Υπέρ της δημιουργίας ενός ανεξάρτητου δικτύου διακανονισμών βασισμένο στην τεχνολογία blockchain, την ίδια τεχνολογία που χρησιμοποιούν τα κρυπτονομίσματα, τάχθηκε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, επικρίνοντας παράλληλα το μονοπώλιο στα παγκόσμια χρηματοοικονομικά συστήματα πληρωμών
«Η τεχνολογία των ψηφιακών νομισμάτων και των blockchains μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία ενός νέου συστήματος διεθνών διακανονισμών που θα είναι πολύ πιο βολικό, απολύτως ασφαλές για τους χρήστες του και, το σημαντικότερο, δεν θα εξαρτάται από τράπεζες ή παρεμβάσεις τρίτων χωρών» υπογράμμισε , μιλώντας στο International AI Journey Conference, στη Μόσχα, που διοργάνωσε η Sberbank, η μεγαλύτερη ρωσική τράπεζα.
Διαβάστε επίσης – «Εθνικό ανταλλακτήριο» κρυπτονομισμάτων ετοιμάζει η Ρωσία
«Είμαι βέβαιος ότι κάτι τέτοιο σίγουρα θα δημιουργηθεί και θα αναπτυχθεί γιατί σε κανέναν δεν αρέσει η επιταγή των μονοπωλίων, η οποία βλάπτει όλα τα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των ίδιων των μονοπωλίων», υπογράμμισε.
«Παράνομοι περιορισμοί»
Ο Πούτιν σημείωσε επίσης ότι οι παγκόσμιες πληρωμές βρίσκονται σε κίνδυνο λόγω των τεταμένων σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Δύσης μετά την εισβολή της Ουκρανίας, χαρακτηρίζοντας τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν ως «παράνομους περιορισμούς».
«Το υπάρχον σύστημα διεθνών πληρωμών είναι ακριβό, το σύστημα των λογαριασμών και η ρύθμιση ελέγχονται από μια στενή λέσχη κρατών και χρηματοπιστωτικών ομάδων», σημείωσε ο Ρώσος πρόεδρος.
Διαβάστε επίσης – Ποια είναι η νέα «βιομηχανία» της Ρωσίας
Μια μέρα πριν, τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι νομοθέτες στη Ρωσία βρίσκονται σε συζητήσεις για τροποποιήσεις στην υφιστάμενη νομοθεσία για τα κρυπτονομίσματα , που καθορίζουν ένα νομικό πλαίσιο για μια εθνική ανταλλαγή.
Μια άλλη πρόσφατη εξέλιξη, ένα νομοσχέδιο εισήχθη στη Ρωσική Κρατική Δούμα, την κάτω βουλή του κοινοβουλίου, στις 17 Νοεμβρίου που νομιμοποιεί την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων και την πώληση του εξορυσσόμενου κρυπτονομίσματος.
Όπως αναφέρει η Cointelegraph , ο πρόεδρος της Επιτροπής Χρηματοοικονομικών Αγορών της Δούμα, Ανατόλι Ακσάκοφ, πιστεύει ότι «η ψήφιση του νόμου θα φέρει αυτή τη δραστηριότητα στο νομικό πεδίο και θα καταστήσει δυνατή τη διαμόρφωση πρακτικής επιβολής του νόμου σε θέματα που σχετίζονται με την έκδοση και την κυκλοφορία ψηφιακών νομίσματα».
Το crypto-χρηματιστήριο
Τον Σεπτέμβριο, το Χρηματιστήριο της Μόσχας συνέταξε ένα νομοσχέδιο εκ μέρους της κεντρικής τράπεζας για να επιτρέψει τις συναλλαγές σε ψηφιακά χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, εισήχθη στη Δούμα ένα νομοσχέδιο αναφορικά με τη νομιμοποίηση της εξόρυξης κρυπτονομισμάτων και την πώληση του εξορυσσόμενου κρυπτονομίσματος.
Το νομοσχέδιο προβλέπει τη δημιουργία μιας ρωσικής πλατφόρμας για πωλήσεις κρυπτονομισμάτων, αλλά οι τοπικοί ανθρακωρύχοι θα μπορούν επίσης να χρησιμοποιούν ξένες πλατφόρμες. Στην τελευταία περίπτωση, οι έλεγχοι και οι κανονισμοί του ρωσικού νομίσματος δεν θα ισχύουν για τις συναλλαγές, αλλά θα πρέπει να αναφέρονται στη ρωσική φορολογική υπηρεσία.
Αλλαγή πλεύσης
Μπορεί πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, να υπήρχε έντονος σκεπτικισμός αναφορικά με τα ψηφιακά νομίσματα, ο οποίος είχε αποτυπωθεί και στην κόντρα μεταξύ της κεντρικής τράπεζας και του υπουργείου Οικονομικών, ωστόσο πλέον για κάποιους αποτελούν μία λύση για να αντιμετωπιστούν οι διεθνείς κυρώσεις.
Διαβάστε επίσης – Ρωσία: Διαφωνούν για τα κρυπτονομίσματα υπουργείο Οικονομικών και Κεντρική Τράπεζα
Τον περασμένο Ιούνιο, αναλυτές της ρωσικής τράπεζας VEB πρότειναν στη χώρα να εκδώσει ένα σταθερό νόμισμα (stablecoin) συνδεδεμένο με τον χρυσό για διεθνείς πληρωμές.
Διαβάστε επίσης – Κρυπτονομίσματα: Η νέα «βιομηχανία» της Ρωσίας
Οι επιχειρήσεις και τα crypto
Το Ινστιτούτο Έρευνας και Εμπειρογνωμοσύνης της κρατικής τράπεζας περιέγραψε την ιδέα αυτή σε μια έκθεση με τίτλο «Global Payments Under the Sanctions: Current State and Perspectives», που λέει ότι το Υπουργείο Οικονομικών πρέπει να δημιουργήσει ένα πλαίσιο για τον τρόπο με τον οποίο οι ρωσικές εταιρείες υπό κυρώσεις μπορούν να χρησιμοποιήσουν κρυπτονομίσματα.
Η έκθεση, που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης , προτείνει μέτρα που θα επιτρέψουν στη Ρωσία να εμπορεύεται διεθνώς, αποφεύγοντας τις κυρώσεις που στοχεύουν στην απομόνωση της χώρας από τις παγκόσμιες κεφαλαιαγορές.