«Δεν υπάρχει δρόμος, ούτε μπρος, ούτε πίσω», λέει μια περσική παροιμία. Μετά από δύο μήνες και πλέον αφότου η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης περιγράφει εύστοχα τα αδιάλλακτα μέτωπα στο Ιράν.
Οι διαδηλώσεις στους δρόμους, με επικεφαλής κυρίως γυναίκες, έχουν προκαλέσει μια από τις χειρότερες κρίσεις των τελευταίων δεκαετιών. Η αστυνομία αντέδρασε με εξαιρετική αυστηρότητα απέναντι στη νεαρή Μαχσά Αμινί, η οποία ξυλοκοπήθηκε επειδή δεν φορούσε σωστά τη μαντήλα της και τελικά έχασε τη ζωή της στο νοσοκομείο προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων.
Διαβάστε επίσης: Μουντιάλ: Η σιωπηλή αντίσταση των Ιρανών
Μεγάλο μέρος της κοινωνίας έχει ταυτιστεί μαζί της και αντιδρά με φρίκη, θυμό και θλίψη. Κριτική ασκείται ακόμα και από συντηρητικούς. Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται μέχρι σήμερα και βίντεο μέσω του διαδικτύου δείχνουν τη βία των δυνάμεων ασφαλείας. Η οργή και ο θυμός εξαπλώνονται καθημερινά και πολλοί νέοι διαδηλωτές κάνουν λόγο ακόμα και για επανάσταση.
Το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση
Το κράτος επιδεικνύει το σκληρό του πρόσωπο κυρίως στην επαρχία. Στην πατρίδα της Αμινί, στο κουρδικό τμήμα του Ιράν, έχουν μεταφερθεί ακόμη και στρατιωτικές μονάδες. Αυτόπτες μάρτυρες κάνουν λόγο για συνθήκες «εμφυλίου πολέμου». Η δράση των δυνάμεων ασφαλείας έχει προκαλέσει οργή. «Με κάθε νέα παρέμβαση του κράτους όμως βλέπουμε ότι οι άνθρωποι δεν τρομοκρατούνται», λέει η Καταγιούν Αμιρπούρ, Καθηγήτρια Ισλαμικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Κολωνίας.
Πρόκειται για το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση, «που επηρεάζει τους πάντες, γιατί όλοι που ζουν μέσα σε αυτό το σύστημα δεν τους επιτρέπεται να ζήσουν ελεύθερα». Εδώ και χρόνια σιγόκαιγε αυτή η φλόγα στη χώρα. Από την ηγεσία πάντως δεν ακούγεται κάποιος συμφιλιωτικός λόγος. Ο θρησκευτικός ηγέτης και αρχηγός του κράτους Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ παραμένει σιωπηλός εδώ και εβδομάδες και θεωρεί πως πρόκειται για συνωμοσία και τρομοκρατία.
Τα σενάρια για το μέλλον
Η Καταγιούν Αμιρπούρ αμφιβάλλει ότι η κρατική ελίτ θα υποχωρήσει. Άγνωστο παραμένει όμως ποια θα είναι η έκβαση όλων αυτών των διαδηλώσεων. Καθοριστικό ρόλο θα μπορούσαν να παίξουν οι Φρουροί της Επανάστασης, που έχουν εξελιχθεί και σε οικονομική δύναμη. Υπάρχει επίσης ο φόβος ότι μια μερίδα από αυτούς ίσως τολμήσει ένα στρατιωτικό πραξικόπημα. «Υπάρχουν αρκετοί Φρουροί της Επανάστασης με επιρροή που θα μπορούσαν να βάλουν τέλος σε αυτή τη θεοκρατία», εξηγεί η Καταγιούν Αμιρπούρ.
Ένας Ιρανός πανεπιστημιακός λέει ότι η ελίτ γνώριζε ότι δεν ήταν δημοφιλής, ωστόσο οι διαστάσεις του μίσους που προκαλεί την έχουν σοκάρει. «Οι διαδηλωτές έχουν την υποστήριξη στο εσωτερικό και το εξωτερικό, αλλά δεν έχουν δύναμη. Το καθεστώς έχει τα πάντα, αλλά δεν αρέσει σε κανέναν», συνοψίζει ο καθηγητής.
Η Καταγιούν Αμιρπούρ δεν πιστεύει πάντως πως θα τερματιστεί το κίνημα της ελευθερίας ακόμα κι αν αυξηθεί η επιρροή των Φρουρών της Επανάστασης, Το Ιράν σήμερα είναι πιο θηλυκό, πιο εθνικό και λιγότερο θρησκευτικό από ότι στην αρχή της Ισλαμικής Επανάστασης το 1979.
DPA
Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου
Latest News
Λιβάνιος: 19+1 αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση
Οι 20 προτεινόμενες αλλαγές θα αποτελέσουν αντικείμενο διαβούλευσης για τον νέο ενιαίο Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης
ΕΕ: Η γερμανική πολιτική κρίση δεν είναι και τόσο κακή είδηση για την Ευρώπη
Η αστάθεια του κυβερνητικού συνασπισμού του 'Ολαφ Σολτς έχει μετατραπεί σε χρόνιο πρόβλημα
Γιορκ Κούκις: Από την Goldman Sachs στα ηνία της γερμανικής οικονομίας
Ο Γιοργκ Κούκις, από μικρός στο SPD, επιλέχτηκε από τον Σόλτς για υφυπουργός οικονομικών στην τέταρτη θητεία της Μέρκελ
Τα ονόματα που ακούγονται για το υπουργικό συμβούλιο του Τραμπ
Ξεκίνησε ήδη πυρετός διαβουλεύσεων στις ΗΠΑ για κρίσιμα υπουργεία και επιτελικές θέσεις - Μασκ και Κένεντι Τζούνιορ ανάμεσα στα ηχηρά ονόματα που ακούγονται
Νευρικότητα στο ΧΑ - Πιέσεις από Ελλάκτωρ και Coca-Cola
Η αγορά συντάσσεται ετεροχρονισμένα με την παγκόσμια επιφυλακτικότητα που κυριαρχεί για την κατεύθυνση που θα πάρουν πλέον οι ΗΠΑ
Όσα οδήγησαν στην κατάρρευση της Γερμανίας -Ψήφο εμπιστοσύνης ζητά ο Σολτς
Ο Γερμανός καγκελάριος θα ζητήσει από την Bundestag ψήφο εμπιστοσύνης στις 15 Ιανουαρίου
Κίνα: Σε ποιους τομείς στρατιωτικής ισχύος έχει ξεπεράσει την Αμερική
Η Κίνα κάνει στρατιωτικά άλματα και ο εκσυγχρονισμός του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού προχωρά με εξαιρετικούς ρυθμούς
Συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία Χάρις – «Μπαίνουμε σε μια σκοτεινή εποχή»
Αν και παραδέχομαι την ήττα μου δε θα σταματήσω την μάχη για την ελευθερία και την αξιοπρέπεια όλων των ανθρώπων, είπε η Κάμαλα Χάρις μετά τις αμερικανικές εκλογές
Οι σχέσεις του Τραμπ με Άγκυρα, Αθήνα και Λευκωσία
Ο Τραμπ είχε την πρώτη του συνομιλία με τον Ερντογάν – Σταθερές αναμένονται οι σχέσεις ΗΠΑ – Ελλάδας
Θεωρίες συνωμοσίας πριν τον Λευκό Οίκο - Ποια είναι τελικά η αληθινή Μελάνια Τραμπ;
Μήπως η Μελάνια Τραμπ έστειλε σωσία για να ψηφίσει στις αμερικανικές εκλογές; Θεωρίες συνωμοσίας και αναρτήσεις στο Χ μιλούν για σωσίες της