
Το διοικητικό συμβούλιο της Γιουβέντους αποχώρησε από το γήπεδο.
Ο πρόεδρος Αντρέα Ανιέλι και οι άλλοι διευθυντές παραιτήθηκαν μαζικά τη Δευτέρα εν μέσω νομικού και ρυθμιστικού ελέγχου των ισολογισμών του ιταλικού ποδοσφαιρικού συλλόγου. Για τον κορυφαίο επενδυτή Exor, που ελέγχεται από την οικογένεια Ανιέλι, είναι μια ευκαιρία να ξανασκεφτούν τους μακροχρόνιους δεσμούς με τη διάσημη αλλά χρόνια ζημιογόνα ομάδα.
Οι εισαγγελείς στην περιοχή καταγωγής του συλλόγου του Τορίνο και η ιταλική ρυθμιστική αρχή αγοράς Consob, εκφράζουν απορίες για το πώς η Γιουβέντους μπορεί να καλύπτει τις αμοιβές των παικτών της. Αυτό ώθησε τον σύλλογο να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο δέσμευε τα μπόνους που απονέμονταν σε παίκτες για τα οικονομικά έτη που έληξαν τον Ιούνιο του 2020 και τον Ιούνιο του 2021 και να επαναδιατυπώσει τα πιο πρόσφατα οικονομικά του αποτελέσματα.
Διαβάστε επίσης – Τέλος ο Ανιέλι από την Γιουβέντους; Τι είπε για το «Καραϊσκάκη»
Η Γιουβέντους λέει ότι οι λογιστικές αλλαγές δύσκολα θα επηρεάσουν τις ταμειακές ροές και το καθαρό χρέος της. Ωστόσο, η δραματική αποχώρηση του Αντρέα Ανιέλι, στενού συγγενή του προέδρου της Exor, Τζον Έλκαν και υποστηρικτή της αποτυχημένης αποσχισθείσας Super League για κορυφαίους ποδοσφαιρικούς συλλόγους, κάνει μια ήδη αμφισβητήσιμη επένδυση ακόμη χειρότερη.
Διαβάστε επίσης – Στο καναβάτσο αθλητικά και οικονομικά η Γιουβέντους
Με 36 τίτλους πρωταθλήματος Serie A στο ενεργητικό της, η Γιουβέντους είναι μια από τις πιο επιτυχημένες ομάδες της Ιταλίας. Ωστόσο, οι νίκες της στο γήπεδο δεν αντανακλώνται στις οικονομικές της καταστάσεις. Ο σύλλογος, ο οποίος είχε συνδέσμους με τον Ανιέλι από το 1923, ήταν ζημιογόνος από τουλάχιστον το 2018 και χρειαζόταν επανειλημμένες κλήσεις σε μετρητά. Η επενδυτική εταιρεία συμμετοχών Exor, η οποία ελέγχει τον σύλλογο μέσω μεριδίου 64%, έχει καταβάλει περίπου 450 εκατομμύρια ευρώ τα τελευταία τέσσερα χρόνια για να τον στηρίξει, σύμφωνα με αναλυτές της Equita. Και μια περαιτέρω εισφορά μετοχικού κεφαλαίου μπορεί να είναι ακόμα απαραίτητη.
Διαβάστε επίσης – Γιουβέντους: Ο Αντρέα Ανιέλι φεύγει, ο Τζον Έλκαν έρχεται
Το χτύπημα της φήμης για τους Ανιέλι διαψεύδει το μικρό μέγεθος της Γιουβέντους. Η εισηγμένη ομάδα, αξίας περίπου 700 εκατομμυρίων ευρώ στην αγορά, αντιπροσωπεύει μόλις το 2% της καθαρής αξίας ενεργητικού της Exor, ύψους 31 δισεκατομμυρίων ευρώ, από τα τέλη του 2021.
Παρά τη συναισθηματική αξία που αποδίδει ο Ανιέλι στη Γιουβέντους, η διακοπή των δεσμών μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή. Οι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι έχουν μεγάλη ζήτηση, με την πώληση της Τσέλσι νωρίτερα φέτος να προκαλεί φρενίτιδα μεταξύ των επίδοξων ιδιοκτητών.
Παρά τα προβλήματά της, η Γιουβέντους θα μπορούσε, με την πάροδο του χρόνου, να αποκτήσει την ίδια πολλαπλάσια αποτίμηση που προσέφερε πρόσφατα η εταιρεία ιδιωτικών μετοχών RedBird για τη συμπατριώτισσά της Μίλαν. Με 4,6 φορές περισσότερες από τις προβλέψεις της για έσοδα 494 εκατομμυρίων ευρώ για το τρέχον οικονομικό έτος, με βάση τα στοιχεία της Refinitiv, η Γιουβέντους θα μπορούσε να έχει τίμημα 2,3 δισεκατομμυρίων ευρώ συμπεριλαμβανομένου του χρέους.
Οι πιθανοί μνηστήρες πιθανότατα θα κάτσουν στο περιθώριο όσο διαρκούν τα νομικά δεινά της Γιουβέντους. Αλλά στο μεταξύ, η επεξεργασία μιας στρατηγικής εξόδου έχει νόημα.
REUTERS BREAKINGVIEWS


Latest News

Πόσα χρήματα εξασφάλισε ο Ολυμπιακός από την ευρωπαϊκή του πορεία
Ο Ολυμπιακός μπορεί να μην προκρίθηκε κόντρα στην Μπόντο Γκλιμτ, όμως πήρε μια σημαντική νίκη που τον φέρνει προ των πυλών του Champions League – Πόσα χρήματα εξασφάλισαν οι ερυθρόλευκοι από την ευρωπαϊκή τους πορεία…

Στην κορυφή της Ευρώπης ο Εμμανουήλ Καραλής
Ο «Μανόλο» συνεχίζει τις υψηλές πτήσεις, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού στίβου στην Ολλανδία

100 χρόνια Ολυμπιακός- Ο χρυσός αιώνας του «Θρύλου»
Ο Ολυμπιακός συμπληρώνει 100 χρόνια ζωής και το γιορτάζει με ένα επικό τριήμερο εκδηλώσεων

Τα 100 εκατομμύρια του Στίβεν Έι Σμιθ και το… πέσιμο του «μπαμπά» Λεμπρόν Τζέιμς
Ο Στίβεν Έι Σμιθ θα έχει να το λέει με την χθεσινή μέρα να του επιφυλάσσει τα πάντα αφού υπέγραψε νέο πενταετές συμβόλαιο με το ESPN αλλά είχε και επεισόδιο με τον Λεμπρόν Τζέιμς.

Έκθεση UEFA: Τα υψηλότερα μισθολόγια, οι πλουσιότερες ομάδες και τα κέρδη από το Champions League
Στην έκθεση της UEFA για τα μισθολόγια αποκαλύπτεται με τον πλέον εντυπωσιακό τρόπο η τεράστια διαφορά μεταξύ πλούσιων και φτωχών συλλόγων

Συνεργασία adidas – ΠΑΕ Ολυμπιακός: Συλλεκτική επετειακή εμφάνιση για τα 100 χρόνια της ομάδας
Εμπνευσμένη από την πορεία της ομάδας και τις χαρακτηριστικές ερυθρόλευκες εντός έδρας εμφανίσεις της

Financial Fair Play: Το ελάχιστο μπάτζετ και το μεγαλύτερο συμβόλαιο σε παίκτη
Η Euroleague παρουσίασε τους νέους κανονισμούς για το Financial Fair Play, που θα τεθούν σε πλήρη εφαρμογή από τη σεζόν 2025-26.

ΔΕΗ: Επίσημος χορηγός της Euroleague μέχρι το 2027
ΔΕΗ και Euroleague Basketball ανακοινώνουν πολυετή συνεργασία

Ολυμπιακός: Αυτό είναι το συμβόλαιο του Σέιμπεν Λι – Τι χρήματα θα πάρει για τα επόμενα 2,5 χρόνια
Ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε και επίσημα τον Σέιμπεν Λι που θα καλύψει το κενό του Τόμας Γουόκαπ – Ποια είναι τα χρήματα που θα πάρει ο Αμερικανός γκαρντ στο λιμάνι.

Ζημιές 70 εκατομμυρίων ευρώ ανακοίνωσε η Λίβερπουλ
Παρά την αύξηση των συνολικών εσόδων κατά 25 εκατομμύρια – Υψηλό το κόστος του ρόστερ της Λίβερπουλ, ρεκόρ επιδράσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.