Nick Leeson. Τον ονόμασαν «ο χρηματιστής που κατέστρεψε την τράπεζα». Η τράπεζα που εργάζονταν, η Barings ήταν η πιο παλαιά εμπορική τράπεζα της Βρετανίας και κατάφερε σε μερικές μόνο εβδομάδες να συγκεντρώσει ζημιές πολλών εκατομμυρίων στερλίνων επιχειρώντας να τις παρουσιάσει ως κέρδη. Αφού δεν τα κατάφερε εξαφανίστηκε.
Πώς ξεκίνησαν όλα
Οι παρατυπίες ξεκίνησαν σχεδόν από τη στιγμή που ο Leeson ανέλαβε το front και το back office του γραφείου της Barings στη Σιγκαπούρη. Άρχισε να κάνει διάφορα κερδοσκοπικά trades, για τα οποία δεν είχε εξουσιοδότηση. Και όταν μία συνάδελφός του του ζήτησε να καλύψει ένα λάθος που εκείνη είχε κάνει, αυτός άνοιξε έναν λογαριασμό που δήθεν ανήκε σε πελάτη της τράπεζας.
Είχε ακούσει ότι ο αριθμός οκτώ θεωρείται τυχερός στην Ασία, για αυτό και έδωσε στον ψεύτικο λογαριασμό τον αριθμό 8888. Όμως δυστυχώς, αυτό δεν του έφερε τύχη.
Κάθε φορά που τα trades του κατέληγαν σε ζημιά, τα ενέγραφε σε αυτόν τον λογαριασμό και περίμενε η αγορά να «γυρίσει» προς όφελός του. Εάν αυτό δεν γινόταν, διπλασίαζε το στοίχημα, ελπίζοντας ότι με μία μικρότερη κίνηση της αγοράς θα μπορούσε να καλύψει τη «χασούρα».
Έτσι, έως το τέλος του πρώτου χρόνου του, ο λογαριασμός 8888 έκρυψε ζημιές άνω των 2 εκατ. στερλινών, οι οποίες τον επόμενο χρόνο αυξήθηκαν στα 23 εκατ. στερλίνες και έως τα τέλη του 1994 είχαν φουσκώσει στα 208 εκατ. στερλίνες. Τον Ιανουάριο του 1995, όταν ο σεισμός στο Κόμπε έπληξε την Ιαπωνία, οι θέσεις του Leeson βρέθηκαν στο κόκκινο. Και εκείνος, έκανε αυτό που πάντα έκανε: Αγόρασε κι άλλο, όμως η αγορά συνέχισε να πέφτει.
Τελικά, ο Βρετανός trader λύγισε υπό την πίεση του τεράστιου μυστικού του. Έκλεισε ένα αεροπορικό εισιτήριο για τη Γερμανία και άφησε ένα χαρτάκι Post-it στο γραφείο του που έλεγε: «Συγνώμη».
Δυστυχώς για εκείνον συνελήφθη όταν το αεροπλάνο του προσγειώθηκε στη Φρανκφούρτη.
Η χρεοκοπία της τράπεζας
Η ιστορική τράπεζα πουλήθηκε στην ολλανδική ING αντί μόλις 1 στερλίνας. Μετά την κατάρρευση της Barings, η Τράπεζα της Αγγλίας επικρίθηκε για την ελλιπή εποπτεία και αργότερα έχασε μερικές από τις εξουσίες της, οι οποίες πέρασαν στην νέα εποπτική αρχή, την Financial Services Authority (ούτε και αυτή θεωρείται ιδιαίτερα αποτελεσματική, αφού οι δικές της αποτυχίες στον εποπτικό τομέα θεωρείται ότι επιδείνωσαν την κρίση του 2008).
Σήμερα, ότι έχει απομείνει από την Barings είναι διασκορπισμένο ανά τον κόσμο.
Η φυλάκιση και ο καρκίνος
Ο ένοχος καταδικάστηκε σε 6,5 χρόνια φυλάκισης στη Σιγκαπούρη. Πήρε διαζύγιο, διαγνώστηκε με καρκίνο στο έντερο και αφού εξέτισε τα 2/3 της ποινής αφέθηκε ελεύθερος.
