
Αλλαγή κλίματος καταγράφεται στην αγορά πετρελαίου σήμερα Τρίτη, σε αναμονή της απόφασης του ΟΠΕΚ+ να παρέμβει με δραστικές μειώσεις στην παραγωγή προκειμένου να συγκρατήσει την ελεύθερη πτώση που σημειώνει τις τελευταίες εβδομάδες, υποχωρώντας σε χαμηλά 11 μηνών στην προηγούμενη συνεδρίαση.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent ήταν ενισχυμένα κατά 1,81 δολάρια ή 2,2% στα 85 δολάρια το βαρέλι στις 04:46 ώρα Ελλάδας, ενώ τα αντίστοιχα του αμερικανικού αργού διαμορφώνονταν στα 78,61 δολάρια ενισχυμένα κατά 1,37 δολάρια ή 1,8%. GMT.
Διαβάστε επίσης: Πετρέλαιο: Βουτιά σε χαμηλό 11μήνου
Το Brent χθες έπεσε μέχρι και στα 80,61 δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 4 Ιανουαρίου, αντίστοιχα στο χαμηλότερα από τον Δεκέμβριο του 2021 βρέθηκε στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης το WTI.
Διαβάστε επίσης: Ρωσία: Βουτιά στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου
Ο ΟΠΕΚ+ και η παράγοντας Κίνα
Τα μέλη του OPEC+ θα συναντηθούν στις 4 Δεκεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι ο οργανισμός άρχισε να μειώνει τον στόχο παραγωγής κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) τον Νοέμβριο, με στόχο να στηρίξει τις τιμές του πετρελαίου.
Ωστόσο, ο φόβος της κατάρρευσης της ζήτησης στην Κίνα συνέχισε να ασκεί πίεση στην αγορά.
Όπως δήλωσε στο Reuters αναλυτής της Fujitomi Securities Co Ltd, η πτωτική τάση για τις τιμές του πετρελαίου εξαπλώνεται στην Ασία λόγω των ανησυχιών για μείωση της ζήτησης από την Κίνα, ενώ οι μαζικές διαμαρτυρίες που εκδηλώθηκαν το σαββατοκύριακο ενάντια στην πολιτική μηδενικής COVID προκάλεσαν επιπλέον φόβους για τον αντίκτυπο στην κινεζική οικονομία.
Το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο
Ταυτόχρονα, οι αγορές ζυγίζουν τον αντίκτυπο ενός επικείμενου ανώτατου ορίου τιμών της Δύσης στο ρωσικό πετρέλαιο.
Η G7 και οι διπλωμάτες της ΕΕ συζητούν ανώτατο όριο μεταξύ 65 και 70 δολαρίων το βαρέλι, με στόχο τον περιορισμό των εσόδων για τη χρηματοδότηση της στρατιωτικής επίθεσης της Μόσχας στην Ουκρανία χωρίς να διαταραχθούν οι παγκόσμιες αγορές πετρελαίου.
Ωστόσο, οι κυβερνήσεις της ΕΕ απέτυχαν να συμφωνήσουν τη Δευτέρα για το ανώτατο όριο, με την Πολωνία να επιμένει ότι το ανώτατο όριο πρέπει να οριστεί χαμηλότερο από αυτό που προτείνει η G7.


Latest News

Στο τέλος το θετικό πρόσημο στις ευρωαγορές
Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατάφεραν να κλείσουν θετικά, χωρίς να αποστρέφουν την προσοχή τους από τις τελευταίες εξελίξεις στο εμπορικό μέτωπο ΗΠΑ - Κίνας

Βρήκε τις στηρίξεις κόντρα στο profit taking το ΧΑ
Δίχως μεγάλο «κόστος» ήταν οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο όμως έδειξε ότι χρειάζεται να αφομοιώσει τη μεγάλη κίνηση του τελευταίου δεκαπενθημέρου

Προσγειώνει τη Wall Street το Πεκίνο - Παραμένουν οι ανησυχίες για τον εμπορικό πόλεμο
Η αμερικανική αγορά κάνει πλέον αρκετά βήματα πίσω, μετά τις δηλώσεις του εκπροσώπου του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας

Πέφτουν οι αποδόσεις στα ευρωομόλογα - Υποχωρεί το spread του ελληνικού 10ετούς
Η αβεβαιότητα στην αγορά ωθεί τους επενδυτές σε ασφαλή επενδυτική καταφύγια

ΔΕΗ και Motor Oil δίνουν… θετική ενέργεια στο Χρηματιστήριο
Η υπεραπόδοση του ΧΑ έναντι των ξένων προφανώς δημιουργεί αισιοδοξία για τη συνέχεια

Ήπιο profit taking στο Χρηματιστήριο Αθηνών - Αναζητούνται άμυνες
Η αγορά χρειάζεται να αφομοιώσει τη μεγάλη κίνηση του τελευταίου δεκαπενθημέρου μέχρι να μπορέσει να διασπάσει με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα τη ζώνη των 1.700 μονάδων

Μικρή ανάκαμψη για την τιμή του πετρελαίου
Στο ραντάρ των επενδυτών η αύξηση της παραγωγής του ΟΠΕΚ+ και τα σήματα της Ουάσινγκτον για τους δασμούς

«Γαλλικές» πιέσεις δέχονται οι ευρωαγορές
Στο επίκεντρο ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας και τα εταιρικά αποτελέσματα

Μικτά πρόσημα στην Ασία - «Σιβυλλική» η Κίνα
Μετά από τα τελευταία σχόλια τόσο του προέδρου όσο και του Υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, η Κίνα δείχνει ότι είναι ανοιχτή σε εμπορικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ

Γιατί ο χρυσός ξεπέρασε αμερικανικά ομόλογα και δολάριο - Το ράλι δίχως φρένα
Ο χρυσός διανύει ένα ράλι που φαίνεται ασταμάτητο - Η τιμή του έσπασε το φράγμα των 3.500 δολ, ανά ανά ουγγιά