Ολο το Κατάρ ζει στον ρυθμό του Παγκοσμίου Κυπέλλου και σαφέστατα θέλει να μείνει στην ιστορία ως ένα από τα καλύτερα όλων των εποχών. Μπαίνοντας στην Ντόχα για πρώτη φορά σου κάνει εντύπωση η απίστευτη καθαριότητα που επικρατεί σε όλους τους χώρους.
Λάμπουν τα πάντα από το αεροδρόμιο μέχρι και τον τελευταίο δρόμο και οι άνθρωποι – χωρίς υπερβολή – σκουπίζουν την άμμο στην έρημο! Αν και αυτό είναι το μόνο πρόβλημα καθώς η σκόνη είναι ανίκητη (και μπόλικη λόγω ερήμου) και αν πλύνεις για παράδειγμα το αυτοκίνητό σου σήμερα, σε τρεις μέρες θέλει και πάλι πλύσιμο.
Θέλοντας οι κυβερνώντες να είναι όλα άψογα στο Μουντιάλ και κυρίως να μην υπάρχει μεγάλη κίνηση, σχολεία και πανεπιστήμια έχουν κλείσει για 45 μέρες, ενώ και οι δημόσιες υπηρεσίες και μέχρι το τέλος του χρόνου λειτουργούν 07.00-11.00 αντί του κανονικού ωραρίου που είναι 07.30-15.00. Ουσιαστικά οι υπηρεσίες υπολειτουργούν αυτό το διάστημα.
Διαβάστε επίσης: Οδηγός επιβίωσης στο Μουντιάλ: Η λίστα με τις απαγορεύσεις
Επίσης όλα τα κρατικά αυτοκίνητα και βανάκια (μαύρες πινακίδες) δεν επιτρέπεται να κυκλοφορούν μετά τις 12 το μεσημέρι και μέχρι το επόμενο πρωί της επομένης.
Παλιά πόλη
Η είσοδος της παλιάς πόλης της Ντόχα έχει διατηρηθεί και έχει την αρχιτεκτονική μιας άλλης εποχής (θυμίζει ανατολικό μπλοκ) εκείνης κατά την οποία το Κατάρ ήταν βρετανικό προτεκτοράτο στις αρχές του 20ού αιώνα, όταν και απέκτησε ανεξαρτησία το 1971. Πολύ παλαιότερα ήταν επαρχία της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.
Από τις αρχές του 19ου αιώνα, το Κατάρ κυβερνιέται από τον οίκο των Αλ Θανί. Ο σεΐχης Τζασίμ μπιν Μοχαμέντ αλ Θανί ήταν ο ιδρυτής του κράτους του Κατάρ. Το Κατάρ είναι κληρονομική μοναρχία και ο ηγέτης είναι ο εμίρης Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θανί.
Όμως πίσω από την παλιά πόλη δεσπόζει εντυπωσιακή η υπερσύχρονη νέα Ντόχα που είναι από τις πλέον σύγχρονες στον κόσμο. Μάλιστα μια περιοχή (τέσσερα τετράγωνα συνολικά με εντυπωσιακά κτίρια) η Μουσχέριμπ είναι μια από τις πιο οικολογικές περιοχές στον κόσμο, αυτόνομη 100% με φωτοβολταϊκά, ανεμογεννήτριες και όλα τα συναφή με το μικρότερο αποτύπωμα στην επιβάρυνση του περιβάλλοντος.
Διαβάστε επίσης: Το Ντουμπάι κερδίζει εκατομμύρια από το Μουντιάλ στο Κατάρ
Αυτό που κλέβει την παράσταση είναι το τεχνητό νησί Περλ, μια περιοχή όπου πριν από 16 χρόνια ήταν μόνο θάλασσα. Με αφορμή τους Πανασιατικούς Αγώνες του 2006 με χωματώσεις έφτιαξαν μια εξαιρετική περιοχή που είναι μία από τις κορυφαίες τουριστικές ατραξιόν και οι ντόπιοι την ονομάζουν «Βενετία του Κατάρ», καθώς έχουν φτιάξει και ιδιαίτερα κανάλια που θυμίζουν πράγματι τη σαγηνευτική ιταλική πόλη απλά είναι στολισμένη πολύ περισσότερο από κάθε περιοχή στην πόλη.
Τα τελευταία χρόνια έχουν μπει και αρκετά φανάρια στους δρόμους της Ντόχα ενώ δεν υπήρχαν. Ο λόγος, τα πολλά αυτοκινητιστικά δυστυχήματα που είχαν κάποια στιγμή (ακόμα και με 10 νεκρούς την εβδομάδα) καθώς πρόκειται για μία χώρα που οι Φεράρι είναι… ρουτίνα, αλλά οι κάτοχοι δεν ήξεραν πώς να τις οδηγήσουν και τα τροχαία ήταν πάρα πολλά καθώς οι ταχύτητες ξέφευγαν.
Οι Καταριανοί είναι ιδιαίτερα ενθουσιώδεις για τη γιορτή του Παγκοσμίου Κυπέλλου και παρά την ήττα στην πρεμιέρα ζουν τη γιορτή στους δρόμους και τα γήπεδα και μάλιστα πανηγύρισαν έντονα τη μεγάλη νίκη της γειτόνισσας Σαουδικής Αραβίας επί της Αργεντινής.
Διαβάστε επίσης: Πώς το Κατάρ «κέρδισε» το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου
Μωσαϊκό λαών
Στο μεταξύ, το μωσαϊκό των λαών που συναντά κανείς στο Κατάρ είναι εντυπωσιακό, καθώς όλοι έρχονται για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Τις προάλλες στο αεροδρόμιο μιλούσαν Ουρουγουανοί με Αργεντίνους και Σέρβοι με Κροάτες, ενώ πίσω φίλοι του Ισημερινού πικάριζαν τους Αργεντίνους τραγουδώντας το «Μέσι Τσάο» στους ρυθμούς του Μπελατσάο. Όμορφες εικόνες από ανθρώπους που ζουν στον ρυθμό της μεγάλης γιορτής προσπαθώντας να ξεχάσουν για λίγο ο καθένας τα προβλήματά του και να πανηγυρίσει μια πιθανή νίκη της χώρας του.
Το Κατάρ έχει δύσκολη αποστολή στον πρώτο γύρο, ουδείς γνωρίζει πού θα καταλήξει η προσπάθειά του, αλλά οι ντόπιοι θέλουν να ζήσουν τη γιορτή μέχρι το τέλος έστω και μέσω των υπόλοιπων χωρών.
Πηγή: Έντυπη έκδοση Τα Νέα
Latest News
Πώς η κρίση της VW επηρεάζει και την... «Μπουντεσλίγκα»
Η Volkswagen δεν είναι μόνο η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στην Ευρώπη, αλλά και ιδιοκτήτρια της ποδοσφαιρικής ομάδας Βόλφσμπουργκ
Daily Mail: Ο Βαγγέλης Μαρινάκης είναι ο άνθρωπος που χρειαζόταν η Νότιγχαμ Φόρεστ
H βρετανική εφημερίδα «Daily Mail» υποκλίθηκε στον Βαγγέλη Μαρινάκη για όσα έχει καταφέρει με τον αγγλικό σύλλογο
UEFA: Ιστορική συμφωνία συνεργασίας με την FIFPRO Europe
Οι βασικές αποφάσεις που επηρεάζουν τις συνθήκες απασχόλησης των παικτών ή τον φόρτο εργασίας των παικτών στις διοργανώσεις της UEFA θα λαμβάνονται πλέον μόνο μετά από εκτεταμένο διάλογο μεταξύ των δύο οργανισμών.
Γιατί απέλυσε τον Έρικ Τεν Χαγκ η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
Δεν είναι ξεκάθαρο το ποσό αποζημίωσης του Έρικ Τεν Χαγκ μετά την απόλυση
Πόσο κόστισαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2024 – Τα έξοδα και τα έσοδα
Στα 2,8 δισεκ. ευρώ εκτιμάται η κρατική δαπάνη στη Γαλλία για την πραγματοποίηση των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού – Πόσα χρήματα έβγαλαν σύμφωνα με τη Le Monde
Τι λένε στις ΗΠΑ για το μέλλον του Αντετοκούνμπο
Οι φήμες που θέλουν τον Γιάννη Αντετοκούνμπο να φεύγει από τους Μπακς σε περίπτωση που η χρονιά δεν έχει ευτυχής κατάληξη ολοένα και δυναμώνουν.
Τα χρυσά γκολ του Βινίσιους
Ο Βινίσιους πέτυχε καθοριστικά γκολ για τη Ρεάλ στην πορεία για την κατάκτηση του 15ου UEFA Champions League.
Εργοτάξιο ξανά το ΟΑΚΑ – Διαγωνισμός 65 εκατ. για τις στέγες Καλατράβα
Το ΟΑΚΑ κλείνει από το καλοκαίρι του 2025 για εργασίες αποκατάστασης της στατικής επάρκειας στις στέγες του Ολυμπιακού Σταδίου και του ποδηλατοδρομίου
Η «τρελή» πρόταση των 250.000.000 ευρώ στην Μπαρτσελόνα για τον Γιαμάλ και η απάντηση
Ο πρόεδρος της Μπαρτσελόνα, Ζοάν Λαπόρτα, αποκάλυψε ότι το καλοκαίρι είχε πρόταση 250.000.000 ευρώ για τον Λαμίν Γιαμάλ, με το «Goal» να αναφέρει ότι η συγκεκριμένη ομάδα ήταν η PSG.
Βραβείο στον Ολυμπιακό για την κατάκτηση του Conference League από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών
Ο Ολυμπιακός τιμήθηκε στην εκδήλωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών