Οι διαδηλώσεις αυτή την εβδομάδα σε όλη την Κίνα απέδειξαν πόσο αντιδημοφιλής έχει γίνει η πολιτική του Πεκίνου για τον μηδενισμό Covid. Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμα και ο ίδιος ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ παραδέχτηκε ότι οι συμπατριώτες του είναι «αγανακτισμένοι». Συνομιλώντας με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ο οποίος επισκέπτεται το Πεκίνο, ο Σι ανέφερε πως οι κινέζοι διαδηλωτές είναι «αγανακτισμένοι» έπειτα από 3 χρόνια Covid. Σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο, ο πρόεδρος της Κίνας πρόσθεσε ότι η παραλλαγή Ομικρον επιτρέπει «περισσότερη ευελιξία», για τις αρχές της χώρας και την έκταση των περιοριστικών μέτρων.
Διαβάστε επίσης – Η Κίνα αντιμέτωπη με τα όρια της πολιτικής zero-covid
Ωστόσο μια άλλη παράμετρος σε ό,τι διαδραματίζεται στην κινεζική επικράτεια αφορά στις τοπικές κυβερνήσεις που είναι επιφορτισμένες με τη διεξαγωγή μαζικών τεστ Covid-19 και την επιβολή των μέτρων μαζικής καραντίνας. Σύμφωνα με το CNN, πολλές από τις τοπικές κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν έλλειψη μετρητών και θα μπορούσαν να αναγκαστούν να περιορίσουν μέτρα που αφορούν στην εφαρμογή της zero-Covid πολιτικής του Πεκίνου ή την παροχή άλλων ζωτικής σημασίας υπηρεσιών.
Διαβάστε επίσης – Κίνα: Επεκτείνονται οι διαδηλώσεις με σύνθημα «Σι Τζιπίνγκ, παραιτήσου»
Η πολιτική μηδενικής Covid πέτυχε να κρατήσει την Κίνα εκτός ύφεσης το 2020. Αλλά σχεδόν τρία χρόνια μετά, οι λογαριασμοί αυξάνονται, επιβαρύνοντας εξαιρετικά τις δημοτικές αρχές σε όλη την επικράτεια του πολυπληθέστερου κράτους του κόσμου.
Εάν επιμείνουν στα lockdown και στα μαζικά τεστ, «οι κίνδυνοι χρηματοπιστωτικής σταθερότητας θα αυξηθούν», δήλωσε στο CNN Business ο George Magnus, συνεργάτης στο China Center στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Τεράστια πίεση στις τοπικές κυβερνήσεις
«Οι τοπικές κυβερνήσεις υφίστανται τεράστια πίεση από το κόστος διατήρησης της μηδενικής Covid, και αυτό μπορούμε ήδη να το δούμε στη βιωσιμότητα του χρέους πολλών οντοτήτων και [σε] περιπτώσεις όπου οι δημόσιες υπηρεσίες μειώνονται, τοπικά περιουσιακά στοιχεία ή υπηρεσίες πωλούνται κ.λπ. .»
Οι τοπικές κυβερνήσεις, των οποίων τα έσοδα βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στις πωλήσεις γης, είναι πιο ευάλωτες από την κεντρική κυβέρνηση. Ξόδεψαν 11,8 τρισεκατομμύρια γιουάν (1,65 τρισεκατομμύρια δολάρια) περισσότερα από όσα συγκέντρωσαν σε έσοδα μεταξύ Ιανουαρίου και Οκτωβρίου, προβαίνοντας σε μεγάλο δανεισμό, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών της Κίνας.
Το αυξανόμενο δημόσιο χρέος αποτελεί άμεση απειλή για την οικονομική υγεία της Κίνας. Όχι μόνο αυξάνει τον κίνδυνο οι δήμοι να αθετήσουν τα χρέη τους, αλλά επίσης συμπιέζει την ικανότητα της κυβέρνησης να τονώσει την ανάπτυξη, να σταθεροποιήσει την απασχόληση και να επεκτείνει τις δημόσιες υπηρεσίες.
Ιστορικό υψηλό
Για σχεδόν τρία χρόνια, οι τοπικές κυβερνήσεις έχουν επωμιστεί το βάρος της επιβολής των ελέγχων κατά της πανδημίας. Χρειάστηκε να πληρώσουν για συχνά μαζικά τεστ, για υποχρεωτικές παραμονές σε καραντίνα και για άλλες υπηρεσίες κατά τη διάρκεια συχνών lockdown, με αποτέλεσμα οι δαπάνες τους να εκτινάσσονται στα ύψη, ακόμη και όταν τα έσοδα έχουν παραμείνει στάσιμα.
Ο DBRS Morningstar, ο παγκόσμιος οργανισμός αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας με έδρα το Τορόντο, δήλωσε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι τα υψηλά ελλείμματα των τοπικών κυβερνήσεων αποτελούν έντονη ανησυχία, συμπεριλαμβανομένου του λεγόμενου «κρυφού χρέους» από ειδικά χρηματοδοτικά εργαλεία που προορίζονται να ενισχύσουν τη χρηματοδότηση για τις περιφερειακές κυβερνήσεις.
