
Το 2023 η οικονομία στο Ηνωμένο Βασίλειο θα συρρικνωθεί κατά 1,4% και ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλός. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη για πολλούς ανθρώπους στη Βρετανία και οι προοπτικές είναι δυσοίωνες. Κάποιοι θυμούνται τις διαφημιστικές εκστρατείες των υποστηρικτών του Brexit, οι οποίοι υπόσχονταν ότι οι τιμές των τροφίμων θα πέσουν.
Ωστόσο σήμερα πολλοί θα ήταν χαρούμενοι αν οι τιμές δεν αυξάνονταν. Οι υποστηρικτές του Brexit υποστηρίζουν όμως ότι ο πληθωρισμός έχει να κάνει κυρίως με τον πόλεμο στην Ουκρανία και την κρίση λόγω της πανδημίας.
Διαβάστε επίσης: Βρετανία: Η οικονομία προβλέπεται να συρρικνωθεί κατά 1,4% το 2023
Δυσμενείς προγνώσεις
Ωστόσο, όλο και πιο αξιόπιστα στοιχεία πιστοποιούν ότι το Brexit έχει επίσης σημαντικό μερίδιο στην κακή οικονομική ανάπτυξη. Η υπηρεσία για ανεξάρτητες οικονομικές προβλέψεις OBR δημοσίευσε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία το εμπόριο τα επόμενα χρόνια θα συρρικνωθεί κατά 15% σε σύγκριση με το εάν το Ηνωμένο Βασίλειο είχε παραμείνει στην ΕΕ. Εξαιτίας αυτών των κακών προγνώσεων συζητείται όλο και περισσότερο πόσο μεγάλη ήταν η ζημία που προκάλεσε το Brexit. Η εφημερίδα Times ανέφερε ότι υπάρχουν σχέδια για μια συμφωνία παρόμοια με αυτή μεταξύ Ελβετίας και ΕΕ. Ο πρωθυπουργός Ρούσι Σίνακ πάντως διέψευσε και δήλωσε πως ψήφισε υπέρ του Brexit και πιστεύει σε αυτό.
Μια ενδιαφέρουσα διατύπωση γιατί οι υπέρμαχοι του Brexit δεν μπορούν πλέον να αμφισβητήσουν τα πραγματικά γεγονότα. Ο πρώην υπουργός Εμπορίου Τζορτζ Γιούστις για παράδειγνα ήταν ασυνήθιστα ειλικρινής επικρίνοντας την εμπορική συμφωνία με την Αυστραλία στη Βουλή των Κοινοτήτων: «Πρέπει να πούμε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έδωσε πάρα πολλά και πήρε πολύ λίγα». Οι επιμέρους εμπορικές συμφωνίες με τις διάφορες χώρες θα απέφεραν υποτίθεται μεγάλα οφέλη μετά το Brexit. Αυτό ήταν ένα από τα βασικά επιχειρήματα των υποστηρικτών της εξόδου από την ΕΕ.
Λείπουν εξειδικευμένοι εργαζόμενοι
Πρόσφατη δημοσκόπηση του YouGov καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το 56% των Βρετανών πιστεύει ότι το Brexit ήταν λάθος και το ένα πέμπτο όσων ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ λένε ότι έκαναν λάθος.
Η Ένωση Βρετανικών Βιομηχανιών βλέπει άλλο ένα πρόβλημα. Οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων ζητούν χαλάρωση των μέτρων που αφορούν τη μετανάστευση εξειδικευμένων εργαζομένων. Ένα επίσης σοβαρό πρόβλημα μετά το Brexit. Ο ηγέτης των Εργατικών Κιρ Στάρμερ ζητά περισσότερες επενδύσεις στην εκπαίδευση. Όπως λέει οι μέρες της φθηνής εργασίας έχουν τελειώσει.
Ο πολιτικός της αντιπολίτευσης απέφυγε πάντως τη λέξη Brexit. Η συζήτηση για την έξοδο από την ΕΕ και τον χειρισμό των συνεπειών συνεχίζεται ακόμα σε χαμηλούς τόνους. Τα κόμματα θεωρούν ότι είναι δύσκολο να πείσουν τους ψηφοφόρους με αυτό το θέμα.
Κρίστοφ Πρεσλ, ARD
Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου
Πηγή: DW


Latest News

Γιατί η Mediobanca καταγγέλει τους δύο μεγαλύτερους μετόχους της στην ΕΚΤ
Η ιταλική τράπεζα έχει εκφράσει ανησυχίες ότι οι ενέργειες των δύο δισεκατομμυριούχων μετόχων θα μπορούσαν να τους δώσουν τον έλεγχο τριών μεγάλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στην Ιταλία

UBS: Οι δασμοί Τραμπ θα φέρουν νέα αναταραχή - Χαμηλώνει τον πήχη για τον S&P 500
Η αμερικανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να ανακοινώσει έναν νέο γύρο «αμοιβαίων» δασμών στις 2 Απριλίου, αφού επέβαλε μια σειρά δασμών στην Κίνα, το Μεξικό και τον Καναδά

Πώς οι δαπάνες της Γερμανίας αυξάνουν το κόστος δανεισμού σε όλη την ευρωζώνη
Οι επενδυτές προειδοποιούν ότι οι υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων θα μπορούσαν να δυσκολέψουν ολόκληρη την ευρωζώνη να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες

Πληθωρισμό 3,5% και κίνδυνο ύφεσης στις ΗΠΑ «βλέπει» η Goldman Sachs
Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι ο κίνδυνος από τους δασμούς της 2ας Απριλίου είναι μεγαλύτερος από ό,τι πολλοί συμμετέχοντες στην αγορά είχαν υποθέσει προηγουμένως, επισημαίνει η Goldman Sachs

Αν «υπαναχωρήσει» θα έχει μεγάλα προβλήματα - Η απειλή Τραμπ στον Ζελένσκι για σπάνιες γαίες
«Προσπαθεί να υπαναχωρήσει από τη συμφωνία για τις σπάνιες γαίες κι αν το κάνει θα έχει μεγάλα προβλήματα, πολύ μεγάλα προβλήματα», δηλώνει ο Τραμπ για τον πρόεδρο της Ουκρανίας.

Η ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει το Switch 2
Η Nintendo στοιχηματίζει στη μετατόπιση της παραγωγής παιχνιδομηχανών από την Κίνα στο Βιετνάμ για να αμτιμετωπίσει τους αμερικανικούς δασμούς

Οδηγοί των Uber – Lyft στην Καλιφόρνια διεκδικούν απλήρωτους μισθούς
Οι οδηγοί των Uber και Lyft πραγματοποίησαν διαδηλώσεις από το Σαν Φρανσίσκο στο Σαν Ντιέγκο εν μέσω συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων

Ρεκόρ κερδών για τον μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου και αερίου της Ασίας
Η PetroChina ελέγχεται από το κινεζικό κράτος παρήγαγε 941,8 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου το 2024

Με την εκλογή Τραμπ, οι αυταρχικοί ηγέτες έχουν αναθαρρέψει
Οι αυταρχικοί ηγέτες παγκοσμίως φαίνεται ότι έχουν πάρει θάρρος από τις πράξεις και τις πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ

Το αντιαμερικανικό αίσθημα ανεβαίνει στην Ευρώπη, ο Τραμπ πυροδοτεί την οργή
Αυξάνεται το ποσοστό των Ευρωπαίων που αρνούνται να αγοράσουν αμερικανικά προϊόντα λόγω των πολιτικλων του προέδρου Τραμπ