Εκνευρισμός επικρατεί, μαθαίνουμε, στην Κουμουνδούρου για τις δημοσκοπήσεις, κι όσο κι αν προσπαθούν να την κρύψουν αυτή βγαίνει. Η μία μετά την άλλη οι μετρήσεις δείχνουν το σαφές προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, ένα προβάδισμα από 5 έως 8 μονάδες.
Και μαθαίνουμε ότι το μικρότερο ποσοστό, αλλά καθόλου αμελητέο, των 5 μονάδων, το δίνουν φιλικές προς τον ΣΥΡΙΖΑ εταιρείες δημοσκοπήσεων. Κάποιες πληροφορίες λένε ότι ο πρόεδρος Αλέξης Τσίπρας έχει στα χέρια του στοιχεία από δημοσκόπηση που δείχνουν πως η διαφορά είναι και πιο κάτω, στις 3 με 4 μονάδες, κάτι που τον κάνει να ελπίζει ότι το επόμενο διάστημα θα μπορέσει να κλείσει την ψαλίδα στα όρια ή και κάτω από το στατιστικό λάθος.
Όμως, η χθεσινή δημοσκόπηση της Marc, που δείχνει διαφορά 8 μονάδων, έστω και με κλείσιμο της ψαλίδας κατά 0,7 μονάδες, δεν είναι καλή για την αξιωματική αντιπολίτευση. Και κυρίως δεν είναι καλή διότι στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει κολλημένος στο 23% με 24%, όσο κι αν υποχωρεί η ΝΔ.
Και ήδη στην Κουμουνδούρου βάζουν άλλο στόχο κι εκεί θα δώσουν τον υπέρ πάντων αγώνα. Να καταφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ στις πρώτες εκλογές να κλείσει όσο το δυνατόν περισσότερο τη διαφορά ώστε να δείξει ότι η ΝΔ μπορεί να ηττηθεί στις δεύτερες κάλπες.
Η πόλωση θα είναι η βασική στρατηγική για να το πετύχει αυτό, συσπειρώνοντας τους κεντρώους που «πειράχτηκαν» από το σκάνδαλο των υποκλοπών και την υπόθεση Πάτση, σε συνδυασμό με τους πλειστηριασμούς.
Και η κυβέρνηση γιατί χαίρεται;
Όμως, εγώ αν ήμουν κυβέρνηση δεν θα χαιρόμουν με τα ευρήματα όλων των τελευταίων γκάλοπ. Για παράδειγμα στη χθεσινή της Marc ερωτώνται οι πολίτες ποια φράση ταιριάζει στην κυβέρνηση. Πάνω από 1 στους 5 πολίτες (22,8%, κοντά δηλαδή στο ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ) λένε επικίνδυνη κυβέρνηση. Όμως, το 15% λέει ότι είναι σε λάθος κατεύθυνση και 34,6% ότι θα μπορούσε να κάνει περισσότερα.
Επίσης, οι μισοί ερωτώμενοι, 50,6%, κρίνουν αρνητικά τον πρωθυπουργό και το 51,4% κρίνει αρνητικά την κυβέρνηση (αύξηση σχεδόν 2 μονάδες από τον Οκτώβριο).
Στον ΣΕΒ ο Κώστας Σκρέκας
Στο Γενικό Συμβούλιο του ΣΕΒ, το οποίο παρακολουθεί και γνωματεύει για καίρια ζητήματα, μαθαίνουμε ότι θα βρεθεί σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας, ενώπιος ενωπίω των 90 µελών του, τα οποία εκπροσωπούν εταιρείες – μέλη του ΣΕΒ. Πρωταρχικός στόχος του υπουργού να κατευνάσει τα… πνεύματα. Οι βιομήχανοι φοβούνται ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος να δούμε και στην Ελλάδα, «λουκέτα» σε μεγάλα εργοστάσιο όπως έχει συμβεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Γι΄ αυτό εδώ και καιρό έχει υποβάλλει τις προτάσεις του προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ενεργειακό κόστος που απειλεί την ομαλή λειτουργία της ελληνικής παραγωγής. Ειδικότερα, ο ΣΕΒ έχει επισημάνει ότι η λειτουργία του μηχανισμού διακοψιμότητας δεν θα πρέπει να πλήττει την εύρυθμη λειτουργία της βιομηχανίας. Επίσης, προτείνει έναν τρόπο λειτουργίας της αγοράς ενέργειας που να διευκολύνει τη σύναψη διμερών συμβάσεων ενώ παράλληλα, ζητά υποδομές διασύνδεσης και ταχύτερη αδειοδότηση των έργων ΑΠΕ, πολυετείς διασυνοριακές συνδέσεις και ενεργειακή εξοικονόμηση παντού.
Νέο κύμα εξαγορών
Αναλυτές επισημαίνουν ότι οι τράπεζες θα έχουν μια πολύ καλή χρονιά με κέρδη πάνω από 1 δισ. ευρώ για καθεμία από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, γεγονός που θα παρασύρει αντιστοίχως όλη την επιχειρηματική αγορά.
Υπό αυτή την έννοια υπολογίζουν ότι παρά τις όποιες περιπλοκές του εκλογικού κύκλου θα πυκνώσουν οι κινήσεις αναδιάρθρωσης του ιδιωτικού τομέα, όπως και οι διεκδικήσεις των υγιέστερων επιχειρήσεων και κλάδων από πανίσχυρα διεθνικά κεφάλαια και σχήματα.
Κατά βάση αναμένεται νέο κύμα εξαγορών, ιδιαιτέρως στους κλάδους των τροφίμων και των μεταφορών. Ειδικά στις μεταφορές, αεροπορικές και ακτοπλοϊκές, επιμένουν ότι θα δούμε προσεχώς πράγματα και θαύματα. Οι πιο ευφάνταστοι προβλέπουν για παράδειγμα ότι τόσο η αεροπορική Aegean όσο και η ακτοπλοϊκή Attica θα διεκδικηθούν από ισχυρά διεθνή επιχειρηματικά σχήματα.
Νέο deal από Θεοδωρόπουλο
Στα τρόφιμα επίσης οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν ότι ήδη ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος (προσφάτως νυμφευθείς με τη δημοσιογράφο Λίνα Δρούγκα) προετοιμάζει νέα επιχειρηματική κίνηση. Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι θα προβεί σε νέα εξαγορά στον χώρο των τροφίμων που γνωρίζει καλά και συγκεκριμένα στη ζώνη της εμπορίας λαχανικών.
Υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Θεοδωρόπουλος έχει αποκτήσει την ΙΟΝ, τον Νίκα, το Εδεσμα, εταιρεία αλλαντικών με ιστορία 120 ετών, την Αμβροσία που ειδικεύεται στην παραγωγή και διανομή έτοιμων φαγητών και τους Ελληνικούς Χυμούς με έδρα τη Λάρισα. Αυτά επί του παρόντος…
Η συμμαχία στην εργασία και ο τουρισμός
«Κοίτα να δεις. Εκεί που η ανεργία είχε φτάσει σχεδόν 30% στα χρόνια της κρίσης, τώρα να ψάχνουν να βρουν εργαζόμενους και να μη βρίσκουν». Αυτό σχολίαζε παράγοντας του τουρισμού, μετά την ανακοίνωση του deal μεταξύ του kariera.gr και της Workathlon.
Δηλαδή ένα portal που βρίσκει δουλειά στην Ελλάδα εξαγόρασε μια εταιρεία που βρίσκει δουλειά στο χώρο του τουρισμού. Και η σύμπραξη αυτή έχει σκοπό να βρίσκει ανθρώπους να εργαστούν στο καλύτερο κλάδο της ελληνικής οικονομίας.
Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, οι κενές θέσεις στον τουρισμό ήταν φέτος πάνω από 61 χιλιάδες και οι λόγοι που δεν πηγαίνουν να εργαστούν οι Ελληνες είναι πολλοί. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της συμφωνίας, φέτος 50.000 θέσεις εργασίας που αφορούν μόνο σε ξενοδοχεία, έμειναν κενές ενώ τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου παραιτήθηκαν 5.000 εργαζόμενοι δημιουργώντας ακόμη μεγαλύτερο κενό.
Επομένως, ένα τέτοιο deal ασφαλώς και θα βοηθήσει στην εύρεση εργαζόμενων, όμως, δεν θα έπρεπε να αναρωτηθούμε γιατί υπάρχουν τόσες κενές θέσεις εργασίας στον κλάδο που συμβάλλει περισσότερο από 20% στο ελληνικό ΑΕΠ κι έχει το 40% της απασχόλησης;
Και γιατί παραιτήθηκαν 5.000 άτομα μέσα στον Ιούνιο; Δεν θα πρέπει να αναρωτηθούμε γιατί συμβαίνει αυτό;
Αλλοι λένε ότι οι μισθοί είναι μικροί ενώ η υπερεργασία έχει επικρατήσει στον κλάδο και οι συνθήκες δεν είναι ιδανικές (7 ημέρες την εβδομάδα, δεν υπάρχουν 8ωρα κ.λπ)
Αλλοι πιστεύουν ότι την Ελλάδα την έχει «χτυπήσει» το σύνδρομο της «μεγάλης παραίτησης». Δηλαδή οι νέοι δεν πηγαίνουν να δουλέψουν εξαιτίας των συνθηκών εργασίας.
