Ο Πρωθυπουργός από το Λονδίνο όπου βρέθηκε στις αρχές της εβδομάδας βγήκε – και σωστά – να διαψεύσει τις πληροφορίες ότι σχεδιάζει έναν νέο έκτακτο φόρο για τις τράπεζες. Ηταν το πρώτο πράγμα που τον ρωτούσαν στις συναντήσεις που είχαν μαζί του οι εκπρόσωποι των ξένων επενδυτών. Είχε προηγηθεί η διαρροή, ότι ο υπουργός Οικονομικών απείλησε με την επιβολή αυτού του φόρου τους τραπεζίτες στη συνάντηση που είχε μαζί τους, την προηγούμενη Παρασκευή, αν δεν προχωρούσαν στην άμεση ενίσχυση των χτυπημένων από την άνοδο των επιτοκίων, δανειοληπτών. Η σκλήρυνση της στάσης της κυβέρνησης έναντι των τραπεζών, προφανώς και δεν αποτελεί μια πολιτική την οποία από μόνος του εφαρμόζει ο Χρήστος Σταϊκούρας. Είναι ξεκάθαρο ότι αποτελεί κεντρική κυβερνητική στρατηγική. Το θέμα, όμως, είναι μέχρι πού μπορεί να φτάσει αυτή η τακτική.
Εκ πρώτοις πράγματι φαίνεται ότι υπάρχει περιθώριο άσκησης πίεσης προς την πλευρά των τραπεζών. Οι ισολογισμοί τους έχουν καθαρίσει από το βάρος των κόκκινων δανείων με τη βοήθεια του σχεδίου Ηρακλής, για την υλοποίηση του οποίου έχει εγγυηθεί το ελληνικό Δημόσιο. Η προοπτική κερδοφορίας τους είναι ξανά σημαντική, λόγω της αύξησης των επιτοκίων, ενώ διαχειρίζονται (και κερδίζουν) μεγάλο μέρος των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης. Αυτά είναι η κυβερνητική επιχειρηματολογία ως προς τη δυνατότητα των τραπεζών να παρέμβουν, στη δύσκολη στιγμή που έρχεται για τους δανειολήπτες.
Οι τράπεζες δεν διαφωνούν ότι πρέπει να στηριχθούν τα νοικοκυριά και ειδικά η ευαίσθητη – και πολιτικά – κατηγορία όσων έχουν στεγαστικό δάνειο και ειδικά αυτών που συνδέονται με την πρώτη κατοικία. Αλλωστε ήδη έχουν ξεκινήσει τη μείωση των περιθωρίων (spreads). Δηλαδή έχουν ήδη απορροφήσει μέρος της επιβάρυνσης.
Τα ποσά δεν είναι πλέον μεγάλα. Το υπόλοιπο των στεγαστικών στις τράπεζες δεν ξεπερνούν τα 31-32 δισ. ευρώ. Από αυτά ενήμερα, δηλαδή πληρώνονται κανονικά οι δόσεις τους, είναι τα 27,4 δισ. ευρώ. Αρα η συντριπτική πλειονότητα ακόμα τα καταφέρνει. Ενδεχομένως ζορίζεται, αλλά πληρώνει τις δόσεις. Το θέμα είναι πως οι τράπεζες θα εντοπίσουν αυτά που θα εμφανίσουν προβλήματα στην αποπληρωμή των επόμενων μηνών, με τα ήδη ρυθμισμένα να θεωρούνται τα πρώτα «ύποπτα».
Η συζήτηση πλέον μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών που θα συνεχιστεί και αυτή την εβδομάδα, βρίσκεται σε αυτό το επίπεδο. Στη διερεύνηση πιθανής παρέμβασης. Σε αυτή την κατεύθυνση, η λύση του ισπανικού μοντέλου δείχνει να εγκαταλείπεται, καθώς θα προκαλούσε κεφαλαιακές απώλειες στις τράπεζες. Οπότε αναζητείται άλλο πλέγμα λύσεων, με την κυβέρνηση να είναι διατεθειμένη, αν βρεθεί ο τρόπος που δεν δημιουργεί θέματα ανταγωνισμού, να επιδοτήσει και μέρος των «φουσκωμένων» τόκων, προκειμένου να περιορίσει την επιβάρυνση. Κάτι σαν τα μέτρα επιτοκιακής στήριξης που εφαρμόστηκαν για υποθήκες κύριας κατοικίας κατά την πανδημία. Οι κρίσιμες λεπτομέρειες του εγχειρήματος, όπως τα εισοδηματικά κριτήρια και οι υπόλοιπες προϋποθέσεις, θα είναι και οι καθοριστικές για την τελική έκβαση.
