Τι συμβαίνει τελικά με τους δανειολήπτες και το –φημολογούμενο- σχέδιο της κυβέρνησης για στήριξή τους; Οπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά ασφαλώς, όμως, φαίνεται ότι εντός της κυβέρνησης επικρατεί αυτή τη στιγμή μεγάλος εκνευρισμός.
Η χθεσινή παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα, στον Σκάι και στον Γιώργο Αυτιά, προκάλεσε, όπως μαθαίνει η στήλη, μεγάλο εκνευρισμό σε υψηλά ιστάμενους στην κυβέρνηση. Χωρίς να φταίει μάλιστα ο Πέτσας καθώς την παρουσίαση του «ισπανικού» μοντέλου για τα δάνεια δεν την έκανε ο υπουργός. Οι κάρτες με το σχέδιο για επιμηκύνσεις αποπληρωμής ή επιδοτήσεις, φτιάχτηκαν από το κανάλι και δεν υπήρξε κανένα σχέδιο που αποκάλυψε ο Πέτσας.
Διαβάστε επίσης: Πέτσας: Το «ισπανικό» κυβερνητικό σχέδιο για τους δανειολήπτες
Όμως, στο οικονομικό επιτελείο μαθαίνουμε ότι έγιναν έξαλλοι πιστεύοντας ότι ο αναπληρωτής υπουργός ήταν αυτός που έκανε την «αποκάλυψη». Ωστόσο, ο ίδιος στον σχολιασμό που έκανε τόνισε ότι το μοντέλο αυτό εφαρμόστηκε στην Ισπανία, αλλά η επιβάρυνση πήγε στις τράπεζες και δεν είχε δημοσιονομικό κόστος. Είπε δε ότι η Ισπανία έχει 3% κόκκινα δάνεια και η Ελλάδα πάνω από 10%.
Δεν μπορεί το κράτος να επιδοτεί
Κι εδώ είναι όλο το πρόβλημα και ο εκνευρισμός που υπάρχει στην κυβέρνηση. Εδώ και δύο εβδομάδες «σέρνεται» μια φήμη που τις τελευταίες ημέρες πήρε διαστάσεις, για παρέμβαση στα δάνεια.
Αλλοι ονειρεύτηκαν επιδότηση από το κράτος των δόσεων για τους συνεπείς. Αλλοι πίστεψαν ότι μπορεί να γίνει ακόμη και κούρεμα δανείων και άλλα πολλά.
Η αλήθεια είναι, ωστόσο, ότι συζητήσεις με τις τράπεζες υπάρχουν για να υπάρξουν κάποιες ρυθμίσεις ώστε να βοηθηθούν όσοι έχουν ανάγκη.
Αλλά σε καμιά περίπτωση –και το απέκλειαν κατηγορηματικά- δεν μπορεί το κράτος να επιδοτήσει δάνεια με δημοσιονομικό κόστος. Δεν θα το επέτρεπαν ούτε τα οικονομικά του κράτους, αλλά ούτε και η Κομισιόν. Διότι άλλο είναι να βοηθάς εν μέσω πανδημίας να σταθούν κάποιοι στα πόδια τους κι άλλο να ρίχνεις λεφτά από τον κρατικό κορβανά στα δάνεια. Αλλωστε, αυτό είναι δουλειά των τραπεζών, κι όχι του κράτους.
Ο φόβος της νέας γενιάς κόκκινων δανείων
Τι φοβήθηκαν στην κυβέρνηση; Ότι μια τέτοια φημολογία θα δημιουργήσει νέα γενιά κακοπληρωτών, οι οποίοι σου λένε: «Αφού θα γίνει ρύθμιση, γιατί να πληρώνω δόσεις; Θα περιμένω πότε θα γίνουν ανακοινώσεις».
Βέβαια, στην επέκταση της φημολογίας ευθύνη έχει και η κυβέρνηση που δεν «μάζεψε» το θέμα. Ισως δε και η αναφορά του ίδιου του πρωθυπουργού από την Πάτρα για παρέμβαση στα δάνεια, να ήταν λανθασμένη ή στο πλαίσιο της προεκλογικής περιόδου.
