Βήμα της Κυριακής φαίνεται πως διαβάζουν οι θεσμικοί επενδυτές. Δεν εξηγείται αλλιώς η ανησυχία τους για το ενδεχόμενο επιβολής έκτακτου φόρου στις τράπεζες, που έπεσε στο τραπέζι της σύσκεψης που είχε με τις διοικήσεις τους ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ως μέσο πίεσης για να αναλάβουν δράση υπέρ της πελατείας τους.
Το ζήτημα συζητήθηκε, σύμφωνα με πηγές της στήλης, στην κατ΄ ιδίαν συνάντηση που είχε χθες στο συνέδριο της Morgan Stanley στο Λονδίνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης με μεγάλα επενδυτικά σπίτια.
Ο Πρωθυπουργός καθησύχασε τους συνομιλητές του ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί. Είναι και τα μερίσματα που περιμένουν όσοι είναι τοποθετημένοι στις μετοχές των τραπεζών και κάθε εμπόδιο σε αυτήν την προοπτική χτυπάει άσχημα στην επενδυτική κοινότητα.
Άλλωστε, μην ξεχνάμε πως στόχος της κυβέρνησης είναι να ξεκινήσει άμεσα η αποεπένδυση του Δημοσίου από τις τράπεζες. Και με έναν έκτακτο φόρο το κλίμα θα χαλούσε.
Κατά τα άλλα οι παρουσιάσεις των τραπεζιτών έτυχαν θετικής αξιολόγησης από τους συνέδρους.
«Ως ένδειξη καλής θέλησης»
O κακός χαμός χθες στη Βουλή για τις υποκλοπές, παρουσία του πρώην ισχυρού άνδρα του Μαξίμου, Γρηγόρη Δημητριάδη. Βεβαίως, το… απόρρητο πήγε και πάλι περίπατο αφού το κάθε κόμμα έδινε και τη δική του εκδοχή για το τι είχε ειπωθεί.
Όμως, το κλίμα που επικράτησε προοιωνίζεται και σφοδρή πολιτική σύγκρουση όταν θα πάει ο πρωθυπουργός στη Βουλή, μιας και τον ξανακάλεσε ο Αλέξης Τσίπρας.
Πάντως, να είστε σίγουροι. Μέχρι τέλους η κυβέρνηση και τα εμπλεκόμενα πρόσωπα, θα επιμείνουν στη γραμμή που έχουν χαράξει. Θα αρνούνται δηλαδή τα πάντα, θα καλύπτουν τον πρωθυπουργό, δεν θα δέχονται εμπλοκή σε παρακολουθήσεις με το Predator.
Πάνω – κάτω το έκανε χθες ο Γρηγόρης Δημητριάδης, ο οποίος μαθαίνουμε ότι αναφερόταν ιδιαίτερα στα αποκαλυπτικά ρεπορτάζ του Βήματος και των Νέων από τον Βασίλη Λαμπρόπουλο.
Στις 7-8 Δεκεμβρίου φαίνεται ότι θα μετατεθεί, πάντως, η σύγκρουση στη Βουλή για τις υποκλοπές. Τότε θα πάει ο πρωθυπουργός και θα τοποθετηθεί εφ’ όλης της ύλης καθώς θα γίνεται η συζήτηση επί του νομοσχεδίου για το θέμα αυτό. Το τελικό κείμενο που κατατίθεται, περιλαμβάνει έξι κρίσιμες αλλαγές που «ενσωματώνουν» σειρά από παρατηρήσεις όσων συμμετείχαν στη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης. Ως ένδειξη καλής θέλησης.
Ξανά ημερομηνίες εκλογών
Πανικός στα πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία μετά τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη το Σάββατο ότι «μύρισε» εκλογές. Μπορεί, βεβαίως ο πρωθυπουργός να το είπε αυτό για να αλλάξει πλήρως την ατζέντα και να συζητάμε όλοι για την ημερομηνία των εκλογών.
Η αλήθεια είναι, όμως, ότι εδώ και τρία 24ωρα όλοι έχουν πάρει ξανά τα μολύβια και σβήνουν – γράφουν ημερομηνίες εκλογών.
Οι περισσότεροι επιμένουν ότι το τέλος Μαρτίου με αρχές Απριλίου, και σίγουρα πριν από το Πάσχα, θα στηθούν οι πρώτες κάλπες ώστε οι δεύτερες να πάνε τον Μάιο και πριν από τις εξετάσεις στα σχολεία.
