
Ήταν πριν από περίπου δέκα ημέρες όταν διέρρευσαν στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης Weibo και Twitter βίντεο και φωτογραφίες, που έδειχναν εκατοντάδες εργαζόμενους στο κύριο εργοστάσιο κατασκευής iPhone της Apple στην Κίνα να συγκρούονται με το προσωπικό ασφαλείας. Στις εγκαταστάσεις είχε εφαρμοστεί το λεγόμενο σύστημα του «κλειστού κυκλώματος», με τους εργάτες να ζουν απομονωμένοι, λόγω της επιδημιολογικής κατάστασης στην κινεζική περιοχή.
Τα επεισόδια σημειώθηκαν στο εργοστάσιο, που ανήκει στη Foxconn της Ταϊβάν, εξωτερικό προμηθευτή της Apple, το οποίο βρίσκεται στην Τζέγκτζου, στην επαρχία Χενάν (κεντρικά), και απασχολεί περίπου 200.000 εργαζόμενους.
Διαβάστε επίσης: «Γροθιά στο στομάχι» της Apple η πολιτική μηδενικής covid στην Κίνα
Τώρα περίπου δέκα ημέρες μετά την «εξέγερση» οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της Foxconn περιγράφουν στους Financial Times το χάος που επικράτησε και που στην ουσία αποκαλύπτει τα τρωτά σημεία της Apple στην κινεζική παραγωγή .
Διαβάστε επίσης: Οι ταραχές στην Κίνα πλήττουν την παραγωγή του iPhone
Μεγάλες ελλείψεις
Όλη αυτή η κατάσταση είχε σαν αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μία έλλειψη σχεδόν έξι εκατομμυρίων συσκευών iPhone Pro καθώς η παραγωγή του εργοστασίου τον Νοέμβριο έχει μειωθεί κατά 30%, σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται το Reuters.
Μετά από περισσότερο έναν μήνα διακοπής, «μας υπενθύμισαν να επιστρέψουμε στην κανονικότητα», δήλωσε στους FΤ στέλεχος ανθρώπινου δυναμικού της Foxconn.
Ωστόσο, παρά την επαναλειτουργία τα προβλήματα δεν έχουν τελειώσει. Η Foxconn εξακολουθεί να αγωνίζεται για να στελεχώσει τις γραμμές συναρμολόγησης, καθώς πλησιάζει η εορταστική περίοδος υψηλής ζήτησης της Apple, ενώ παράλληλα πρέπει να καλύψει το έδαφος από τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις των premium μοντέλων iPhone.
Η διακοπή στη λειτουργία αλλά και οι προειδοποιήσεις από την πλευρά της Apple ότι οι περιορισμοί εφοδιασμού θα εμποδίσουν την αύξηση των εσόδων της, υπογραμμίζουν τα τρωτά σημεία που δημιουργούνται από την εξάρτηση του αμερικανικού τεχνολογικού γίγαντα σε ένα κινεζικό μοντέλο παραγωγής που τον έχει μετατρέψει στην πιο πολύτιμη εισηγμένη εταιρεία στον κόσμο.
«Η καταστροφή του Zhengzhou συζητείται ως αποτέλεσμα της πολιτικής της Κίνας για μηδενική Covid, αλλά αυτό που πραγματικά δείχνει είναι οι συστημικές αδυναμίες στον τρόπο οργάνωσης της παραγωγής», είπε ένα άτομο που διενεργεί ελέγχους στην αλυσίδα εφοδιασμού ηλεκτρονικών ειδών στην Κίνα για περισσότερο από μια δεκαετία. «Τα σφάλματα ήταν μεταξύ της εταιρείας, των υπεργολάβων και της τοπικής αυτοδιοίκησης και αυτό ήταν ένα πρόβλημα εδώ και πολλά χρόνια».
Εικόνες χάους
Όταν η Τζενγκζού άρχισε να καταγράφει κρούσματα από την Covid-19 στα μέσα Οκτωβρίου, η Foxconn έθεσε το εργοστάσιό της υπό διαχείριση «κλειστού κυκλώματος», απαγορεύοντας στο προσωπικό να εγκαταλείψει τις εγκαταστάσεις. Αλλά καθώς οι μολύνσεις άρχισαν να εξαπλώνονται μέσα στην πόλη του εργοστασίου, πολλοί εργαζόμενοι εγκατέλειψαν τον χώρο.
Ένας εργάτης υλικοτεχνικής υποστήριξης με το επώνυμο He, ο οποίος ήταν στη Foxconn για 10 χρόνια, έμενε εκτός του εργοστασίου, αλλά φοβούμενος ότι θα τον κλείσουν έξω από το εργοστάσιο τον Οκτώβριο, μετακόμισε στην αποθήκη. «Μένω εδώ για μισό μήνα», είπε στις 2 Νοεμβρίου. «Χρησιμοποιώ ξύλινη σανίδα ως κρεβάτι και ρίχνω το πάπλωμά μου».
Οι εργαζόμενοι περιέγραψαν συναδέλφους και συγγενείς στο εργοστάσιο που αναγκάστηκαν να μπουν σε καραντίνα σε κλειστούς κοιτώνες με περίπου μισή ντουζίνα άλλους εργαζόμενους και δεν είχαν ιδέα αν είχαν κορωνοϊό ή όχι. Άλλοι είπαν ότι έλαβαν «μη φυσιολογικά» αποτελέσματα των τεστ Covid-19 και ανέπτυξαν συμπτώματα χωρίς να τους έχουν πει ποτέ επίσημα ότι είχαν βγει θετικοί.
H «iPhone City» και τα σημεία τριβής
Το επίμαχο εργοστάσιο, γνωστό στην Κίνα σαν η «iPhone City», αριθμούσε στις αρχές Οκτωβρίου περίπου 200.000 εργαζόμενους, αλλά πλέον υποφέρει από έλλειψη προσωπικού. Πολλοί από αυτούς αποχώρησαν στα τέλη Οκτωβρίου όταν στο σύμπλεγμα άρχισαν να εφαρμόζονται αυστηρά περιοριστικά μέτρα λόγω της Covid, κάτι που χειροτέρεψε τις συνθήκες διαβίωσης εκεί.
Κίνητρα για «στρατολόγηση»
Μετά από αυτό η Foxconn, αναγκάστηκε να προσφέρει έως και 1.000 γουάν (περίπου 140 δολάρια) στο προσωπικό της που θα καταφέρει να προσελκύσει νέους εργαζόμενους που θα πάνε να δουλέψουν στην Τζέγκτζου.
Η ομάδα… στρατολόγησης της Foxconn προχώρησε μάλιστα και σε σχετική ανάρτηση στο WeChat (δημοφιλής πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης στην Κίνα) προσφέροντας 500 γουάν (περίπου 70 δολάρια) εάν κάποιος νέος εργαζόμενος παραμείνει στην εργασία του για 15 ημέρες και άλλα τόσα εάν συμπληρώσει ένα μήνα.
Για να «πείσει» τους παλιούς εργαζομένους να επιστρέψουν ή να παραμείνουν στις θέσεις τους, η εταιρεία προσφέρει πλέον μπόνους 1.800 δολαρίων για να συνεχίσουν να εργάζονται στο εργοστάσιο.
Διαβάστε επίσης: Τέλος ο «αρραβώνας» της Apple με την Κίνα
Ένα άλλο σημείο τριβής ήταν οι ελλείψεις τροφίμων, καθώς πολλοί εργαζόμενοι που είχαν προσβληθεί από την Covid – αλλά και όσοι φοβούνταν να εγκαταλείψουν τους κοιτώνες τους – είχαν στη διάθεσή τους μόνο βασικές προμήθειες για να επιβιώσουν.
Η κατάσταση κλιμακώθηκε περαιτέρω όταν ξέσπασαν διαδηλώσεις μέσα στον Νοέμβριο λόγω μη καταβολής αμοιβών, σε συνδυασμό πάντα με τα περιοριστικά μέτρα.


