Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις στους κόλπους των 27 κρατών μελών της Ε.Ε. για την επιβολή του πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας και ο σύμβουλος για θέματα ενέργειας του πρωθυπουργού Νίκος Τσάφος είναι σε διαρκείς τηλεδιασκέψεις με υπουργούς άλλων χωρών για την επίτευξη μίας συμφωνίας που θα ικανοποιεί όσο γίνεται περισσότερο τη διεκδίκηση της Ελλάδας και της ομάδας των 15 χωρών.
Το παρασκήνιο είναι μεγάλο. Και η διαδικασία περίπλοκη. Γιατί; Αφενός ήταν αναγκαία η επίτευξη μίας κοινής θέσης ανάμεσα στις χώρες του λεγόμενου πυρήνα των «15». Δηλαδή μεταξύ της Ελλάδας, του Βελγίου, της Πολωνίας, της Ιταλίας και της Σλοβενίας (προστέθηκε λίαν προσφάτως). Μετά έπρεπε οι προαναφερόμενες πέντε χώρες να πείσουν τις υπόλοιπους 10 της συμμαχίας. Στη συνέχεια η ηγετική ομάδα που εκπροσωπεί τους 15 να διαπραγματευτεί με τους αντίπαλους τις χώρες, δηλαδή, που εκπροσωπούνται από τη Γερμανία και την Ολλανδία. Οι τελευταίοι θυμίζουμε… ακούνε πλαφόν και βγάζουν καπνούς… Και φυσικά το τελευταίο μέτωπο είναι η Κομισιόν.
Όπως πληροφορούμαστε οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους υπέρμαχους και τους πολέμιους του πλαφόν είναι πια δημιουργικές… Τώρα τι θα γίνει στις 13 Δεκεμβρίου στο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθεί….
Ο πατέρας Αντώνιος δεν άκουγε κανέναν
Το σκάνδαλο της Κιβωτού παίρνει τεράστιες διαστάσεις καθώς μπήκαν πλέον για τα καλά στο τραπέζι και τα οικονομικά αλλά και ο τρόπος που τα διαχειρίζονταν ο Πατέρας Αντώνιος και η παπαδιά.
Από καλά πληροφορημένες πηγές μαθαίνουμε ότι στις συμβουλές που έδιναν στον πατέρα Αντώνιο να φτιάξει τα οικονομικά του, ο ίδιος κώφευε.
Να τονίσουμε ότι η Κιβωτός δεν είχε υποχρέωση να καταθέσει ισολογισμό, παρά μόνο μια οικονομική κατάσταση, οπότε… μπάτε σκύλοι αλέστε.
Οι ίδιες πηγές μας έλεγαν επίσης ότι επικρατούσε κανονικό χάος με τις χορηγίες. Δηλαδή δεν γνώριζε κανείς, πλην ελαχίστων που πήγαιναν αυτά τα χρήματα. Αν γίνονταν ακίνητα, αν έμπαιναν σε θυρίδες. Ολοι νόμιζαν ότι τα έξοδα ήταν πολλά για τα παιδιά και όλες οι χορηγίες κατευθύνονταν στα καθημερινά έξοδα.
Ηρθε, λοιπόν, τώρα, η Τράπεζα της Ελλάδος να ενημερώσει την αρχή για το ξέπλυμα χρήματος να ενημερώσει ότι κάποιος άδειασε τις θυρίδες της Κιβωτού. Κάποιοι έσπευσαν να πάρουν μετρητά και άλλα τιμαλφή υπό το φόβο του παγώματος των λογαριασμών.
Τώρα η δικαστική έρευνα κινείται με μεγάλη ταχύτητα και οι εξελίξεις θα είναι δραματικές.
«Γεμίζει» το καλάθι η κυβέρνηση
Διαβάζουμε την εξής είδηση: «Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, στο πλαίσιο της κυβερνητικής πρωτοβουλίας για το «καλάθι του νοικοκυριού», πρόκειται να επισκεφθεί την Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου, καταστήματα αλυσίδων σούπερ μάρκετ με την ακόλουθη σειρά:
08:00 – MY MARKET (Λεωφόρος Πεντέλης 120-126, Βριλήσσια 152 38)
08:30 – ΚΡΗΤΙΚΟΣ (Λεωφόρος Πηγής 67, Μελίσσια 151 27)».