Κάποιοι λίγοι λένε ότι θα μπορούσε να αιφνιδιάσει τους πάντες ο κ. Μητσοτάκης και να προκηρύξει εκλογές Ιανουάριο – Φεβρουάριο, ανάλογα με το πώς θα πάει και ο χειμώνας.
Και άλλοι, οι λιγότεροι, επιμένουν ότι θα εξαντλήσει την τετραετία, άρα θα πάει σε εκλογές το καλοκαίρι.
Ο,τι κι αν σκέφτεται, πάντως, οι εκλογές «μύρισαν», η συζήτηση έχει ανάψει και οι πολιτευτές προετοιμάζονται πυρετωδώς ώστε να είναι έτοιμοι.
Το ραντεβού με Μακρόν και τα μηνύματα
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πολλές και καλές συναντήσεις στη Βρετανία όπου πήγε προς άγραν επενδυτών, όμως, τον Ρίσι Σούνακ δεν τον είδε. Αλλά η παρουσία πρωθυπουργού σε road show της Morgan Stanley είναι από μόνη της σημαντικό γεγονός.
Ωστόσο, τον ευρωπαίο ηγέτη που «κυνηγάει» να δει σύντομα, είναι τον Εμανουέλ Μακρόν. Οι πληροφορίες λένε ότι έχουν γίνει οι πρώτες συνεννοήσεις ώστε να κλειστεί ένα τετ α τετ προς το τέλος της χρονιάς και να σταλεί ένα μήνυμα προς πολλές κατευθύνσεις, κυρίως προς Ανατολάς.
Αλλά και στο εσωτερικό μετά την παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος υποστηρίζει ότι θα επαναδιαπραγματευτεί την αμυντική συμφωνία με τους Γάλλους, την οποία και δεν είχε ψηφίσει.
Η συνάντηση Μητσοτάκη – Μακρόν θέλει να δείξει ότι η Γαλλία είναι σύμμαχος της Ελλάδας και σοβαρός «παίκτης» στην ελληνοτουρκική διένεξη.
Αν κλειστεί το ραντεβού, αυτό θα γίνει τον Δεκέμβριο καθώς στο Παρίσι οργανώνεται ελληνογαλλικό φόρουμ και ο κ. Μητσοτάκης θα μπορούσε να ταξιδέψει.
Η αναβολή για το πλαφόν
Από αναβολή σε αναβολή πάει το θέμα της επιβολής πλαφόν στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου με βάση τις προτάσεις του G7. Σύμφωνα με τον Μικροοικονομικό των Νέων, μέσα στους κόλπους της ΕΕ έχουν εμφανιστεί διαφωνίες, καθώς η Πολωνία και χώρες της Βαλτικής θεωρούν ότι η επιβολή ανώτατου ορίου στα επίπεδα των 65 δολ. το βαρέλι είναι επωφελής για τη Μόσχα. Η Βαρσοβία μάλιστα ζητά επιπλέον κυρώσεις, μηχανισμό παρακολούθησης των τιμών και επιβολή πλαφόν κάτω από τις τιμές της αγοράς, καθώς τα 65 δολ. είναι πάνω από το ποσό από το οποίο πουλά σήμερα η Μόσχα το πετρέλαιό της.
Οι ευρωπαίοι διπλωμάτες επιχείρησαν να κλείσουν deal μέχρι την Παρασκευή το βράδυ, αλλά οι συνομιλίες αναβλήθηκαν λόγω των διαφορών αυτών.
Η Κομισιόν είχε προτείνει το πλαφόν να διαμορφώνεται στα επίπεδα των 65 με 70 δολάρια το βαρέλι. Χώρες όπως η Ελλάδα που έχει ισχυρή ναυτιλία δεν επιθυμούσαν αυτό το πλαφόν να είναι λιγότερο από το ανώτατο όριο (70 δολ.) της πρότασης αυτής. Οι τιμές του αργού μπρεντ διαμορφώνονται σήμερα στα 85 δολάρια το βαρέλι με τη Ρωσία να υπολογίζεται ότι πουλά περίπου 20 με 30 δολάρια πιο χαμηλά.