Latest News

Στην αντεπίθεση περνά η Κίνα - Ποιους απειλεί με αντίποινα
Η Κίνα αντιτίθεται σθεναρά σε οποιοδήποτε απειλήσει τα συμφέροντα της χώρας

Βουτιά στην παγκόσμια εμπιστοσύνη - Τι δείχνει ο δείκτης FT Tgiger
Το σοκ των δασμών και η διολίσθηση της αγοράς είναι μεταξύ των αυξανόμενων απειλών για την ανάπτυξη

Ο δασμολογικός πονοκέφαλος για τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες
Ο Τραμπ αλλάζει τον τρόπο με τον οποίον λαμβάνονται οι νομισματικές αποφάσεις

Τι θα συμβούλευαν σήμερα τον Τραμπ οι Μπρεζίνσκι και Κίσινγκερ
Τι θα έλεγαν σήμερα στον Τραμπ οι δύο μεγάλοι «στρατηγοί» που συμβούλεψαν προέδρους και άλλαξαν το ρου του Ψυχρού Πολέμου

Σίμον Κάρτερ: Ο Βρετανός επιχειρηματίας που κέρδισε το στοίχημα της επιστροφής στο γραφείο
Η British Land, δια χειρός του CEO Σίμον Κάρτερ, στοιχημάτισε στην επιστροφή στο γραφείο και βλέπει τώρα ρεκόρ ενοικιάσεων στη Βρετανία

Πώς μια χώρα που ο Τραμπ «δεν είχε ξανακούσει ποτέ» βρέθηκε στο στόχαστρό του
Το Λεσότο, που η εμπορική πολιτική των ΗΠΑ μετέτρεψε σε κέντρο παραγωγής τζιν Levi’s και ρούχων του Τραμπ, βρίσκεται μπροστά σε μια επικείμενη οικονομική καταστροφή

Μπιλ Άκμαν: Γιατί βλέπει σύμπραξη Uber και Hertz
Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Μπιλ Άκμαν αποκάλυψε ότι κατέχει σχεδόν το 20% των μετοχών της Hertz

Ο Πούτιν επαινεί τον Μασκ συγκρίνοντάς τον με σοβιετικό πρωτοπόρο πυραύλων
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν επαίνεσε τον Ίλον Μασκ για τα επιτεύγματά του στα διαστημικά ταξίδια και τον θεωρεί τολμηρό οραματιστή αντάξιο των σοβιετικών πρωτοπόρων του διοαστήματος

«Τσουνάμι» απολύσεων στις γερμανικές επιχειρήσεις - 1 στις 3 σχεδιάζει περικοπές το 2025
Οι προοπτικές για το 2025 παραμένουν ζοφερές στη Γερμανία και τον επιχειρηματικό της κόσμο, σύμφωνα με έρευνα

Έτοιμη για τη μεγάλη στροφή η Ευρώπη - Πώς επιδρούν οι δασμοί στο μοντέλο της
Η Citi προβλέπει μεγάλη στροφή στο οικονομικό μοντέλο της Γηραιάς Ηπείρου - Οι επιπτώσεις στο εμπόριο από τους δασμούς Τραμπ