Το σχέδιο για το τέλος του
Κάποια στιγμή σκέφτηκε να βάλει τέλος στη ζωή του. Όπως παραδέχθηκε, δεν μπορούσε να το κάνει μόνος του. «Όμως, υπήρχαν δύο αγόρια από την Ιταλία. Ο ένας ήταν παγωτατζής, ο Luigi, και ο άλλος ήταν ένας καλοντυμένος άνδρας, ο Salvatore. Είχαν διασυνδέσεις», θυμόταν.
«Νομίζω ότι θα μου κόστιζε 10.000 λίρες. Υπέθετα ότι θα γινόταν στα ντους κάποια μέρα. Κάποιος θα με μαχαίρωνε».
Οι εφημερίδες έλεγαν ότι θα μπορούσα να περάσω έως και 84 χρόνια στη φυλακή. Δεν χρειάζεται να είσαι μαθηματικός του MIT για να καταλάβεις ότι θα ήμουν νεκρός πριν να αποφυλακιστώ», σημείωσε.
«Μίλησα στη γυναίκα μου και στον πατέρα μου», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι εκείνοι έπρεπε να διαπραγματευτούν την υποβοηθούμενη αυτοκτονία του για λογαριασμό του, έξω από τη φυλακή. «Προφανώς έκλαψαν, αλλά πρέπει να αντιμετωπίσεις την πραγματικότητα της κατάστασης».
Η συνέχεια της ζωής του
Έγραψε την αυτοβιογραφία του που έγινε ταινία και σήμερα μένει με τη δεύτερη γυναίκα του στην Ιρλανδία. Γράφει βιβλία, είναι σύμβουλος επιχειρήσεων και το 2018 συμμετείχε στο Big Brother με διασημότητες.
Πηγή: in.gr
Latest News
Στα χέρια της τουρκικής Baykar περνά η ιταλική Piaggio Aerospace
Πρόεδρος της Baykar είναι ο Σελτζούκ Μπαϊρακτάρ, γαμπρός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο ηγέτης που κράτησε τα ηνία της Suzuki για 40 έτη - Η κόντρα με την VW
Ο Osamu Suzuki στη δεκαετία του 1970, έσωσε την εταιρεία από το χείλος της κατάρρευσης
Ποιος ήταν ο άνθρωπος που επινόησε τον όρο «βουντού οικονομικά»
Ο Πίτερ Τίλι έδωσε στον Τζορτζ Μπους τον όρο «κόλαφο» για τον Ρόναλντ Ρίγκαν και καθιέρωσε μια φράση που παραμένει όρος πολιτικής κριτικής
Πέθανε ο αρχιτέκτονας του οικονομικού θαύματος της Ινδίας - Η ιστορία του Μανμοχάν Σινγκ
Είναι ο άνθρωπος που καθοδήγησε το άνοιγμα της οικονομίας στην Ινδία πριν από τρεις και πλέον δεκαετίες
Συνομιλίες ΗΠΑ και Καναδά για τη «χρυσή τομή» στους δασμούς
Υπουργοί του Καναδά στη Φλόριντα για συνομιλίες περί δασμών με την ομάδα του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Τραμπ
Μπέζος: Ο ανταγωνισμός του με την SpaceX περνάει από τον Τραμπ
Η πρόκληση 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων του Τζεφ για τη SpaceX ξεκινά με τον Ντόναλντ Τραμπ
Το «αλφαβητάρι» των δασμών του Τραμπ - Γιατί έχει σημασία ποιους θα διαλέξει
Οι δασμοί του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ εμπίπτουν σε διαφορετικές κατηγορίες ανάλογα με τη στόχευση που θέτει
Έκρηξη στα ακίνητα λιανικής διαψεύδει τον Αρμαγεδδώνα λόγω ηλεκτρονικού εμπορίου
Η διαθεσιμότητα σε ακίνητα υπαίθριων χώρων εμπορικών κέντρων βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες
Η οργή των κατοίκων του Άμστερνταμ κατά των τουριστών κατακλύζει τους δρόμους
Οι κάτοικοι του Άμστερνταμ πραγματοποιούν διαμαρτυρίες ενάντια στις «μη βιώσιμες» συνθήκες λόγω υπερτουρισμού καθώς εμφανίζονται νέα ξενοδοχεία
Επιστροφή στο γραφείο, αλλά σε ποιό γραφείο - Το πρόβλημα με τις μισθώσεις
Οι μισές εταιρείες που θέλουν επιστροφή στο γραφείο λένε ότι οι μισθώσεις επηρεάζουν τις πολιτικές για αυτό το θέμα