Παρά το γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν ξεπεράσει τις ευρωπαϊκές κατά περίπου 25% YTD, αντανακλώντας κυρίως το ισχυρό δυναμικό ανάκαμψης μετά τη μαζική εκκαθάριση των παλαιών πληρωμών, η Deutshce Bank εκτιμά ότι εξακολουθούν να παραμένουν μακριά από το ραντάρ των περισσότερων επενδυτών.
Σε ανάλυσή της για τις ελληνικές τράπεζες η DB αναφέρει ότι πιθανός λόγος είναι η ανησυχία που υπάρχει για αυτές τις τράπεζες ότι είναι πιο επιρρεπείς σε κατάρρευση, όπως φάνηκε στην προηγούμενη κρίση.
«Ωστόσο, όπως προσπαθούμε να δείξουμε μέσω αυτής της έκθεσης, θα μπορούσε να είναι και το αντίστροφο, καθώς οι τράπεζες έχουν ήδη αντιμετωπίσει μια μεγάλη αναδιάρθρωση και είναι πλέον πιο στέρεες (ειδικά η Εθνική και η Eurobank) ενώ η Ελλάδα έχει δείξει σημαντική δυναμική στην οικονομία της που υποστηρίζεται από σταθερή κυβέρνηση» αναφέρουν οι αναλυτές της τράπεζας.
Διαβάστε επίσης – H Morgan Stanley αναβαθμίζει τις ελληνικές μετοχές – Οι τέσσερις κίνδυνοι
H DB διαπιστώνει ότι το μεγαλύτερο μέρος της εκκαθάρισης είτε έχει εκτελεστεί είτε βρίσκεται στα σκαριά τώρα. Με μονοψήφιους δείκτες NPE για τον κλάδο, αναμένουν ότι οι πιθανοί αντίθετοι άνεμοι στην οικονομία πρόκειται να οδηγήσουν σε ελαφρώς χειρότερες προβλέψεις από τις προηγούμενες (αύξηση κατά περίπου 11% το ’22 και περίπου 7% το 2023/24E αντίστοιχα, οδηγώντας σε ΕτΠ στις 65 μονάδες βάσης το 2024).
Αυτό φαίνεται διαχειρίσιμο, με περιορισμένο κίνδυνο, ειδικά για τις τράπεζες με υψηλότερη κάλυψη (ΕΤΕ και Eurobank).
Οι μετοχές
Σύμφωνα με την DB τις ελληνικές τράπεζες σημείωσαν ισχυρές επιδόσεις το 3ο τρίμηνο, με κορυφαίες επιδόσεις στα βασικά στοιχεία εσόδων που υποστηρίζονται επίσης από την ακόμα ανθεκτική πιστωτική ποιότητα.
Κατά μέσο όρο, το NII για τον κλάδο ξεπέρασε τις προσδοκίες κατά περίπου 6%, με τις Alpha και Εθνική να καταγράφουν τα υψηλότερα beats.
Διαβάστε επίσης – Morgan Stanley: Οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές που ξεχωρίζει
Συνολικά, τα έσοδα των ελληνικών τραπεζών ξεπέρασαν τις προσδοκίες κατά περίπου 8% κατά μέσο όρο. Από την άλλη πλευρά, τα έξοδα παρέμειναν αρκετά ευθυγραμμισμένα με τις προσδοκίες και οποιεσδήποτε ανησυχίες για το κόστος κινδύνου φαίνονται υπερβολικές, εξετάζοντας την απόδοση της ποιότητας του ενεργητικού του τριμήνου, χωρίς να έχει παρατηρηθεί ακόμη επιδείνωση.
Κατά την άποψη των αναλυτών της γερμανικής τράπεζας, αυτό θα μπορούσε να είναι περισσότερο φαινόμενο για το 2023 (αν και περιορίζεται και δεν φτάνει τα χειρότερα επίπεδα).
Θεωρούν μάλιστα, ότι υπάρχει ένας συνδυασμός διαφορετικών παραγόντων που καθοδηγούν αυτή την απόδοση, ξεκινώντας από καλές συνολικές μακροοικονομικές προοπτικές, καθώς η Ελλάδα πρόκειται να διατηρήσει υψηλότερη ανάπτυξη του ΑΕΠ από άλλες χώρες της ΕΕ.
Φαίνεται επίσης να συνεχίζει να εφαρμόζει αρκετά ορθόδοξες πολιτικές στην προσπάθειά της για έλεγχο του χρέους και την επιτάχυνση των πληρωμών του χρέους προς την Ε.Ε.
Επιπλέον, η πολιτική σταθερότητα φαίνεται πιο πιθανή, παρά τις εκλογές που έρχονται τον Ιούλιο του 2023, τονίζει η DB προσθέτοντας ότι τα θεμελιώδη μεγέθη των τραπεζών αυξάνονται επίσης, με την κερδοφορία να ενισχύεται από τη NII, η οποία επωφελήθηκε από τους υψηλότερους όγκους και την ανάκαμψη των επιτοκίων.
Αν και ο αντίκτυπος των επιτοκίων θα μπορούσε να είναι κάπως πιο βραχύβιος από ό,τι σε άλλες χώρες, επί του παρόντος είναι δύσκολο να βρεθούν ισχυροί όγκοι σε οποιοδήποτε άλλο μέρος στην Ευρώπη.
Εν τω μεταξύ, οι δύο κύριες ανησυχίες από το παρελθόν παρουσιάζουν σημαντικές βελτιώσεις, με την ποιότητα του ενεργητικού να συγκλίνει σε πιο κανονικά επίπεδα (αν και ο δείκτης ΜΕΔ εξακολουθεί να είναι κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο) και τα κεφάλαια παρουσιάζουν αρκετά ισχυρή απόδοση (αν και η Εθνική και η Eurobank είναι πιθανό να υπερκεφαλαιοποιούνται, με την επιφύλαξη της μεγάλης συνεισφοράς από τα DTC).
Εξακολουθούν να είναι φθηνές, αλλά… είναι οι ελληνικές τράπεζες μια πραγματική εναλλακτική στον κλάδο;
Ενώ στην Ιταλία και την Ισπανία παρατηρείται πολιτική αστάθεια ή/και λαϊκιστικές αποφάσεις σχετικά με τις τράπεζες (π.χ. ο ισπανικός τραπεζικός φόρος), η Ελλάδα έχει απολαύσει σταθερότητα και ορθόδοξες οικονομικές αποφάσεις που συμβάλλουν στην ισχυρή ανάκαμψη της χώρας, αναφέρεται στην έκθεση.
Επιπλέον, οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν φθηνές σε απόλυτες τιμές και, είναι δύσκολο να μην πιστέψει κανείς ότι μπορεί να υπάρχει μια ευκαιρία αγοράς σε κάποιο από αυτά.
Ωστόσο, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η πρόσφατη υπεραπόδοση το έκανε έτσι ώστε οι επενδυτές να μπορούν να υπολογίζουν με περίπου παρόμοια φθηνές εναλλακτικές σε άλλες χώρες της Νότιας Ευρώπης, οι οποίες δεν διαφέρουν πολύ σε πιθανές αποδόσεις και πολλαπλάσια.
Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν βρίσκουμε αυτές τις τράπεζες αρκετά ελκυστικές, αλλά επιμένουμε να προτιμούμε την πιο σταθερή επιλογή σε λογική τιμή (ΕΤΕ) και την καλύτερη αξία βάση κινδύνου-ανταμοιβής (Alpha Bank).
Παρά την ισχυρή υπεραπόδοση, εξακολουθούμε να βρίσκουμε αξία στην Εθνική ((Buy, TP E5.10, αμετάβλητη) η οποία εξακολουθεί να είναι μια λογική επιλογή δεδομένου του κεφαλαίου που εκκρεμεί και της συνολικής ποιότητας του στέρεου ενεργητικού της.
Αυτό, σε συνδυασμό με την ισχυρή απόδοση στην ανάκτηση κερδών, θα την καταστήσει την προτιμώμενη επιλογή για επενδυτές που αναζητούν σημαντική βελτίωση της κερδοφορίας σε συνδυασμό με περιορισμένους διαρθρωτικούς κινδύνους.
Επιπλέον, συνεχίζουν επίσης να βλέπουν την Alpha Bank (Buy, TP E1.55, αμετάβλητη) ως την καλύτερη επιλογή κινδύνου-ανταμοιβής.
Σημειώνουν επίσης ότι η Eurobank (Hold, ΤΠ E1,45, αμετάβλητη) παραμένει σταθερή και καταλληλότερη για να αντέξει μια πιο αρνητική οικονομική κατάσταση από τις αντίστοιχες (εκτός της Εθνικής). Ωστόσο, το δυναμικό ανόδου παραμένει περιορισμένο, καθώς συναλλάσσεται όχι μακριά από πολλά άλλα ονόματα στη νότια Ευρώπη.
Η Πειραιώς (Hold, TP E1,80, από E1,60) είναι ίσως η ωραιότερη έκπληξη των τελευταίων ετών, καθώς οι καλύτερες προοπτικές κερδοφορίας από τα έσοδα, και ιδιαίτερα η αύξηση των επιπέδων κεφαλαίου (αν και πολύ χαμηλά), έχουν αυξήσει την απήχηση της μετοχής . Ωστόσο, παρά τις ουσιαστικές βελτιώσεις, εξακολουθούν να πιστεύουμε ότι είναι η πιο δυαδική επιλογή στη χώρα, καθώς τα κεφάλαιά της μπορεί να μην επαρκούν σε περίπτωση ξαφνικής επιδείνωσης της οικονομίας.
Latest News
Τζαννετάκης (Motor Oil): Μηνύματα για μέρισμα αλλά και για το πλαφόν στα καύσιμα
Τι είπε ο Πέτρος Τζαννετάκης αναπληρωτής CEO της Motor Oil στους αναλυτές για τις επιπτώσεις από την πυρκαγιά στο διυλιστήριο
Στις 12 Δεκεμβρίου η ΓΣ της Μπλε Κέδρος για την ακύρωση 700.000 ιδίων μετοχών
Ποια θέματα θα συζητηθούν
Γιαν Κάρας (ΟΠΑΠ): «Χτίζουμε» στην επιτυχία του Τζόκερ – Έφθασαν τις 12.000 τα VTLs
Ο ΟΠΑΠ παρουσίασε τα οικονομικά του αποτελέσματα για το γ' τρίμηνο και το εννεάμηνο του 2024 - Στα 352 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη
Νέα διετής συλλογική σύμβαση εργασίας στην Πειραιώς - Ποιες παροχές αυξάνονται
Ποιες θα είναι οι παροχές στην τράπεζα Πειραιώς - Διεύρυνση και ενίσχυση του ιατροφαρμακευτικού και νοσοκομειακού προγράμματος,
Αντιδρά η εστίαση στην αύξηση των δημοτικών τελών - Επιστολή ΠΟΕΣΕ στον Δούκα
Η ΠΟΕΣΕ τονίζει ότι πρόταση για αύξηση 10% των δημοτικών τελών γίνεται αιφνιδιαστικά χωρίς καμία ενημέρωση και διαβούλευση
Συνάντηση Θεοδωρικάκου - Καφούνη με εκπροσώπους του κλάδου της γουνοποιίας - Τι συζητήθηκε
Ο υπουργός κατέγραψε όλα τα αιτήματα της επιτροπής και των πολιτικών εκπροσώπων της Δυτικής Μακεδονίας και δήλωσε της πρόθεση της κυβέρνησης να βοηθήσει τον κλάδο
Άνοιγμα εννέα σημείων Goody’s - Everest σε Μ. Ανατολή και Ευρώπη - Οι στόχοι για το 2025
Μέχρι το τέλος του έτους ο όμιλος Goody’s - Everest αναμένεται να εγκαινιάσει συνολικά 9 νέα σημεία σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή
Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Χαΐτογλου - Ο άνθρωπος πίσω από τον «Μακεδονικό Χαλβα»
Ήταν πρόεδρος της βιομηχανίας τροφίμων Αφοί Χαΐτογλου ΑΒΕΕ - Ιδρύθηκε το 1924 στη Θεσσαλονίκη και είχε την μορφή οικοτεχνίας στο κέντρο της πόλης
«Πράσινο φως» Παπαθανάση σε 682 επενδυτικά σχέδια στις περιοχές της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης
Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Παπαθανάσης ανέφερε πως η κυβέρνηση συνεχίζει να υλοποιεί τις δεσμεύσεις της
Παπακωνσταντίνου (ΤτΕ): Πέντε αλλαγές στο κανονιστικό πλαίσιο των τραπεζών
Στις σημαντικές εξελίξεις στους κανονισμούς του χρηματοπιστωτικού τομέα αναφέρθηκε η Χριστίνα Παπακωνσταντίνου, υποδιοικήτρια της ΤτΕ