Περισσότερα κονδύλια για την αντιμετώπιση της «ταραχοποιού» Κίνας δεσμεύεται να διαθέσει η κυβέρνηση του Καναδά, στο πλαίσιο της νέας του στρατηγικής της Οτάβα για την περιοχή του Ινδο-ειρηνικού.

Στο 26σέλιδο έγγραφο, καταγράφονται δαπάνες ύψους 2,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων Καναδά (1,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ), μεταξύ άλλων για την ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας του Καναδά και της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και την αυστηροποίηση των κανόνων για τις ξένες επενδύσεις, προκειμένου να προστατευθεί η πνευματική ιδιοκτησία και να αποτραπεί η αρπαγή κρίσιμων προμηθειών ορυκτών πόρων από κινεζικές κρατικές επιχειρήσεις.

Διαβάστε επίσης: G7: «Σύμπραξη για τις Παγκόσμιες Υποδομές» – 600 δισ. στις αναπτυσσόμενες χώρες ως απάντηση στην Κίνα

Η Κίνα στο επίκεντρο

Το σχέδιο αποσκοπεί στην εμβάθυνση των δεσμών με μια ταχέως αναπτυσσόμενη περιοχή 40 χωρών που αντιπροσωπεύουν σχεδόν 50 τρισεκατομμύρια δολάρια Καναδά σε οικονομική δραστηριότητα. Ωστόσο, στο επίκεντρο βρίσκεται η Κίνα, η οποία αναφέρεται περισσότερες από 50 φορές, σε μια περίοδο κατά την οποίαν οι διμερείς σχέσεις είναι παγωμένες.

«Η Κίνα είναι μια ολοένα και πιο αποδιοργανωτική παγκόσμια δύναμη», αναφέρεται στο κείμενο της νέας στρατηγικής του Καναδά. «Η Κίνα επιδιώκει να διαμορφώσει τη διεθνή τάξη σε ένα πιο ανεκτικό περιβάλλον για συμφέροντα και αξίες που αποκλίνουν όλο και περισσότερο από τις δικές μας», προστίθεται. Γίνεται παράλληλα λόγος για «ξένη παρέμβαση του Πεκίνου» και «ολοένα και πιο δεσποτική μεταχείριση άλλων χωρών».

«Η προσέγγισή μας … διαμορφώνεται από μια ρεαλιστική και καθαρή εκτίμηση της σημερινής Κίνας. Σε τομείς βαθιάς διαφωνίας, θα έρθουμε σε αντιπαράθεση με το Πεκίνο», αναφέρεται.

Εντάσεις

Οι εντάσεις εκτοξεύθηκαν στα τέλη του 2018, όταν η καναδική αστυνομία συνέλαβε ένα στέλεχος της Huawei και το Πεκίνο απάντησε συλλαμβάνοντας δύο Καναδούς με την κατηγορία της κατασκοπείας. Και οι τρεις αφέθηκαν ελεύθεροι πέρυσι, αλλά οι σχέσεις παραμένουν τεταμένες.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα ο Καναδάς διέταξε τρεις κινεζικές εταιρείες να εκποιήσουν τις επενδύσεις τους σε καναδικά κρίσιμα ορυκτά, επικαλούμενος λόγους εθνικής ασφάλειας.

Το έγγραφο, σε ένα τμήμα που αναφέρεται στην Κίνα, σημειώνει ότι η Οτάβα θα επανεξετάσει και θα επικαιροποιήσει τη νομοθεσία που της επιτρέπει να ενεργεί «αποφασιστικά όταν επενδύσεις από κρατικές επιχειρήσεις και άλλες ξένες οντότητες απειλούν την εθνική μας ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένων των αλυσίδων εφοδιασμού μας με κρίσιμα ορυκτά».

Πάντως, το έγγραφο αναγνωρίζει τις σημαντικές ευκαιρίες για τους Καναδούς εξαγωγείς και αναφέρει ότι η συνεργασία με το Πεκίνο είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση ορισμένων από τις «υπαρξιακές πιέσεις του κόσμου», συμπεριλαμβανομένων της κλιματικής αλλαγής, της παγκόσμιας υγείας και της διάδοσης των πυρηνικών όπλων.

Στρατιωτική παρουσία

Το έγγραφο αναφέρει ότι ο Καναδάς θα ενισχύσει τη ναυτική του παρουσία στην περιοχή και «θα αυξήσει τη στρατιωτική μας δέσμευση και την ικανότητα πληροφοριών ως μέσο μετριασμού της δυναστικής συμπεριφοράς και των απειλών για την περιφερειακή ασφάλεια».

Ο Καναδάς ανήκει στην Ομάδα των Επτά μεγάλων βιομηχανικών χωρών (G7), η οποία επιθυμεί τη λήψη μέτρων ως απάντηση στις εκτοξεύσεις πυραύλων της Βόρειας Κορέας.

Το έγγραφο αναφέρει ότι η Οτάβα θα δραστηριοποιείται στην περιοχή από κοινού με εταίρους όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο έγγραφο σημειώνεται, τέλος, ότι ο Καναδάς πρέπει να συνεχίσει να συνομιλεί με έθνη με τα οποία έχει θεμελιώδεις διαφωνίες, τα οποία πάντως δεν κατονόμασε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα