Ήταν πριν από περίπου δέκα ημέρες όταν διέρρευσαν στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης Weibo και Twitter βίντεο και φωτογραφίες, που έδειχναν εκατοντάδες εργαζόμενους στο κύριο εργοστάσιο κατασκευής iPhone της Apple στην Κίνα να συγκρούονται με το προσωπικό ασφαλείας. Στις εγκαταστάσεις είχε εφαρμοστεί το λεγόμενο σύστημα του «κλειστού κυκλώματος», με τους εργάτες να ζουν απομονωμένοι, λόγω της επιδημιολογικής κατάστασης στην κινεζική περιοχή.
Τα επεισόδια σημειώθηκαν στο εργοστάσιο, που ανήκει στη Foxconn της Ταϊβάν, εξωτερικό προμηθευτή της Apple, το οποίο βρίσκεται στην Τζέγκτζου, στην επαρχία Χενάν (κεντρικά), και απασχολεί περίπου 200.000 εργαζόμενους.
Διαβάστε επίσης: «Γροθιά στο στομάχι» της Apple η πολιτική μηδενικής covid στην Κίνα
Τώρα περίπου δέκα ημέρες μετά την «εξέγερση» οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της Foxconn περιγράφουν στους Financial Times το χάος που επικράτησε και που στην ουσία αποκαλύπτει τα τρωτά σημεία της Apple στην κινεζική παραγωγή .
Διαβάστε επίσης: Οι ταραχές στην Κίνα πλήττουν την παραγωγή του iPhone
Μεγάλες ελλείψεις
Όλη αυτή η κατάσταση είχε σαν αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μία έλλειψη σχεδόν έξι εκατομμυρίων συσκευών iPhone Pro καθώς η παραγωγή του εργοστασίου τον Νοέμβριο έχει μειωθεί κατά 30%, σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται το Reuters.
Μετά από περισσότερο έναν μήνα διακοπής, «μας υπενθύμισαν να επιστρέψουμε στην κανονικότητα», δήλωσε στους FΤ στέλεχος ανθρώπινου δυναμικού της Foxconn.
Ωστόσο, παρά την επαναλειτουργία τα προβλήματα δεν έχουν τελειώσει. Η Foxconn εξακολουθεί να αγωνίζεται για να στελεχώσει τις γραμμές συναρμολόγησης, καθώς πλησιάζει η εορταστική περίοδος υψηλής ζήτησης της Apple, ενώ παράλληλα πρέπει να καλύψει το έδαφος από τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις των premium μοντέλων iPhone.
Η διακοπή στη λειτουργία αλλά και οι προειδοποιήσεις από την πλευρά της Apple ότι οι περιορισμοί εφοδιασμού θα εμποδίσουν την αύξηση των εσόδων της, υπογραμμίζουν τα τρωτά σημεία που δημιουργούνται από την εξάρτηση του αμερικανικού τεχνολογικού γίγαντα σε ένα κινεζικό μοντέλο παραγωγής που τον έχει μετατρέψει στην πιο πολύτιμη εισηγμένη εταιρεία στον κόσμο.
«Η καταστροφή του Zhengzhou συζητείται ως αποτέλεσμα της πολιτικής της Κίνας για μηδενική Covid, αλλά αυτό που πραγματικά δείχνει είναι οι συστημικές αδυναμίες στον τρόπο οργάνωσης της παραγωγής», είπε ένα άτομο που διενεργεί ελέγχους στην αλυσίδα εφοδιασμού ηλεκτρονικών ειδών στην Κίνα για περισσότερο από μια δεκαετία. «Τα σφάλματα ήταν μεταξύ της εταιρείας, των υπεργολάβων και της τοπικής αυτοδιοίκησης και αυτό ήταν ένα πρόβλημα εδώ και πολλά χρόνια».
Εικόνες χάους
Όταν η Τζενγκζού άρχισε να καταγράφει κρούσματα από την Covid-19 στα μέσα Οκτωβρίου, η Foxconn έθεσε το εργοστάσιό της υπό διαχείριση «κλειστού κυκλώματος», απαγορεύοντας στο προσωπικό να εγκαταλείψει τις εγκαταστάσεις. Αλλά καθώς οι μολύνσεις άρχισαν να εξαπλώνονται μέσα στην πόλη του εργοστασίου, πολλοί εργαζόμενοι εγκατέλειψαν τον χώρο.
Ένας εργάτης υλικοτεχνικής υποστήριξης με το επώνυμο He, ο οποίος ήταν στη Foxconn για 10 χρόνια, έμενε εκτός του εργοστασίου, αλλά φοβούμενος ότι θα τον κλείσουν έξω από το εργοστάσιο τον Οκτώβριο, μετακόμισε στην αποθήκη. «Μένω εδώ για μισό μήνα», είπε στις 2 Νοεμβρίου. «Χρησιμοποιώ ξύλινη σανίδα ως κρεβάτι και ρίχνω το πάπλωμά μου».
Οι εργαζόμενοι περιέγραψαν συναδέλφους και συγγενείς στο εργοστάσιο που αναγκάστηκαν να μπουν σε καραντίνα σε κλειστούς κοιτώνες με περίπου μισή ντουζίνα άλλους εργαζόμενους και δεν είχαν ιδέα αν είχαν κορωνοϊό ή όχι. Άλλοι είπαν ότι έλαβαν «μη φυσιολογικά» αποτελέσματα των τεστ Covid-19 και ανέπτυξαν συμπτώματα χωρίς να τους έχουν πει ποτέ επίσημα ότι είχαν βγει θετικοί.