Κι άλλοι ότι δεν υπάρχουν εξειδικευμένα στελέχη κι εκπαιδευμένοι εργαζόμενοι για να καλύψουν τις κενές θέσεις. Κι εδώ είναι το μεγάλο στοίχημα της εταιρείας που δημιουργείται μετά το deal.
Οι δικαιούχοι επιστροφής του ΕΦΚ
Οι αγρότες που έχουν εγγραφεί στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) έως και τις 30 Οκτωβρίου 2022 εντάσσονται στους δικαιούχους της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο. Με νέα απόφαση που υπογράφουν οι Γιώργος Γεωργαντάς, Απόστολος Βεσυρόπουλος και Γιώργος Πιτσιλής καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και οι διαδικασίες επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων, που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία. Σύμφωνα με την απόφαση δικαιούχοι της επιστροφής «είναι τα φυσικά πρόσωπα τα οποία έχουν υποβάλει Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΕΑΕ) για τα έτη 2021 και 2022, έχουν εγγραφεί στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) από την 1η Ιανουαρίου 2022 έως και την 30ή Οκτωβρίου 2022 και τους έχει αποδοθεί η ιδιότητα του “επαγγελματία αγρότη” ή του “επαγγελματία αγρότη ως νεοεισερχόμενου στον αγροτικό τομέα”».
Λαγκάρντ για νέες αυξήσεις επιτοκίων
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι θα εκπλαγεί αν ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη έχει κορυφωθεί, υποδηλώνοντας ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων δεν πλησιάζουν στο τέλος τους. «Υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη αβεβαιότητα, ιδίως σε ό,τι αφορά ένα συγκεκριμένο στοιχείο που είναι η μετακύλιση του υψηλού ενεργειακού κόστους από επίπεδο χονδρικής σε επίπεδο λιανικής, για να υποθέσουμε ότι ο πληθωρισμός έχει όντως φτάσει στο αποκορύφωμά του. Θα με εξέπληττε κάτι τέτοιο», ανέφερε μιλώντας χθες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Οι μικρές τράπεζες ψάχνουν χαραμάδα
Σας είχε ενημερώσει η στήλη για το ρόλο των μη συστημικών τραπεζών στη νέα εποχή. Τις μικρές τράπεζες δηλαδή πέραν των big four, που αναζητούν… χαραμάδα για να δραστηριοποιηθούν. Αυτή τη χαραμάδα περιέγραψε η διευθύνουσα σύμβουλος της Attica Bank, Ελένη Βρεττού, η οποία διεκδικεί μερίδιο στην πίτα των χορηγήσεων. Η κυρία Βρεττού τόνισε ότι οι μικρότερες τράπεζες έρχονται να καλύψουν το χρηματοδοτικό κενό στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την περιφέρεια, πεδίο που δεν καλύπτουν επαρκώς οι συστημικές τράπεζες. «Εκεί οι μικρές τράπεζες μπαίνουμε εμβόλιμα και μπορούμε να αναπτύξουμε τις δραστηριότητές μας και να στηρίξουμε την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα», σημείωσε σχετικά.
Η Attica Bank ετοιμάζει, μαθαίνουμε, να βγάλει νέα χρηματοδοτικά εργαλεία και ψηφιακές υπηρεσίες, προκειμένου να προσελκύσει επιχειρήσεις. Κι όπως τόνισε η διευθύνουσα σύμβουλος, θα υπάρχει πάντα η ανάγκη για προσωπική επαφή και εξυπηρέτηση δια ζώσης ώστε να λάβει ο πελάτης τη βέλτιστη λύση επικοινωνώντας με έναν τραπεζικό σύμβουλο. «Αυτή είναι η φιλοσοφία της νέας τράπεζας που χτίζουμε», υπογράμμισε.
Θα έχει ενδιαφέρον το παιχνίδι στον τραπεζικό χώρο και κυρίως πώς θα το παίξουν οι παίκτες όπως η Attica και η Παγκρήτια, που θα αναζητήσουν πελάτες εκεί που οι μεγάλες τράπεζες δεν πηγαίνουν.
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς πάει… Hondo
To κτίριο ετοιμάστηκε και είναι έτοιμο να υποδεχθεί την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς η οποία μετακομίζει στις 5 Δεκεμβρίου.
Το νέο κτίριο βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Ιπποκράτους 3-5. Δεν πάει και πολύ μακριά, στην οδό Κολοκοτρώνη ήταν βεβαίως.
Αυτή μετακόμιση έχει, πάντως, ιστορία. Η Επιτροπή μέχρι το 2018 πλήρωνε για τους 5 ορόφους της οδού Κολοκοτρώνη ένα μηνιαίο μίσθωμα της τάξης των 46,8 χιλιάδων ευρώ που όμως από το 2018 έγινε 82 χιλ. καθώς προέκυψε και αποζημίωση αφού δεν παραχώρησε το ακίνητο ως όφειλε και πήρε παράταση η μίσθωση.
Στις 4 Φεβρουαρίου 2019 υπογράφηκε το σχετικό ιδιωτικό συμφωνητικό με την ΑΔΕΞΑ (ιδιοκτήτρια του κτιρίου στην οδό Κολοκοτρώνη) με το οποίο προσδιορίσθηκε στα 82.000 ευρώ το μηναίο ενοίκιο από την 1η Ιανουαρίου 2019 έως τις 31 Μαρτίου 2020 και στα 90.000 ευρώ για το διάστημα από την 1η Απριλίου 2020 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020
Στη συνέχεια η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αναζητούσε ακίνητο 4.200 τ.μ., έγιναν οι διαγωνισμοί και βρέθηκε το ακίνητο που ανήκει στο Συνεγγυητικό Κεφάλαιο Εξασφάλισης Επενδυτικών Υπηρεσιών και παλιότερα στέγαζε ένα κατάστημα Hondos, του Γιώργου Χόντου, εντός από τα πέντε αδέρφια της γνωστής οικογένειας.
Όμως, ουσιαστικά η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το νοικιάζει από την Intrakat η οποία ως developer μίσθωσε το 7όροφο κτίριο, 7.300 τ.μ. για 20 χρόνια.
Και κάπως έτσι ένα πολυκατάστημα Hondos μετατρέπεται στο «στρατηγείο» της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
Latest News
Δύσκολο Σάββατο θα έχει ο Μητσοτάκης, τα αυτογκόλ της κυβέρνησης, μεγαλώνει η οργή στην αγορά, το σήμα της Βιομηχανίας, επιδόσεις από τα… Lidl, η «μονοκαλλιέργεια» της Ελλάκτωρ…
Ας γνωριστούμε καλύτερα…
Τα πυρηνικά της Ελλάδας, το story των ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ, αλλαγή σχεδίων για Prodea, η «ασημένια επένδυση» της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, οι στηρίξεις του χρηματιστηρίου
Στα ψιλά...
Το timing του Bloomberg στην Αθήνα, το βαρύ πρόγραμμα του πρωθυπουργού, το μήνυμα των τραπεζιτών, το «χτίσιμο» στη ΔΕΗ, τα νέα σχέδια Στάσση και το pressing Χατζημηνά
Πολιτικό ρίσκο
Τα 3 τεστ της κυβέρνησης και ο ρόλος Goldman Sachs, ανοίγει “πανιά” η ABBank, «ξύνουν τα μολύβια» για τον Μπάρμπα Στάθη, το success της Σδούκου στο Μπακού και ένα κουίζ
Κι άλλο μέτωπο
«Πυλώνας» για την κυβέρνηση η βιομηχανία, έπαθε… Τραμπ ο Μητσοτάκης, τα λεφτά του Αγροτικής Ανάπτυξης, η αδιαφορία στο Χρηματιστήριο, τα stories σε ΔΕΗ και Helleniq Energy, σε αναβρασμό οι αρτοποιοί
Υπάρχει Υφυπουργός Βιομηχανίας
Ένα success story για το λογότυπο, το «200άρι» της ΔΕΗ, το σπριντ της Cenergy, τα κουκιά του Νεμπή, τα «διαμάντια» της Dimand, ο συναγερμός για την κερδοφορία
Σταγόνα
Μέτωπο Βιομηχάνων, το «δράμα» Χατζηδάκη, το «σκονάκι» της Αικατερινάρη, η θλίψη στη ΜΕΒΓΑΛ, «χημική» σύναξη στην Αθήνα, οι παραλαβές της Επίλεκτος
Καμπανάκια
Φεύγουν οι «μεγάλοι», στη «σίγαση» η αντιπολίτευση της ΝΔ, οι τιτλοποιήσεις της Attica Bank, στο βωμό των απαλλοτριώσεων ο… ΟΤΕ, ξεκαθάρισμα στο ΧΑ, ο κακός χαμός… στη χονδρική ρεύματος
Βαρδής Βαρδινογιάννης
Οι «κόκκινοι» υπουργοί, ξεσκονίζει τις φοροαπαλλαγές το Μαξίμου, ωστικό κύμα στα σούπερ μάρκετ, θα σώσει την Επίλεκτο η Louis Vuitton (;), η «εκδίκηση» της Alpha Bank, θα έχουμε και εργοστάσιο ΑΙ
Υποβιβασμός…
Η «κόκκινη γραμμή» του ΝΟΚ, στον αέρα ο υπερυπολογιστής Δαίδαλος, το σταυροδρόμι του χρηματιστηρίου, ο Κοκκόλης για τα χρηματιστήρια ενέργειας, η αξία της MORE Energy και το υπερ-σόου του μετρό Θεσσαλονίκης
Η «κόκκινη γραμμή»