Το… χεράκι τους έβαλαν και κάποιοι τραπεζίτες (ονόματα να μη λέμε) που περίμεναν ότι το κράτος μπορεί να κάνει το «κορόιδο» και να βάλει λεφτά ώστε να γλιτώσουν οι τραπεζίτες μια νέα γενιά δανείων, χωρίς να ανοίξουν οι ίδιοι τα ταμεία τους.
Σε κάθε περίπτωση, μπορεί να υπάρξει παρέμβαση για συνεπείς δανειολήπτες που δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα. Μπορεί και να γίνουν ανακοινώσεις στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό. Αλλά αυτό θα συμβεί μόνο αν υπάρξει συμφωνία με τις τράπεζες κι αυτές προχωρήσουν σε ρυθμίσεις. Ισως, δε να είναι και το αντιστάθμισμα γιατί δανείζουν με επιτόκια 4% και 5% αλλά τα επιτόκια καταθέσεων είναι μηδενικά. Περιμένουμε με αγωνία και με πολλά ακόμη μπρα ντε φερ.
Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πείθει τον κόσμο
«Ξέρεις γιατί δεν συγκινεί ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν ανεβάζει τα ποσοστά του;» Αυτό ρώτησε τη στήλη γνωστός επικοινωνιολόγος αναλύοντας την πολιτική κατάσταση και τις δημοσκοπήσεις. Και η αλήθεια είναι ότι η απάντηση είναι κομματάκι δύσκολη.
Αυτός ο επικοινωνιολόγος, λοιπόν, λέει ότι η βασική αιτία είναι η έλλειψη συγκεκριμένης στρατηγικής, ενός σταθερού κυβερνητικού προγράμματος, χωρίς παραλογισμούς και κραυγές. «Δεν πείθει ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορεί να ανακόψει το αντι-ΣΥΡΙΖΑ κύμα και να δημιουργήσει ένα μέτωπο πολιτικής ανατροπής», λέει.
Είπε, όμως, και κάτι άλλο πιο «ζουμερό». «Όταν τη γραμμή του κόμματος και την εν γένει συμπεριφορά της αξιωματικής αντιπολίτευσης την αφήνουν σε μια… γηραιά κυρία, ινφλουένσερ του Facebook, στον αψύ, sui generis Παύλο Πολάκη και σε κάτι αμούστακα παιδάκια και άκαπνα κορίτσια που κάνουν αντιπολίτευση με λογικές troll, μην περιμένεις πολλά. Οσο κι αν προσπαθεί η πάντα σοβαρή και διαβασμένη Εφη Αχτσιόγλου να μιλήσει πάντα θα υπάρχει μια… Θεανώ Φωτίου να κάνει και μια γκάφα…»
H black απεργία στην Amazon
Σε απεργιακές κινητοποιήσεις προχώρησαν χθες εργαζόμενοι στην Amazon σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γερμανίας και της Γαλλίας, διεκδικώντας καλύτερους μισθούς, σύμφωνα με το Reuters. Η απεργιακή κινητοποίηση συνέπεσε με την Black Friday, η οποία είναι μία από τις ημέρες τους χρόνου με τη μεγαλύτερη αγοραστική κίνηση, ειδικότερα για τις εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορίου. Το παγκόσμιο κάλεσμα για απεργία προήλθε από την πρωτοβουλία Make Amazon Pay, με κινητοποιήσεις σε περισσότερες από 30 χώρες σε όλο τον κόσμο, ανέφερε το ειδησεογραφικό πρακτορείο.
Tα φθηνά στεγαστικά δάνεια σε νέους
Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το νομοσχέδιο «Σπίτι μου – στεγαστική πολιτική για τους νέους, αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας για κοινωνική κατοικία και άλλες διατάξεις», στο οποίο περιλαμβάνονται οι τέσσερις δράσεις στεγαστικής πολιτικής του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, για παροχή φθηνής στέγης. Πρόκειται για τα προγράμματα «Σπίτι μου» (χορήγηση χαμηλότοκων ή άτοκων δανείων για την απόκτηση πρώτης κατοικίας), Κοινωνική Αντιπαροχή (αξιοποίηση ακινήτων Δημοσίου για παροχή κατοικίας με χαμηλό ενοίκιο), «Κάλυψη» (μίσθωση ιδιωτικών κατοικιών και διάθεση σε ωφελούμενους νέους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος) και «Ανακαινίζω – Ενοικιάζω» (επιδότηση της ανακαίνισης ιδιωτικών κατοικιών που θα διατεθούν στη συνέχεια για μίσθωση), τα οποία δίνουν έμφαση στη στεγαστική αποκατάσταση νέων και νέων οικογενειών καθώς και ευάλωτων ομάδων πολιτών.