Και μετά διαβάζουμε ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα μειώθηκε στο 9% το Νοέμβριο από 9,5% τον περασμένο μήνα. Και κάποιοι ερμηνεύουν αυτή τη μείωση ότι είναι αποτέλεσμα της πολιτικής σε ό,τι αφορά το «καλάθι του νοικοκυριού».
Και διαβάζουμε ακόμη ότι ένα στα 4 προϊόντα από το καλάθι του νοικοκυριού είχε μειωμένες τιμές.
Ακούμε βεβαίως ότι τα περισσότερα προϊόντα του καλαθιού είναι ιδιωτικής ετικέτας. Αρα, τα σούπερ μάρκετ παίζουν στο δικό τους παιχνίδι.
Καταλαβαίνουμε, λοιπόν, από όλα αυτά ότι η κυβέρνηση ποντάρει πολλά σε αυτό το καλάθι, είτε το αποτέλεσμα είναι ουσιαστικό είτε έχει επικοινωνιακό χαρακτήρα.
Και θα ποντάρει και στον επικοινωνιακό Αδωνι Γεωργιάδη προκειμένου να «πουλήσει» την συγκεκριμένη πολιτική με τον κατάλληλο τρόπο. Καλά κάνει βεβαίως… Αρκεί να ανταποκρίνονται και οι καταναλωτές και να βλέπουν όφελος στην τσέπη τους.
Ερχονται ανατιμήσεις χωρίς φρένο
Και μετά διαβάζουμε ότι ο Γενικός Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία με έτος βάσης 2015=100,0 και μήνα αναφοράς τον Οκτώβριο 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Οκτωβρίου 2021, παρουσίασε αύξηση 35,4% έναντι αύξησης 23,5% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2021 με το 2020. Ο Γενικός Δείκτης κατά τον μήνα Οκτώβριο 2022, σε σύγκριση με τον δείκτη του Σεπτεμβρίου 2022, παρουσίασε αύξηση 8,1% έναντι αύξησης 3,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2021.
Ο μέσος Γενικός Δείκτης του δωδεκαμήνου Νοεμβρίου 2021 – Οκτωβρίου 2022, σε σύγκριση με τον μέσο Γενικό Δείκτη του δωδεκαμήνου Νοεμβρίου 2020 – Οκτωβρίου 2021, παρουσίασε αύξηση 36,5% έναντι αύξησης 7,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των προηγούμενων δωδεκαμήνων.
Τι σημαίνουν όλα αυτά τα «περίεργα» νούμερα; Ότι έρχονται νέες ανατιμήσεις στα ράφια και είναι εξαιρετικά δύσκολο να τις συγκρατήσει το καλάθι του νοικοκυριού αλλά και οποιοδήποτε άλλο μέτρο.
Πέφτει η ζήτηση, πέφτουν και οι τιμές
Να μην τα μηδενίζουμε όλα, γίνονται και καλά. Για παράδειγμα η μείωση στις τιμές των καυσίμων. Δεν είναι… έργο της κυβέρνησης, απλά η ζήτηση μειώθηκε από τους καταναλωτές και γι΄ αυτό είχαμε και τις μειώσεις.
Το βλέπουμε και στα πρατήρια τις τελευταίες τρεις εβδομάδες. Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης βρίσκεται μία ανάσα πριν να πέσει ακόμη και κάτω από το 1 ευρώ/λίτρο, ενώ η αμόλυβδη βενζίνη βρέθηκε μετά πολλούς μήνες να πωλείται κάτω από τα 2 ευρώ/λίτρο
Η βενζίνη από τις 8 Νοεμβρίου μέχρι και χθες 29 του μηνός πωλείται φθηνότερα κατά 0,11 ευρώ/λίτρο με αποτέλεσμα η μέση τιμή λιανικής να διαμορφώνεται στα 1,989 ευρώ/λίτρο. Σε ορισμένα πρατήρια της Αθήνας η απλή αμόλυβδη πωλείται ακόμη και προς 1,78 ευρώ/λίτρο.
