησης για το αλκοόλ αναδεικνύουν τους κινδύνους για την υγεία.
«Βλέπουμε έντονο ενδιαφέρον για ποτά με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ και χωρίς αλκοόλ» δήλωσε στο Reuters ο ερευνητής για τον εθισμό στο αλκοόλ Mickael Naassila. «Οι άνθρωποι ανησυχούν περισσότερο για την υγεία τους», ανέφερε.
Μείωση της κατανάλωσης κρασιού
Η κατανάλωση κρασιού στην Γαλλία έχει μειωθεί από τα μέγιστα επίπεδα του εικοστού αιώνα.
Περιορίστηκε από τα 20 λίτρα αλκοολούχων ποτών ανά κάτοικο το 1961, σε 5,6 λίτρα το 2020, σύμφωνα με το Γαλλικό Παρατηρητήριο για τα ναρκωτικά και τις τάσεις εξάρτησης.
«Ενώ οι Γάλλοι πίνουν λιγότερη ποσότητα, προτιμούν την ποιότητα καθώς η αγάπη της χώρας για το κρασί είναι βαθιά ριζωμένη», δήλωσε ο Naassila.
«Αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι πρέπει να μειώσουν το επίπεδο κατανάλωσης αλλά εξακολουθούν να αγαπούν τη γαστρονομία και είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσουν να πίνουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Latest News
Είναι δίκαιη η league phase του Champions League;
Ο υπερυπολογιστής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών ερεύνησε κατά πόσο είναι δίκαιο το σύστημα της league phase του Champions League
Στο Ταμείο Ανάκαμψης οι προληπτικές μαστογραφίες
Δικαίωμα συμμετοχής στη δράση έχει κάθε γυναίκα πολίτης της χώρας που ανήκει στην ηλικιακή ομάδα 45-74 και διαθέτει Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης
Όμιλος Ιατρικού Αθηνών: Η Υγειονομική Διπλωματία στο Πλαίσιο των Γεωπολιτικών Εξελίξεων
Η εκδήλωση συγκέντρωσε εξέχουσες προσωπικότητες, μέλη της Αθηναϊκής Λέσχης, καθώς και διακεκριμένα στελέχη από τον χώρο της υγείας και της πολιτικής
Εισιτήριο μόνο για τη Μόνα Λίζα - Νέα πολιτική στο Λούβρο
Οι περισσότεροι από τους 7,5 εκατ. επισκέπτες στο Λούβρο, συγκεντρώνονται μπροστά στη Μόνα Λίζα
Το 93% των στελεχών πληροφορικής σχεδιάζει να εφαρμόσει AI Agents
Τα βασικά ευρήματα της έρευνας της Salesforce δείχνουν ότι η αυξανόμενη ζήτηση στον τομέα της πληροφορικής δημιουργεί νέες ευκαιρίες για βελτίωση της αποδοτικότητας με χαμηλότερο κόστος, μέσω των ΑΙ Agents
Γιατί η Sotheby's «κλείνει» το ηλεκτρονικό της εμπόριο στην Κίνα
Ο οίκος δημοπρασιών Sotheby's αποσύρει το εγχείρημα «Buy Now» για άμεσες αγορές έργων τέχνης και ειδών πολυτελείας στην Κίνα
«Η Ελλάδα πρέπει να βελτιώσει την είσπραξη των φόρων» - Οι εκτιμήσεις του Κένεθ Ρογκόφ
Ο καθηγητής Διεθνών Οικονομικών του Harvard προτείνει στην Ευρώπη να μην κάνει τίποτα στις απειλές Τραμπ για τους δασμούς
Οι εταιρείες έχουν νέο... δίλημμα - ΑΙ ή Gen Z για θέσεις εργασίες;
Tο 40% των μάνατζερ θα προτιμούσε να προσλάβει ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης αντί για πτυχιούχους της Gen Z
Ανεπαρκής η περίθαλψη και σύστημα υγείας με ελλείψεις στην Ελλάδα
Πενταετές σχέδιο του ΠΟΥ, της Ε.Ε. και του υπουργείου Υγείας για την προαγωγή της ποιότητας περίθαλψης και ασφάλειας των ασθενών στην Ελλάδα
«Ενισχύουμε την στήριξη στην αμυντική βιομηχανία» - Οι εκτιμήσεις της Νάντια Καλβίνιο (ΕΤΕπ)
«Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων μπορεί να κάνει τη διαφορά» δήλωσε η πρόεδρός της τονίζοντας ότι «αυτή τη στιγμή αξιολογούμε 14 έργα, τα οποία αναμένουμε να εγκριθούν τους επόμενους μήνες»