Μπόνους από ΑΑΔΕ σε υπαλλήλους της
Χρηματικά μπόνους και ειδικά βραβεία θα μοιράσει φέτος η ΑΑΔΕ στους υπαλλήλους της για την επίτευξη των στόχων που είχαν τεθεί για το 2021. Το γενικό βραβείο αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας χορηγείται ανάλογα με τη βαθμολογία που θα πιάσει κάθε υπηρεσία (ΔΟΥ, Τελωνείο, Ελεγκτικό Κέντρο κ.ά.) και είναι το ίδιο για όλους τους υπαλλήλους της κάθε υπηρεσίας. Τα ειδικά βραβεία αφορούν την υψηλή απόδοση στην επίτευξη των στρατηγικών στόχων της ΑΑΔΕ ή στην επίτευξη οροσήμων σχετικά με το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ή για την αποκάλυψη ιδιαίτερα σημαντικών περιπτώσεων φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου. Τα ειδικά χρηματικά βραβεία δύναται να απονέμονται και σε επίπεδο Τμήματος ή Γραφείου εντός της ίδιας Οργανικής Μονάδας και όχι οριζόντια σε όλα τα Τμήματα/Γραφεία αυτής, καθώς και στο προσωπικό αυτών, ανάλογα με το έργο που έχουν επιτελέσει, κατόπιν εισηγήσεων των αρμόδιων προϊσταμένων.
Δίκη για τους πλειστηριασμούς των funds
Στις 26 Ιανουαρίου 2023 εκδικάζεται στην πλήρη Ολομέλεια του Αρείου Πάγου το ζήτημα της νομιμοποίησης ή μη των funds για τη διενέργεια πλειστηριασμών. Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του το ΙΝΚΑ Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας, «είναι μια κορυφαία δικαστική στιγμή, από την οποία θα κριθεί η τύχη χιλιάδων πλειστηριασμών» και καλεί «όλες και όλους τους πολίτες-καταναλωτές να συστρατευτούν με το ΙΝΚΑ στην προσπάθεια να επικρατήσει η νομιμότητα». Επιπλέον, καλεί τις συνδικαλιστικές ενώσεις να κηρύξουν γενική απεργία για εκείνη την ημέρα προκειμένου να διευκολυνθούν οι πολίτες-καταναλωτές να παρακολουθήσουν τη συνεδρίαση του δικαστηρίου.
Η προθεσμία για ενισχύσεις €166,7 εκατ.
Λήγει στις 30 Δεκεμβρίου 2022 η υποβολή αιτήσεων για «Αναδιάρθρωση καλλιεργειών». Η ενίσχυση ανέρχεται σε 166.720.000 ευρώ και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την περίοδο 2022-2025. Οπως έχει ανακοινωθεί, το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί μόνο μέσω συλλογικών σχημάτων (συνεταιρισμοί-ομάδες και οργανώσεις παραγωγών). Να σημειωθεί ότι στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης καλλιεργειών συμπεριλαμβάνεται και η κορινθιακή σταφίδα μόνο εφόσον στην ΕΑΕ 2021 εμφανίζεται ως επιτραπέζια ποικιλία.
Τη… νύχτα τα φορτηγά με τα προϊόντα
Θα δυσαρεστήσει πολλούς, όμως πρόκειται για σωστή απόφαση. Αρκεί να εφαρμοστεί διότι χρόνια τώρα τα ίδια λέμε και τίποτε δε γίνεται. Ο λόγος για το σχέδιο του δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας να απαγορεύσει την φορτοεκφόρτωση εμπορευμάτων στα καταστήματα μέσα στην ημέρα.
Το στοπ θα μπει στις ώρες από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ, άρα ό,τι θέλουν να κάνουν τα φορτηγά και οι έμποροι θα το κάνουν το βράδυ ή νωρίς το πρωί.
Σήμερα το ισχύον ωράριο φορτοεκφόρτωσης εμπορευμάτων για επιχειρήσεις, υπεραγορές και λοιπά καταστήματα προβλέπει απαγόρευση τροφοδοσίας από τις 07.00 π.μ. έως τις 10.30 π.μ. για φορτηγά οχήματα ωφέλιμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου, εντός δακτυλίου.
Αυτό θα αλλάξει και ήδη μαθαίνουμε ότι άρχισαν οι γκρίνιες για την απόφαση. Όμως, πάνω απ’ όλα είναι η εικόνα μιας Αθήνας που δεν θα «μπλοκάρει» από τα φορτηγά…
Ερχονται αυξήσεις μισθών σε επιχειρήσεις
Οι ελληνικές επιχειρήσεις σπεύδουν αυθορμήτως να αυξήσουν τις αμοιβές των εργαζομένων τους, αναγνωρίζοντας την πίεση που ασκεί στα εισοδήματά τους ο υψηλός πληθωρισμός. Την περασμένη εβδομάδα οι Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης ανακοίνωσαν κλιμακωτές αυξήσεις μισθών, ανάλογα με το ύψος αυτών, από 4% για τα ανώτερα κλιμάκια έως 5,5% για τα χαμηλότερα. Θα αφορούν δε σχεδόν το σύνολο των περίπου 30.000 εργαζομένων που απασχολούν.
Σύμφωνα με τον Μικροοικονομικό του Βήματος, το ενδιαφέρον είναι ότι οι αυξήσεις θα χορηγηθούν εντός του Νοεμβρίου, δύο μήνες πριν από τη λήξη της προηγούμενης σύμβασης, και αποφασίστηκαν με πρωτοβουλία της διοίκησης χωρίς προηγούμενη πίεση ή απαίτηση. Είναι αυτή μια καινούργια τάση που τείνει να επικρατήσει στον ευρύ κύκλο των επιχειρήσεων, ιδιαιτέρως εκείνου που υποστηρίζεται από τη δυναμική της κατανάλωσης, η οποία με τη σειρά της βασίζεται στην αγοραστική δύναμη της πλειονότητας των πολιτών.
Χαρακτηριστική είναι επίσης πρόσφατη δήλωση του Σπύρου Θεοδωρόπουλου, ο οποίος τοποθετήθηκε ευθέως υπέρ της προσαρμογής των αμοιβών των εργαζομένων προς αναπλήρωση των απωλειών που προκαλεί η πληθωριστική έξαρση των τελευταίου δωδεκαμήνου. Εσπευσε μάλιστα να χαρακτηρίσει υπερβολικές τις ανησυχίες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για ενεργοποίηση της σπειροειδούς εξέλιξης. Η τάση οικειοθελούς αναπροσαρμογής των αμοιβών, πέραν των άλλων, δηλώνει και τα υψηλά επίπεδα συναίνεσης που τείνουν να επικρατήσουν στην ελληνική κοινωνία. Είναι ίσως το πιο ενθαρρυντικό σημάδι για την πορεία της ελληνικής οικονομίας στο μέλλον.
Σπάνια συγκυρία
Επί του παρόντος πάντως η ελληνική οικονομία συνεχίζει να καταγράφει ιδιαιτέρως ικανοποιητικές επιδόσεις, πολύ καλύτερες από εκείνες του μέσου ευρωπαϊκού όρου. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις τραπεζικών αναλυτών, ο ρυθμός ανάπτυξης εφέτος θα ξεπεράσει το 6%, την ώρα που ο μέσος ευρωπαϊκός θα κινείται στη ζώνη του 3,5%. Και για το 2023 εκτιμάται ότι η ελληνική οικονομία θα μπορέσει να διατηρήσει θετικό πρόσημο, την ώρα που οι περισσότερες ευρωπαϊκές θα παλεύουν με την ύφεση.
Είναι η σπάνια συγκυρία να κινείται η ελληνική οικονομία με ρυθμούς ανάπτυξης υψηλότερους του μέσου ευρωπαϊκού επί τρία συνεχή έτη. Στη χειρότερη περίπτωση λοιπόν η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί το 2023 με ρυθμό 1,5%, στηριζόμενη κυρίως στις πολλές προπαρασκευαζόμενες επενδυτικές δαπάνες τόσο του Ταμείου Ανάκαμψης όσο και εκείνων του ΕΣΠΑ. Ορισμένοι μάλιστα εκτιμούν ότι στην περίπτωση που λήξει ο πόλεμος στην Ουκρανία οι συνθήκες θα αλλάξουν ταχύτατα, ευνοώντας αφάνταστα την ελληνική οικονομία που έτσι κι αλλιώς θα βρίσκεται σε ευνοϊκότερη θέση.
Προσδοκίες για καλύτερες ημέρες
Στη βάση των παραπάνω δεν είναι λίγοι οι επιχειρηματίες που προσβλέπουν σε ακόμη καλύτερες μέρες. Ιδιαιτέρως εκείνοι που έχουν εξομαλύνει το βάρος του δανεισμού δηλώνουν προετοιμασμένοι να αποκρούσουν τα επερχόμενα κύματα αύξησης των επιτοκίων. Αξιολογώντας μάλιστα τις τρέχουσες τάσεις υπολογίζουν ότι σταδιακά οι πληθωριστικές προσδοκίες θα ελεγχθούν και από το δεύτερο εξάμηνο του 2023 θα επικρατήσουν πολύ διαφορετικές τάσεις στον κύκλο των επιτοκίων και κατ’ επέκταση στην παγκόσμια οικονομία. Γενικώς προσμένουν από το επόμενο καλοκαίρι και μετά καλύτερες οικονομικώς συνθήκες.
Latest News
«Πυλώνας» για την κυβέρνηση η βιομηχανία, έπαθε… Τραμπ ο Μητσοτάκης, τα λεφτά του Αγροτικής Ανάπτυξης, η αδιαφορία στο Χρηματιστήριο, τα stories σε ΔΕΗ και Helleniq Energy, σε αναβρασμό οι αρτοποιοί
Υπάρχει Υφυπουργός Βιομηχανίας
Ένα success story για το λογότυπο, το «200άρι» της ΔΕΗ, το σπριντ της Cenergy, τα κουκιά του Νεμπή, τα «διαμάντια» της Dimand, ο συναγερμός για την κερδοφορία
Σταγόνα
Μέτωπο Βιομηχάνων, το «δράμα» Χατζηδάκη, το «σκονάκι» της Αικατερινάρη, η θλίψη στη ΜΕΒΓΑΛ, «χημική» σύναξη στην Αθήνα, οι παραλαβές της Επίλεκτος
Καμπανάκια
Φεύγουν οι «μεγάλοι», στη «σίγαση» η αντιπολίτευση της ΝΔ, οι τιτλοποιήσεις της Attica Bank, στο βωμό των απαλλοτριώσεων ο… ΟΤΕ, ξεκαθάρισμα στο ΧΑ, ο κακός χαμός… στη χονδρική ρεύματος
Βαρδής Βαρδινογιάννης
Οι «κόκκινοι» υπουργοί, ξεσκονίζει τις φοροαπαλλαγές το Μαξίμου, ωστικό κύμα στα σούπερ μάρκετ, θα σώσει την Επίλεκτο η Louis Vuitton (;), η «εκδίκηση» της Alpha Bank, θα έχουμε και εργοστάσιο ΑΙ
Υποβιβασμός…
Η «κόκκινη γραμμή» του ΝΟΚ, στον αέρα ο υπερυπολογιστής Δαίδαλος, το σταυροδρόμι του χρηματιστηρίου, ο Κοκκόλης για τα χρηματιστήρια ενέργειας, η αξία της MORE Energy και το υπερ-σόου του μετρό Θεσσαλονίκης
Η «κόκκινη γραμμή»
Η εκδίκηση των μηχανικών, την «έριξε» την Κασκανιώτη ο Μαρινάκης, ο «άσσος» του Θεοδωρικάκου, μπαίνουν τα θεμέλια της Data4, η μητέρα του Ευτύχη Βασιλάκη, «παγωμένη» η αγορά του λαδιού
Η «εκδίκηση» των μηχανικών
Ο νέος πονοκέφαλος των ελληνικών τραπεζών, το «χέρι» Τραμπ στο χρηματιστήριο, η αναφορά Εξάρχου, το μισό τρισ. του Τζιτζικώστα, οι φαιδρότητες στη Ραφήνα
Όλα συνδέονται
Ο Τραμπ στηρίζει (;) Ελλάδα, έρχεται κύμα Made in USA, Κωστέτσος… συνδικαλιστής, η κρυμμένη αξία της Μπάρμπα Στάθης, τα σχέδια των εκπαιδευτηρίων Δούκα, ο «ενοχλητικός» Αυτιάς, ο “άπειρος” ΕΟΠΥΥ
Χρυσή εποχή
Ακούει αλήθειες πλέον η κυβέρνηση, το πυροτέχνημα του ΦΠΑ, έρχονται νέες παραχωρήσεις, χωρίς… εγγυητικές και πτυχία, αποφασισμένοι οι Ρώσοι στη Θεσσαλονίκη, οι γνώριμοι των προμηθειών
Έχει μήνυμα(τα) η κυβέρνηση