Συζήτηση εφ’ όλης της ύλης με τα ζητήματα που απασχολούν την Ελλάδα στο εσωτερικό αλλά και τη σχέση της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία πραγματοποιήθηκε αργά χθες το απόγευμα στη βρετανική πρωτεύουσα μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του καθηγητή Κέβιν Φεδερστόουν. Συγκεκριμένα, η εκδήλωση φιλοξενήθηκε στο London School of Economics καθώς το Ελληνικό Παρατηρητήριο του βρετανικού πανεπιστημίου γιορτάζει τα 25 χρόνια από την ίδρυσή του.
Από το 1996 και με διάφορες δραστηριότητες, όπως συνέδρια, σεμινάρια και διαπανεπιστημιακές έρευνες, φέρνει σε επαφή ακαδημαϊκούς από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ελλάδα και την Κύπρο. Όπως είναι φυσικό η έμφαση δεν δίνεται μόνο στην ελληνική ιστορία αλλά και σε πιο πρόσφατα πολιτικά και γεωπολιτικά πεδία. Επικεφαλής του Ελληνικού Παρατηρητηρίου είναι ο καθηγητής Κέβιν Φεδερστόουν ο οποίος διδάσκει Σύγχρονες Ελληνικές Σπουδές στο LSE. Η συζήτηση διήρκησε μία ώρα, με απαιτητικές ερωτήσεις προς τον Έλληνα πρωθυπουργό και απαντήσεις που αποδείχθηκαν αντίστοιχα δύσκολες.
«Κατάλληλο το μομέντουμ για την επανένωση των Γλυπτών»
Η πρώτη κιόλας ερώτηση αφορούσε το μακροχρόνιο ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αν και δεν θέλησε να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες για την έκβαση των συζητήσεων στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο, επεσήμανε πως «αισθάνεται ότι είναι το κατάλληλο μομέντουμ για την επανένωση», το οποίο παράλληλα θα οδηγήσει σε μία «win – win συμφωνία».
Διαβάστε επίσης: Σε θερμό κλίμα η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Βασιλιά Κάρολο Γ΄
«Πλαφόν στο ρωσικό αέριο» ζήτησε ο Κ. Μητσοτάκης
Στο επίκεντρο και σχεδόν αμέσως βρέθηκε το θέμα της ενέργειας. Το τελευταίο διάστημα η ενέργεια αναδεικνύεται σε βασικό πρόβλημα για τα κράτη της Ευρώπης καθώς μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία έμειναν εκτεθειμένα στο καθεστώς Πούτιν και σε μία σειρά αλυσιδωτών επιπτώσεων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αν και τόνισε την «από κοινού προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αντιταχθεί απέναντι στον εκβιασμό του Πούτιν» – μέσω των κυρώσεων που έχουν συμφωνηθεί – εξέφρασε τις «προσωπικές του αμφιβολίες για την στρατηγική που ακολουθείται» επαναλαμβάνοντας την πρότασή του για πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο.
Άλλωστε αυτή τη στιγμή, οι ευρωπαϊκές κυρίως οικονομίες πλήττονται από τον αντίκτυπο της πανδημίας, την ενεργειακή κρίση και κατ’ επέκταση τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό. Σε αυτό το κλίμα, ο συνομιλητής του Έλληνα πρωθυπουργού, κ. Φεδερστόουν του «υπενθύμισε» ότι η Ελλάδα θα έχει χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης το 2023, σε σχέση με φέτος. Για να εστίασε ο Έλληνας πρωθυπουργός στις εκτιμήσεις ότι «παρά την κατάσταση η ανάπτυξη της χώρας θα είναι τρεις φορές μεγαλύτερη από το μέσο όρο των ευρωπαϊκών κρατών».
Γεωπολιτικά και μεταναστευτικό
Από τη συζήτηση δεν θα μπορούσε να λείψει η σχέση της Ελλάδας με την Τουρκία καθώς τους τελευταίους μήνες υπάρχει κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δύο πλευρών. «Είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε ειλικρινείς διαπραγματεύσεις με την Τουρκία όμως είναι δύσκολο όταν η ίδια επιλέγει να σου κουνάει το δάχτυλο» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνοψίζοντας τις θέσεις της Ελλάδας.
Παράλληλα δε, ανέδειξε ξανά τον διεθνή χαρακτήρα του ζητήματος, υπογραμμίζοντας ότι «δεν αφορά μόνο στην ακεραιότητα της Ελλάδας αλλά ολόκληρης της Δύσης καθώς το τελευταίο που χρειάζεται είναι μια συμπλοκή στην Ανατολική Μεσόγειο».
Βέβαια, όταν αναφέρεται η Τουρκία, αυτομάτως εγείρεται και το ερώτημα του μεταναστευτικού καθώς η Ελλάδα έχει επανειλημμένως κατηγορηθεί από ξένα μέσα ενημέρωσης για βίαιες επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών. Ο Έλληνας πρωθυπουργός, σε σχετική ερώτηση, υπερασπίστηκε τη διαχείριση του μεταναστευτικού και κατηγόρησε ευθέως τη γείτονα χώρα για «ώθηση εκατομμυρίων απελπισμένων ανθρώπων στις ελληνικές ακτές».