Και το ερώτημα είναι πότε θα δούμε ξανά τη βενζίνη στο 1,30 ευρώ το λίτρο ή και παρακάτω; Θα πρέπει να συμβιβαστούμε με την ιδέα των ακριβών καυσίμων; Θα περιμένουμε να τελειώσει ο πόλεμος;
Θα γίνει κάτι στον Περσικό Κόλπο; Ή απλά θα σταματήσουμε να κυκλοφορούμε με αυτοκίνητα, θα μειωθεί η κατανάλωση, άρα θα πέσουν και οι τιμές;
Παγώνει το σχέδιο για την επιδότηση στα καύσιμα
Η κυβέρνηση είχε έτοιμο το σχέδιο για την επιδότηση του πετρελαίου κίνησης, για να ελαφρύνει λίγο το κόστος. Όμως, η μεγάλη μείωση στις τιμές των υγρών καυσίμων, φαίνεται να αναβάλει για αργότερα την επιδότηση. Αν η τιμή ανέβει και πάλι ψηλά και όσο πλησιάζουμε στις εκλογές, θα έρθει το σχέδιο που τώρα είναι στο συρτάρι. Μάλλον τα καλά νέα από τα πρατήρια έφεραν χαμόγελα στο οικονομικό επιτελείο.
Έρχονται φουρτούνες με τις τράπεζες
Το σήριαλ «σύγκρουση κυβέρνησης με τραπεζίτες», δεν έχει τελειώσει. Μπορεί να βρίσκεται σε ύφεση, αλλά μη νομίζετε ότι δεν θα έχουμε νέες αψιμαχίες.
Σε δύο επίπεδα. Κατ’ αρχάς στην πίεση που ασκείται στους τραπεζίτες να αυξήσουν τις αποδόσεις των καταθέσεων, γιατί η διαφορά των επιτοκίων χορηγήσεων και καταθέσεων είναι χαοτική και οι τράπεζες κερδίζουν πολλά χρήματα.
Και σε δεύτερο επίπεδο στο τι θα γίνει με τα δάνεια των συνεπών δανειοληπτών. Οι τραπεζίτες θα ήθελαν μια κρατική επιδότηση επιτοκίων, να μην επωμιστούν δηλαδή οι ίδιοι το κόστος μιας κίνησης στήριξης των δανειοληπτών.
Από την άλλη η κυβέρνηση επ’ ουδενί δε θέλει (και δεν μπορεί λόγω Κομισιόν) να βγάλει λεφτά από τον κρατικό κορβανά και να τα ρίξει στα δάνεια.
Αρα; Θα έχουμε μεγάλες πιέσεις στις τράπεζες και να αυξήσουν τα επιτόκια χορηγήσεων και να κάνουν καλύτερες δόσεις στους συνεπείς δανειολήπτες που στενάζουν λόγω της οικονομικής κρίσης.
Αλλωστε, εκλογές έρχονται, δεν θα μπορούσε η κυβέρνηση να αφήσει έτσι ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού.
Νέα έργα άνω των 800 εκατ. ευρώ μόνο για την Αττική
Σας το είχαμε ξαναπεί. Οι κατασκευαστές… τρίβουν τα μουστάκια τους γιατί τα επόμενα χρόνια θα γίνουν μεγάλα έργα και θα υπάρχει δουλειά για όλους.
Χθες ο Κώστας Καραμανλής ανακοίνωσε ότι σύντομα θα δημοπρατηθούν τρία έργα που θα αλλάξουν την Αττική. Και δε μιλάμε για μικρά έργα, έχουν συνολικό προϋπολογισμό πάνω από 800 εκατ. ευρώ.
Αφορά στην κατασκευή του «προαστιακού Δυτικής αττικής, δηλαδή το τρένο που θα πηγαίνει από τα Ανω Λιόσια μέχρι τα Μέγαρα. Επίσης στην επέκταση του μετρό προς το Ίλιον και στη Δυτική Περιφερειακή Αιγάλεω.
