Η Σιγκαπούρη κατατάχθηκε και πάλι στην πρώτη θέση της κατάταξης με τις πιο ακριβές πόλεις για να ζει κανείς, την οποία μοιράζεται φέτος με τη Νέα Υόρκη.
Σύμφωνα με το Economist Intelligence Unit (EIU), πρόκειται για την όγδοη φορά μέσα σε 10 χρόνια που η Σιγκαπούρη βρίσκεται στην κορυφή της λίστας. Τόσο η Σιγκαπούρη όσο και η πόλη της Νέας Υόρκης «εκθρόνισαν» τον πρώτο του περασμένου έτους, το Τελ Αβίβ, στην τρίτη θέση χάρη στον υψηλότερο πληθωρισμό και τα ισχυρότερα νομίσματα.
Σύμφωνα με την έρευνα της EIU, Worldwide Cost of Living, που διεξήχθη σε 172 πόλεις, η μέση τιμή των αγαθών σε τοπικό νόμισμα αυξήθηκε κατά 8,1% φέτος, έναντι 3,5% που καταγράφηκε στην αντίστοιχη έρευνα του 2021 .
Οι διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας, η πολιτική μηδενικής Covid της Κίνας και ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας ήταν βασικοί λόγοι για υψηλότερο πληθωρισμό φέτος, δήλωσε στο CNBC η Upasana Dutt, επικεφαλής του Worldwide Cost of Living στο EIU.
Οι καταλύτες των αυξήσεων
«Αυτά μαζί άσκησαν πολύ μεγαλύτερη πίεση στην πρόσβαση σε αγαθά και στη διαθεσιμότητα προϊόντων που αντιπροσωπεύουν [τις] πολύ βασικές ανάγκες των ανθρώπων. Όλα αυτά μαζί στη συνέχεια εκτίναξαν τον πληθωρισμό σε όλο τον κόσμο», υπογράμμισε.
Η εταιρεία έρευνας και ανάλυσης διαπίστωσε ότι η πιο απότομη αύξηση της τιμής ήταν για τη βενζίνη. Κατά μέσο όρο, οι τιμές της βενζίνης αυξήθηκαν κατά 22% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Οι τιμές του πετρελαίου ήταν «πολύ, πολύ ακραίες» και «μία από τις υψηλότερες που έχουμε καταγράψει ποτέ στην ιστορία της συλλογής δεδομένων μας», είπε η Dutt και πρόσθεσε ότι «Η Νέα Υόρκη εμφανίστηκε σε αυτή τη λίστα για πρώτη φορά. Επομένως, το να ενισχυθεί τόσο πολύ το δολάριο ΗΠΑ και να φτάσει εκεί που είναι τώρα, είναι αρκετά ασυνήθιστο».
Κι άλλες πόλεις στις ΗΠΑ ανέβηκαν στη λίστα εξαιτίας του ισχυρού δολαρίου, σύμφωνα με την EIU. Το Λος Άντζελες ανέβηκε από την ένατη θέση το 2021 στην τέταρτη φέτος. Το Σαν Φρανσίσκο – το οποίο δεν μπήκε στο top 10 πέρυσι – είναι τώρα η όγδοη πιο ακριβή πόλη για να ζει κανείς.
Έξι από τις 10 πόλεις που έκαναν τα μεγαλύτερα άλματα ήταν επίσης στις Ηνωμένες Πολιτείες. Περιλαμβάνουν την Ατλάντα, το Σαν Ντιέγκο και τη Βοστώνη.
Η πρώτη θέση της Σιγκαπούρης δεν ήταν έκπληξη.
Η χώρα «έχει τις υψηλότερες τιμές μεταφοράς στον κόσμο, λόγω των αυστηρών κυβερνητικών ελέγχων στους αριθμούς των αυτοκινήτων. Είναι επίσης μια από τις πιο ακριβές πόλεις για ρούχα, αλκοόλ και καπνό, χάρη στην επιτυχία της ως κορυφαία τοποθεσία για επιχειρηματικές επενδύσεις», ανέφερε η έκθεση.
Η πόλη μοιράστηκε τη δεύτερη θέση με το Παρίσι πέρυσι, επομένως είναι «πολύ εκεί που ήταν πάντα», είπε η Dutt.
Πτώση της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας
Πόλεις σε χώρες των οποίων τα νομίσματα σημείωσαν βουτιά φέτος ήταν μεταξύ εκείνων που έπεσαν στην κατάταξη.
Η Οσάκα της Ιαπωνίας είναι η 43η πιο ακριβή πόλη για να ζεις, μια μεγάλη πτώση από τη 10η θέση της το 2021. Και το Busan της Νότιας Κορέας έπεσε 25 θέσεις από πέρυσι και τώρα είναι στην 106η, σύμφωνα με στοιχεία της EIU.