H «iPhone City» και τα σημεία τριβής
Το επίμαχο εργοστάσιο, γνωστό στην Κίνα σαν η «iPhone City», αριθμούσε στις αρχές Οκτωβρίου περίπου 200.000 εργαζόμενους, αλλά πλέον υποφέρει από έλλειψη προσωπικού. Πολλοί από αυτούς αποχώρησαν στα τέλη Οκτωβρίου όταν στο σύμπλεγμα άρχισαν να εφαρμόζονται αυστηρά περιοριστικά μέτρα λόγω της Covid, κάτι που χειροτέρεψε τις συνθήκες διαβίωσης εκεί.
Κίνητρα για «στρατολόγηση»
Μετά από αυτό η Foxconn, αναγκάστηκε να προσφέρει έως και 1.000 γουάν (περίπου 140 δολάρια) στο προσωπικό της που θα καταφέρει να προσελκύσει νέους εργαζόμενους που θα πάνε να δουλέψουν στην Τζέγκτζου.
Η ομάδα… στρατολόγησης της Foxconn προχώρησε μάλιστα και σε σχετική ανάρτηση στο WeChat (δημοφιλής πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης στην Κίνα) προσφέροντας 500 γουάν (περίπου 70 δολάρια) εάν κάποιος νέος εργαζόμενος παραμείνει στην εργασία του για 15 ημέρες και άλλα τόσα εάν συμπληρώσει ένα μήνα.
Για να «πείσει» τους παλιούς εργαζομένους να επιστρέψουν ή να παραμείνουν στις θέσεις τους, η εταιρεία προσφέρει πλέον μπόνους 1.800 δολαρίων για να συνεχίσουν να εργάζονται στο εργοστάσιο.
Διαβάστε επίσης: Τέλος ο «αρραβώνας» της Apple με την Κίνα
Ένα άλλο σημείο τριβής ήταν οι ελλείψεις τροφίμων, καθώς πολλοί εργαζόμενοι που είχαν προσβληθεί από την Covid – αλλά και όσοι φοβούνταν να εγκαταλείψουν τους κοιτώνες τους – είχαν στη διάθεσή τους μόνο βασικές προμήθειες για να επιβιώσουν.
Η κατάσταση κλιμακώθηκε περαιτέρω όταν ξέσπασαν διαδηλώσεις μέσα στον Νοέμβριο λόγω μη καταβολής αμοιβών, σε συνδυασμό πάντα με τα περιοριστικά μέτρα.
Latest News
Σε ποιο μέρος στο Παρίσι είναι πιο δύσκολο να κλείσεις τραπέζι
Δεν είναι κάποιο νέο στέκι με ένα viral ζαχαροπλαστείο ούτε ένα θρυλικό μπιστρό με ένα ή δύο αστέρια Michelin για τα οποία φημίζεται το Παρίσι
Βούιτσιτς (ΕΚΤ): Οι μειώσεις επιτοκίων θα συνεχιστούν και το 2025
Η κατεύθυνση είναι σαφής για την ΕΚΤ, η οποία αναμένεται να συνεχίσει την κατεύθυνση του 2024 με περαιτέρω μείωση των επιτοκίων
Economist για Τραμπ: Οι εργαζόμενοι αγαπούν τον νέο πρόεδρο, τα συνδικάτα πρέπει να τον φοβούνται
Συνολικά 29 απεργίες έλαβαν χώρα σε χώρους εργασίας με πάνω από 1.000 εργαζόμενους στο 11μηνο - Το μέλλον επί προεδρίας Τραμπ
Γιατί το νέο concept της KFC δεν θυμίζει καθόλου... KFC
Η αμερικανική αλυσίδα KFC εγκαινιάζει το Saucy, που δίνει έμφαση στο κοτόπουλο και τις σάλτσες - Σε ποιους απευθύνεται
Η Apple αναδείχθηκε ως η καλύτερη διοικούμενη εταιρεία των ΗΠΑ και «εκθρόνισε» τη Microsoft
Πήρε τη μοναδική διάκριση All Star στην ετήσια κατάταξη Management Top 250 - Πώς «εκθρόνισε» τη Microsoft
Οι κεντρικοί τραπεζίτες προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν τον Τραμπ [γράφημα]
Από την αμερικανική Fed μέχρι την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ζητείται δείγμα γραφής για τις πολιτικές του νέου προέδρου των ΗΠΑ
Γιατί τα φάρμακα για απώλεια βάρους στέλνουν τους Αμερικανούς στον γιατρό
Αποκλειστική ανάλυση εκατοντάδων χιλιάδων ηλεκτρονικών αρχείων ασθενών από την εταιρεία δεδομένων υγείας Truveta
Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
Στη Βραζιλίας οι υπερβολικές κρατικές δαπάνες που ωθούν τον καλπάζοντα πληθωρισμό και παραγκωνίζουν την ανάπτυξη είναι μια μόνιμη πληγή
Πρόταση για αμυντικές δαπάνες 90 δισ. από τον Γερμανό υπουργό Άμυνας
Οι δηλώσεις του Μπόρις Πιστόριους στη Γερμανία έρχονται εν μέσω πίεσης προς τα μέλη του ΝΑΤΟ να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες
Το νέο χαράτσι του δημάρχου στους Λονδρέζους
Νέο χαράτσι επέβαλε ο δ΄ήμαρχος σε όποιον μετακινείται στο Λονδίνο