Ολες οι μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες της χώρας προετοιμάζονται για τη δημοπράτηση και σίγουρα θα είναι η σκληρή η μάχη.
Ο Μαντζούφας πήγε Tiger Lillies
Ο Νίκος Μαντζούφας είναι ιδιαίτερα γνωστό και ικανότατο στέλεχος. Αλλωστε ήταν ο μακροβιότερος ειδικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών και «άντεξε» και κυβερνήσεις ΝΔ και αυτή του ΣΥΡΙΖΑ.
Εγινε επικεφαλής επικεφαλής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης (ΕΥΣΤΑ) ενώ επελέγη να γίνει πρόεδρος και στο Επενδυτικό Συμβούλιο για το Ταμείο Ανάκαμψης.
Αυτό που δεν ξέραμε, όμως, είναι ότι πρόκειται για… λάτρη των Tiger Lillies, του ανατρεπτικού avant garde συγκροτήματος και της ατμόσφαιρας των καμπαρέ περασμένων εποχών.
Το συγκρότημα βρίσκεται συχνά στην Ελλάδα αφού έχει φανατικούς οπαδούς, μεταξύ αυτών φαίνεται και ο Νίκος Μαντζούφας ο οποίος, όπως βλέπετε στη φωτογραφία, είναι δίπλα στον αρχηγό των Tiger Lillies, τον χαρισματικό Martyn Jacques.
Λέτε να έπαιξαν για χάρη του Μαντζούφα κανένα ρεμπέτικο που τόσο αγαπούν;
Έχουμε κενές θέσεις εργασίας και δεν μπορούμε να τις γεμίσουμε
Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα είναι η μελέτη που δημοσιεύει η Alpha Bank στο εβδομαδιαίο δελτίο. Ειδικά το κομμάτι που αφορά τις κενές θέσεις εργασίας στην Ελλάδα και τις αιτίες.
Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές: Για ένα διάστημα περίπου δύο ετών, από το 2017 έως και το 2019, οι κενές θέσεις εργασίας παρέμεναν σταθερές, περίπου στο 0,6% επί του συνόλου των θέσεων εργασίας, ενώ το ποσοστό της ανεργίας μειωνόταν. Μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, το ποσοστό των κενών θέσεων εργασίας μειώθηκε, για να διαμορφωθεί στο 0,3% επί του συνόλου των θέσεων εργασίας, το πρώτο τρίμηνο του 2021, ως απόρροια του υφεσιακού shock και της συρρίκνωσης της προσφοράς εργασίας λόγω της πανδημικής κρίσης, ενώ έκτοτε καταγράφει σημαντική αύξηση, με το εν λόγω ποσοστό να διαμορφώνεται στο 1,2%, το δεύτερο τρίμηνο του 2022, το οποίο είναι το μεγαλύτερο ποσοστό εδώ και πάνω από μία δεκαετία. Παράλληλα, σε απόλυτους αριθμούς, οι κενές θέσεις εργασίας κατέγραψαν πολυετή υψηλά, το δεύτερο τρίμηνο του έτους, καθώς διαμορφώθηκαν περίπου στις 27,2 χιλ. (+124% σε ετήσια βάση).
Και όπως τονίζεται στην μελέτη, ενώ η ανεργία μειώνεται δεν συμπιέζονται οι κενές θέσεις εργασίας, κι αυτό οφείλεται στην αναντιστοιχία μεταξύ των προσφερόμενων και των ζητούμενων δεξιοτήτων στην αγορά εργασίας. Το επιχείρημα αυτό ενισχύεται από την αδύναμη επίδοση της χώρας μας στον Ευρωπαϊκό Δείκτη Δεξιοτήτων (European Skills Index-ESI), έναν σύνθετο δείκτη που καταρτίζεται από το Cedefop (European Centre for the Development of Vocational Training) και μετρά την απόδοση του συστήματος δεξιοτήτων, σε κάθε χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Η Ελλάδα, με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, παρέμεινε το 2020 στην 29η θέση μεταξύ 31 ευρωπαϊκών χωρών, όπως και τη διετία 2018-2019, με τον δείκτη ESI να έχει διαμορφωθεί στις 23 μονάδες.
Το γεγονός καταδεικνύει τις αναντιστοιχίες που υφίστανται μεταξύ αναγκών σε δεξιότητες που ζητούνται και προσφέρονται στην ελληνική αγορά εργασίας και που, κατ’ επέκταση, συμβάλλουν όχι μόνο στην εντατικοποίηση της ετεροαπασχόλησης αλλά και στην παραμονή του διαρθρωτικού τμήματος της ανεργίας σε υψηλά επίπεδα.
Latest News
Κάτι ετοιμάζει ο Μητσοτάκης, η «κεραμίδα» του +47%, το nein των Θεσσαλονικιών, κορεατική σφραγίδα στην Ιντραλότ, η ώρα της Καβάλας, η αποχώρηση Μαντζούφα, οι «βόθροι» της Ποσειδώνος
Στον κουβά
Το θεσμικό τεστ Μητσοτάκη, η short list για Υπερταμείο, τα σενάρια για ΟΛΘ, τα project – «τυράκι» της Θεσσαλονίκης, συζητήσεις για ενεργειακό deal, η «ζημιά» του ελβετικού φράγκου
Αντίστροφη μέτρηση
Έδειξε χαρακτήρα το ΧΑ, οι επισκέψεις του Άδωνη, η σιγή Βορίδη, η Λαζαράκου στο Παρίσι, ο «κακός» δείκτης, τα σύννεφα για CVC, νέα μάχη Κούβελου – Καπράλου
Δεν θέλει…
Γεννά(ρης) κέρδη το ΧΑ, περιμένουν σήμα οι εισηγμένες, ο «κόσμος» της Γκίλφοϊλ, κλείνει το μάτι στον Μασκ η Ράπτη, «σπάει» η Θεσσαλία, το λάθος με τα Airbnb, τα στεφάνια του Σημίτη
Βέλτιστο σενάριο
Βλέπει υψηλότερα το χρηματιστήριο, εν αναμονή του ν/σ για την κεφαλαιαγορά, έδωσε στο πιάτο τη σύσταση η Goldman Sachs, το κακό timing των ασφαλιστικών, φουντώνει η κόντρα για τα σκουπίδια
Ημέρα διανομής
Παίρνει ύψος το χρηματιστήριο, ο γιος του Τραμπ (;) στην Ελλάδα, σπάνε συμβόλαια υγείας, σιγή ιχθύος από κλινικάρχες, ποιος τελικά είναι υπεύθυνος για τις golden visa;
Μπετόν αρμέ το χρηματιστήριο
Το January effect στο ΧΑ, στο βάθος η JP Morgan, τα σχέδια της AKTOR, ο «πυροσβέστης» Λιβάνιος, τα «παιχνίδια» με το Υπερταμείο, ο ελληνικός ΝΟΚ στην… Ευρώπη
Σύννεφα
Σηκώνει μανίκια η ΑΑΔΕ, οι «αόρατες» καθαρίστριες των Airbnb, αλήθειες από τον Μυτιληναίο, «ζεσταίνονται» οι λογαριασμοί ρεύματος, η επένδυση της CMBlu Energy, η «ενέδρα» Ανδρουλάκη
Θετικά τα μηνύματα
Η «είδηση» της χρονιάς, κληρώνει για Ηλέκτωρ, η «χυλόπιτα» στην Goldman, οι ελπίδες για το January effect στο ΧΑ, η «βόμβα» των ασφαλίστρων
Η είδηση της χρονιάς
Τα «βρήκαν» οι Αθηναίοι την Πρωτοχρονιά, μάγεψε η Ρομπόλη, τα «τραπέζια» του Καρέλια, καμπανάκι Βέττα, ενεργειακός «χειμώνας» στην Ευρώπη, η ανακούφιση Ρόκα, το ρεκόρ του ΤΑΙΠΕΔ
Έλαμπε η Αθήνα