Σε έναν κόσμο τώρα όπου πολλές μεγάλες οικονομίες χρειάζονται τεράστιες ποσότητες φυσικού αερίου, που μπορούν να παραδοθούν πολύ γρήγορα, το Κατάρ, ως ο κορυφαίος εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) κατέχει την ίδια θέση «swing παραγωγού» στην παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου που κατείχε η Σαουδική Αραβία στην αγορά πετρελαίου.
Δεδομένου του τι διακυβεύεται για τα μεγάλα βιομηχανικά έθνη στη Δύση και στην Ανατολή, δεν είναι περίεργο ότι το Κατάρ αποφάσισε να ακολουθήσει μια προσεγμένη και ισορροπημένη μια διπλωματική οδό μεταξύ των ηγετών των δύο σφαιρών επιρροής: των ΗΠΑ και της Κίνας.
Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει το oilprice.com, τους τελευταίους μήνες, που χαρακτηρίστηκαν από τις αυξημένες ανάγκες για ενεργειακό εφοδιασμό [μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία], φαίνεται ότι το Κατάρ έχει σταδιακά πλησιάσει την Κίνα και συνεχίζει να το κάνει.
Διαβάστε επίσης – Mega deal Κατάρ – Γερμανίας για προμήθεια LNG – Τι προβλέπει η συμφωνία
Mega-deal
Η συμφωνία των 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων περιλαμβάνει την κρατική εταιρεία πετρελαίου, QatarEnergy, που προμηθεύει την China Petroleum & Chemical Corporation με 4 εκατομμύρια μετρικούς τόνους ετησίως (mtpa) (LNG) κάθε χρόνο για 27 χρόνια, αρχής γενομένης από το 2026.
Είναι το μεγαλύτερο συμβόλαιο προμήθειας LNG της Κίνας και ένα από τα μεγαλύτερα σε όγκο. Είναι επίσης η πρώτη συμφωνία προμήθειας που ανακοινώνεται για το έργο North Field East του Εμιράτου, σύμφωνα με τον Saad Sherida al-Kaabi, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της QatarEnergy και τον Υπουργό Ενέργειας του Εμιράτου.
«Είμαστε πολύ χαρούμενοι για αυτή τη συμφωνία με τη Sinopec γιατί είχαμε μια μακροχρόνια σχέση στο παρελθόν και αυτό οδηγεί τη σχέση μας σε νέα ύψη, καθώς έχουμε μια συμφωνία πώλησης και αγοράς που θα διαρκέσει μέχρι τη δεκαετία του 2050», υπογράμμισε.
Διαβάστε επίσης – LNG: «Sold out» μέχρι το 2026
Σύμφωνα με το oilprice.com η συμφωνία ακολουθεί μια σειρά παρόμοιων συμφωνιών τους τελευταίους μήνες που ξεκίνησαν σοβαρά – και με ένα βαθμό προνοητικότητας που φαίνεται περισσότερο από τυχαίος – αρκετές εβδομάδες πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου 2022.
Τον Μάρτιο του 2021 συνήφθη μια δεκαετής συμφωνία αγοράς και πώλησης μεταξύ της Sinopec και της Qatar Petroleum για 2 εκατομμύρια τόνους ετησίως LNG. Τον Δεκέμβριο του 2021 συνήφθη μια άλλη συμφωνία μεταξύ Κίνας και Κατάρ, αυτή τη φορά μεταξύ της QatarEnergy και της Guangdong Energy Group Natural Gas Co για την προμήθεια 1 εκατομμυρίου mtpa LNG από tο 2024 και μέχρι το 2034, αν και μπορεί να παραταθεί.
To μπίνγκο
Αν κάποιος έπαιζε μπίνγκο «τους πόρους πετρελαίου και φυσικού αερίου της Κίνας στη Μέση Ανατολή», τότε η κάρτα του θα γέμιζε γρήγορα. Ωστόσο, η στρατηγική της Κίνας δεν είναι τόσο τυχαία όσο ένα τυχερό παιχνίδι, καθώς επικεντρώνεται στη δημιουργία στρατηγικών πλεονεκτημάτων κατά μήκος των παλαιών χερσαίων και θαλάσσιων διαδρομών του «Δρόμου του Μεταξιού» που αποτελούν τη βάση για το σημερινό «One Belt, One Road» (OBOR).
Εξασφαλίζοντας μεγαλύτερη βάση στο Βόρειο Πεδίο του Κατάρ, η Κίνα θα αποκτήσει κυριαρχία στη μεγαλύτερη δεξαμενή φυσικού αερίου στον κόσμο, δεδομένου του υπάρχοντος ελέγχου της στο κοίτασμα South Pars του Ιράν, επειδή τα δύο κοιτάσματα είναι τα δύο μισά μιας μεγάλης δεξαμενής φυσικού αερίου.
Ολόκληρο το κοίτασμα φυσικού αερίου είναι 9.700 τετραγωνικών χιλιομέτρων και περιέχει περίπου 1.800 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια (51 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα) μη συνδεδεμένου φυσικού αερίου και τουλάχιστον 50 δισεκατομμύρια βαρέλια συμπυκνωμάτων φυσικού αερίου.
Για να μην υπάρξει παρεξήγηση σχετικά με την πραγματική πρόθεση όλων αυτών των ελιγμών της Κίνας, τον Ιανουάριο φέτος έφθασαν στο Πεκίνο υπουργοί Εξωτερικών από τη Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ, το Ομάν και το Μπαχρέιν και τον γενικό γραμματέα του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC) για μια πενθήμερη επίσκεψη για να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις για τη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου Κίνας-ΣΣΚ (ΣΕΣ).
Σε αυτές τις συναντήσεις, τα κύρια θέματα συζήτησης ήταν να επισφραγιστεί επιτέλους η ΣΕΣ Κίνας-ΣΣΚ και μια «βαθύτερη στρατηγική συνεργασία σε μια περιοχή όπου η κυριαρχία των ΗΠΑ δείχνει σημάδια υποχώρησης».
Στη συνέχεια, τον Οκτώβριο έγινε η σύνοδος κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) στην οποία η Κίνα προσπάθησε να ενισχύσει περαιτέρω την επιρροή της με αρκετούς από τους κορυφαίους παίκτες στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.
Οι ελπίδες της Ευρώπης
Πριν από αυτές τις τελευταίες εξελίξεις μεταξύ του Κατάρ και της Κίνας, στην Ευρώπη υπήρχαν μεγάλες ελπίδες ότι θα μπορούσε να καλέσει την κυβέρνηση της Ντόχα να τη βοηθήσει να αντιμετωπίσει πιθανές ελλείψεις στον εφοδιασμό με φυσικό αέριο μετά τις κυρώσεις στις προμήθειες ενέργειας από τη Ρωσία.
Αντιπροσωπείες υψηλού επιπέδου από τη Γερμανία και τη Γαλλία είχαν συμμετάσχει σε πολλές παράλληλες διαπραγματεύσεις για τη σύναψη συμφωνιών που θα εξασφάλιζαν τον εφοδιασμό φυσικού αερίου κατά τη διάρκεια του επερχόμενου χειμώνα και μετά. Ωστόσο, στα μέσα Οκτωβρίου, ο al-Kaabi – στον απόηχο των συμφωνιών που είχαν ήδη υπογραφεί τότε με την Κίνα, και φαινομενικά με το βλέμμα στις συμφωνίες που θα έρθουν από το Πεκίνο – δήλωσε ξεκάθαρα ότι το Κατάρ δεν θα εκτρέψει το φυσικό αέριο που έχει ήδη με συμβόλαιο με Ασιάτες αγοραστές στην Ευρώπη αυτό το χειμώνα.
Latest News
ΑΔΜΗΕ: Με 20% στο καλώδιο Κρήτης – Αττικής η State Grid – Η συμφωνία
Υπεγράφη από τον ΑΔΜΗΕ η συμφωνία διάθεσης του 20% των μετοχών της Ariadne Interconnection στην State Grid International Development
ΔΕΗ: Ολοκληρώθηκε η εξαγορά 629ΜW ΑΠΕ από την Evryo Group στη Ρουμανία
Η εξαγορά αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο στη στρατηγική του Ομίλου ΔΕΗ - Τι περιλαμβάνει
Κάτι τρέχει με τις εισαγωγές ρωσικού αερίου στη Γερμανία
Γιατί το υπουργείο Οικονομίας στη Γερμανία έδωσε εντολή στους γερμανικούς σταθμούς LNG να μη δέχονται φορτία με ρωσικό αέριο. Τι συνέβαινε μέχρι τώρα;
Σε ανοδική τροχιά το φυσικό αέριο - Τι δείχνουν οι κινήσεις στο LNG
Η κίνηση της Gazprom είναι μια υπενθύμιση της φθίνουσας, αλλά ακόμα ισχυρής ενεργειακής επιρροής της Ρωσίας στην ΕΕ με αιχμή το φυσικό αέριο
Στρατηγικό σχέδιο ΗΠΑ για τριπλασιασμό της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας έως το 2050 [γράφημα]
Περιζήτητο το εμπλουτισμένο ουράνιο για αντιδραστήρες παραγωγής ενέργειας - Πανίσχυρος παίκτης στην αγορά εμπλουτισμού η Ρωσία
Ενισχύεται περαιτέρω το δίκτυο small-scale LNG της ΔΕΠΑ Εμπορίας
Τέθηκε σε λειτουργία, από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, ο πρώτος σταθμός αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου μονάδας ΣΗΘΥΑ εκτός δικτύου αγωγών
Στην COP29 η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου - Τα οφέλη της
Το καλώδιο Ελλάδας - Αιγύπτου θα αποφέρει οφέλη τόσο για την ελληνική όσο και την ευρωπαϊκή βιομηχανία
Ξεκινά ο διαγωνισμός για την ηλεκτρική διασύνδεση Κορίνθου - Κω
Ο προϋπολογισμός για το καλωδιακό τμήμα της διασύνδεσης ανέρχεται σε 630 εκατ. ευρώ
Πλαφόν από τα παλιά… στις τιμές ρεύματος – Το σχέδιο για το φρένο στις αυξήσεις
Την επαναφορά του Μηχανισμού Ανάκτησης Εσόδων για να φρενάρει τις αυξήσεις στο ρεύμα σχεδιάζει ο υπουργός Ενέργειας Θ. Σκυλακάκης
Το «Drill, Baby, Drill» είναι πολιτικό σύνθημα, όχι ένα επιχειρηματικό σχέδιο
Εταιρείες όπως η ExxonMobil , η Chevron , η ConocoPhillips και η Diamondback Energy έχουν αναδειχθεί ως οι μεγάλοι νικητές στην αγορά