Αυτό που πρέπει να προσεχτεί και φοβούνται οι τράπεζες, είναι να μη δημιουργηθεί η εικόνα μιας οριζόντιας ρύθμισης, που θα αναζωπύρωνε το παλαιό πρόβλημα των στρατηγικών κακοπληρωτών. Ερώτημα παραμένει πώς θα γίνει η παρέμβαση στα δάνεια που βρίσκονται στις εταιρείες διαχείρισης, δεδομένου και του δικαστικού απαγορευτικού στους πλειστηριασμούς. Ολα αυτά παραμένουν στο τραπέζι των συζητήσεων. Αυτό που πρέπει να αποσυρθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος είναι οι προεκλογικές πολιτικές «κορώνες» κατά του αγαπημένου εχθρού ενός μέρους της κοινωνίας, τις ελληνικές τράπεζες, τη στιγμή μάλιστα που τις έχουμε περισσότερο ανάγκη καθώς μέσα από αυτές περνάει μεγάλο μέρος από την ανάπτυξη της επόμενης χρονιάς…
Πηγή: in.gr
Latest News
Περί επιχειρηματικού πνεύματος… και επιτυχίας
Το να αναλαμβάνει κάποιος την ευθύνη του εαυτού του είναι το πρώτο αποφασιστικό βήμα στο δύσβατο δρόμο της επιτυχίας
Ερχεται Dunkelflaute
Πριν από μερικούς μήνες το πρόβλημα των υψηλών τιμών έπληξε την Ελλάδα και τις γειτονικές βαλκανικές χώρες
Προβλήματα καθημερινότητας
Προφανώς χωρίς σχέδιο, με λύσεις βιαστικές και εκ του προχείρου... δουλειά δεν γίνεται
Αυξάνεται η αποταμίευση στην Ευρωζώνη, παραμένει αρνητική στην Ελλάδα – Οι λόγοι [γραφήματα]
Η τρέχουσα άνοδος αποδίδεται κυρίως στην αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων, στις υψηλές αποδόσεις αποταμίευσης, στη μείωση της πραγματικής καθαρής περιουσίας και στη συγκρατημένη καταναλωτική εμπιστοσύνη
Πώς θα πετάξουν φέτος οι τουρίστες προς την Ελλάδα
Η ανάκτηση των διαθέσιμων αεροπορικών θέσεων φτάνει στη χώρα μας το 127% σε σχέση με το 2019
Οι 4+1 εποχές του τραπεζικού συστήματος
Η βαθύτερη κατανόηση της πορείας του τραπεζικού συστήματος και κυρίως της αλληλεπίδρασης μεταξύ πιστωτικής επέκτασης και επάρκειας καταθέσεων παρουσιάζει μια σειρά από προκλήσεις
Το έλλειμμα της οικονομίας
Δεν έχουμε βρει τον τρόπο να ανατρέψουμε την πιο ολέθρια για την ελληνική οικονομία συνθήκη
Ποιος ο ρόλος για τη μεταλλευτική βιομηχανία
Αν η Ελλάδα θέλει να ενισχύσει την «ενδογενή» ανάπτυξη της, αλλά με την απαραίτητη παραγωγική εξωστρέφεια, ο ορυκτός πλούτος της αποτελεί μεγάλη ευκαιρία
Κάτι ψήνεται
Η πολιτική αβεβαιότητα που περιβάλει την επιστροφή Τραμπ
Τι πρέπει να περιμένουν οι ελληνικές τράπεζες το 2025
Το έτος 2025, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αντιμετωπίζει μια σειρά από προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες