Η Γαλλία είχε ανέκαθεν μια ξεχωριστή, «εθνική» ατζέντα σε ό,τι αφορά την Άμυνα – από το 1967 εξάλλου, επί προεδρίας Ντε Γκολ, η χώρα είχε αποσυρθεί από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ. Έκτοτε ένας οιονεί μεγαλοϊδεατισμός ανεξάρτητης πυρηνικής υπερδύναμης διακατέχει το Παρίσι, παρότι οι γαλλικές δυνάμεις είναι διαχρονικά παρούσες σε κάθε στρατιωτική επιχείρηση της Συμμαχίας, ακόμα και στη Γιουγκοσλαβία.
Η ψυχρότητα που προέκυψε εσχάτως ¬στις ευρωατλαντικές σχέσεις μετά την καταγγελία των Βρυξελλών ότι οι ΗΠΑ και ειδικότερα οι αμερικανικές βιομηχανίες ορυκτών καυσίμων και όπλων πλουτίζουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και η αντικειμενική αδυναμία της Ρωσίας να διατηρήσει την αξιοπιστία της ως μείζονα εξοπλιστική δύναμη ανά τον κόσμο, δίνει την ευκαιρία στη Γαλλία να προωθήσει τα πιόνια της σε αγορές στις οποίες έχει παραδοσιακά ανταγωνιστικές σχέσεις με τη Μόσχα – και με τις ΗΠΑ φυσικά.
Διαβάστε επίσης: Τι περιλαμβάνει η ατζέντα της συνάντησης Μακρόν – Μπάιντεν
Μια από τις μεγαλύτερες αγορές αυτές είναι η ινδική. Με αποστολή να εμφανίσει τη Γαλλία ως ικανή και αξιόπιστη εναλλακτική για να καλύψει το όποιο «κενό» προκαλέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία και η διεθνής απομόνωση της Μόσχας, ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Σεμπαστιάν Λεκορνί βρίσκεται από την Κυριακή στο Νέο Δελχί για συνομιλίες με την ινδική ηγεσία.
Ο Λεκορνί μετέβη στην Ινδία ως επικεφαλής κλιμακίου πολιτικών και επιχειρηματικών παραγόντων της χώρας του, απεσταλμένος της κυβέρνησης της Ελιζαμπέτ Μπορν αλλά και του Εμανουέλ Μακρόν προσωπικώς, μια και ο πρόεδρος είναι βάσει του Συντάγματος αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας. Και, όπως γράφει σε ρεπορτάζ της στο Politico η Κλία Κόλκατ, ο υπουργός Άμυνας μεταβαίνει για να προετοιμάσει επίσημη επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει, πιθανότατα, στις αρχές του 2023 ο Μακρόν στην Ινδία, ανταποδίδοντας την επίσκεψη του ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι στο Παρίσι τον περασμένο Μάιο.
Διαβάστε επίσης: Γερμανία – Γαλλία… ενεργειακή συμμαχία
Ο πόλεμος αλλάζει τα δεδομένα
«Επισήμως το ταξίδι είναι μια διπλωματική επιχείρηση γοητείας και όχι μια ξεδιάντροπη προσπάθεια πώλησης όπλων που ενορχήστρωσε η γαλλική πολεμική βιομηχανία, ωστόσο είναι αδύνατο να αγνοηθεί το στοιχείο του ανταγωνισμού με τη Μόσχα σε ό,τι αφορά τον πολεμικό εξοπλισμό της Ινδίας», αναφέρει η ρεπόρτερ του Politico.
Η Κόλκατ εξηγεί ότι από το 1993 η Ινδία και η Γαλλία έχουν πραγματοποιήσει πολλές κοινές ναυτικές ασκήσεις και η Γαλλία είναι ήδη η δεύτερη μεγαλύτερη προμηθεύτρια όπλων για την Ινδία μετά από τη Ρωσία. Αλλά είναι σαφές ότι το Παρίσι θέλει να εμκεταλλευθεί το γεγονός ότι «στις πολεμικές επιχειρήσεις της Μόσχας στην Ουκρανία έχουν εκτεθεί διεθνώς η αξιοπιστία και η αποτελεσματικότητα των ρωσικών όπλων».