Ζητείται κίνητρο
Δυο μήνες μετά την ενεργοποίηση της εφαρμογής Appodixi, η οποία έβαλε τους φορολογούμενους στο παιχνίδι του ελέγχου της γνησιότητας των αποδείξεων και μέχρι σήμερα δεν γνωρίζουμε την αμοιβή που θα κερδίζουν οι πολίτες που βοηθούν στην αποκάλυψη υποθέσεων φοροδιαφυγής.
Σύμφωνα με δηλώσεις της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, το ποσό που θα επιστρέφεται στον φορολογούμενο που καταγγέλλει «μαϊμού» αποδείξεις θα είναι πολλαπλάσιο της αξίας της απόδειξης. Ακόμη δεν γνωρίζουμε ποιο θα είναι αυτό το μπόνους και μάλλον θα αργήσουμε να το μάθουμε, αφού η σχετική διάταξη δεν είναι ακόμη έτοιμη και φαίνεται ότι θα καθυστερήσει η κατάθεσή της στη Βουλή…
Τα δάνεια που έχουν τα funds και μια δίκαιη πρόταση
Στη χθεσινή συνέντευξή του στον Σκάι ο Στέλιος Πέτσας αναφέρθηκε και στα funds που κατέχουν χιλιάδες δάνεια, ακόμη και πρώτης κατοικίας.
Αφού είπε ότι πρέπει να υπάρξει παρέμβαση τώρα που ανεβαίνουν τα επιτόκια, πρότεινε να υπάρχει «πίεση» και στα funds που έχουν στην κατοχή τους τα κόκκινα δάνεια, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τον κόσμο με γενναίες ρυθμίσεις. Ενδιαφέρουσα πρόταση, αρκεί να μπορούσε να υλοποιηθεί. Πώς να πείσεις τα funds να εξυπηρετήσουν τον κόσμο, όταν εσύ ως πολιτικό σύστημα επέτρεψες την πώληση των δανείων σε αυτά;
Γιατί π.χ. δεν έκαναν οι τράπεζες γενναίες ρυθμίσεις στους «κόκκινους» δανειολήπτες ώστε να εισπράξουν περισσότερα χρήματα και προτού τα πουλήσουν σε funds με τιμές έως και 10 φορές χαμηλότερες από την πραγματική αξία; Τότε που λέγαμε ότι πρέπει να διαμεσολάβηση και η ρύθμιση να είναι γενικευμένη, προτού τα ξένα funds, συνήθως κερδοσκοπικά, πάρουν τα χαρτοφυλάκια;
Εκτός κι αν η κυβέρνηση νομοθετήσει την υποχρεωτική προσέγγιση των δανειοληπτών από τα funds προτού ξεκινήσουν πλειστηριασμοί. Π.χ., χρωστάει κάποιος 100 χιλ. ευρώ δάνειο και το έχει το fund που το πήρε 40 χιλιάδες; Να πάει στον δανειολήπτη και να του πει «δώσε 50 – 60 χιλ. για να κερδίσουμε όλοι».
Που να μπλέξεις με τα funds
Οι δηλώσεις του κ. Πέτσα προκάλεσαν την αντίδραση του προέδρου του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών – Αττικής, Λευτέρη Ποταμιάνου, ο οποίος δήλωσε:
«Με αφορμή τα όσα είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, σχετικά με τα ακίνητα που κατέχουν τα funds, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά και φυσικά όχι τόσο ρόδινα.
