
Την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των αγροτών της θεσσαλικής υπαίθρου λόγω των ζημιών που σημειώθηκαν σε βασικά αγροτικά προϊόντα του κάμπου, θα ζητήσει από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο περιφερειάρχης κ. Κώστας Αγοραστός.
Τα στοιχεία της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της Π.Ε. Λάρισας και του ΕΛΓΑ Λάρισας, αποδεικνύουν τη ζημιά που σημειώθηκε – κυρίως λόγω της κλιματικής κρίσης- σε αγροτικά προϊόντα, τόσο της επαρχίας Τυρνάβου (αχλάδια, αμπέλια, ροδάκινα, νεκταρίνια, βερίκοκα), όσο και του νομού Λάρισας γενικότερα (κάστανα, μήλα, κεράσια, δαμάσκηνα, ακτινίδια).
Διαβάστε επίσης: Αχλάδια: Οι χαμηλές τιμές «γονάτισαν» τους παραγωγούς
Η ζημιά επέφερε ποιοτική υποβάθμιση των προϊόντων και οδήγησε σε χαμηλές τιμές και κατά συνέπεια σε μείωση του αγροτικού εισοδήματος των θεσσαλών παραγωγών.
Τα παραπάνω εξετάστηκαν σε συνάντηση εργασίας του κ. Αγοραστού με τον δήμαρχο Τυρνάβου κ. Γιάννη Κόκουρα, παρουσία του προϊσταμένου του υποκαταστήματος ΕΛΓΑ Λάρισας κ. Σπύρου Σπυροπούλου.
«Από τις συνεχείς επαφές που έχω με αγροτικούς φορείς της Θεσσαλίας και αυτοδιοικητικούς, προκύπτει ξεκάθαρα ότι η αύξηση του κόστους παραγωγής (αύξηση ενέργειας, καυσίμων, λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων, έλλειψη εργατών γης και αύξηση ημερομισθίων) σε συνδυασμό με τις ζημιές που σημειώθηκαν σε βασικά αγροτικά προϊόντα του κάμπου, αυξάνει την αβεβαιότητα των παραγωγών ως προς το προσδοκώμενο γεωργικό εισόδημα. Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία που βιώνουμε, η στήριξη των ανθρώπων της παραγωγής και του μόχθου είναι μονόδρομος. Στο πλαίσιο αυτό επιχειρούμε, σε συνεργασία με το ΥΠΑΑΤ και τους αγροτικούς φορείς, να αξιοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία για να επιλύσουμε προβλήματα και να διατηρήσουμε τον πρωτογενή τομέα σε τροχιά ανάπτυξης» δήλωσε ο κ. Αγοραστός.


Latest News

Ο Θ. Γεωργόπουλος πρόεδρος της Νομικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων της OIV
Ο Θεόδωρος Γεωργόπουλος έχει διατελέσει αντιπρόεδρος του Οργανισμού από το 2021

Χωρίς υποχρέωση παράδοσης προϊόντος στις πληγείσες περιοχές η συνδεδεμένη ενίσχυση βάμβακος
Το βαμβάκι «είναι ένα δυναμικό προϊόν το οποίο αντιπροσωπεύει το 80% της ευρωπαϊκής παραγωγής», ανέφερε ο Κώστας Τσιάρας από την Καρδίτσα

Τι αλλάζει στη χορήγηση της ειδικής συνδεδεμένης ενίσχυσης στο βαμβάκι
Οι αλλαγές αφορούν τους όρους επιλεξιμότητας για τη χορήγηση της ειδικής συνδεδεμένης ενίσχυσης στο βαμβάκι

Τσιάρας: Ενισχύουμε τη θερμοκηπιακή καλλιέργεια με γενναία χρηματοδότηση
Το νέο πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα στον αγροτικό κόσμο να προσδώσει προστιθέμενη αξία στα προϊόντα, είπε ο Κώστας Τσιάρας από την Καρδίτσα

Τσιάρας - ΣΕΒΤ: Εντείνουν τη συνεργασία για την προώθηση των ελληνικών προϊόντων
Ποια θέματα τέθηκαν στο τραπέζι των συζητήσεων μεταξύ του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας και του ΔΣ του ΣΕΒΤ

Στα 16 εκατ. ευρώ οι αποζημιώσεις σε μηλοπαραγωγούς - Οι δικαιούχοι
Σε εννέα περιφερειακές ενότητες θα καταβληθούν οι ενισχύσεις από τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές σε καλλιέργειες μήλου

Καινοτομία, τεχνολογία και χρηματοδοτικά εργαλεία στον πρωτογενή τομέα
Τι είπαν στην Αναπτυξιακή Διάσκεψη Κρήτης οι Σπυρίδων Κίντζιος, Έρη Νίκα και Ιωάννης Χανιωτάκης

Στο ΦΕΚ de minimis ύψους 7 εκατ. ευρώ – Οι δικαιούχοι και τα ποσά
Σε ποιες περιοχές και σε ποια αγροτικά προϊόντα, τα οποία έχουν υποστεί ζημία θα καταβληθούν οι ενισχύσεις de minimis

Στις 6.829 οι αιτήσεις στήριξης για νέους αγρότες - Ολοκληρώθηκε η υποβολή
Η αιτούμενη δημόσια δαπάνη ανέρχεται στα 241.289.000 ευρώ - Ακολουθεί η αξιολόγηση των αιτήσεων για ένταξη στην παρέμβαση «νέοι αγρότες»

«Φρένο» στον τενεκέ – Ελαιόλαδο πέντε λίτρων από τον παραγωγό
Στην Ελλάδα διακινείται χύμα ελαιόλαδο στην εσωτερική αγορά, η οποία αγγίζει τους 80.000 με 90.000 τόνους