Νέα συνάντηση με τις τραπεζικές διοικήσεις θα έχει σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μία εβδομάδα μετά την τελευταία σύσκεψή τους, στην οποία τους ζήτησε μεταξύ άλλων να υποβάλλουν προτάσεις για την ελάφρυνση των συνεπών δανειοληπτών που πλήττονται από τον πληθωρισμό και την άνοδο των επιτοκίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τραπεζίτες επικοινώνησαν χθες με τον υπουργό, ζητώντας περισσότερο χρόνο, μία εβδομάδα, για την επεξεργασία των λύσεων που ετοιμάζουν. Το αίτημα ωστόσο δεν έγινε δεκτό και η συνάντηση ορίστηκε για σήμερα στις δύο μετά το μεσημέρι.

Διαβάστε επίσης: Μήνυμα Σταϊκούρα προς τράπεζες: «Σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων»

Υπενθυμίζεται ότι το ραντεβού της περασμένης Πέμπτης χαρακτηρίστηκε από εντάσεις μεταξύ των δύο πλευρών, με τον κ. Σταϊκούρα να απειλεί ότι θα προχωρήσει στην επιβολή έκτακτου φόρου στον κλάδο, εάν δεν ληφθούν μέτρα για την προστασία νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Επικαλέστηκε δε την υψηλή κερδοφορία που παρουσιάζουν πλέον τα πιστωτικά ιδρύματα, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα εννεαμήνου που ανακοινώθηκαν πρόσφατα, σύμφωνα με τα οποία τα καθαρά κέρδη των 4 συστημικών ομίλων έφτασαν τα 2,50 δισ. ευρώ.

Οι τραπεζίτες απάντησαν ότι τα κέρδη που καταγράφονται δεν διανέμονται στους μετόχους και πως αποτελούν τα καύσιμα για τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας και του σχεδίου μετασχηματισμού τους.

Διαβάστε επίσης: Στο 9% έπεσε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Νοέμβριο – Στο 10% στην ζώνη του ευρώ

Σημείωσαν επίσης ότι οι όποιες αποφάσεις για τη στήριξη των δανειοληπτών θα πρέπει να είναι εναρμονισμένες με το κοινοτικό δίκαιο και τους εποπτικούς κανόνες.

Πάντως, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο διαβεβαίωσε τους επενδυτές που συνάντησε στο συνέδριο της Morgan Stanley στο Λονδίνο πως δεν υπάρχει καμία σκέψη για επιβολή οποιασδήποτε εισφοράς.

Κατά τα άλλα, τα αιτήματα του υπουργού Οικονομικών προς τις τράπεζες, περιείχαν λίγο από όλα και ήταν τα εξής:

  • Να αυξήσουν τα επιτόκια καταθέσεων
  • Να μειώσουν το κόστος δανεισμού των πελατών τους
  • Να ελαφρύνουν τους συνεπείς και ευάλωτους δανειολήπτες με μέτρα ανακούφισης στην τρέχουσα συγκυρία
  • Να μειώσουν τις προμήθειες
  • Να επιταχύνουν τις ρυθμίσεις δανείων μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού

Η διαπραγμάτευση

Τραπεζικές πηγές τονίζουν ότι στη σημερινή νέα συνάντηση με τον υπουργό θα εξεταστεί εκ νέου το ζήτημα της προστασίας των δανειοληπτών.

Οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν ότι οι προτάσεις που θα συζητηθούν θα αφορούν τα πιο αδύναμα νοικοκυριά, που είναι συνεπή στην αποπληρωμή των δόσεών τους.

Το παράδειγμα της Ισπανίας, όπου υιοθετείται ένα μοντέλο μείωσης των δόσεων και των επιτοκίων σε νοικοκυριά με εισοδήματα έως 29.000 ευρώ, θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για το σχεδιασμό των ελληνικών μέτρων.

Στην προκειμένη περίπτωση ωστόσο, το κράτος δεν εισφέρει χρήματα και το κόστος αναλαμβάνουν οι τράπεζες.

Σε δηλώσεις του τις προηγούμενες ημέρες ο κ. Σταϊκούρας, αναφερόμενος στις δράσεις που σχεδιάζονται στην Ισπανία, τόνισε ότι δεν φαίνεται να προκύπτει από αυτές δημοσιονομικό κόστος. Πρόσθεσε δε ότι περιθώρια στήριξης από τον κρατικό προϋπολογισμό δεν υπάρχουν.

Πρόκειται δηλαδή για μία λύση που αν εφαρμοστεί στη χώρα μας θα επιβαρύνει τα αποτελέσματα των τραπεζών, λόγω της αναπόφευκτης διενέργειας αυξημένων προβλέψεων για τον πιστωτικό κίνδυνο, ενώ θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και σε αύξηση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, εάν οι παρεμβάσεις στους όρους αποπληρωμής ξεπεράσουν κάποιο όριο.

Στο πλαίσιο αυτό, φαίνεται ότι η διαπραγμάτευση θα κινηθεί προς την κατεύθυνση διαμοιρασμού του κόστους και στις δύο πλευρές, κράτος και τράπεζες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου στην ΕΕΝΕ: Στόχος να φτάσουμε τις επενδύσεις στο 22%-23% του ΑΕΠ»
Επιχειρήσεις |

Κουνενάκη Εφραίμογλου στην ΕΕΝΕ: Στόχος να φτάσουμε τις επενδύσεις στο 22%-23% του ΑΕΠ»

Παρέμβαση δια σημειώματος έκανε και ο πρόεδρος του ΣΕΒ Σπύρος Θεοδωρόπουλος: «Απαξιώνονται οι επενδύσεις σήμερα σε 3 χρόνια, για αυτό και χρειάζονται υπεραποσβέσεις»