Στην πραγματικότητα οι διαδικασίες, τις οποίες αναγκαστικά ακολουθούν τα funds και οι servicers έχουν ως μοναδικό αποτέλεσμα να έχουν μπλοκάρει χιλιάδες ακίνητα, που δεν μπορούν εύκολα να βγουν στην αγορά του real estate δημιουργώντας μεγάλη έλλειψη αποθέματος ακινήτων, η οποία είναι ηλίου φαεινότερο ότι εκτοξεύει τις ήδη υψηλές τιμές.
Ταυτόχρονα όσοι έχουν επιχειρήσει να αγοράσουν ακίνητο από funds και servicers το μόνο που κατάφεραν ήταν να μπλέξουν σε γραφειοκρατικά πλοκάμια χειρότερα από εκείνα του ελληνικού Δημοσίου.
Και τέλος ας μη γελιόμαστε, οι τράπεζες και τα funds έχουν γνώμονα το κέρδος και όχι τη στήριξη των δανειοληπτών.»
Latest News
Κάτι ετοιμάζει ο Μητσοτάκης, η «κεραμίδα» του +47%, το nein των Θεσσαλονικιών, κορεατική σφραγίδα στην Ιντραλότ, η ώρα της Καβάλας, η αποχώρηση Μαντζούφα, οι «βόθροι» της Ποσειδώνος
Στον κουβά
Το θεσμικό τεστ Μητσοτάκη, η short list για Υπερταμείο, τα σενάρια για ΟΛΘ, τα project – «τυράκι» της Θεσσαλονίκης, συζητήσεις για ενεργειακό deal, η «ζημιά» του ελβετικού φράγκου
Αντίστροφη μέτρηση
Έδειξε χαρακτήρα το ΧΑ, οι επισκέψεις του Άδωνη, η σιγή Βορίδη, η Λαζαράκου στο Παρίσι, ο «κακός» δείκτης, τα σύννεφα για CVC, νέα μάχη Κούβελου – Καπράλου
Δεν θέλει…
Γεννά(ρης) κέρδη το ΧΑ, περιμένουν σήμα οι εισηγμένες, ο «κόσμος» της Γκίλφοϊλ, κλείνει το μάτι στον Μασκ η Ράπτη, «σπάει» η Θεσσαλία, το λάθος με τα Airbnb, τα στεφάνια του Σημίτη
Βέλτιστο σενάριο
Βλέπει υψηλότερα το χρηματιστήριο, εν αναμονή του ν/σ για την κεφαλαιαγορά, έδωσε στο πιάτο τη σύσταση η Goldman Sachs, το κακό timing των ασφαλιστικών, φουντώνει η κόντρα για τα σκουπίδια
Ημέρα διανομής
Παίρνει ύψος το χρηματιστήριο, ο γιος του Τραμπ (;) στην Ελλάδα, σπάνε συμβόλαια υγείας, σιγή ιχθύος από κλινικάρχες, ποιος τελικά είναι υπεύθυνος για τις golden visa;
Μπετόν αρμέ το χρηματιστήριο
Το January effect στο ΧΑ, στο βάθος η JP Morgan, τα σχέδια της AKTOR, ο «πυροσβέστης» Λιβάνιος, τα «παιχνίδια» με το Υπερταμείο, ο ελληνικός ΝΟΚ στην… Ευρώπη
Σύννεφα
Σηκώνει μανίκια η ΑΑΔΕ, οι «αόρατες» καθαρίστριες των Airbnb, αλήθειες από τον Μυτιληναίο, «ζεσταίνονται» οι λογαριασμοί ρεύματος, η επένδυση της CMBlu Energy, η «ενέδρα» Ανδρουλάκη
Θετικά τα μηνύματα
Η «είδηση» της χρονιάς, κληρώνει για Ηλέκτωρ, η «χυλόπιτα» στην Goldman, οι ελπίδες για το January effect στο ΧΑ, η «βόμβα» των ασφαλίστρων
Η είδηση της χρονιάς
Τα «βρήκαν» οι Αθηναίοι την Πρωτοχρονιά, μάγεψε η Ρομπόλη, τα «τραπέζια» του Καρέλια, καμπανάκι Βέττα, ενεργειακός «χειμώνας» στην Ευρώπη, η ανακούφιση Ρόκα, το ρεκόρ του ΤΑΙΠΕΔ
Έλαμπε η Αθήνα