Ως θετικό μέτρο υποδέχονται 7 στους 10 πολίτες αποδέχονται τις συντάξεις fast track, ενώ την ίδια ώρα η πλειονότητα βλέπει θετικά την δυνατότητα πρόσληψης ιδιωτών σε θέσεις διευθυντών και γενικών διευθυντών στον ΕΦΚΑ.
Μάλιστα, οι 9 στους 10 πολίτες που βλέπουν θετικά την πρόσληψη ιδιωτικών, επιθυμούν να επεκταθεί ως μέτρο και σε άλλους φορείς του δημοσίου τομέα με αντίστοιχα προβλήματα. Επιπλέον, οι πολίτες θεωρούν πως έχει βελτιωθεί η συνολική λειτουργία του ΕΦΚΑ τους τελευταίους 12 μήνες, με το ισοζύγιο θετικών/αρνητικών γνωμών να είναι πλέον υπέρ των θετικών, τόσο στο κομμάτι της εξυπηρέτησης για το θέμα των εκκρεμών συντάξεων, όσο και στο κομμάτι της τηλεφωνικής εξυπηρέτησης, της εξυπηρέτησης από τα υποκαταστήματα και της λειτουργίας των ηλεκτρονικών υπηρεσιών.
Αυτά είναι τα βασικά στοιχεία που αποτυπώνονται στην πανελλαδική έρευνα της εταιρίας Pulse, σε δείγμα 2.512 πολιτών, που διενεργήθηκε για λογαριασμό του ΕΦΚΑ το διάστημα 19-27 Οκτωβρίου.
Αναλυτικά, στο ερώτημα αν «η καθιέρωση της fast track έκδοσης σύνταξης είναι προς τη σωστή ή προς την λάθος κατεύθυνση», οι πολίτες δηλώνουν σε ποσοστό 69% πως είναι «προς την σωστή» ή την «μάλλον σωστή», ενώ όσοι δήλωσαν το αντίθετο ανέρχονται σε ποσοστό μόλις 12%.
Υπενθυμίζεται πως η διαδικασία fast track έκδοσης σύνταξης νομοθετήθηκε πριν από λίγους μήνες και παρέχει την δυνατότητα άμεσης έκδοσης συνταξιοδοτικής απόφασης λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία ασφαλιστικού χρόνου που διαθέτει ο ΕΦΚΑ στα πληροφοριακά του συστήματα αλλά και τα στοιχεία που προσκομίζει ο ίδιος ο ασφαλισμένος. Η εν λόγω διαδικασία έχει συμβάλλει στο να μειωθούν καθοριστικά οι χρόνοι έκδοσης μιας σύνταξης φτάνοντας σήμερα στους 2 μήνες- για όσες αιτήσεις υποβλήθηκαν εντός του 2022- σε σχέση με τους 18 μήνες που απαιτούνταν το 2019.
Μάλιστα, ειδικά μεταξύ των ερωτηθέντων που έχουν υποβάλλει αίτημα συνταξιοδότησης και αναμένουν την σύνταξη τους, το ποσοστό αποδοχής της fast track σύνταξης αυξάνει φτάνοντας στο 76%.
Σημαντική είναι η αποδοχή των πολιτών και στη περίπτωση της πρόσληψης ιδιωτών σε θέσεις διευθυντών στον ΕΦΚΑ. Ειδικότερα, στο ερώτημα αν «η δυνατότητα πρόσληψης είναι προς τη σωστή ή τη λάθος κατεύθυνση», το 51% των ερωτηθέντων δηλώνει σίγουρα στη σωστή ή μάλλον στη σωστή κατεύθυνση, με εκείνους που δηλώνουν το αντίθετο να περιορίζονται στο 20%.
Μάλιστα, από εκείνους που βλέπουν θετικά την εν λόγω δυνατότητα, στο ερώτημα αν συμφωνούν στο «να επεκταθεί και σε άλλους φορείς του δημοσίου με αντίστοιχα προβλήματα», το 89% εξ αυτών απαντά «σίγουρα ναι» και «μάλλον ναι», με το ποσοστό όσων δηλώνουν το αντίθετο να περιορίζεται σε μόλις 8%.
Θετική είναι η εικόνα και στο κομμάτι της εξυπηρέτησης του πολίτη. Στο ερώτημα αν «η εξυπηρέτηση από τον ΕΦΚΑ έχει βελτιωθεί κάπως, τους τελευταίους 12 μήνες», το 50% των ερωτηθέντων δηλώνει «μάλλον ναι» ή «σίγουρα ναι», ενώ το ποσοστό όσων δηλώνουν το αντίθετο κυμαίνεται στο 32%. Ο ΕΦΚΑ διαχρονικά παρουσίαζε ιδιαίτερα αρνητικά ποσοστά στο κομμάτι της εξυπηρέτησης, κάτι που απ’ότι φαίνεται από την παρούσα έρευνα όχι απλά έχει ανακοπεί αλλά έχει δώσει τη θέση του σε ένα πλειοψηφικό ποσοστό θετικών γνωμών.
Αναλύοντας τον βαθμό εξυπηρέτησης από τον ΕΦΚΑ ανά κατηγορία ασφαλισμένων, προκύπτει πως το 56% των εν ενεργεία συνταξιούχων δηλώνει ικανοποιημένο, έναντι 25% που δηλώνει το αντίθετο. Το ιδιαίτερα θετικό αυτό ποσοστό αποτυπώνει και την προσπάθεια που έγινε τους τελευταίους μήνες στο μέτωπο των εκκρεμών συντάξεων που είχε ως αποτέλεσμα την έκδοση 470.000 συντάξεων σε 22 μήνες και την απόδοση τους στους δικαιούχους μαζί με τα αναλογούντα αναδρομικά για τους μήνες καθυστέρησης. Ακόμα και στην κατηγορία των ασφαλισμένων που περιμένουν την σύνταξη τους, οι θετικές γνώμες ως προς την εξυπηρέτηση υπερτερούν έναντι των αρνητικών (48% έναντι 43%). Τέλος, στην ιδιαίτερη κατηγορία των αγροτών, οι θετικές γνώμες για την εξυπηρέτηση από τον ΕΦΚΑ φτάνουν στο 55% έναντι 39% των αρνητικών.
Τέλος, θετικό είναι το ισοζύγιο και στο κομμάτι της εξυπηρέτησης του πολίτη ανα κανάλι εξυπηρέτησης. Στο ερώτημα αν έχει βελτιωθεί τους τελευταίους 12 μήνες η εξυπηρέτηση μέσω του 1555, το 63% των ερωτηθέντων δηλώνουν «μάλλον ναι» ή «σίγουρα ναι», με το 27% των ερωτηθέντων να δηλώνουν το αντίθετο. Αντίστοιχα ποσοστά θετικών γνωμών παρατηρούνται και για τα ηλεκτρονικά ραντεβού καθώς και για τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ.
Latest News
Κατώτατος μισθός στα 1.100 ευρώ στη doValue Greece
Όσοι εργαζόμενοι στη doValue Greece αμείβονταν με μισθό χαμηλότερο των 1.100 ευρώ θα λάβουν τη διαφορά που προκύπτει
Ανοίγει η πλατφόρμα για το πόθεν έσχες – Αυτόματα η άντληση στοιχείων
Φέτος, η πλατφόρμα για το πόθεν έσχες θα περιλαμβάνει σημαντικές αλλαγές σε σχέση με προηγούμενα έτη
Τα 12 «κλειδιά» της διακοπής εργασιών για τους επαγγελματίες με λίγα «κλικ»
Ανοίγει η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για την υποβολή των αιτήσεων διακοπής εργασιών – Αυτόματα οι επαληθεύσεις – Η νέα διαδικασία και οι εξαιρέσεις
Σήμερα η απόφαση από το ΣτΕ για χορήγηση διπλής σύνταξης
Σήμερα κρίνεται αν μπορούν να χορηγούνται ή όχι δύο συντάξεις στον ίδιο πρώην εργαζόμενο - Tο επόμενο διάστημα η απόφαση
Στο ΣτΕ οι διπλές συντάξεις - Ποιοι κινδυνεύουν να χάσουν τη σύνταξη
Η υπόθεση που θα συζητηθεί αύριο στο Ά τμήμα του ΣτΕ με εισηγήτρια τη Σύμβουλο Επικρατείας Μαρίνα-Αλεξάνδρα Τσακάλη, αφορά μεγάλο αριθμό συνταξιούχων της χώρας
Ανοίγει τη Δευτέρα η πλατφόρμα για τις δηλώσεις Πόθεν Έσχες - Αναλυτικά η διαδικασία
Η πλατφόρμα για δηλώσεις Πόθεν Έσχες θα περιλαμβάνει σημαντικές αλλαγές σε σχέση με προηγούμενα έτη - Η νέα διαδικασία
Πού θα «κλειδώσει» η αύξηση στις συντάξεις - Πότε θα δοθεί το έκτακτο επίδομα
Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης σημείωσε ότι η αύξηση στις συντάξεις θα μπει με τη σύνταξη Ιανουαρίου
Αφορολόγητα πλέον τα tips - Όλοι οι νέοι κανόνες
Κανένας φόρος στα φιλοδωρήματα με μετρητά ανέφερε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης
«Επιχείρηση» φοροδιαφυγή - Hλεκτρονικά τιμολόγια, έσοδα μέσω myData και έλεγχοι με AI
Η φοροδιαφυγή βρίσκεται στο μικροσκόπιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων - Οι εκτιμήσεις της ΤτΕ
Πόσο και ποιοι κερδίζουν από τη μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές
Όφελος από 58 ευρώ έως 387 ευρώ για 2,2 εκατ. εργαζομένους μετά τη μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές