Κατ΄ αρχήν συμφωνία για τη δημιουργία ενός μηχανισμού στήριξης αποκλειστικά των ευάλωτων και συνεπών νοικοκυριών στο τρέχον περιβάλλον αυξανόμενων επιτοκίων και πληθωρισμού, υπάρχει, κατά ορισμένες πληροφορίες, μεταξύ της κυβέρνησης και των τραπεζών.

Στη σύσκεψη του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα με τις τραπεζικές διοικήσεις που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο προτάθηκε, σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, ο σχεδιασμός μίας δράσης μέσω της οποίας θα μειώνονται οι δόσεις για όσους πληρούν τα αυστηρά κριτήρια που θα τεθούν.

Διαβάστε επίσης: Προστασία συνεπών δανειοληπτών: Μόνο αυτό είναι δίκαιο και πρέπει να γίνει… πράξη!

Πώς θα καλυφθεί το κόστος αναδιάρθρωσης

Με βάση τις ίδιες πηγές, το κόστος της αναδιάρθρωσης θα χρηματοδοτηθεί από τις τράπεζες, υπό την προϋπόθεση ότι θα ληφθεί η έγκριση από τον εποπτικό βραχίονα της ΕΚΤ, τον SSM.

Ειδικότερα εξετάζεται η δημιουργία ενός νέου κύκλου επιδότησης, κατά τα πρότυπα του «Γέφυρα», το οποίο θα αφορά το πολύ 30.000 στεγαστικά δάνεια, σύμφωνα με την πρόταση των τραπεζών.

Διαβάστε επίσης: Μητσοτάκης: Θα εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες για τους συνεπείς δανειολήπτες

Στο πλαίσιο αυτό, δικαίωμα ένταξης στο μέτρο θα έχουν μόνο τα δάνεια που είναι συνδεδεμένα με την πρώτη κατοικία του οφειλέτη.

Στόχος των τραπεζών είναι ο μηχανισμός αυτός να μην οδηγήσει σε μία νέα γενιά κόκκινων δανείων, λόγω της αναταξινόμησης πράσινων οφειλών, ενήμερων ή ήδη ρυθμισμένων, προς την κατηγορία των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή
Green |

Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή

Ο οικονομικός αναλυτής και assistant director στη Moody’s αναλύει στην έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου στο Βήμα. τα σενάρια βάσει των οποίων διάφορες κλιματικές πολιτικές, εκπομπές αερίων, άνοδοι των θερμοκρασιών και φυσικοί κίνδυνοι μπορούν να πλήξουν τη χώρα μας