Υποκλοπές και ελευθερία του τύπου στο μικροσκόπιο
Ο Έλληνας πρωθυπουργός δέχτηκε ιδιαίτερα μεγάλη πίεση τόσο από τον καθηγητή και συντονιστή της συζήτησης Κέβιν Φεδερστόουν όσο και από τις ερωτήσεις του κοινού που τέθηκαν αργότερα για το ζήτημα τον υποκλοπών και την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα. Στο επίκεντρο βρέθηκε η υπόθεση παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να παραδέχεται ότι «δεν έπρεπε να γίνει» και να αναγνωρίζει τις αποτυχίες τόσο των συνεργατών του σε προσωπικό επίπεδο όσο και σε θεσμικό. Παράλληλα τόνισε μάλιστα ότι «προετοιμάζονται αλλαγές που θα ενισχύσουν το θεσμικό πλαίσιο των παρακολουθήσεων».
Όσον αφορά στις τεράστιες διαστάσεις που έχει πάρει το ζήτημα της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα – δημοσιεύματα με πιο πρόσφατο εκείνο των New York Times – ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν κάτι που αρνήθηκε κατηγορηματικά. Ο ίδιος εξέφρασε την άποψη ότι στην Ελλάδα «μπορεί να γράψει ο καθένας ότι θέλει» και μάλιστα συνέκρινε τη χώρα με την Βρετανία υποστηρίζοντας «πως αν κάποιος στο Ηνωμένο Βασίλειο έγραφε κάτι αντίστοιχο με αυτά που γράφονται για εκείνον και την οικογένειά του, τότε θα είχε τεράστιο πρόβλημα».
«Καμία συνεργασία με την ακροδεξιά»
Μεταξύ άλλων και για το τέλος της συζήτησης έμειναν οι εθνικές εκλογές της Ελλάδας τον επόμενο χρόνο. Ο Έλληνας πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πρώτα από όλα ότι «δεν θα υπάρξει ποτέ και καμία συνεργασία της ΝΔ με κόμμα της ακροδεξιάς» ακόμα και αν δεν υπάρχει άλλος τρόπος να σχηματίσει κυβέρνηση. Παρόλα αυτά, δήλωσε, ότι θεωρεί πιθανό να κερδίσει η Νέα Δημοκρατία τις επόμενες εκλογές και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα εξασφαλίσει την αυτοδυναμία ακόμα και αν χρειαστεί δεύτερη εκλογική διαδικασία.
Πηγή: Deitsche Welle/ Ζωή Κατζαγιαννάκη, Λονδίνο
Latest News
Αύξηση 2,4% στις πωλήσεις αυτοκινήτων το 2024 - Τι δείχνουν τα στοιχεία
ΕΛΣΤΑΤ: Πέρυσι κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά 243.796 αυτοκίνητα (καινούργια ή μεταχειρισμένα εξωτερικού) έναντι 238.117 το έτος 2023
«Σπίτι μου ΙΙ»: 35 ερωταπαντήσεις για το πρόγραμμα – Αναλυτικός οδηγός
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την υποβολή των αιτήσεων, τα κριτήρια επιλεξιμότητας και τις ειδικές περιπτώσεις του «Σπίτι μου ΙΙ»
Άγγιξαν τα 2 δισ. οι επενδύσεις σε εμπορικά ακίνητα το 2024 - Τι αναμένεται το 2025
H φιλοξενία ενίσχυσε τη θέση της ως ο πιο ελκυστικός επενδυτικός κλάδος στα εμπορικά ακίνητα με αύξηση 100%
Τα 10 «κλειδιά» για τις ηλεκτρονικές μεταβιβάσεις ακινήτων
Ποιες δηλώσεις υποβάλλονται ψηφιακά στην πλατφόρμα myProperty και ποιες χειρόγραφα – Πότε πληρώνεται ο φόρος
Ποια ασφάλιστρα (δεν) μειώνουν οι ασφαλιστικές – Η τροπολογία ΠΑΣΟΚ και η πίεση Θεοδωρικάκου
Ποια ασφάλιστρα υγείας μειώνουν οι ασφαλιστικές εταιρείες – Το μήνυμα Θεοδωρικάκου – Το ραντεβού με ΠΑΣΟΚ
Το «δώρο» των 2,2 δισ. του πληθωρισμού στα σούπερ μάρκετ
Πάνω από 2,2 δισ. οι επιπλέον εισπράξεις των σούπερ μάρκετ την τελευταία πληθωριστική τριετία – Προσφορές και ιδιωτική ετικέτα τροφοδοτούν την κατανάλωση
Ραγδαία αύξηση του κόστους στέγασης σε τρία χρόνια - Τι δείχνει έρευνα
Το κόστος στέγασης πρόκειται για μείζον κοινωνικό πρόβλημα, σημειώνει η έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ
Βαμβακίδης (BofA): Οι 2 προϋποθέσεις για να έχει η Ελλάδα μια μακρά θετική πορεία
Ο κ. Βαμβακίδης επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα τα πάει πολύ καλύτερα από ότι περιμέναν οι αγορές μετά την πανδημία
ΟΔΔΗΧ: Πάνω από 40 δισ. οι προσφορές για το δεκαετές ομόλογο - Αντλήθηκαν 4 δισ.
Για το 2025 η Ελλάδα σχεδιάζει να αντλήσει από τις αγορές ένα ποσό της τάξης των 8 δισ. - Στο 3,6% το επιτόκιο του ομολόγου
Η αντεπίθεση των... PIIGS στην Ευρώπη - Γύρισμα της τύχης ή πραγματικότητα;
Με τη γερμανική οικονομία σε τέλμα, Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιταλία και Ισπανία αναδεικνύονται σε πυλώνες σταθερότητας στην ευρωζώνη