Το μεγαλύτερο άλμα: Ρωσικές πόλεις
Τα μεγαλύτερο άλμα ωστόσο καταγράφηκε στις ρωσικές πόλεις: η Μόσχα και η Αγία Πετρούπολη ανέβηκαν κατά 88 και 70 θέσεις αντίστοιχα — και πλέον βρίσκοται στην 36η θέση και στην 73η.
«Οι έλεγχοι κεφαλαίων, η καταστολή των εισαγωγών και η μετατροπή των ευρωπαϊκών πληρωμών για το φυσικό αέριο σε ρούβλια υποστηρίζουν την αξία του τοπικού νομίσματος», ανέφερε η EIU.
Επιπλέον, οι κυρώσεις της Δύσης στη Ρωσία έχουν οδηγήσει σε «εξαιρετικά υψηλό» πληθωρισμό εκεί, είπε η Dutt.
To top 10
Αυτές είναι οι πιο ακριβές πόλεις του κόσμου για να ζεις, σύμφωνα με την έρευνα του EIU για το Παγκόσμιο Κόστος Ζωής για το 2022.
1. Σιγκαπούρη
1. Νέα Υόρκη
3. Τελ Αβίβ
4. Χονγκ Κονγκ
4. Λος Άντζελες
6. Ζυρίχη
7. Γενεύη
8. Σαν Φρανσίσκο
9. Παρίσι
10.Κοπεγχάγη
10.Σίδνεϊ
Latest News
«Καμπάνα» 179 εκατ. στη Ryanair και άλλες 4 αεροπορικές για καταχρηστικές χρεώσεις
H Ισπανία είχε ξεκινήσει έλεγχο πριν από περίπου ένα χρόνο απειλώντας τις εταιρείες με ισχυρές κυρώσεις
Υπαρξιακή απειλή για τις παγκόσμιες αυτοκινητοβιομηχανίες στην Κίνα - Τι λένε αναλυτές
Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι είναι ίσως ήδη πολύ αργά για τις ξένες αυτοκινητοβιομηχανίες στην Κίνα
Ποιον ετοιμάζει ο Τραμπ για τη Fed μέσω.... υπουργείου Οικονομικών
Ο Τραμπ θεωρούσε τον Γουόρς υποψήφιο για επικεφαλής της Fed και στην πρώτη θητεία του
Πώς η Πορτογαλία επιδιώκει να γίνει «φορολογικός παράδεισος» για νέους
Σχέδιο να σταματήσει στην Πορτογαλία το brain drain, με φοροαπαλλαγές τα πρώτα 10 χρόνια της σταδιοδρομίας – Μηδέν φόρος για κάτω των 35 ετών το πρώτο έτος
Η Gen Z «ερωτεύτηκε» τη δουλειά στο Δημόσιο, αλλά... ο Μασκ καραδοκεί
Οι περικοπές στον προϋπολογισμό των ΗΠΑ που σχεδιάζει ο Μασκ μπορεί να δείξει την έξοδο από το Δημόσιο Τομέα
Ποιες πόλεις διεκδικούν τους πλούσιους μετανάστες του Λονδίνου
Οι πλούσιοι κάτοικοι του Λονδίνου φεύγουν για να αποφύγουν τη φορολόγηση - Η Κύπρος, μεταξύ των κρατών που τους διεκδικούν
Η Jaguar αλλάζει το εμβληματικό της λογότυπο
Σε μια προσπάθεια επανεφεύρεσης του εαυτού της, η Jaguar επανασχεδιάζει το διάσημο λογότυπό της
Η θυγατρική της JPMorgan, Chase UK, λανσάρει πιστωτικές κάρτες στην Βρετανία
Η αποκλειστικά ψηφιακή θυγατρική της JPMorgan, Chase UK, κάνει την πρώτη της κίνηση στις πιστώσεις, αφού συγκέντρωσε καταθέσεις άνω των 20 δισ. λιρών
Ντανιέλα Καβάλο: Το πρόσωπο - κλειδί στις διαπραγματεύσεις για τις απολύσεις στη Volkswagen
Κόρη μετανάστη από την Ιταλία, η Ντανιέλα Καβάλο είναι επικεφαλής σωματείων των εργαζομένων στη Volkswagen
Η μεγαλύτερη απώλεια κερδών σε δύο χρόνια για την Target - Μειώνει το guidance
Οι διακριτικές αγορές μπαίνουν σε δεύτερο πλάνο - Τι είδε η Target στα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου και πώς θα κινηθεί μέχρι το τέλος της χρονιάς