Σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του ΟΠΕΚΑ από την μη ύπαρξη μητρώων δικαιούχων και κανονισμού παροχών, διαπιστώνουν οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό.
Το έλλειμμα βασικών εργαλείων για την άσκηση της προνοιακής πολιτικής την οποία έχει επωμισθεί, ο ΟΠΕΚΑ (Οργανισμός Προνοιακών Παροχών και Κοινωνικής Αλληλεγγύης), καταγράφηκε από την Ομοσπονδία των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία κατά τη διάρκεια του 35ου διήμερου συνεδρίου της.
«Ο ρόλος του ΟΠΕΚΑ ως βασικού βραχίονα προνοιακής πολιτικής είναι ιδιαίτερα σημαντικός και επιβάλλεται να ενισχυθεί με πραγματικές παρεμβάσεις», σημειώνει η Ομοσπονδία, ενώ υπογραμμίζει πως ο Οργανισμός αποτελεί ένα απόλυτης διαφάνειας πυκνό δίχτυ ασφαλείας για τους ευάλωτους συμπολίτες μας.
Ωστόσο, πέντε χρόνια μετά την έναρξη λειτουργίας του ως μετεξέλιξη του τέως ΟΓΑ, ο ΟΠΕΚΑ δεν διαθέτει:
- Ενιαίο Μητρώο Δικαιούχων Επιδομάτων, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνει και να επιβαρύνεται με γραφειοκρατία τόσο ο έλεγχος για την απονομή των παροχών του όσο και ο έλεγχος για το σύννομο της χορήγησής τους – αμφότερα καθοριστικά στην απώλεια δημόσιων πόρων.
- Ενιαίο Κανονισμό Παροχών, που έχει ως αποτέλεσμα να αναλαμβάνει νέες αρμοδιότητες χωρίς η ανάληψη των αντικειμένων να συνοδεύεται με μελέτη για το επιπλέον προσωπικό που απαιτείται.
Ο ΟΠΕΚΑ, χορηγεί προνοιακές παροχές, επιδόματα και οικονομικές ενισχύσεις, καθώς και κοινωνικές υπηρεσίες για τη στήριξη και την προώθηση της κοινωνικής ένταξης οικογενειών και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων του πληθυσμού. Στις αρμοδιότητές του συμπεριλαμβάνονται επίσης οι υπηρεσίες και οι παροχές του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας καθώς και τα Σχολικά Γεύματα.
Το 2021 η δράση του ΟΠΕΚΑ διευρύνθηκε, με τον προϋπολογισμό του να αυξάνεται στα 4 δισ. (σε σχέση με τα 3,4 δισ. το 2020 και τα 3,3 δισ. το 2019) και την τελευταία διετία έχει εκσυγχρονισθεί μηχανογραφικά με την προμήθεια σύγχρονου και επαρκούς εξοπλισμού.
Η Ομοσπονδία σημειώνει χαρακτηριστικά πως παρά τον σημαντικό ρόλο που ο Οργανισμός καλείται να διαδραματίσει και τον προϋπολογισμό που διαχειρίζεται ετησίως, δεν υπάρχει πραγματική πρόνοια για την ακραία και συνεχώς εντεινόμενη υποστελέχωσή του (λιγότεροι από 280 υπηρετούντες πανελλαδικά τον Νοέμβριο 2022), ενώ συχνά προκρίνεται η «εμβαλωματική λύση» των εργαζομένων – από προγράμματα του ΟΑΕΔ – προκειμένου να καλυφθούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες σε προσωπικό.
Latest News
ΓΣΕΕ: Άνιση η ευημερία στην Ελλάδα - Ο ρόλος πληθωρισμού, μισθών και στεγαστικής κρίσης
Η έκθεση του ΙΝΕ ΓΣΕΕ αναφέρει πως και το κόστος στέγασης στην Ελλάδα έχει δυσανάλογη επίδραση στην ευημερία των πολιτών διαφορετικής εισοδηματικής κατάστασης
Τι αλλάζει στις συντάξεις χηρείας: Τα τρία σενάρια στο τραπέζι
Αγωνία δικαιούχους του ιδιωτικού τομέα που είτε θα πρέπει να επιστρέψουν ποσά είτε να τους κοπεί μέρος του εισοδήματος. Τα θα γίνει με τις συντάξεις χηρείας
Τεκμαρτό εισόδημα: Τι αλλάζει φέτος για τους ελεύθερους επαγγελματίες
Η αύξηση του κατώτατου μισθού ανέβασε στα 11.620 ευρώ το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα - Πώς θα σβήσουν οι επιβαρύνσεις
Κατώτατος μισθός: Στα 40 ή 50 ευρώ η αύξηση το 2025 - Την 1η Απριλίου οι νέες αμοιβές
Εκκινεί εντός Ιανουαρίου η διαδικασία προσδιορισμού των αυξήσεων – Ο «οδικός χάρτης» της αναπροσαρμογής των μισθών αυξήσεων μέχρι το 2027
Μέσω IRIS οι πληρωμές των εισφορών για μη μισθωτούς
Η υπηρεσία παρέχει στους ασφαλισμένους τη δυνατότητα πληρωμής των εισφορών μέσω IRIS με e-banking ή mobile banking
Πρόσκληση για τη συγκρότηση των Επιτροπών γνωμοδότησης για τον κατώτατο μισθό
Οι δύο Επιτροπές θα υποβάλουν τα υπομνήματά τους προκειμένου αυτά να ληφθούν υπόψη για το ύψος της αύξησης που θα πάρει ο κατώτατος μισθός για το έτος 2025
Η Ελλάδα χάνει έως 1,5 δισ. ευρώ τον χρόνο από τις κενές θέσεις εργασίας
Τα μεγαλύτερα κενά εντοπίζονται στην εκπαίδευση (11.642 θέσεις εργασίας), το εμπόριο (8.447), τη δημόσια διοίκηση και την άμυνα (6.903) και στην εστίαση και τα καταλύματα (6.345)
Αυξάνεται στα 1.850 ευρώ το μηνιαίο ποσό για επαγγελματίες αναδόχους γονείς παιδιών με αναπηρία
Τα παιδιά θα λαμβάνουν κανονικά και όλα τα προνοιακά και αναπηρικά επιδόματα
Έρχεται νέο ασφαλιστικό μέσα στο 2025 - Πώς θα υπολογίζονται οι συντάξεις
Το νέο ασφαλιστικό αλλάζει τη βάση υπολογισμού της ανταποδοτικής σύνταξης - Θα πάψει να αυξάνεται με τον πληθωρισμό από το 2025
Ψηφιακός φάκελος για όλους τους φορολογουμένους - Το νέο Taxis
Ποια στοιχεία θα γνωρίζει η Εφορία του μέλλοντος που στήνεται από την ΑΑΔΕ - Θα παραμένει για τουλάχιστον 100 χρόνια, ολόκληρο το ιστορικό στη μνήμη