Επιπλέον, «αμφισβητείται ευλόγως η ικανότητα της Μόσχας να τηρεί υπό καθεστώς διεθνών κυρώσεων τις προθεσμίες για την παραγωγή και τις παραδόσεις εξοπλιστικών συστημάτων και υλικού σε πελάτες της στο εξωτερικό».
Διαβάστε επίσης: Η απειλή των… ΗΠΑ φέρνει πιο κοντά Γαλλία και Γερμανία
«Δεν πάμε για να πουλήσουμε»
«Δεν θα πάμε εκεί για να πουλήσουμε στρατιωτικό εξοπλισμό. Στόχος μας είναι να επισημάνουμε τη σημασία της σχέσης των δύο χωρών, αλλά μπορούμε να τους δείξουμε ότι υπάρχουν ευρωπαϊκές εναλλακτικές λύσεις στα ρωσικά όπλα», δήλωσε λίγο πριν από την αναχώρηση του Γάλλου υπουργού Άμυνας από το Παρίσι ένας σύμβουλός του στο Υπουργείο. Ο σύμβουλος πρόσθεσε ότι ο Λεκορνί έχει προσκληθεί να επισκεφθεί το ινδικό αεροπλανοφόρο «Vikrant», κάτι που «δείχνει την καλή φιλία μεταξύ Γαλλίας και Ινδίας».
Η Ινδία, που εκτείνεται γεωγραφικά ανάμεσα σε ένα «πυρηνικό Πακιστάν και μια ολοένα πιο επιθετική Κίνα στα βόρεια», όπως γράφει το Politico, φροντίζει να κρατά σε υψηλό βαθμό ετοιμότητας την άμυνά της. Τα τελευταία χρόνια έχει διαφοροποιήσει τους προμηθευτές της σε ό,τι αφορά τους εξοπλισμούς. Αλλά η Ρωσία εξακολουθεί να παραδίδει σχεδόν τα μισά όπλα της Ινδίας.
«Οι εφετινές εξελίξεις έχουν δημιουργήσει μια αίσθηση επείγουσας ανάγκης στο Νέο Δελχί να διαφοροποιηθεί, να βρεθούν νέες εξοπλιστικές πηγές και η Γαλλία θεωρείται ήδη σημαντικός εταίρος», δήλωσε η Γκαριμά Μοχάν, εμπειρογνώμονας για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ινδίας στο German Marshall Fund.
Διαβάστε επίσης: Μακρόν: Η Ρωσία στην Αφρική έχει συμπεριφορά «αρπακτικού»
Ένας έμπιστος εταίρος
Η Γαλλία ξεκινά την προσπάθειά της να κερδίσει περισσότερα εξοπλιστικά συμβόλαια στην Ινδία και εν γένει στην Ανατολή με ένα σημαντικό προβάδισμα. Την περασμένη εβδομάδα ο Εμανουέλ Μακρόν συζήτησε «την εμβάθυνση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης Παρισιού-Νέου Δελχί» με τον πρωθυπουργό της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι στο περιθώριο της συνόδου του G20. Κατόπιν μετέβη στη σύνοδο κορυφής της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (ASEAN), όπου διαβεβαίωσε τους συμμετέχοντες ότι η Γαλλία δεσμεύεται για την παρουσία της στην περιοχή.
Μακρόν και Μόντι καλλιεργούν αναφανδόν μια θερμή, φιλική σχέση. Τα τελευταία δύο χρόνια έχουν γίνει φίλοι και στα κοινωνικά δίκτυα και ανταλλάσσουν εγκάρδιες αναρτήσεις σε προσωπικό επίπεδο. Αλλά και οι προκάτοχοι των δύο ηγετών, από τη δεκαετία του 1990, είχαν καλλιεργήσει σχέσεις που ξεπερνούσαν κατά πολύ τα διπλωματικά πρωτόκολλα και τις αβρότητες.