Μέρος αυτού του χρέους δεν αναγνωρίζεται ποτέ επίσημα στους ισολογισμούς της κινεζικής κυβέρνησης.
«Τα υψηλότερα ελλείμματα και η χαμηλότερη αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ αναμένεται να έχουν ως αποτέλεσμα το χρέος της γενικής κυβέρνησης της Κίνας να αυξηθεί στο 50,6% του ΑΕΠ το 2022», πολύ υψηλότερα από το 38,1% το 2019 πριν από την πανδημία, ανέφεραν. Εάν επαληθευτούν αυτές οι προβλέψεις, θα πρόκειται για ένα ιστορικό υψηλό για τα δεδομένα της Κίνας.
Η αδύναμη δημοσιονομική θέση των τοπικών κυβερνήσεων έχει επιβαρύνει τη συνολική οικονομική κατάσταση της χώρας.
Το ευρύ δημοσιονομικό έλλειμμα της Κίνας, το οποίο συγχωνεύει ελλείμματα τόσο για την κεντρική κυβέρνηση όσο και για τις τοπικές κυβερνήσεις, έφτασε τα 6,66 τρισεκατομμύρια γιουάν (944 δισεκατομμύρια δολάρια) το πρώτο δεκάμηνο του 2022, σχεδόν τριπλασιάστηκε από ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με υπολογισμούς του CNN Business με βάση στοιχεία του υπουργείου των Οικονομικών.
Ο Zhao Wei, επικεφαλής οικονομολόγος της Sinolink Securities με έδρα τη Σαγκάη, εκτιμά ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 10 τρισεκατομμύρια γιουάν (1,4 τρισεκατομμύρια δολάρια) το 2022, το μεγαλύτερο στην ιστορία του ασιατικού γίγαντα.
Latest News
Σε ποιο μέρος στο Παρίσι είναι πιο δύσκολο να κλείσεις τραπέζι
Δεν είναι κάποιο νέο στέκι με ένα viral ζαχαροπλαστείο ούτε ένα θρυλικό μπιστρό με ένα ή δύο αστέρια Michelin για τα οποία φημίζεται το Παρίσι
Βούιτσιτς (ΕΚΤ): Οι μειώσεις επιτοκίων θα συνεχιστούν και το 2025
Η κατεύθυνση είναι σαφής για την ΕΚΤ, η οποία αναμένεται να συνεχίσει την κατεύθυνση του 2024 με περαιτέρω μείωση των επιτοκίων
Economist για Τραμπ: Οι εργαζόμενοι αγαπούν τον νέο πρόεδρο, τα συνδικάτα πρέπει να τον φοβούνται
Συνολικά 29 απεργίες έλαβαν χώρα σε χώρους εργασίας με πάνω από 1.000 εργαζόμενους στο 11μηνο - Το μέλλον επί προεδρίας Τραμπ
Γιατί το νέο concept της KFC δεν θυμίζει καθόλου... KFC
Η αμερικανική αλυσίδα KFC εγκαινιάζει το Saucy, που δίνει έμφαση στο κοτόπουλο και τις σάλτσες - Σε ποιους απευθύνεται
Η Apple αναδείχθηκε ως η καλύτερη διοικούμενη εταιρεία των ΗΠΑ και «εκθρόνισε» τη Microsoft
Πήρε τη μοναδική διάκριση All Star στην ετήσια κατάταξη Management Top 250 - Πώς «εκθρόνισε» τη Microsoft
Οι κεντρικοί τραπεζίτες προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν τον Τραμπ [γράφημα]
Από την αμερικανική Fed μέχρι την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ζητείται δείγμα γραφής για τις πολιτικές του νέου προέδρου των ΗΠΑ
Γιατί τα φάρμακα για απώλεια βάρους στέλνουν τους Αμερικανούς στον γιατρό
Αποκλειστική ανάλυση εκατοντάδων χιλιάδων ηλεκτρονικών αρχείων ασθενών από την εταιρεία δεδομένων υγείας Truveta
Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
Στη Βραζιλίας οι υπερβολικές κρατικές δαπάνες που ωθούν τον καλπάζοντα πληθωρισμό και παραγκωνίζουν την ανάπτυξη είναι μια μόνιμη πληγή
Πρόταση για αμυντικές δαπάνες 90 δισ. από τον Γερμανό υπουργό Άμυνας
Οι δηλώσεις του Μπόρις Πιστόριους στη Γερμανία έρχονται εν μέσω πίεσης προς τα μέλη του ΝΑΤΟ να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες
Το νέο χαράτσι του δημάρχου στους Λονδρέζους
Νέο χαράτσι επέβαλε ο δ΄ήμαρχος σε όποιον μετακινείται στο Λονδίνο