Εδώ και πολλά χρόνια, οι εταιρείες που άντεχαν στις χρηματοπιστωτικές κρίσεις ήταν οι τεχνολογικοί κολοσσοί. Όμως από ότι φαίνεται και οι εταιρείες αυτές αγγίξαν το όριο τους, καθώς πλέον ο αριθμός των απολύσεων μεγαλώνει, και τα έσοδα μικραίνουν.

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ: Απαγόρευσαν την εισαγωγή τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού κινεζικών εταιρειών

Ενδεικτικά, καμία από τις 15 μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας των ΗΠΑ δεν κατάφερε να έχει κέρδη το 2021. Για παράδειγμα, η Microsoft έχει χάσει περίπου 700 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς έχει συρρικνωθεί κατά πάνω από 70% από τα υψηλά της, εξαλείφοντας πάνω από 600 δισεκατομμύρια δολάρια σε αξία φέτος. Συνολικά, οι επενδυτές έχουν χάσει περίπου 7,4 τρισεκατομμύρια δολάρια, με βάση την πτώση 12 μηνών του Nasdaq.

Διαβάστε επίσης: Κομισιόν: «Πράσινο φως» για χρήση 5G εν πτήσει

Επιβράδυνση των δημόσιων εγγραφών

Οι δημόσιες εγγραφές φέτος επιβραδύνθηκαν σταδιακά μετά από χρόνια εμβλημάτων το 2020 και το 2021, όταν οι εταιρείες ξεπέρασαν την πανδημία και επωφελήθηκαν από έναν αναδυόμενο κόσμο απομακρυσμένης εργασίας και παιχνιδιού και μιας οικονομίας γεμάτη με κρατικά κεφάλαια

Η Rivian έχει υποχωρήσει περισσότερο από 80% από την κορύφωσή της, αφού έφτασε σε ανώτατο όριο αγοράς άνω των 150 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το Renaissance IPO ETF, ένα καλάθι νέων εισηγμένων εταιρειών των ΗΠΑ, υποχώρησε 57% τον περασμένο χρόνο.

Στερεύουν οι προτάσεις για προσλήψεις

Πριν από λίγο καιρό, οι κυνηγοί ταλέντων στην Amazon, θα μπορούσαν να δώσουν περισσότερα από 700.000 $ σε έναν διπλωματούχο μηχανικό ή διευθυντή έργου. Στην εταιρεία τυχερών παιχνιδιών Roblox, ένας μηχανικός ανώτατου επιπέδου θα μπορούσε να βγάλει 1,2 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Levels.fyi. Η εταιρεία λογισμικού παραγωγικότητας Asana, η οποία έκανε το ντεμπούτο της στο χρηματιστήριο το 2020, δεν είχε ποτέ κέρδος, αλλά πρόσφερε σε μηχανικούς αρχικούς μισθούς έως και 198.000 $, σύμφωνα με τα δεδομένα βίζας.

Αυτές οι μέρες τελείωσαν το 2022, καθώς Cisco, Meta, Amazon και Twitter έχουν συνολικά απολύσει σχεδόν 29.000 εργαζόμενους, σύμφωνα με στοιχεία που συλλέγει ο ιστότοπος Layoffs.fyi. Σε ολόκληρο τον κλάδο της τεχνολογίας, οι περικοπές ανέρχονται σε πάνω από 130.000 εργαζόμενους.

Αγοράστε τώρα, πληρώστε αργότερα

Λόγω της κρίσης και της συνεχιζόμενης πτώσης των εσόδων, ξεκίνησε η μέθοδος αγοράστε τώρα, πληρώστε αργότερα.  Εταιρείες όπως η Affirm, Afterpay (εξαγοράστηκε από την Block, πρώην Square) και η Klarna της Σουηδίας εκμεταλλεύτηκαν τα χαμηλά επιτόκια και τα διακριτικά εισοδήματα που τροφοδοτούνταν από πανδημίες για να πραγματοποιήσουν αγορές υψηλής ποιότητας, όπως το Peloton.

Το Affirm βγήκε στο χρηματιστήριο τον Ιανουάριο του 2021 και η τιμή του κορυφώθηκε σε πάνω από 168 $ περίπου 10 μήνες αργότερα. Το Affirm αναπτύχθηκε γρήγορα στις πρώτες μέρες της πανδημίας Covid-19, καθώς οι επωνυμίες και οι έμποροι λιανικής έδιναν αγώνα για να διευκολύνουν τους καταναλωτές να αγοράσουν ηλεκτρονικά.

Μέχρι τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, το αγοράστε τώρα, η πληρωμή αργότερα ήταν παντού, από το Amazon μέχρι το Urban Outfitters. Οι πελάτες είχαν υπερβολική εξοικονόμηση τρισεκατομμυρίων. Η Affirm κατέγραφε καθαρό ποσοστό εξόφλησης περίπου 5%.

Το Affirm έχει πέσει 92% από το υψηλό του. Οι χρεώσεις κορυφώθηκαν το καλοκαίρι σε σχεδόν 12%. Η Klarna, η οποία είναι ιδιωτική, είδε την αποτίμησή της να μειώνεται κατά 85% σε έναν γύρο χρηματοδότησης τον Ιούλιο, από 45,6 δισεκατομμύρια δολάρια σε 6,7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Μεγαλώνουν στον τεχνολογικό κλάδο οι απολύσεις

Οι αυξήσεις των επιτοκίων και το υψηλό ενεργειακό κόστος έχουν προκαλέσει κύμα περικοπών θέσεων εργασίας στον τεχνολογικό τομέα. 800 επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο έχουν περικόψει 1.200 θέσεις εργασίας μόνο κατά την διάρκεια του 2022.

Μόνο τον Οκτώβριο έγιναν περισσότερες από 9.500 απολύσεις στον αμερικανικό τεχνολογικό κλάδο. Από κοντά και οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν ήδη αρχίσει είτε να περικόπτουν δραστηριότητες είτε να μεταφέρουν μέρος της παραγωγής τους σε άλλες αγορές, προκειμένου να επιβιώσουν του υψηλού ενεργειακού κόστους που «κατατρώει» την κερδοφορία τους. Επιπλέον, οι επενδυτές ασκούν πίεση για τη μείωση του κόστους, κατηγορώντας τις εταιρείες ότι έχουν υπερδιογκωθεί και πως καθυστερούν να ανταποκριθούν στα σημάδια της επιβράδυνσης.

Σε ανοιχτή επιστολή προς την Alphabet, τη μητρική εταιρεία της Google και του YouTube, ο επενδυτής Κρίστοφερ Χον ζήτησε να γίνουν περικοπές σε υπαλλήλους και μισθούς. Η Alphabet, έγραψε ο Χον, έπρεπε να είναι πιο συγκρατημένη με τα κόστη και να περικόψει τις απώλειες από πρότζεκτ όπως εκείνο της εταιρείας αυτόνομων οχημάτων, Waymo. Κάποιοι αναλυτές επισημαίνουν ότι υπάρχει μικρότερη ανοχή σε μεγάλες δαπάνες για high-tech στοιχήματα- όπως η εικονική πραγματικότητα ή τα αυτοοδηγούμενα αυτοκίνητα- που μπορεί να μην αποδώσουν βραχυπρόθεσμα. Επιπλέον, επενδυτές θεωρούν ότι οι υψηλοί μισθοί και τα προνόμια που απολαμβάνουν κάποιοι σε αυτό τον κλάδο είναι μη βιώσιμα.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Eurostat: Αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής το Νοέμβριο κατά 0,2% στη ζώνη του ευρώ [γραφήματα]
Διεθνή |

Ανακάμπτει η βιομηχανική παραγωγή στην ευρωζώνη - Πώς κινείται στην Ελλάδα [γραφήματα]

Σύμφωνα τις πρώτες εκτιμήσεις της Eurostat, το Νοέμβριο του 2024, σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2024, η εποχικά διορθωμένη βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 0,2% στη ζώνη του ευρώ και κατά 0,1% στην ΕΕ