Εν προκειμένω η μεγάλη πρόκληση, για τη Γαλλία είναι να αποδείξει ότι μπορεί πραγματικά να αυξήσει την παραγωγική ικανότητά της σε ό,τι αφορά τα οπλικά συστήματα εν γένει, προκειμένου να ανταποκριθεί στις τεράστιες απαιτήσεις μιας χώρας σαν την Ινδία. Να φανεί δηλαδή ένας έμπιστος εταίρος, που πράττει ό,τι υπόσχεται και μάλιστα εμπροθέσμως.
Η αλήθεια είναι ότι η γαλλική πολεμική βιομηχανία έχει «ξανοιχτεί» αρκετά σε θέματα παραγγελιών και δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στις προθεσμίες, κυρίως μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Τον περασμένο Ιούνιο ο Μακρόν δήλωσε ότι η Γαλλία πρέπει να οικοδομήσει μια «πολεμική οικονομία» αφενός αυξάνοντας τις επενδύσεις στον αμυντικό κλάδο και αφετέρου απλοποιώντας και επιταχύνοντας τις αλυσίδες παραγωγής.
«Σχεδιάζουν την αύξηση της παραγωγής, αλλά υπάρχουν πρακτικά προβλήματα για να το πετύχουν αυτό, όπως επίσης και γραφειοκρατικές καθυστερήσεις. Το μέγα ερώτημα είναι αν η αμυντική μας βιομηχανία μπορεί να μετατραπεί σύντομα από μια επιχείρηση κατασκευής πολυτελών προϊόντων σε μια βιομηχανία μαζικής παραγωγής», δήλωσε στο Politico ο σύμβουλος επί στρατιωτικών θεμάτων και απόστρατος συνταγματάρχης του γαλλικού Στρατού Μισέλ Γκογιά.
Διαβάστε επίσης: Επένδυση-μαμούθ 1 δισ. ευρώ στη Γαλλία για εξόρυξη λιθίου
Η Κίνα τους ενώνει
Ως δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων για την Ινδία, η Γαλλία έχει κατά το παρελθόν υπογράψει και εκτελέσει μεγάλες συμφωνίες πώλησης προηγμένων οπλικών συστημάτων, όπως για παράδειγμα μαχητικών αεροσκαφών Rafale.
Στον ναυτικό τομέα επίσης η σχέση των δύο χωρών έχει διευρυνθεί και έχει βαθύνει με την πάροδο των ετών, «καθώς Ινδία και Γαλλία, η οποία έχει μια σειρά από νησιά και μια τεράστια ζώνη θαλάσσιου αποκλεισμού στον Ινδο-Ειρηνικό, βρίσκουν κοινό έδαφος αντιμέτωπες με μια ολοένα και πιο επιθετική Κίνα», όπως σημειώνει το Politico.
«Αλλά με τη Ρωσία να βυθίζεται όλο και πιο βαθιά στην εσωστρέφεια και με τον πόλεμο με την Ουκρανία να απαιτεί διαρκώς και περισσότερο εξοπλισμό, η σχέση της Γαλλίας με την Ινδία θα μπορούσε να περάσει σε ένα νέο επίπεδο», παρατηρεί το αμερικανικό περιοδικό.
Η Ρωσία πάντα παρούσα
Η Γαλλία βέβαια δεν παίζει εν ου παικτοίς στην Ινδία. ΗΠΑ, Ισραήλ και Νότια Κορέα αναζητούν ευκαιρίες για να αναπτύξουν το εξοπλιστικό τους εμπόριο με τη χώρα των 1,4 δισεκατομμυρίων κατοίκων. Αλλά και η ίδια η Ρωσία πασχίζει για να είναι πάντα παρούσα στην Ινδία – ποιος θα ήθελε να χάσει έναν από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους του;
Στις 30 Μαρτίου 2022, ένα μόλις μήνα μετά την εισβολή στην Ουκρανία και την επιβολή των διεθνών κυρώσεων κατά της Μόσχας, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ επισκέφθηκε το Νέο Δελχί για να διασφαλίσει τη συνέχιση του εμπορίου μεταξύ Ρωσίας και Ινδίας σε ρούβλια και ρουπίες, αποκλείοντας δηλαδή το ευρώ και το δολάριο.
Η Ινδία έχει ζητήσει επανειλημμένως την άμεση κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, αλλά έχει αρνηθεί να καταδικάσει απερίφραστα τη ρωσική εισβολή, ενώ δεν μετέχει στο εμπάργκο της Δύσης κατά της Μόσχας και συνεχίζει να αγοράζει εμπορεύματα από τη Ρωσία και δη πετρέλαιο σε πολύ προνομιακές τιμές.
Από τότε ο Μόντι είχε διαβεβαιώσει τον Λαβρόφ ότι η χώρα του επιθυμεί να συνεχίσει το διμερές εμπόριο με την Ρωσία, λόγω κυρίως της εξάρτησής της από τα ρωσικά όπλα. Μπορεί το μερίδιο της Ρωσίας ως προμηθεύτριας στα εξοπλιστικά προγράμματα της Ινδίας να φθάνει τα τελευταία χρόνια μετά βίας το 50% αλλά, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιοποίησε το 2020 το Stimson Center, περίπου το 70% έως 85% των ινδικών Ενόπλων δυνάμεων χρησιμοποιούν σήμερα ρωσικό εξοπλισμό.
Latest News
Η Σ. Αραβία ζητά την άρση των κυρώσεων στη Συρία - Επιφυλακτική η ΕΕ
Οι δυτικές χώρες επιμένουν ότι θέλουν «εγγυήσεις» από τις νέες αρχές στη Συρία προκειμένου να άρουν το καθεστώς κυρώσεων
Στα «λευκά» η Βόρεια Ελλάδα - Απαγορευτικό για φορτηγά στην Εγνατία
Στα λευκά ντύθηκε η βόρεια Ελλάδα, καθώς ο καιρός αγρίεψε και η χιονόπτωση συνεχίζεται σε πολλές περιοχές, ορεινές και ημιορεινές
Υποστηρικτής του Τραμπ η Πολωνία για αμυντικές δαπάνες στο 5% του ΑΕΠ
Η Πολωνία δαπάνησε το μεγαλύτερο ποσοστό επί του ΑΕΠ για την άμυνα το 2024 ανάμεσα σε όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ
Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα κυνηγά ο Μπάιντεν
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ενημερώνεται καθημερινά για τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στην Ντόχα
Σουηδία: Στόχος «υβριδικών επιθέσεων», ζημιές σε υποθαλάσσια καλώδια
Πολλά υποθαλάσσια καλώδια, τηλεπικοινωνιών και μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, υπέστησαν βλάβη τους τελευταίους μήνες στη Σουηδία
Τα «παζάρια» του Τραμπ για τη Γροιλανδία και τέσσερα σενάρια για την επόμενη ημέρα
Η Γροιλανδία, το μεγαλύτερο νησί της ηπειρωτικής Ευρώπης, εδώ και κάποιες ημέρες έχει βρεθεί στο στόχαστρο του Ντόναλντ Τραμπ
Περικυκλώνει το Ποκρόφσκ η Μόσχα – Έτοιμοι για πολιορκία οι Ουκρανοί
Οι ρωσικές δυνάμεις έθεσαν υπό τον έλεγχό τους τα χωριά Γιαντάρνε, στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, και Καλίνοβε, στην περιφέρεια του Χαρκόβου, στην ανατολική Ουκρανία
Συνεχίζονται οι προσπάθειες προσέγγισης Τουρκίας και Κούρδων
Μηνύμα ενότητας στέλνει στην Τουρκία από τις φυλακές όπου κρατείται ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, πρώην συμπρόεδρος του φιλοκουρδικού κόμματος HDP
Στην τελική ευθεία για την Προεδρία της Δημοκρατίας
Ποιες θα είναι οι τελευταίες κινήσεις των πολιτικών αρχηγών πριν τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού για την Προεδρία της Δημοκρατίας
Η φρεγάτα Ύδρα επέστρεψε στην Ερυθρά Θάλασσα
Η φρεγάτα «Ύδρα» του Πολεμικού Ναυτικού βρίσκεται στην Ερυθρά Θάλασσα και εντάσσεται στη δύναμη της ευρωπαϊκής επιχείρησης «Ασπίδες»